• 9.377.553 stemmen

Met onder meer: Yûsuke Iseya, Kumiko Asô en Akira Terao

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 10 februari 2005

Plot Casshern

"When a hero falls a legend will rise"

Ergens in de 21e eeuw. De Grote Oorlog, die 50 jaar duurde, is beslecht in het voordeel van de Oostelijke Federatie, ten koste van Europa. Maar de overwinning heeft een bittere bijsmaak, want de langdurige chemische, biologische en nucleaire oorlog heeft het land uitgeput en de bevolking blootgesteld aan ziektes en mutaties. De briljante professor Azuma komt met een oplossing: door middel van een biologisch proces wil hij een nieuw, schoon mens kweken. Zijn voorstellen worden door de verantwoordelijke bureaucraten van de hand gewezen. Intussen zijn er opstanden van rebellen die in verzet komen tegen de machthebbers van de Oostelijke Federatie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Tetsuya Azuma

Lieutenant Colonel Kamijo

avatar van morpheus

morpheus

Onderhond schreef:

Soms vraag ik me af of mensen films zonder beeld kijken. Voor wij er nog aan moest twijfelen, Casshern is een actie/spektakel/CGI comicverfilming.

Ik heb de film toch echt met beeld en al gezien gelukkig....

Gewoon een matige film die er naar mijn mening ook nog eens slecht uit ziet, maar zoals we ook uit de commentaren kunnen uitmaken is dat heel persoonlijk.

Te zien op IFFR:

Zaterdag 29-01 22:30 uur in Luxor

Maandag 31-01 20:45 uur in Cinerama 6

Dinsdag 01-02 22:30 uur in Venster 2

Zaterdag 05-02 00:00 uur in Images 1 Groningen

avatar van Goodfella

Goodfella

Misschien had ik beter kunnen wachten tot zo'n avondvoorstelling tijdens het IFFR, want fris en nuchter heb ik hier weinig positiefs uit kunnen halen. In vele opzichten een belachelijke film, waar een aantal belachelijke actiescènes in positieve zin redelijk uit de verf komen, maar de rest verzuipt in een slepend en bij elkaar geraapt kitchfestijn. Leuke comictouch hier en daar, absoluut, maar dat ze dat sentimentele en moralistische gezeik in het vervolg maar achterwege mogen laten.

Verkeerde film Goodfella. Sky Captain staat hier

avatar van Maurice

Maurice

De decors waren zo volgepropt met effecten waardoor daar mijn meeste aandacht naaruit ging. K stoorde me enorm aan al die vage lichteffecten en vechtscenes (zeer slechte choreografie). De film is vergeleken met Immortel (Ad Vitam) te "over done" het enige pluspuntje is eigenlijk dat ik geen plotholes heb kunnen ontdekken vanwege het gebrek aan een goede ondertiteling.

Dus heb je tijd zat om te verspillen moet je m zeker gaan kijken maar van mij krijgt de film 2*

avatar van KW2

KW2

De film deed me denken aan Battle Royale 2, waar de emotie zo dik wordt uitgesmeerd dat het gewoon geen leuke film meer is. Het werkt in sommige films... maar niet in deze.

De film is ook niet helemaal coherent omdat het opeens van rustig/mystiek in keiharde actie verandert en vice versa.

De muziek vond ik wel goed gekozen voor de scenes en de animatie is adembenemend... maar met een moeilijk te volgen verhaal is het allemaal net wat minder.

avatar van meerhoff

meerhoff

Qua beeld en geluid een van de mooiste films die ik de afgelopen tijd gezien heb. De hele film lijkt wel een lange dream-sequence... erg mooi. Maar het verhaal begon me na anderhalf uur toch wel enigszins te vervelen en dan heb je nog zo'n dikke drie kwartier voor de boeg... slopend.

bioscoopzaal

Inderdaad qua vormgeving erg origineel (zeker voor een budget van amper 6 miljoen dollar), maar dat is zowat het enige pluspunt van dit pompeuze onding. Het verhaal was van geen kanten te volgen, de dialogen om te gillen en de moraliserende zedenpreekjes echt te belachelijk voor woorden. Zelfs de actiescènes, die normaal gezien voor wat 'verluchting' zorgen, waren vreselijk lamlendig in beeld gebracht, chaotisch gemonteerd en doorspekt met massa's onsamenhangende tussenvoegsels zoals stop-motion animatie en tekenfilmfragmenten. Niet bij te houden, zo'n zootje!

