Genre: Komedie / Romantiek
Alternatieve titels: Black Cat, White Cat / Crna Mačka, Beli Mačor
Federale Republiek Joegoslavië / Frankrijk / Duitsland / Oostenrijk / Griekenland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Emir Kusturica
Met onder meer: Srđan Todorović en Branka Katić
Gesproken taal: Servisch en Bulgaars
Releasedatum: 24 juni 1999
Plot Crna Macka, Beli Macor
Matko de zigeuner is een kleine idiote boef die aan de oevers van de Donau leeft. Hij en zijn zoon Zare proberen zo goed en zo kwaad als het kan om zich niet in de luren te laten leggen door de Russen... Tot op de dag dat Matko beslist om een grote slag te slaan met de financiële hulp van Grga Pitic, de peetvader van de zigeunergemeenschap. Maar Dadan, een geducht gangster, neemt hem op het laatste moment te grazen, en brengt hem in een lastig parket.
Matko Destanov
Grga Veliki
Priest
Second Priest
wibro
Vermakelijke komedie. Goed voor mensen die in een kerst- of winterdip zitten. Het gaat eigenlijk helemaal nergens om. Maar ja, het is dan ook een komedie op zijn Balkans. Veel geschreeuw, blaasmuziek, schiettuig, vrouwen etc. En af en toe stront aan de knikker, soms letterlijk.
Deze humor moet je natuurlijk wel liggen, maar met deze donkere dagen voor kerst ben ik best wel in voor een beetje uitbundige kolder. Voor één keertje wel te verstaan.
wibro
Op het moment dat hij in een gierput valt en zich daarna zit schoon te vegen met een gans kwam ik echt niet meer bij van het lachen.

Ja, die was echt goed en volgens mij vond die gans het nog lekker ook.
Goldenskull
Opnieuw een ontzettend originele film van Kusturica, een man met een creatieve geest
. Srdjan Todorovic is net als in Underground weer helemaal top. De soundtrack is leuk en de humor ook, hoewel ik niet heel vaak gelachen heb. Die meesterlijke opa met die zin uit Casablanca was wel hilarisch
Veel minpunten zijn er niet te vinden, maar ik had niet het gevoel een 'meesterwerk' te hebben gezien. Eigenlijk ook hier een beetje hetzelfde gevoel als Underground, hoewel ik die wel iets minder vond, geen echte punten van kritiek maar nog ver van een meesterwerk. Desalniettemin zeker één van de betere komedies en een ruime vier lijkt me op zijn plaats.
garlic senior
Hilarisch... Ik vond er in ieder geval niks grappigs aan en de personages irriteerden me mateloos. Oke, de muziek doet hier en daar iets aparts en een varken die een auto sloopt zie je ook niet elke dag, maar los van deze voorbeeldjes zie ik de grap totaal niet. Lijkt me niet echt fijn om uitgehuwelijkt te worden en scènes als het neerschieten van bloempotten.... Moest dat nou echt een grap voorstellen?
Vaak weet ik ook niet of de films serieus bedoelt is of wanneer niet. Hier en daar wat drama en hier en daar wat komedie, wat elkaar nogal tegenwerkt. Daarnaast vond ik de personages zeer irritant met al die brede grijzen en uitzinnige typetjes, kon er echt niet naar kijken. Snel vergeten deze film!
doodah
Het is wel een genre waar je voor moet zijn. Mijn moeder vond hem ook op niets trekken.
dmnqdeluxe
Ik denk echt dat je daar vandaan moet komen wil je het allemaal grappig vinden want dan herken je het ook. Mijn moeder komt uit servië en die vondt het geweldig omdat ze alles herkende in hoe de mensen daar zijn.
Persoonlijk vind ik het echt een heele leuke film.
dmnqdeluxe
Ik vindt het nou echt niet vol zitten met cliche's maar goed.
Ik hou wel van dat ongeremde, iederen doet wat hij/zij wil want zo gaat het daar ook. En dat zie je ook heel goed terug in de film. (Ik ga bijna elk jaar op vakantie naar servië) En het is wel verfrissend in tegenstelling tot je aan de regels houden,haasten,stress,op tijd komen enz. Wat ik wel altijd weer duidelijk merk als ik terug kom.
