• 9.377.044 stemmen

Met onder meer: Yûsuke Iseya, Kumiko Asô en Akira Terao

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 10 februari 2005

Plot Casshern

"When a hero falls a legend will rise"

Ergens in de 21e eeuw. De Grote Oorlog, die 50 jaar duurde, is beslecht in het voordeel van de Oostelijke Federatie, ten koste van Europa. Maar de overwinning heeft een bittere bijsmaak, want de langdurige chemische, biologische en nucleaire oorlog heeft het land uitgeput en de bevolking blootgesteld aan ziektes en mutaties. De briljante professor Azuma komt met een oplossing: door middel van een biologisch proces wil hij een nieuw, schoon mens kweken. Zijn voorstellen worden door de verantwoordelijke bureaucraten van de hand gewezen. Intussen zijn er opstanden van rebellen die in verzet komen tegen de machthebbers van de Oostelijke Federatie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Tetsuya Azuma

Luna Kozuki

Dr. Kotaro Azuma

Midori Azuma

San Ikegami

Lieutenant Colonel Kamijo

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Inderdaad qua vormgeving erg origineel (zeker voor een budget van amper 6 miljoen dollar), maar dat is zowat het enige pluspunt van dit pompeuze onding. Het verhaal was van geen kanten te volgen, de dialogen om te gillen en de moraliserende zedenpreekjes echt te belachelijk voor woorden. Zelfs de actiescènes, die normaal gezien voor wat 'verluchting' zorgen, waren vreselijk lamlendig in beeld gebracht, chaotisch gemonteerd en doorspekt met massa's onsamenhangende tussenvoegsels zoals stop-motion animatie en tekenfilmfragmenten. Niet bij te houden, zo'n zootje!

Aanvankelijk was ik nog wel geboeid, maar al na een halfuurtje hangt regisseur Kazuaki Kiriya zich op aan een waslijst onlogische situaties en steeds grotestker wordende climaxen. Na een dik uur had ik het allemaal wel gezien en sloeg de verveling onverbiddelijk toe. En blijkbaar was ik niet de enige, want zo'n drie kwartier voor het einde begon ook het 600-koppige publiek in de zaal te beseffen naar wat voor ongein ze eigenlijk aan het kijken waren. Gevolg: hardop commentaar, mensen die de zaal verlieten en in mijn geval een onbedaarlijke aanval van de slappe lach.

Maar hoe kan het ook anders: het was allemaal zo pathetisch, overdreven en schaamteloos melig dat zelfs de positieve boodschap volledig belachelijk overkwam. Er is natuurlijk niets mis met een film die de waanzin van oorlog aanklaagt, maar nadat een van de hoofdpersonages voor de zoveelste keer in een tranerige monoloog was uitgebarsten, had ik er echt schoon genoeg van.

Ik was achteraf wel blij dat de regisseur niet in de zaal zat, want voor hem moet deze screening een martelgang zijn geweest. Bovendien was het een van de weinig keren dat er na het einde van de film hardop boegeroep weerklonk en de mensen flesjes en programmaboekjes naar het scherm begonnen te keilen. Maar gezien het erbarmelijke niveau van de film niet geheel onbegrijpelijk.

1 ster.

avatar van Macmanus

Macmanus

Ben het eens met zowel de negatieve als de positieve reacties.

De film ziet er goed uit, een paar scènes zijn werkelijk stunning.

Maar het is inderdaad allemaal erg rommelig en langdradig.

Dit is erg jammer, ik denk met een goed verhaal a la Blade Runner + deze look, was het zonder twijfel een sci-fi classic geweest.

Door het pracht en praal zeer goed te kijken, maar helaas geen meesterwerk dus waar ik stiekem op hoopte.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Buiten het design van de helm van Casshern echt een foeilelijke film. Slechte editing, slechte regie, ontiegelijk slechte score. Bombastische muziek is best, kan zelfs erg leuk zijn maar hier wordt het allemaal wel erg beroerd gebruikt.

In het begin kon deze film mijn aandacht nog een beetje vasthouden maar dat veranderde al snel. Het verhaal is namelijk zo mogelijk nog wel het slechtste uitgewerkt. Voor de verkeerde momenten wordt tijd uitgetrokken maar een heel leger kunnen ze binnen een seconde filmtijd op de been hebben. Duidelijk wordt het er niet op.