Aanvankelijk was ik nog wel geboeid, maar al na een halfuurtje hangt regisseur Kazuaki Kiriya zich op aan een waslijst onlogische situaties en steeds grotestker wordende climaxen. Na een dik uur had ik het allemaal wel gezien en sloeg de verveling onverbiddelijk toe. En blijkbaar was ik niet de enige, want zo'n drie kwartier voor het einde begon ook het 600-koppige publiek in de zaal te beseffen naar wat voor ongein ze eigenlijk aan het kijken waren. Gevolg: hardop commentaar, mensen die de zaal verlieten en in mijn geval een onbedaarlijke aanval van de slappe lach.

Maar hoe kan het ook anders: het was allemaal zo pathetisch, overdreven en schaamteloos melig dat zelfs de positieve boodschap volledig belachelijk overkwam. Er is natuurlijk niets mis met een film die de waanzin van oorlog aanklaagt, maar nadat een van de hoofdpersonages voor de zoveelste keer in een tranerige monoloog was uitgebarsten, had ik er echt schoon genoeg van.

Ik was achteraf wel blij dat de regisseur niet in de zaal zat, want voor hem moet deze screening een martelgang zijn geweest. Bovendien was het een van de weinig keren dat er na het einde van de film hardop boegeroep weerklonk en de mensen flesjes en programmaboekjes naar het scherm begonnen te keilen. Maar gezien het erbarmelijke niveau van de film niet geheel onbegrijpelijk.

1 ster.

Erg apart toch, BIFFF neem ik aan ? Zenden toch geregeld een hoop bombastische eerste, tweede en derderangs brol uit, je zou verwachten dat men zo'n films wel gewoon was

Trouwens, zoveel verschilt het nu toch ook weer niet van een gemiddelde Spiderman film ?

bioscoopzaal

Het publiek op het BIFFF kan soms erg grillig zijn, maar een leuke film (zeker in dit genre) weten ze echt te waarderen.

Op de screenings van Appleseed, Cutie Honey en Nochnoy Dozor dit jaar, en Natural City en Wonderful Days vorig jaar werd bijvoorbeeld wel enthousiast gereageerd.

Maar Casshern sloeg gewoon niet aan, je had de reacties in de zaal moeten horen. Ik was echt niet de enige die na afloop van de screening schor was van het lachen.

Tja, Appleseed, Cutie Honey, Natural City, Wonderful Days ... heb ze ook allemaal al gezien, vind ze minstens even belabberd als een Casshern, maar dan een pak lelijker. Misschien maakten de visuals veel goed voor mij.

Verder kan ik er ook niet bij dat iemand dit als een serieuze film zou bestempelen, laat staan dat de film zo bedoeld zou zijn. Denk eerder dat een schorre keel een beoogde reactie was.

bioscoopzaal

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit niet serieus bedoeld was. Het totale gebrek aan humor of ironie, de uitgestreken gezichten van de cast, de prekerige dialogen, de torenhoge pretenties: allemaal kenmerken van een film die zichzelf heel ernstig neemt.

En meteen ook de reden waarom het publiek er niks mee kon.

Als het in LOTR stijl gepresenteerd wordt misschien, maar toch niet wanneer het zo kitschy en bombastisch is als hier. De film barst letterlijk uit z'n voegen, en blijft er schepjes bovenop doen. Ik zeg niet dat dit een parodie is, maar geloof nooit dat deze film "een moraallesje" wil meegeven, eerder alles uit de kast halen wat sci-fi superpower filmpjes totnutoe te bieden hadden, en daar nog een schepje bijdoen.

bioscoopzaal

Kan best, maar dat verklaart nog steeds niet waarom de film zo slecht werd onthaald. Als het echt zo bedoeld is, kan ik me voorstellen dat een paar mensen in de zaal de mop niet doorhadden. Maar alle 600? De combinatie van de elementen die je opsomt werkt gewoon niet.

Volgens mij is dit gewoon een uit de hand gelopen superproject dat alleen door een heel specifiek publiek (de kenners van de manga? de makers zelf? ) gesmaakt kan worden.

Ik ken de manga niet hoor, lijkt me ook totaal m'n ding niet . Zal er wel wat mee te maken hebben dat dit de regisseur z'n eerste film is, en hij voordien vooral in de reclame/muziekvideo wereld gewerkt heeft. Die kerels kijken naar andere dingen dan verhaal etc

bioscoopzaal

Zou kunnen ja. Casshern was in elk geval een duidelijk voorbeeld van 'style over substance'. Hopelijk zit er aan zijn volgende film wat meer vlees, want oog voor mooie plaatjes heeft hij wel.

