• 9.200.394 stemmen

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Hal Ashby

Met onder meer: Jane Fonda, Jon Voight en Bruce Dern

Plot Coming Home

"A man who believed in war! A man who believed in nothing! And a woman who believed in both of them!"

Nadat een marine-kapitein is vertrokken naar het front in Vietnam, begint zijn vrouw met vrijwilligerswerk in een veteranenziekenhuis. Daar ontmoet ze een verbitterde, maar charismatische verlamde, en begint een relatie met hem.

Sally Hyde

Capt. Earl Delise

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Deze film kwam in hetzelfde jaar uit als The Deer Hunter en ging ongeveer over hetzelfde. Het waren allebei grote kandidaten voor de oscars en ze hebben beide veel gewonnen. Dit vind ik toch wel de mindere, toch een wat lievere en zachterige film. Al wordt er zeer goed geacteerd door de cast en vooral Jon Voight.

avatar van FisherKing

FisherKing

Inderdaad. John Voight steelt de show hier.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

een heel degelijke film over Vietnam en zij die er gebroken van terugkeren.

Normaal 3,5 maar de soundtrack, Jon Voight en het sterke einde zorgen voor een krappe (3,75 had hier moeten bestaan )

**** 4 op 5 ****

avatar van neo

neo

Las in een oud blad een interview met John Schlesinger die ervoor gevochten heeft om deze film te mogen doen. Jane Fonda stond hem bij, en na het vele research verliet hij het project om aan Ashby te geven die zelf wel een Amerikaan was en dus geschikter. Enorm mooie rollen van Voight en Fonda, maar ook Robert Carradine is erg goed. 4 sterren

avatar van Movsin

Movsin

Er werden over oorlogen ontelbare films gemaakt en het is volgens mij altijd beter de vreselijke gevolgen er van aan de kaak te stellen dan één of andere heldhaftige patrouille te volgen in de strijd.

Deze film klaagt het onmenselijk en zinloze van de Vietnam oorlog aan en beschikt daar voor over een paar uitstekende acteurs.

Toch kan ik mij niet van het gevoel ontdoen dat een heel stuk van de film vervalt in romantiek, oppervlakkigheid en een beetje zucht naar sensatie.

De opzet is duidelijk en nobel maar de film mist ware klasse om in de prijzen te vallen.

avatar van scorsese

Sterke anti-oorlogsfilm over de gevolgen van de oorlog waarbij een legervrouw in een veteranenziekenhuis gaat werken ten tijde van de Vietnam-oorlog. Maar ook een ontroerend en intiem liefdesdrama tussen de legervrouw en een patient. Een mooie soundtrack en een aangrijpende eindspeech. Realistisch in beeld gebracht en twee prachtige rollen van Jane Fonda en vooral Jon Voight als de ex-soldaat in een rolstoel.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Prima film met vooral prachtige muziek, jeugdsentiment!

avatar van gauke

gauke

Vandaag de dag komt deze typische jaren zeventig film waarschijnlijk wat naïef over. Maar destijds waren de gevolgen van de Vietnamoorlog een terugkerend thema in de Amerikaanse bioscopen. In het krachtige en emotionele verhaal over een verbitterde oorlogsveteraan gaf de regisseur ruim de tijd om de personages te leren kennen en kregen ze diepgang. Er werd meer dan uitstekend geacteerd.

avatar van royals

royals

Echt een prachtige film over de Vietnam veteranen. Ik ken geen betere. En een terechte oscar (en de andere 2) voor John Voigt. Verdiende ook een oscar voor beste film en een hogere score.

