• 9.371.614 stemmen

Geregisseerd door: John Cromwell

Met onder meer: Robert Mitchum, Lizabeth Scott en Robert Ryan

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot The Racket

"The Racket boldly begins where the Senate crime committee left off!"

Hun operatie is wijd vertakt en de crimineel die alleen als "The Old Man" bekend is, spreekt al over 'zijn stad'. De politie wil zijn invloed ondermijnen, voor de verkiezingen, en stelt een nieuwe eerlijke politieman aan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Captain Thomas McQuigg

Det. Sgt. Turk

Sgt. Jim Delaney

avatar van eerdekes

eerdekes

Vond er maar weinig aan, dus niet afgekeken

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Weer topacteerwerk van Ryan en Mitchum. Lizabeth Scott is minder overtuigend dan in DEAD RECKONING.

Maar een film-noir? Een politiefilm (" crime thriller"), 12 van in een dozijn, dat wel.

The Racket -=> De Beproeving?

Een 'Racket' is meer een oplichterszaakje.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een mysterieuze misdaadorganisatie wordt geleid door een ongeziene man, die ze "The Old Man" noemen. Ze likwideren systematisch alle personen die tegen hen zouden kunnen getuigen. Tom McQuigg (Robert Mitchum) wil de strijd aanbinden tegen de corruptie binnen het gerecht en politiecorps. Een erg plichtsbewuste politie-agent helpt hem hierbij, maar wordt het slachtoffer van zijn idealisme. Het idee van "The Old Man" is blijkbaar geïnspireerd door Dr. Mabuse van Fritz Lang. De cast is top en de spanning zit stevig in het verhaal ingebouwd. Andermaal een beklemmend misdaaddrama over corruptie en maffia-praktijken. Boeiend, erg genietbaar.
De Warner box Film Noir Classic Collection, Vol. 3 bevat zo te zien meerdere pareltjes.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Deze film viel mij niet tegen, hoewel het eerste half uur mij anders beloofde. Dat was namelijk nogal standaard, en de rol van Mitchum was hierin zeer beperkt. Tevens was de film op momenten nogal verwarrend door een groot aantal karakters die niet allemaal even belangrijk blijken te zijn.

Na dit half uur wordt de film een stuk beter en vooral spannender. Mitchum steelt hier wat mij betreft de show. Komt namelijk zeer overtuigend over, zoals in zijn meeste films. Hierin wordt hij overigens gesteund door Robert Ryan, die amper voor hem onderdoet. Hoewel het verhaal vervolgens op een nogal voorspelbare manier eindigt, doet dat niks af van de uiteindelijk enerverende weg om het einde te bereiken.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Al jaren in R-1 verkrijgbaar, maar een R-2UK staat gepland voor 7 februari a.s.

avatar van Biosguru

Biosguru

Leuk verwensing aan adres van de nachtclubzangerers "Clipjoint Canary"

avatar van trebremmit

trebremmit

Nicholas Ray werkte ook nog mee aan deze film, wat een remake is van de The Racket uit 1928.

Matige noir die vooral de moeite waard is door Mitchum en Ryan.

avatar van starbright boy

The Racket was een zware bevalling en dat is helaas te merken. Cromwell had in de toneelversie van deze film uit 1927 gespeeld en was een goede keus om de verfilming te regisseren. In 1928 was de eerste verfilming geweest. Maar zo'n beetje in de eindfase van de film komt ook Cromwell op de zwarte Mccarthylijst terecht. Nicolas Ray heeft nog een aantal scenes geschoten voor een ontevreden studiobaas Howard Hughes.

Het verhaal heeft genoeg ingredienten om heel sterk te zijn. Een pessimistische film over een door en door corrupt politie-apparaat met goede acteurs als Mitchum, Ryan en Scott. Maar de film is vlak en mist energie en sfeer. Ook zijn teveel scenes binnenshuis en daar wordt niet genoeg mee gedaan. De film mist daardoor dynamiek. Of het gedoe rondom Cromwell dat heeft veroorzaakt weet ik niet, maar geholpen zal het niet hebben. Vooral jammer van de rol van Ryan die bij vlagen echt onaangenaam is.