• 9.373.940 stemmen

Three Days of the Condor (1975)

Thriller | 117 minuten

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 15 april 1976

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Three Days of the Condor

"His CIA code name is Condor. In the next seventy-two hours almost everyone he trusts will try to kill him."

Een CIA onderzoeker, codenaam 'Condor', leest voor z'n werk de hele dag boeken om deze te screenen op nuttige/schadelijke informatie. Als hij op een gegeven dag terugkomt van lunch halen, zijn al zijn collega's vermoord. Condor moet uitvinden wie het gedaan heeft voordat de moordenaars hem vinden.

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Lekkere spannende film met een mooi complot.

avatar van Goodfella

Goodfella

Mwa... erg warrig, niet echt boeiend...

avatar van hugohei

hugohei

Three Days of the Condor is gebaseerd op een boek met de titel Five Days of the Condor. Dat bewijst dat film meer snelheid vraagt dan literatuur. Goeie film trouwens, uit de tijd dat filmmakers graag uitgingen van complotten. Achter van alles zat een complot. Regisseur Franklin J. Schaffner was erg dol op complotten. Geen slechte films overigens. Iedereen zat achter iedereen aan, en niemand was te vertrouwen. Of je er van houdt of niet : vakwerk.

avatar van gonnie

gonnie

Goede actie wordt helaas onderbroken door nietszeggende dialogen. Regie en acteurs zijn prima, alleen Dunaway's rol is nogal 'out of line'. Three Days of the Condor is een typische politieke thriller uit het midden van de jaren 70 (met prachtige New York beelden in de herfst) vol fijne complottheoriën en het gevecht van één man tegen het systeem.

avatar van 1972

1972

kan iemand mij vertellen of deze film nog in de nabije toekomst uitkomt op een regio 2 dvd

avatar van Quentin

Quentin

hugohei schreef:

Five Days of the Condor..

Volgens mij was het boek nog trager, Six Days of the Condor Sterke films trouwens, leuk plot, sterke rollen van Redford en von Sydow en ziet er goed uit. 3,75 *

avatar van xangadix

xangadix

In 2004 uitgekomen: 1:2.35 anamorfisch, 5.1 soundtrack, geen extra's. Nu 5 euro bij Bart Smit. "Would you move from the window, please."

avatar van Quentin

Quentin

klopt nette dvd is dat beeld en geluid prima in orde, heb ik hem ook gehaald.

avatar van Carl

Carl

Gisteren op tv. Redford en Dunawaye speelden goed maar niet uitstekend. Af en toe storende fouten in het script. Ook de plotselinge liefde tussen de 2 is een must en totaal ongeloofwaardig; erg jammer. Verder prima film voor de jaren 70, maar 30 jaar later valt het allemaal toch wat tegen. Plot was leuk. Ook lek om de twin towers van binnen en van buiten nog eens intact te kunnen zien

Tegenwoordig zou zoiets toch wel heel anders en veel sneller gemaakt worden, maar echt slecht....nee dat wassie nou ook weer niet. Door die ongeloofwaardige relatie vooral een 2.

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

Was zondag op tv en ik heb weer met genoegen zitten kijken. Mooi gefilmd, prachtige beelden van NY in de herfst, en de man op de vlucht is perfect weergegeven door Redford. De relatie vond ik niet ongeloofwaardig; komt in dat soort situaties wel vaker voor (= Stockholmsyndroom).

avatar van JJ_D

JJ_D

hugohei schreef:

Correctie: Het boek heet 'Six Days of the Condor'

avatar van JJ_D

JJ_D

gonnie schreef:

Juist, de slimme plot haalt zichzelf wat onderuit door zwakke dialogen die vaak nergens toe leiden...
Dat viel me inderdaad ook op. In enkele shots wordt New York bijna subiem vastgelegd, zowel 's nachts als overdag.
Eigenlijk dus best een goeie film, jammer van de eerder vermelde foutjes in het script. De acteurs doen dan ook ongeloofelijk hun best om geloofwaarig te zijn, wat hen bij menig momenten slecht afgaat. De plot is slim, maar niet moeilijk; wat deze film een aardig ontspannings-gehalte verleend. Wat me overgens ook stoorde was de (gelukkig zwakke) patriotistische boodschap die uitging van het einde. Als 'Condor' bv. spreekt met Joubert zegt hij "I love the States" of zoiets, iets wat ik me moeilij kan inbeelden na alles wat hij doormaakt. Maar misschien hoort dit gewoon bij al die andere foutjes in het script ?.
Best genietbare film dus, maar zeker geen superslimme spionage-film...

avatar van TerryA

TerryA

top realistische thriller van de jaren 70 - wel aan te raden om de unedited versie te bekijken want er is een versie dat af en toe op tv komt dat ze veel van de opening hebben deruit gehaald!

avatar van james_cameron

Inderdaad mooi overgezet op dvd. Degelijke conspiracy-thriller met een redelijk spannend verhaal en een goede cast. Halverwege zakt de film wat in en een iets vlottere montage zou van pas zijn gekomen. Bizar overigens hoe actueel bepaalde plot-elementen na al die jaren weer zijn: toespelingen op een amerikaanse inval in olielanden en herhaaldelijke shots van het World Trade Center doen je wel even slikken.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Redford is uitstekend op dreef in deze film als "The Condor". De film is behoorlijk spannend, maar echt super wordt het ook weer niet.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prima thriller inderdaad. Begin is goed, met die afdeling die helemaal is neergemaaid, waarna Redford moet beginnen met het ontcijferen van het complot. Mooie scènes en mooie Dunaway in de bijrol.

avatar van treinstel

treinstel

Heel goed gemaakte spionagethriller, met heel goed acteerwerk.