avatar van Tanita

Tanita

Het boek van Ron Kovic, 'Born on the 4th of July' ligt mogelijk ten grondslag aan de indrukwekkende rol van John Voight in deze oscarwinnende film. "You know, I spend 95% of the time at the hospital thinking of making love with you. " zegt de invalide Luke Martin. Eén van de eerste US-films waarin het thema sex-gehandicapt openlijk ter sprake komt. 4*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hal Ashby stopt dingen in deze 'Coming Home' die erg goed zijn, maar nét een bepaalde impact missen lijkt het wel. De cast is redelijk. Voight is fantastisch, Fonda en vooral Dern absoluut minder. Laatstgenoemde vond ik zelfs ietwat misplaatst bij vlagen. Verder blijven echte hoogtepunten eigenlijk uit, terwijl het verhaal constant boeiend is en soms ook best rake scenes kent. Ashby heeft een prachtige soundtrack tot z'n beschikking, flikt-ie het om de beste platen wat half op de achtergrond te laten spelen. 'White Rabbit', 'Expecting to Fly' horen tot m'n all-time favoriete nummers. Ashby haalt er helaas niet het maximale uit, maar dat is natuurlijk meer persoonlijk. Al met al prima film. Sfeervol en best boeiend. Niet de beste anti-Vietnam-veteranen film o.i.d. die ik zag. Maar er zijn ook veel gemaakt natuurlijk. Voldoende.

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik heb dit altijd een van de beste films gevonden over de impact van de Vietnam-oorlog op het Amerikaanse thuisfront. Hoewel de conservatieve Jon Voight en de progressieve Jane Fonda in werkelijkheid een hekel aan elkaar hadden, tonen zij in deze film een geweldige interactie. Beiden werden daarvoor terecht beloond met een Oscar; voor Fonda was dat trouwens de tweede keer (na Klute (1971). Ook de heerlijke, inmiddels nostalgische soundtrack tilt deze film ver boven de middelmaat. Ik heb 'm nu een aantal malen gezien, maar het zal nog niet de laatste keer geweest zijn.

avatar van jono

jono

Coming Home handelt over een vrouw die vrijwilligerswerk gaat doen in een tehuis voor oorlogsinvaliden, terwijl haar man vecht aan het front in Vietnam. Wanneer de man thuiskomt nadat hij gewond is geraakt, komt hij er achter dat zijn vrouw een relatie heeft gekregen met een oorlogsveteraan in een rolstoel.

Mooi acteerspel van Jane Fonda en Jon Voight, die beiden een Oscar wonnen voor beste acteur en actrice. 3,5*

avatar van Basto

Basto

Aardig drama dat z’n tijd neemt, maar een sterke finale en fantastische soundtrack kent.

Kleine 4*

avatar van joost1964

joost1964

Knap geacteerd drama, toen Amerikaanse cinema nog kritisch was en mocht zijn.

Onvoorstelbaar hoeveel knappe Amerikaanse films er gemaakt werden in de 70 jaren van de vorige eeuw.

Voor de meesten ervan, zou er volgens mij nu geen publiek meer zijn.

Het voordeel van zo'n films is ook, dat het niets uitmaakt of ze nu al 40 of 50 jaar oud zijn of gisteren werden gedraaid.

The last detail, van dezelfde regisseur met Jack Nicholson, vind ik overigens nog een klasse sterker.

avatar van Siauliai

Siauliai

Een van de meest ontroerende, aangrijpende films over de gevolgen van de Vietnam oorlog. En 5.0 zonder aarzeling!

avatar van starbright boy

• 21956 berichten

Hal Ashby begon als editor en in deze film merk je dat. Deze film wordt verteld in de montage, met ook een belangrijke rol voor de goed gebruikte sixties soundtrack.

Meer dan met The Deer Hunter uit hetzelfde jaar waarmee deze film vaak vergeleken wordt moest ik denken aan twee andere films. Beide verwerkingsfilms over de tweede wereldoorlog. Een Amerikaanse, The Best Years Of Our Lives en een Japanse Twenty-Four Eyes. Die films verwerken iets wat duidelijk was. De Amerikanen hadden heroïsch gevochten en hadden gewonnen. Ze hadden de wereld met soms heftige middelen bevrijdt van kwaadaardigheid. In deze tijd (en nog steeds) weet niemand wat nou de zin was van Vietnam en zijn er boeken vol geschreven over hoe het in godsnaam zo ver kon komen en hoe de Amerikanen niet slaagden als ze al wisten wat hun opzet moest zijn. Toen deze film uitkwam was het een jaar of drie echt voorbij. Inmiddels is dat zowat een halve eeuw. Tweede wereldoorlog veteranen hadden nog hun trots, Vietnamveteranen hadden onzekerheid en twijfel..

Met name Fonda en Voight bewijzen hier hoe goed Ashby kon zijn als acteursregisseur.