• 9.377.956 stemmen

Ride out for Revenge (1957)

Western | 78 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Bernard Girard

Met onder meer: Rory Calhoun, Gloria Grahame en Lloyd Bridges

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot Ride out for Revenge

"Raw fists and slashing tomahawks rip Dakota's Badlands wide open!"

Kapitein George is een corrupte cavalerie-officier. Uitgerekend hij wordt belast met de opdracht de migratie van Cheyenne-indianen van hun voorouderlijke gronden naar een reservaat in goede banen te leiden. Als echter op de plaats waar het reservaat moet komen, goud gevonden wordt, beslissen de blanken de Cheyenne een ander gebied toe te wijzen.

avatar van stinissen

Redelijke B- Western met mooie zwart-wit beelden met toch wel aardige cast.

avatar van Brix

Brix

• 19683 berichten

Dit is een ietwat ongebruikelijke western, geproduceerd met beperkt budget

Ongebruikelijk (voor de tijd waarin de film gemaakt werd) omdat de held van het verhaal een duidelijk pro-Indiaans standpunt inneemt, en de militaire gezagvoerder wordt afgeschilderd als een laffe slappeling, die uit is op winstbejag, ten koste van de Indianen.

De held, en tevens beste acteur in de film, is Rory Calhoun (Tate)

Uiteraard zou ik er zelfs bij willen zeggen, want acteurs die zó geknipt zijn voor het western genre als Calhoun zijn er niet zo gek veel.

Wát een screen presence had die man.

Lloyd Bridges brengt het er redelijk vanaf qua acteerwerk, maar echt sterk is het niet wat hij hier laat zien.

Een stuk minder overtuigend is Gloria Grahame, die hier een matige acteerprestatie neerzet.

Bij het spreken beweegt haar mond nauwelijks, en doet aan een eendensnaveltje denken.

Daarmee niet genoeg, want ook haar stemmetje lijkt enigszins op eendengesnater.

Merkwaardig dat ik haar anders in herinnering heb van eerdere films.

Vince Edwards brengt het er niet slecht vanaf als Cheyenne opperhoofd Little Wolf.

Slechts weinige jaren later zou hij wereldroem vergaren als een van de populairste TV dokters ooit : Ben Casey.

Echte Indianen zien we in deze western hooguit in enkele figurantenrolletjes.

Joanne Gilbert is de (echt) Pretty Willow., de geliefde van Tate (Calhoun)

Van een leien dakje gaat hun relatie niet echt.

De gehele blanke bevolking van de streek, met als enige uitzondering Tate, is unaniem in de haat tegen de Indianen.

Dat Tate's houding niet de goedkeuring van de bevolking wegdraagt spreekt voor zich.

Actie is er heel weinig in de film, dialogen zijn er des te meer.

Zelfs een aantal goede.

Toch verveelde het verhaal mij niet.

Men heeft geprobeerd om er ondanks het budget iets van te maken.

Aardige shots en camerastandpunten, en goede muziek.

Voor de geïnteresseerden: Shoutfactory heeft deze film in een uitstekende zwart-wit beeldkwaliteit DVD transfer uitgebracht.(4 western classics serie)

avatar van trebremmit

trebremmit

Eens met Brix, vooral over Calhoun.

Opmerkelijke western wel, begin was erg sterk maar vond de film later wat inzakken.