Verder nog wat slechte CGI, slechte actiescene's en belabberd acteerwerk. Alles wordt zo ontzettend serieus gebracht. Het was echt erg genant. Het is een enorme rommel deze film. Ik had goede verwachtingen vooraf maar die zijn dus niet echt uitgekomen.

Bah 0,5*

avatar van Shinobi

Shinobi

Fangs schreef:

Visueel één van de mooiste films die ik ooit heb gezien, maar het verhaal was één grote warboel waar je op den duur niks meer van snapt. En dan moet je je maar vergapen aan die prachtige beelden om er vervolgens achter te komen dat de film gewoon niet ophoudt: 141 minuten is veel te lang voor een film zonder duidelijk verhaal en dat nekt 'Casshern'. Een 'could-be' klassieker > 2.5*

Hier ben ik het helemaal mee eens. Deze film is echt top qua special effects, maar het verhaal is zo ingewikkeld om uit te komen. Ik heb het maar gewoon opgegeven en alles op me af laten komen.

Ik geef 'm 2, 5 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik snap al die negatieve reacties niet. Ik vond dit toch wel een zeer vermakelijk avondvullende Sience Fiction-film. De futuristisce decors zagen er goed uit en het acteerwerk was ook in orde. De computeranimaties waren ook mooi gedaan en het grauwe trieste sfeer zat er ook dik in. Kwa beeld en opmaak deed de film me een beetje denken aan Sin City. Eurazie was ook mooi verzonnen. Eurazie had wat weg van Oost-Europa. Die oorlogscenes in het zwartwit zijn ook mooi en soms moet je er wel eens een traantje bij wegpinken (net zoals bij vele andere scenes met afscheid en sterfscenes).Die scene dat die Casshern in zijn eentje flitsentsnel 1000 robots omlegt en een robot zo door de midden ramt was echt kicken. De actiescenes waren ook in orde plus een portie gevechten. Is trouwens ook een verfilming van een Manga-strip.

Gewoon 141 minuten vermaak.

avatar van s0062423

s0062423

Van een veel te drukke film gesproken. hij wist me te boeien tot en met het moment waarop Testua/"casshern" gevangen wordt genomen door de leider vd neo-sapiens waarvan de naam me even uit het geheugen glipt. Vanaf dan kreeg het verhaal de ene absurde wending na de andere...

Het is nogal opvallend dat deze film met stijl experimenteert, mijn inziens waren deze niet altijd even geslaagd. Zo het vage kleurengebruik, met zo de meer uitgelopen lichtere tinten vond ik wel iets hebben. Net zoals de twee varianten van het zwart-wit. Maar in zijn geheel vond ik alles net iets te ver gaan. De stijl, staging en decoropbouw waren allemaal net iets te bombastisch, dit alles werd dan nog eens begeleid door een absurd slechte soundtrack... Besluit; overdaad schaadt!

avatar van Kjell1408

Kjell1408

Een visueel mooi plaatje, maar wat mij betreft wordt het na een tijd te chaotisch en te saai.

avatar van Baggerman

Baggerman

s0062423 schreef:

Besluit; overdaad schaadt!

Tja, mee eens.

Wel een apart sfeertje. Deed me denken aan de Syberia-spellen, die ik ooit op de computer speelde....

Maar uiteindelijk toch niet iets voor mij. Sowieso werd ik helemaal kriegel van de videoclipachtige montage. Veel te snel voor deze ouwe lul. Ik vrees dat ik me voorlopig niet aan Manga ga wagen!

Verder te lang en saai; het koste me echt moeite om deze film uit te kijken.

avatar van Flipman

Flipman

Per werelddeel is de spanningsboog in een verhaal verschillend van anderen. En ook de denkwijze van mensen/personages, hun houding tegenover gebeurtenissen [zo wordt er tijdens een vergadering iemand neer gehakt met een Katana en het meerendeel van de aanwezigen blijft gewoon rustig zitten, om maar een voorbeeld te noemen], aandachtsspanne, etc. Dat merk ik ook heel vaak bij Aziatische films en vooral daarom vind ik ze ook vaak erg bijzonder en prettig om naar te kijken.

Maar je hebt ook voorbeelden waarin deze eigenschap negatief uitpakt. Zo ook Casshern.