Goldenskull
Ik kan het wel begrijpen als iemand deze film niet zo goed kan waarderen. Als je niet tegen wat absurde humor kan, kun je bepaalde films (waaronder deze
) beter overslaan. Ik vond de personages juist geweldig en absurde/zwarte humor houd ik van. Weet verder niet zoveel over Servië hoor en het maakt me niet veel uit of het (enigszins) waarheidsgetrouw is of wat dan ook
, maar zoals Kusturica zouden er meer moeten zijn
Hannibal
Zeer grappige, knotsgekke film met echte Balkanhumor en zottigheid. Zo absurd dat het na een tijd een beetje op een slapstick begon te lijken. Zeer vermakelijk, maar af en toe een beetje flauw met kinderachtige, voorspelbare humor. Viel me tegen dat dat varken niet uiteindelijk de hele auto had opgegeten.
Een bijzondere film, die me erg nieuwsgierig maakt naar Underground.
doodah
Vond het ook een geweldig grappige film.
Zo goed als alle aspecten van deze film zijn wat overdreven of niet serieus te nemen.
Denk maar aan de extravagante, misschien zelfs wat typeachtige personages, de muziek, het verhaal zelf, het varken( hehe), etc.
Dit alles maakt van de film één groot humoreus geheel.
Dan is er natuurlijk nog de muziek. Deze is gedurende heel de film dominant aanwezig en aangezien het zo'n vrolijke deuntjes zijn, scheppen ze voor een groot deel de geweldige sfeer die rond deze film hangt.
De humor is misschien wel wat absurd, maar niettemin hilarisch vond ik.
Een klein meesterwerkje.
Montorsi
Haha dit was echt heel erg komisch. De ene na de andere komische situatie. Absurd verhaal, dit bedenk je echt niet.. heerlijke karakters ook, met name die idiote Burt Reynolds kloon, niet te filmen. En die muziek
'Pitbull Terrier'
Wat een film. 4*
Halcyon
Unieke film, dat is het eerste woord dat me te binnen schiet als ik aan deze film denk. Maar daarom nog geen meesterwerk. Ik vond het een heel apart gegeven, leuk vormgegeven, chaotisch in de positieve zin en erg verrassend. Toch is er één groot nadeel, namelijk de plot die te lang aansleept en de ene verwikkeling na de andere blijft presenteren, tot in het oneindige toe. Na anderhalf uur vond ik het wel genoeg.
Langs de andere kant heb ik heel wat leuke dingen gezien die me aan het lachen konden brengen. Vooral de absurde zaken zoals die fanfare die aan een boom vastgebonden is en nog steeds doorgaat met muziek spelen, of die kleine die een klets geeft op een man zijn kaalkop. Dit soort scènes kwamen volledig uit het niets, waren verrassend en absurd, en net daarom ook zo grappig. Van dit soort ongein had ik graag wat meer gezien.
Algemeen beschouwd dus een verrassend filmpje dat echter te lang duurt, maar net genoeg leuke dingen weet te brengen opdat ik bij gelegenheid nog eens wat van deze regisseur ga bekijken.
Edit: De dikke grootmoeder uit het verhaal heeft nog jaren achter mijn hoek gewoond. Was wel leuk om ze - nu helaas gestorven - eens terug te zien in een vrij bekende en succesvolle film.
Ik sluit me daar helemaal bij aan (heb hem gisteren ook gezien).
Het is wel een erg typisch Kusturica-film, die stijl herken je uit duizenden. Veel scenes zijn gewoon kunststukjes op zich waar er altijd wel wat gebeurd op de achtergrond of dat het lijkt alsof er een unieke locatie gekozen is. Die Dadan was ook wel een briljant personage.
Vond Underground toch wel wat geslaagder, daar had al die waanzin een mooiere en betere context.
DureGast
Laatst deze film weer gezien, en ik vond hem zo mogelijk nog grappiger dan de eerste keer. Ronduit hilarisch
Leland Palmer
Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship... nou lollig, NOT!