Een film die je van het begin tot het eind boeit.

avatar van klute89

klute89

Ik heb de film zelf op dvd en ik moet zeggen dat het een heerlijke jaren 70 wegkijker is. De film heeft veel te maken met politieke complotten en schandalen uit die tijd,denk aan het watergate schandaal. Deze film hoort zeker in het rijtje thuis van The Parallax view, All the president's men en eigenlijk ook wel The Conversation

avatar van Michael_deNiro

Michael_deNiro

Voor in die tijd, een hele goeie spannende thriller.

Nu boeit hij me nog steeds.

voornamelijk ook door het goede acteerwerk van Redford.

En het goed in elkaar stekende verhaal.

een dikke 4

avatar van klute89

klute89

Ik ga de film eens herzien, kijken of ik m'n stem kan verhogen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede film, met een uitstekende Robert Redford en prima Faye Dunaway.

Ook Max Von Sydow is zeer goed in een voor hem niet alledaagse rol als huurmoordenaar.

Hoewel de film al meer dan 30 jaar oud is, is hij toch nog zeer actueel.

Kortom goede spannende thriller.

Inderdaad zeer degelijke en spannende complotthriller.

avatar van gvlaan

gvlaan

Dit is echt een van de allerbeste films die ik ooit gezien heb. hartstikke spannend en een aanrader voor iedereen

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Prima spionage-thriller.

Eerste uur van de film was redelijk. Verhaal komt langzaam op gang, vooral door het wat overbodige verhaal tussen Redford en Dunaway. Dat (liefdes)verhaal was niet zo boeiend en deed ten opzichte van het hoofdverhaal ook weinig terzake. De film had beter ingekort kunnen worden naar 90-100 minuten door een aantal van die desbetreffende scènes weg te laten.

Tweede deel van de film is van een zeer hoog niveau, en een stuk interessanter dan het eerste uur. Vanaf de scène dat Redford en Dunaway hun nachtelijke pleziertje hebben beleefd, wordt de film erg spannend. De zoektocht van Redford naar de waarheid is heerlijk om te zien. Het levert een aantal zeer mooie scènes op.
Het absolute einde van de film kan mij ook wel bekoren.

Na het eerste uur (3*) had er een beetje een hard hoofd in, maar het tweede uur (5*) maakt het helemaal goed: 4*.

avatar van fwilhelmus

fwilhelmus

Zeer goede film uit de jaren 80, goed verhaal en zeer goed gefilmd.

Deze film houdt je gekluisterd aan de buis. Heerlijk

avatar van mr. white

mr. white

Een aanrader deze film. Goed verhaal en zeer spannend. Een topper van Redford.

avatar van wibro

wibro

Had deze film ooit eens een keer gezien op de BBC. En dat moet wel zonder ondertiteling geweest zijn, anders is mijn eerdere waardering van 2,0* niet te verklaren. Niet ondertiteld is deze film gewoon niet te volgen, tenzij je het Engels perfect beheerst natuurlijk. Gelukkig heb ik nu bij herziening de film - Nederlands ondertiteld - wel goed kunnen volgen en vond dit toch behoren tot de betere thrillers. Goed verhaal, goed acteerwerk en niet meer actiescènes dan noodzakelijk. Toch wel even iets anders dan het over-de-top actiegedoe van de thrillers die nu gemaakt worden.

btw Van de films die vóór 11-09-'01 oa deels in New York gemaakt zijn vallen bij mij altijd de torens van het WTC weer op. Enkele scènes waren volgens mij duidelijk in een van de torens van het WTC gemaakt.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Had hem beter in mijn herinnering.

De film zakt op een aantal punten (met name een paar Dunaway-scènes) erg in, en het laatste halfuur is erg slap (vanaf dat die creepy huurmoordenaar ineens gezellig gaat doen). Toegegeven, het eindigt niet zoals de meeste thrillers ( met een shootout) maar dit einde vind ik echt veel te open. Want wordt het verhaal gepubliceerd? Waar gaat hij heen? Hoe loopt het af met Dunaway? Wie krijgen op hun flikker? Hoe loopt het af met die ouwe vent met dat strikje bij de CIA? Etcetera, etcetera. Jammer. Pats, aftiteling.

2.5 sterren

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Voor de derde keer gezien!!!

Eén van mijn favoriete jaren zeventig spionagefilms.

Geen rare James Bond-fratsen hier.

Welgeteld slechts 1 echte aktie-scene.

Prachtige beelden van een winters New York. Een ingewikkeld CIA-complot en Robert Redford die er in verzeild raakt zonder te weten wat er nu precies allemaal aan de hand is.

Klassieke seventies-cinema.

avatar van Legan

Legan

Een saaie film verwacht, maar Three Days Of The Condor begint al direct ijzersterk met onheilspellende spanning en actie. Je zit direct in de film dat, zonder dat er superveel gebeurt, echt superspannend is! Het is dan ook jammer dat deze spanning na een half uur compleet wegvalt als de mysterie (wie heeft het gedaan) grotendeels verdwijnt. Het echte wie en waarom is dan ook niet meer belangrijk.

Halverwege de film vervalt het verhaaltje ook nog in langdradigheid dat zijn toppunt heeft in een über-cliché vrijpartij. Een relatie waarbij zowel Redford als Dunaway het presteren om hun opinies over elkaar supersnel en radicaal te wijzigen. Dag geloofwaardigheid . Daarna wordt alles een beetje afgeraffeld en is het vooral de omgeving dat nog enigszins positief opvalt.

Een ijzersterke film voor 30 minuten. De rest mag geskipped worden.