Chr.s

De poster is echt prachtig.

avatar van Dharma

Dharma

Hoef weinig toe te voegen aan het gezegde, prachtig vormgegeven, maar totaal niet te volgen. Heb het even proberen te wijten aan de oosterse cultuur, maar dat argument houdt niet. Achteraf was ik ook schor van het lachen, alhoewel dat lachen pas begon nadat ik de zaal verliet. Gebruik van muziek is schaamteloos slecht. Debussys Claire de Lune, Beethoven´s Moonlight, Mozart´s Requiem. Alsof ze de Best Of selectie van Tell Sell erbij hebben gepakt (daamee wil ik niks zeggen over de muziek zelf, die prachtig is). Deze werd ook ingezet op totaal absurde momenten, en het palet van emoties dat je daarmee voortgeschoteld kreeg was niet alleen onbegrijpelijk, maar het was ook onmogelijk vast te stellen wat er nu eigenlijk was gebeurd waarop je emotioneel zou moeten reageren. De rest van de soundtrack was eveneens om te janken. De film kan absoluut het best gezien worden zonder ondertitels, dan hoef je je over het plot alvast niet druk te maken. Ik vond de film zeker niet slecht, maar ook absoluut niet goed. De discrepantie tussen kwaliteit van visuals en plot was eenvoudigweg te groot.

Kan iemand mij overigens uitleggen wie antagonist en wie protagonist was? Los van al het moralistisch gezeik werd dat me geen moment duidelijk.

avatar van the rainking

the rainking

Oke, met het gevaar om in herhaling te vallen: het zag er mooi uit, maar waar ging dit over?

Ik moet eerlijk toegeven dat het me van het begin tot het eind geboeid heeft maar ik ben er niet uit of het nu een heeeel slecht of juist een heeel complex en intrigerend verhaal was?!

Er zat wel wat in...

Maar wat?

Daar moet ik 'm misschien nog een keer voor kijken.

Er daar wacht ik liever nog even mee;-)

Chr.s

Waardeloos deze film, foute muziek (en fout gebruik van de muziek ), flut verhaal, fantasieloze omgevingen. Niet aan mij besteed dit.

avatar van gondwana

gondwana

Chr.s schreef:

Waardeloos deze film, foute muziek flut verhaal, fantasieloze omgevingen. Niet aan mij besteed dit.

Ik vond dit net wél een FF-sfeer hebben...

Chr.s

Ik vond dit net wél een FF-sfeer hebben...

FF-sfeer?

Final Fantasy.

avatar van Lord@ragorn

Lord@ragorn

Ik heb deze film net gezien en ik moet zeggen dat ik van begin tot het eind geboeid was. Ik vind wel dat het begin een beetje traag op gang komt, ik had verwacht dat het een japanse actie-film zou zijn, maar de actie bleef een beetje uit. De film was wel een beetje moeilijk te begrijpen, maar zeker niet onbegrijpbaar. Het verhaal vond ik mooi in elkaar steken, er is veel fantasy voor nodig geweest en er is beslist werk van gemaakt. De visuals waren idd adembenemend, zeker voor het kleine budget wat er ingestoken was. In sommige delen van de film kon je echter wel zien dat het geld niet in overvloed was, maar het stoorde niet. Ik denk dat de plotselinge tijdsveranderingen van heden naar verleden en de onaangekondigde "gedachtengangen" een oorzaak zijn van het moeilijk te begrijpen. Ook is het niet zo'n standaart amerikaans verhaal, dit kan ook een oorzaak zijn. Hieronder staat mijn beeld van het verhaal van de film. (selecteer tekst om zichtbaar te maken)

Om te beginnen denk ik dat er veel van de oosterse cultuur en de oosterse beelden van het leven in de film verwerkt zitten. Dit zie je o.a. terug als tetsuya zegt dat hij geen mens meer is, nadat hij in de oorlog gevochten heeft. Ook wilde hij niet meer terug tot leven komen. Hij heeft mensen pijn gedaan en dat hoort niet bij het leven volgens de oosterse cultuur. Aan het begin van de film zag je een groot standbeeld met een bliksemschigt. Deze bliksemschigt zag je later in de film inslaan in het laboratium van azuma. Het standbeeld was gemaakt door de "orginele" mensheid uit zone 7. Dit standbeeld was er neergezet als ode aan de god die waar zij in geloofden. De god van de vrede en geluk "Casshern". Toen tetsuya bij zone 7 kwam, nadat luna flauwviel van de radio-actieve straling, vertelde de oude man over deze god, en dat ze hem vergeten waren door de oorlogen en alle haat.

De reden dat de bliksemschigt insloeg in het laboratorium en daardoor de "neo-sapiens" tot leven kwamen, kan 2 kanten uitgaan.

1. De bliksemschigt is door de god "casshern" daar geplaatst om zo de "neo-sapiens" te creeren. Deze soort had als doel om de huidige mensheid te vernietigen en zo opnieuw te beginnen. Tetsuya zou dan opnieuw tot leven gekomen zijn om de huidige mensheid te redden.