Wat een zootje ongeregeld. Dat kan leuk zijn en goed uitpakken, maar in deze film deed dat het niet echt. Ik heb volgens mij niet één keer echt gelachen, terwijl ik wel snel eens dubbel lig bij een film. Waarschijnlijk mijn humor niet, want het bleef bij een schaarse glimlach in deze film.
De personages kan ik niks mee. Die idioot van een Dadan vond ik totaal niet grappig, alleen de twee opa's waren wel leuk. Florijan Ajdini, het meisje waar die kneus op het einde toch nog mee trouwt, vond ik wel mooi overigens. Ja, die had wel wat, ondanks haar vreemde gedrag
De sfeer is wel prima in orde. Erg chaotisch allemaal, veel dieren, eigenlijk één grote drukte steeds. Dat beviel me wel. Muziek vond ik niet veel soeps. Ik snap ook niet wat er zo hilarisch aan het nummer ''Pitbull Terriër'' moet zijn. Nee, als dat al zo fantastisch moet zijn is dit mijn ding denk ik niet. Ik bedoel, die Dadan die scheten laat en daarna in de stront zakt. Is dat nou grappig? Ik vond het maar dramatisch eigenlijk. Mjah, ieder zijn ding.
Dat een film totaal nergens over gaat, maakt niet uit, want ook dan kan het nog fantastisch zijn. Deze film faalt daarin wat mij betreft. Dat gedoe met dat uithuwelijken vond ik ook maar triest. Als je niet wil, geef je die Dadan toch gewoon een trap? Wat zou die kneus nou? En dan dat varken die de auto opvreet, nou geweldig. Echt geen humor voor mij denk ik. Misschien over een tijd nog maar eens zien. De film keek lekker weg en de zogenaamde humor - die dus niet werkte - stoorde niet, maar geslaagd vond ik het niet, nee...
Legan
Je komt soms van die films tegen die je vanaf de eerste seconde weten te raken en weten mee te nemen op hun reis. En Black Cat, White Cat is zo'n film. De sfeer is top en de soundtrack uitstekend. Het geheel is heerlijk feel-good, het verhaal erg leuk uitgewerkt, vele personages en scènes hilarisch, etc... Gewoonweg heerlijk! Lekker druk, absurd, vermakelijk, vrolijk en spontaan. Echt een fantastische film!
Ik begrijp eigenlijk niet waarom ik hem op 4,5* heb staan. Perfectie bestaat niet en ik moet toegeven dat ik zeer zelden zoveel heb zitten schaterlachen bij een film. De maximale score is dan ook gewenst en 100% verdient.
Statiegeld
Ja dan moet je hem gewoon niet nog een keer kijken. De humor is af en toe echt slapstick. Iemand die tegen een boom aanloopt, zulke dingen. Maar ik vind het echt briljant, ik heb zo zin om hem nog een keer weer te kijken met mooi weer.
The One Ring
Chaos!
Mijn eerste Kusturica en ik wist niet wat me overkwam! Op een bepaalde manier had ik altijd verwacht dat hij een regisseur zou zijn die rustige films maakte. Ik wist dat dit een komedie was, maar ik dacht dat het om ingetogen, subtiele humor ging. Dit is echter complete, drukke waanzin, waarin kennelijk alles kan. De eerste paar scènes stoorde ik me nog aan de overacting en de ogenschijnlijk misplaatste slapstick, maar uiteindelijk bleek het toch onweerstaanbaar te zijn en liet ik me helemaal meegaan met de film. Ik heb dan ook bijna de hele speelduur gelachen.
