Genre: Drama / Romantiek
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: David Lean
Met onder meer: John Mills, Valerie Hobson en Alec Guinness
Plot Great Expectations
"From the Vivid Pages of Charles Dickens' Masterpiece!"
Deze verfilming van de Charles Dickens roman vertelt het verhaal van de arme weesjongen Pip die een ontsnapte gevangene helpt. Hij groeit op in het gezelschap van de bittere vrouw Miss Havisham en haar beschermelinge Estella. Jaren later wordt hij door een onbekend persoon financieel geholpen om een echte gentleman te worden.
Pip
Herbert Pocket
Mr. Wemmick
Mza
- 1924 stemmen
De film ziet er erg mooi en sfeervol uit maar het verhaal wist me wat minder te boeien.
Deze film is trouwens totaal anders dan de epische films die ik van David Lean gewend ben. Deze film is veel meer ingetogen en kleinschaliger.
Jos2
Lean maakte later zijn epische films. *Zo* klein is dit nu ook weer niet trouwens. Kijk ook zijn versie van Oliver Twist en het prachtige Brief Encounter. Ook beiden eerder werk.
Jordy
film is inderdaad een genot om naar te kijken... maar ik ben het wel met MZA eens: het boeide me niet zo heel veel allemaal, beetje een droge opsomming van gebeurtenissen zonder emotionele lading (voor mij dan)
Op dat punt vond ik de versie uit '98, waar de relatie tussen Pip en Estelle veel beter is uitgewerkt, wat beter...
3,5 * ... vooral dankzij het uiterlijk van de film dus
neo
goeie film,maar sommige ontwikkelingen in het verhaal boeide me niet zo.zoals al eerder gezegd werd fotografisch heel mooi.3.5 sterren
Justice4All
Schijnt dat deze film beter is dan van 1998 met o.a. Robert DeNiro
Linda
Ik ben hem ook vergeten, zoals zovaak eigenlijk met films die 's middags komen
empirekees
Prachtige film...met een van mijn favoriete acteurs, Finlay Currie. Die hier Magwitch speelde, de onbekende...5*
3,5 * ... vooral dankzij het uiterlijk van de film dus
Daar sluit ik me bij aan. Desondanks erg prettig decemberweekendvermaak.
mister blonde
mooie film, hoewel ik hem niet goed kon volgen, omdat er allerlei familieleden doorheen zaten te lullen. werkelijk schitterend gefilmd. het was me een raadsel waarom die irritante Estelle zo gewild was, maar dat terzijde.
voor nu 4 sterren, maar ik moet hem nog eens kijken in beter omstandigheden.
Eric07
Omdat ze mysterieus en arrogant is.
De eigenschappen voor een vrouw om onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn voor mannen.
Goede film!
mister blonde
spreek voor jezelf. dat is iets waar ik totaal niet op zoek naar ben in een vrouw.
Mac Hammer Fan
Een heerlijke film.
Zag hem voor het eerst veertig jaar geleden. De scene op het kerkhof is mij altijd bijgeleven. Het griezelig kasteel. De vertolking, vooral van de gedetineerde, Finlay Currie...
tsjidde
Dit vind ik één van de minste Dickens verhalen. Ik kende het al omdat ik een tijd geleden de versie uit 1974 met Michael York en Sarah Miles heb gezien.
De reden waarom ik deze film kocht, was dan ook de regie van David Lean en omdat o.a. Alec Guinness erin meespeelt.
Het verhaal blijft voor mij toch het grootste struikelblok. Op één of andere manier spreekt het gewoon niet aan en blijven de karakters, op enkele uitzonderingen na, bijna onpersoonlijk. De uitzonderingen betreffen de werkelijke goede en innemende mensen als Joe Gargery en Biddy, Herbert Pocket en Abel Magwitch.
In de loop van de film wordt het verhaal wel wat vriendelijker, waardoor het meer emotie krijgt en pakkender wordt.
De fotografie is daarbij prachtig en het acteerwerk gewoon goed.
The One Ring
Zeker weer op een zaterdagmiddag. Ze zenden dan altijd klassiekers uit om mij te pesten, omdat ze weten dat ik films op zaterdagmiddag altijd vergeet
JJ_D
Mijn eerste Dickens. En tja, niet zo bijzonder allemaal, toch?
De fotografie - waar iedereen het hier over heeft - is in het begin inderdaad prachtig. Spijtig wel dat het verhaal dan een opmerkelijk zwaktepunt bereikt; terwijl Londen interessanter maar lelijker wordt. Zoals Jordy zegt heeft de film ook emotioneel bitter weinig om het lijf, wat hem redelijk saai maakt, en nooit echt aangenaam om kijken.
1,5* voor het begin en 2,25* verder; 2* dus...