Want tjongejonge, wat duurt deze prent lang! En dan dat plechtstatige, die stoerdoenerij, nee, in deze combinatie werkt dat gewoon niet. En ook de CGI:

ASman schreef:
Crappy CGI of niet, die Japanners pompen nog tien keer meer van deze animatie in een film dan Michael Bay in zijn hele Transformers-reeks ondanks een veertigste van het budget waarmee de Amerikanen het doen met een blockbuster.
Ja, dat zal dan allemaal best wezen maar voegt dat ook wat toe?

Ja en nee.

Ja, het voegt sfeer toe. Visueel is het een leuk experiment, zij het niet helemaal geslaagd; sommige computeranimaties zagen er best tof uit, anderen net niet realistisch genoeg om daar goed bij te passen. En naarmate de film vorderde kregen we te maken met een heuse overkill, waarin heel het verhaal ondersneeuwde en dus in dat geval is het antwoord op mijn eerder gestelde vraag een keiharde 'NEE'. Die glimmende wouden waren me echt teveel van het goeie en ook sommige interieurs, hoewel mooi, vormden een schoolvoorbeeld van schadelijke overdaad.

En dan krijgen we de moraal van het verhaal: konden we toch maar in vrede leven, wat zou dat mooi zijn! Nee, sorry, daar doe ik 't niet voor, dat lijkt me overduidelijk genoeg en als je dat met je film wilt zeggen, zeg er dan ook iets extra's bij of zo.

Jammer. Leuk geprobeerd maar het resultaat is niet bevredigend genoeg om met mijn volle aandacht naar te kijken en/of luisteren.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Kazuaki Kiriya ........ grote bewondering voor iemand die zoiets in beeld kan brengen.

De film is een geschiedenis in het schemerrijk tussen leven en dood, de strijd die gestreden wordt tijdens het sterven (van het lichaam en van het ego) van de 'superheld' en het in het reine komen met zichzelf.
Tijd speelt geen rol, verleden is toekomst en andersom, voorouders zijn nakomelingen en andersom.
Degenen die 'sterven' weten wanneer ze het 'zien', zo ook de personages in deze film.

Ongelofelijk mooi, deze vertolking.

avatar van blurp194

blurp194

Mooi plaatjeskijken, met af en toe prachtige stijlelementen - en erg origineel ook. Maar buiten dat is de cultuurkloof me kennelijk iets te groot, want het verhaal weet me niet te pakken - en dan wordt het wat een warrige, langdradige film. Wel een interessant gegeven, maar de uitwerking vereist een heel veel sterkere kung-fu dan de mijne.

Fijne herziening.

Ik had er een beetje een hard hoofd in, want ook de eerste keer vond ik de CG niet al te best. Maar in dit geval zorgt de tijd ervoor dat de technische incompetentie minder hard afsteekt tegen films uit diezelfde tijd, waardoor het esthetische van Casshern nog meer de bovenhand krijgt. En da's wat mij betreft nog steeds een grote win.

Sommige scenes zien er echt nog steeds geweldig uit. Kiriya is dan ook iemand die met veel flair en veel filtertjes de film 140 minuten lang visueel interessant houdt. Er zit best wel wat plot in, maar het plot krijgt nooit de overhand en het visuele moet nooit een bankje achteruit. Zelden gezien in een film van deze lengte.

Acteurs zijn behoolijk, hoewel ze simpele rolletjes hebben. Het verhaal is érg op elkaar gepakt, Kiriya moet dan ook een hele story arc in 140 minuten kwijt, maar dat zorgt er wel voor dat er steeds genoeg tempo is en hij visueel een hoop dingen in één film weet te pakken. Wie liever karakterontwikkeling en mooi uitgewerkte plotjes heeft zal er allicht wat minder blij van worden.

Ik vond de film zowaar beter bij herziening. leuke visuele rollercoaster met een aantal memorabele momenten. Jammer dat Kiriya ze niet wat vaker maakt.

4.5* en een uitgebreide review

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vermoeiend. Eigenlijk is dit gewoon Marvel op zijn Japans. De overdaad van kitscherige CGI, lomp melodrama en flitsende beelden weerhouden me om mij enthousiast uit te spreken. Nochtans werkt de eclectische stijl van medieval (kastelen), steampunk en science-fiction nog wel redelijk. Het is bedoeld als superhero film in de eerste plaats (hoor de epische muziekjes aanzwellen) ; onderliggend is de kritiek tegen fascisme overduidelijk. Ik zie hier ook een scheppingsverhaal in dat pijnlijk uit de hand loopt door gepruts met genetica. Enkele positieve punten, maar ook negatieve die net te zwaar doorwegen.