Daar moet ikw el bijzeggen dat ik aanvankelijk niet heel blij was met de richting waarin de film ging. Aanvankelijk leek het een misdaadkomedie, een soort wilde balkanversie van de Coens of Guy Ritchie en ik verwachtte veel zwarte humor, zoals die scène waarin die dikke, dode man aan die paal hangt. Ik hoopte op wat harde grapjes rond het psychopatische figuur Dadan. Maar Black Cat, White Cat onthult in de tweede helft echter dat het een vrij onschuldige film is. Meer absurd dan zwart als het op humor aankomt. Het bleek dat het geen misdaadkomedie was, maar een vorm van de romantische komedie. Wel een anarchistische romkom, maar evengoed een romkom. Ik vond het happy end dan ook vreemd. Dadan leek me niet terughoudend om mensen te vermoorden in de eerste helft, maar in de tweede helft laat hij zich gemakkelijk voor schut zetten. Waarom slaat hij helemaal om als Grga op het toneel verschijnt? En zou hij als Grga dood is niet gewoon als nog Matko vermoorden? Schijnbaar niet. Ik vond het een rare ontwikkeling.
Dit komt waarschijnlijk meer door een vreemd verwachtingspatroon van mijn kant. Ik wist immers niet wat voor een soort film dit zou zijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ondanks deze kritiek ik de volle speelduur van de film genoten heb. Het idiote karakter zakt nergens in en om de haverklap duikt er weer iets heerlijk absurds op. Wat een energie heeft de film ook! Lijkt me lastig om dat op film vast te leggen. Geniale regie. Het is ook echt een film om van na te genieten. De film blijft al de hele dag in mijn hoofd opduiken en elke keer moet ik oppassen dat ik niet begin te grijnzen en als Dadan ga dansen op denkbeeldige muziek. Dit zou best een film kunnen zijn die ik nog veel vaker ga opzetten en die wellicht alleen maar leuker wordt hoe beter je hem kent. Ik heb er nou al weer zin in.
4*, voor nu.
Overigens wou ik mijn recensie beginnen met "Pitbull! Terrier!", maar dat deden al zoveel mensen hier dat het overbodig aanvoelde. De twee scènes waarin dat nummer voorkomt zijn geweldig.
®Tc
Pure amusatie !
Black Cat, White Cat is zo een film dat nergens verveelt. Enorm frisse film waarin de personages uitblinken. Vooral Dadan en Grga zijn erg goed. Bij het shot in het begin waar Grga ligt te genieten in zijn zwembad schoot ik spontaan in de lach, gebeurd niet vaak bij z'n dingen. De andere ideeën zijn ook allen leuk, nergens had ik het 'dit-is-belachelijk-gevoel'.
Wat me ook opviel is dat de score erg goed is. Het dikt het sfeertje nog wat meer aan.
Wie eens een niet alledaags feel-good filmpje wil bekijken is dit perfect !
****
roebftb
2 films gezien van Emir Kosturica en allebei even hilarisch. Heel erg leuk! Heeft een hoog Laurel en Hardy gehalte, dat in de mix met een flinke dosis Zingeuner/Balkan-sfeer en je bent er.
Erwinner
Een malle avond.
Wat een stelletje malloten bij elkaar, en met zo'n overdosis aan grappen zit er vaak wel iets leuks tussen, maar veelal ook té flauw.
Vooral het laatste stuk werd het erg fijn vertoeven, maar ook dáár werd het in de slotminuten mij te gortig waardoor er een hoop verloren ging. 't Leek of er plotseling een overkill aan sfeer in gegooid moest worden, terwijl er al genoeg sfeer in zat. Anderzijds werd er veel goedgemaakt met de gezellige soundtrack, goede editing, vlot tempo en hete komische losbandige taferelen.
Soms erg tof, soms even te veel, desondanks denk ik toch niet deze snel te zullen vergeten, 3.60*.
Arizona Dream beviel me nóg beter, heeft een fijnere balans, subtieler en qua humor een stuk eigenzinniger.
MarkFish
Pure amusatie !
Belgisch?
Wie eens een niet alledaags feel-good filmpje wil bekijken is dit perfect !
****
Friac
Een heerlijke film waarvan me vooral de ongelooflijke frisheid, dynamiek en speelsheid zal bijblijven. Dit komt in nagenoeg alle filmelementen (beweeglijke camera, heerlijk swingende gipsy-soundtrack, hilarische personages, sprookjesachtige plot,...) tot uiting. De 'slechterik' van dienst is trouwens één van de leukste filmpersonages die ik de laatste maanden gezien heb
Erg vlotte film, pure feelgood. Een kleine 4*
theresia
whahah wat heb ik gelachen in deze film.. en ook de muziek die iedere keer terug komt.. perfect!!!