The One Ring
Ik ben het met iedereen eens dat dit visueel gezien een kunstwerk is. Maar eigenlijk geld dat voor de hele sfeer, die volgens mij ook typisch Dickens is. Niet alleen de decors en het camerawerk dragen bij aan de prachtige sfeer, ook de casting (briljante koppen en tevens fantastische acteurs) en de namen van de personages. Daarbij zijn sommige scènes ook erg leuk bedacht, zoals het moment waarop Pip op bezoek gaat bij de assistent van de advocaat en daar diens vader ontmoet. Dit maakt Great Expectations een heel plezierige film om te kijken.
Maar helaas is het nog net geen meesterwerk, omdat zoals de meeste al zeggen, de emotionele binding ontbreekt. Het is een leuk verhaal met een aantal leuke wendingen, maar erg veel doet het verder niet. Maar toch goed voor een dikke 3,5*
xenne
ik was erg onder de indruk van het eerste half uur ofzo, het zag er allemaal erg mooi uit, de erg vreemde/bizarre dialogen (of gebrek aan) tussen Pip en Estelle in het kasteel vond ik erg boeiend, de scenes op het kerkhof etc ... erg verrast van zoveel schoonheid zat ik toen aan 4½ ster. daar is geleidelijk na de pauze afgegaan, de oude Pip & Estelle vond ik een minder boeiende personages (matige casting), het geheel werd minder geloofwaardig en verhaal boeide me soms minder ... ik blijf dan ook steken op 3¾
Pieter Montana
Wat een prachtige David Lean film toch weer. Die man kwam na "Lawrence of Arabia" al erg hoog te staan in m'n regisseurlijst maar hiermee mag hij zeker nog een paar plaatsen hoger. Wat een schitterend verhaal, voortreffelijk gebruik van licht en zoals The One Ring al zei een stel karakterkoppen als acteurs.
Break His Heart, Estella. Break his heart!
Theatertje
Een van de mooiste films uit Leans carrière, als je het mij vraagt. Net als de remake bevat deze film grote namen, waar Lean later opnieuw mee zou gaan werken (met sommigen onder hen, althans).
veertjebrug
hier is toch ook zo'n south park aflevering over?
dat jongentje pip ...
anyway.... schreef charles dickens alleen maar van dit soort boeken?
Silvio Dante
Morgen op tv1, ik ga zeker kijken!
Benieuwd of Lean me weet te verbazen na het geweldige Bridge On The River Kwai, het matige Brief Encounter en het ronduit zwakke Lawrence Of Arabia.
Ik heb alvast geen hoge verwachtingen
wapper
Ik had great expectations voor deze film, maar ze zijn niet helemaal ingelost.
Zeer mooie cinematografie in deze film. De film is een zwart wit film, maar David Lean weet perfect met de kleuren te spelen. Volgens mij niet gemakkelijk omdat je toch tijdens het filmen iedereen in werkelijkheid ziet en dus ook in kleur. Na Doctor Zhivago en Bridge on the river Kwai men derde Lean-film. Wat me sterk opvalt is dat hij in z'n film een groot sprookjesgehalte kan toevoegen. Vooral hier in Great Expectations merk je veel van Dickens' stijl. Nochtans kende ik het verhaal niet van Dickens, buiten de titel dan. Ben benieuwd naar zijn versie van Oliver Twist. Ook Lawrence of Arabia en Brief Encouter staan oa op het lijstje (niet van Dickens, maar andere Lean-films natuurlijk).
Typisch voor Dickens zijn de soms stijve figuren, maar dat hoort nu eenmaal bij z'n verhalen. Zo lijkt het alsof de acteurs niet altijd zo sterk acteren, maar dat hoort bij de rol imo. De meoties van Pip komen geloofwaardig over en ook vele bijrollen zijn mooi in de verf gezet. Soms is de film iets te traag en zoals gezegd een opsomming van feiten, maar ik denk dat Lean iets te trouw aan het boek wilde blijven. Uiteindelijk toch een mooi sprookje geworden dat aangenaam is om te kijken, zelfs voor heel het gezin.
nothingness
Ik vond de film wat magertjes. Het verhaal blijft wel grotendeels trouw aan het boek, al is het einde op zijn hollywoods, wat niet het geval is in het boek.
Ik vond dat ze over sommige zaken iets te snel over gingen waardoor ik het gevoel kreeg dat ze overhaast te werk gingen.
Nu, het kan niet makkelijk zijn om een verhaal van 600 pagina's in een twee uur durende film te gieten.
Vinokourov
Het verhaal van Charles Dickens heb ik vroeger moeten lezen voor de middelbare school. In het begon vond ik het een heel mooi boek, maar gaandeweg vond ik het niet meer logisch worden en niet meer zo boeiend zoals het begin. Precies hetzelfde gevoel ontstaat bij het kijken van de film. Heel apart, maar wel opmerkelijk. Het huis van Miss Havisham ziet er wel geweldig luguber uit en precies zoals ik het me vroeger had voorgesteld.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Festen