2. (deze lijkt me beter geschikt). De bliksemschigt is wederom door de god "casshern" daar geplaatst, maar nu niet als reden om de "neo-sapiens" tot leven te wekken, maar eerder als reden om tetsuya tot leven te wekken. Dat de neo-sapiens hierdoor ontstaan was niet te vermijden, omdat de lichaamsdelen tenslotte al in het bassin ronddreven. Tetsuya kwam in deze beredenering tot leven om de mensheid eigenhandig te vernietigen. Later in de film noemt tetsuya zichzelf ook "casshern" en de keuze voor witte pantser dat hij draagt kan bij deze ook verklaard worden (wit staat voor het goede). Daarnaast worden de donkere kleuren van de keuze van de kleding van de neo-sapiens ook verklaard (donker/zwart staat voor slecht).

Het feit dat de neo-sapiens naar dat kasteel gaan en daar een skelet vinden zittend in de troon met een rode cape/vlag om (hetzelfde als die blonde gast). doet mij suggereren dat er in het verleden eenzelfde poging plaatsvond, maar die mislukte.

Uiteindelijk zorgde de neo-sapiens voor een (gedeeltelijke) vernietiging van de mensheid, en tetsuya zorgde voor de vernieting van de neo-sapiens.

Op het laatste moment van de film zie je dat alle zielen van de overgebleven mensen in tetsuya samenkwamen. Waarna tetsuya veranderde in een soort komeetachtig iets en ver het heelal inging. Uiteindelijk sloeg het in op een planeet, waar hij de bliksemschigt opnieuw vormde. Ik denk dat dat het doel van tetsuya was, de mensheid en de neo-sapiens vernietigen, om daarna een nieuw leven te creeren op een andere planeet.

het is en blijft een zeer ingewikkeld verhaal, maar misschien heeft mijn visie het een en ander duidelijker gemaakt. als er nog vragen zijn hoor ik die graag (mits iemand dit nog leest). van mij krijgt de film 3 sterren, vanwege het goed doordachte verhaal. Maar voor de meerderheid zal de film te lastig in elkaar zitten om goed aan te slaan.

avatar van The Eye

The Eye

Over the top mooi gestileerde en kleurvolle cgi-film met eveneens mooie muziek. Het verhaal was wat minder net als sommige scenes, maar over het geheel hebik beelden gezien die m'n kaak meerdere malen tot m'n borst heeft doen klappen. Ik heb begrepen dat dit ook van een comic is (iig een betere dan Frank Miller dan en die krijgt uiteraard wel weer alle aandacht in de media, terwijl sin city op alle vlakken saai en slecht is)

Het geklaag over moralisme is een beetje gelul, want een Million Dollar baby doet t beter dan deze en is heel wat meer moralistisch en zeker visueel minder mooi. Gewoon doorheen kijken en genieten van al het moois dat van je beeldscherm afspat. Het belangrijkste aspect van film wordt in deze film goed uitgebuit. Met een goed verhaal, dialogen en acteerwerk zou een vervolg helemaal te gek kunnen zijn.

avatar van Macmanus

Macmanus

Ben het eens met zowel de negatieve als de positieve reacties.

De film ziet er goed uit, een paar scènes zijn werkelijk stunning.

Maar het is inderdaad allemaal erg rommelig en langdradig.

Dit is erg jammer, ik denk met een goed verhaal a la Blade Runner + deze look, was het zonder twijfel een sci-fi classic geweest.

Door het pracht en praal zeer goed te kijken, maar helaas geen meesterwerk dus waar ik stiekem op hoopte.

avatar van Reinbo

Geen thema blijft onaangeroerd, geen muziekstijl ongebruikt en geen visueelmiddel wordt overgeslagen. 0,5* voor deze schreeuwerig lelijke bombastische edel kitch.

O,ja we krijgen ook nog een boodschap mee aan het eind: Lief zijn voor elkaar!

avatar van MrBrown

MrBrown

In paar woorden..... beroerd.....140 min. lang verveling....

avatar van Roodkapje

Roodkapje

De film was zéér lang. Ik had bijna constant het gevoel dat het gedaan was, maar telkens breiden ze er nog een stukje aan. Het verhaal was chaotisch en de film miste sfeer. Wat de film wél had waren prachtige visuals en spektakel. De prent heeft eigenlijk veel weg van een samenvatting van een animeserie, en dat is het ook waarschijnlijk. De mood die wel werkt bij anime werkt blijkbaar niet zo goed bij liveaction.

avatar van Phoenix

Phoenix

Zette hem even aan en kreeg prompt muziek uit Bleach te horen?