• 9.372.269 stemmen

Geregisseerd door: Don Siegel

Met onder meer: Sydney Greenstreet, Peter Lorre en Joan Lorring

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot The Verdict

Londen, 1890. George Edward Grodman, inspecteur van Scotland Yard, heeft een onschuldige tot de dood veroordeeld en moet nu aftreden. Verbitterd doet hij een beroep op zijn vriend en kunstenaar Victor Emmric om zijn opvolger, de door hem verafschuwde John Buckley, te compromitteren. Naar de roman "The Big Bow Mystery" van Israel Zangwill.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Supt. George Edward Grodman

Sir William Dawson

PC Warren

avatar van Linda

Linda

Matige thriller. Het verhaal is vrij voorspelbaar (Ik had al vrij snel door dat Grodman de moord zelf had gepleegd. ) De film mist ook de nodige spanning (Zeker naar het einde toe) en van dat geschreeuw van Mrs. Benson de hele tijd word je al helemaal niet vrolijk. De acteurs speelden wel erg goed. 2,5 sterren.

avatar van neo

neo

Lorre en Greenstreet zijn in mijn herinnering haast onafscheidelijk. In The Maltese Falcon, Casablanca,

Passage To Marseille, The Mask of Dimitrios en The Conspirators en ook in deze schitteren ze samen. Deze film moet het vooral hebben van goed acteerwerk en de dialogen. 3.5 sterren

Mac Hammer Fan

Een fascinerende, beklemmende Victoriaanse" who-dun-it"

Voor mij één van de beste films van de jaren veertig. Lorre en Greenstreet zijn inderdaad schitterend. "The Verdict" is een mix van drama, flm-noir, mystery, thriller en crime, en een pareltje .

avatar van otherfool

otherfool

Matige whodunit ondanks de grote namen. De surprise ending is eigenlijk iets te veel van het goede.

2,5*.

Mac Hammer Fan

Misschien wat verouderd voor de jongere generatie maar zeker niet voor mij.

En ook niet voor de schrijver van deze review:

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Helaas verkrijgbaar als (dure) DVD-R.

Dogie Hogan schreef:

Helaas verkrijgbaar als (dure) DVD-R.

Doodjammer van Warner. Maar ik denk dat ze die volgend jaar wel beschikbaar stellen tegen een schappelijker prijs.

avatar van gauke

gauke

Een routinematig overkomend misdaadmelodrama, met enige film noir elementen, rond een gepensioneerde waakzame scotland yard rechercheur, kon mij, vooral door de klungelige komische intermezzo's, niet geheel overtuigen.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

The Verdict speelt zich af in het Victoriaanse Londen van 1890, continu gehuld in een deken van mist met mistroostige straatlantaarns als enige lichtpunten. En daarmee is de sfeer gezet. Deze debuutfilm van Don Siegel is me een dijk van een misdaadfilm geworden. Zijn regie maakt duidelijk dat hij niet gaat voor middelmaat maar van meet af aan alles eruit wil persen in functie van het verhaal. Daarin wordt hij bijgestaan door (top)cinematograaf Ernest Haller die zijn gang kan gaan in het gasverlichte Londen, meesterlijk met licht en schaduw spelend in achterstraatjes, trappartijen en bourgeois salons. Met een prima scenario dat me van begin tot eind heeft kunnen boeien, suspense en hier en daar een tikje leuke humor.

Naast een Don Siegel film is het een Sidney Greenstreet - Peter Lorre vehikel, en ook op dat vlak is het een voltreffer. Beider karakteristieke kwaliteiten worden ten volle uitgespeeld in de rollen die ze krijgen, met George Coulouris en Paul Cavanagh als sobere tegenspelers. Joan Lorring mag het music hall meisje spelen en vergast ons éénmalig op een leuk nummer en dito outfit, waarvoor dank.

Conclusie. Gothic meesterlijk werkje waarin de kwaliteiten van alle betrokkenen helemaal tot hun recht komen, met ook nog eens een topeinde.