• 9.370.277 stemmen

Geregisseerd door: István Szabó

Met onder meer: Judit Halász, András Bálint en Rita Békés

Gesproken taal: Hongaars

Plot Szerelmesfilm

Jansci laat zijn huidige vriendin achter en stapt op de trein naar Parijs. Hij is op weg naar Kata, een meisje dat hij al heel zijn leven kent en van wie hij houdt. Als jonge kinderen waren ze, in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, onafscheidelijk. Door de invasie van de nazi's werden ze gescheiden om als tieners weer herenigd te worden. Terwijl de vriendschap overging in een opbloeiende liefde, werden ze midden jaren 50 door de communistische bezetting weer gescheiden. Kata verhuisde naar Parijs terwijl Jansci in Hongarije achterbleef. Ze bleven elkaar echter schrijven en staan nu op het punt om als volwassenen wederom herenigd te worden om uit te vinden of hun gezamenlijke verleden een basis kan vormen voor een gezamenlijke toekomst.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

István Szabó's A film about love is in de eerste helft wat aan de rommelige kant. De film handelt net zo goed over Hongarije en de kracht van de herinnering als over de (kinder)liefde tussen de twee protagonisten. In het kader van dat eerste komen zowel WO II als het totalitaire communisme fragmentarisch naar voren, maar altijd gecentreerd rond de hoofdpersonages. Het tweede gedeelte, in Frankrijk, brengt de liefdesrelatie zelf echt volop in beeld en dat maakt het wat mij betreft boeiender. De ontknoping mag gezien de titel van de film verrassend genoemd worden; de romantiek verliest het jammerlijk van de realiteit, en het waarom wordt in het midden gelaten (het lijkt vooral te gaan om het achterlaten van je vaderland en je verleden, wat voor Jansci onmogelijk blijkt). Al met al geen slechte film, maar echt speciaal wordt het, buiten de Hongaarse setting dan, toch ook niet.

avatar van gauke

gauke

Een tegenvallende (politieke) subtiel bedoelde film, in combinatie met een bitterzoet liefdesverhaal, waarin de regisseur naar mijn smaak teveel hooi op de spreekwoordelijke vork nam. Alles bij elkaar genomen zou je deze productie nog het beste kunnen omschrijven als een emotionele reis, waarin herinneringen uit het verleden centraal stonden.