Pitbull, yeahiiiyeah
of
Money money money, must be funny, in the ritziz girl aaahhhhhhhaaaaaaaaaaa o the rikkkksszze girl
GEWELDIG!!!
maxcomthrilla
(Er speelt zich iets af wat het daglicht niet kan verdragen):
Dadan `s Sister: Our Parents Can See This!!!!!
Dadan himself: No, it `s Too Cloudy!
In een wereld waar: benzine beter smaakt dan water....., huwelijken worden afgesloten waarbij het ja - woord van het betrokken bruidspaar er niet zo toe doet......, 2 katten alles en iedereen gadeslaan en zelf ook even een nummertje maken......en een schijnbaar internationale zangdiva haar kont leent voor het goede doel zeg maar.......
Wie met de slapstickachtige situaties kan leven ziet een doldrieste, bevlogen en levendige fictionele schets van de Balkan, die uit zijn voegen barst van de sfeer. Er valt wat voor te zeggen dat deze film het genre slapstick komedie als een waar stijlmiddel inzet. Gelukkig heeft de film de intentie om het dagelijkse leven op de Balkan te bezien met een knipoog en wordt de slapstick vrij consequent en op zo `n aanstekelijke manier gebracht, waardoor het geheel gemakkelijk aan charme weet te winnen.
Een film die je kan blijven zien. 4,5* blijven dan ook absoluut staan!
Lucsz
Ik moet toegeven, ik heb me een bult gelachen bij deze film. Het vrolijke Balkansfeertje, de muziek, het feest, de chaos, het is allemaal erg kluchtig. Helaas vond ik het echter soms iets te slapstick. Ongeloofwaardige grappen en overdreven karakters zijn er genoeg in deze film.
Toch heb ik er best van kunnen genieten, de romance tussen de jongen en het meisje (die overigens zeer knap was) vond ik erg leuk om te volgen en de twee opa's leidden meestal ook tot een flinke glimlach. Aan Dadan heb ik me het meest gestoord, vond ik erg overdreven en ik weet heel zeker dat er op de hele Balkan niemand rondloopt die zich gedraagt als hem.
barns
Mooie komedie, leuk concept en leuk uitgewerkt.. toch had ik meer van deze film verwacht...
De film sloeg misschien iets teveel nergens op.
MNV2
Weeral een absurde, geschifte en vooral chaotische komedie van Emir Kusturica die me opnieuw goed bevallen is. Het verhaal slaagt bijna nergens op maar het is dan ook eerder de manier waarop Kusturica een verhaal brengt dat gewoon geniaal te noemen is. Zo zit de film net als bij Underground weer vol geschifte personages en typische Joegoslavische feestmuziek. Het verhaal gaat over een verliefd koppeltje dat niet verliefd op elkaar hoort te zijn omdat de jongen, Zare, gedwongen wordt de trouwen met iemand anders, namelijk de zus van een gangster genaamd Dadan. Klinkt als een dramatisch verhaal maar de humor weegt toch het hardste door, humor die je kan liggen of niet. Bij mij wekte het dikwijls wel een glimlach op: zeker het personage Dadan was bij momenten zeer hilarisch, zeker wanneer ik hem 'Pitbull, Terriër' hoorde zingen met twee jonge vrouwen, ook zijn dansen was heerlijk absurd, en dan heb ik het nog niet gehad over Abba's Money Money Money..
Verder gewoon een schitterende verwijzing naar Casablanca (Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship). Aan originaliteit is er ook weer geen gebrek, Kusturica blijkt wel iets met dieren te hebben; zo krijg je hier een varken te zien dat een auto sloopt, dient een zwarte en witte kat als getuige bij een trouwfeest, gebruikt Dadan ganzen als handdoek enz enz... Een absurd meesterwerkje.
4.0 sterren

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song