• 9.373.219 stemmen

Crna Macka, Beli Macor (1998)

Komedie / Romantiek | 127 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Alternatieve titels: Black Cat, White Cat / Crna Mačka, Beli Mačor

Oorsprong: Federale Republiek Joegoslavië / Frankrijk / Duitsland / Oostenrijk / Griekenland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Emir Kusturica

Met onder meer: Srđan Todorović en Branka Katić

Gesproken taal: Servisch en Bulgaars

Releasedatum: 24 juni 1999

Plot Crna Macka, Beli Macor

Matko de zigeuner is een kleine idiote boef die aan de oevers van de Donau leeft. Hij en zijn zoon Zare proberen zo goed en zo kwaad als het kan om zich niet in de luren te laten leggen door de Russen... Tot op de dag dat Matko beslist om een grote slag te slaan met de financiële hulp van Grga Pitic, de peetvader van de zigeunergemeenschap. Maar Dadan, een geducht gangster, neemt hem op het laatste moment te grazen, en brengt hem in een lastig parket.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van tdrost

tdrost

Ik moet gewoon nog een keer posten, want deze film is te slecht!

avatar van Gehenna

Gehenna

van mij dikke 5*

tdrost schreef:

Mensen, dit kan toch niet zo'n film: slechte acteurs, slecht verhaal en hele slechte grappen. Ik bedoel iemand die in de diarree zakt?!? Hilarisch?! Ik heb nog nooit zo'n slechte film gezien.

Tja, voor zover we mensen met 'The butterfly effect' in hun top 10 serieus moeten nemen. Kutcher en Smart zijn tenminste wel acteurs van allure en gelukkig zit 'The butterfly effect', in tegenstelling tot 'Crna macka, beli macor', helemaal niet vol tenenkrommende plotfouten en ongeloofwaardigheden.

Zegt de man met Forrest Gump op 1 in z'n top 10

(en zo gaat het dan nog een paar posts door)

Onderhond schreef:

Zegt de man met Forrest Gump op 1 in z'n top 10

(en zo gaat het dan nog een paar posts door)

Tja, hilarisch, Onderhond. Kun je even uitleggen waarom ik nu niet meer serieus te nemen ben? Laat me raden: Forrest Gump is een slechte film met slechte acteurs, een slecht verhaal en slechte grappen? Doe het wel even bij de film in kwestie, het is hier een beetje off-topic. Kun je 'm meteen even een score geven.

Ach, ik denk dat je m'n punt wel snapt. Daarbij ben je weer één van de velen die verkeerdelijk aanneemt dat niet gestemd gelijk staat met niet gezien. En ik kan dan wel bij Forrest Gump gaan neerpennen dat ik het matig geacteerd vals sentiment vind, ik wacht persoonlijk liever tot ik een wat uitgebreidere kritiek kan neerschrijven (na herziening dus).

't Is gewoon erg flauw om iemand op z'n top 10 te pakken, want het enige wat je daarmee bereikt is dat een ander in jouw top 10 (of sterren) gaat graven, en zo blijft het maar doorgaan.

Paalhaas

Ik begrijp je punt wel, en ik ga liever ook niet met modder gooien, maar ik deed het omdat ik niet houd van iemand die met 2 maten meet. Slecht acteren mag blijkbaar wel in die film, maar niet in deze (los van het feit dat ik deze film helemaal niet slecht geacteerd vind). Het probleem is: hij zal zeggen dat hij vindt dat er in die film wél goed geacteerd wordt, en voilá, de discussie zit vast. Ik begin al een beetje vaste patronen te ontwaren in dit soort discussies. Na verloop van tijd leer je steeds beter je bek te houden, aangezien dit soort discussiers te vaak op niets uitlopen. Maar ik ben er nog maar pas op MoM, dus ik zit nog in een leerproces.

Enne, even voor de duidelijkheid: jij bent het die verkeerdelijk aanneemt dat ik verkeerdelijk aanneem dat je de film niet gezien hebt.

Bwah, gezien het alternatief ga ik er nog steeds vanuit dat die aanname in kern juist is .

Wat betreft het vastlopen van discussies, daar heb je een punt, maar dat is meteen ook de kern van deze hele site natuurlijk. De één vindt de acteurs in TBE wel goed acteren, de ander niet. De één heeft niet meer gelijk dan de ander, het enige wat je kan doen is verder je idee uiteenzetten. Maar dat is dan weer heel off-topic allemaal

Onderhond schreef:

Ziedaar, een zwaktebod!

avatar van aca

aca

Dit is echt de leukste film die ik heb gezien!

Grappige scene's, leuke muziek, grappig gek(positief) verhaal!

JA SAM MALI PIT BUL!!! HAHAHAH

Alleen vind ik de nederlandse ondertiteling zwak,

de acteurs gebruiken veel groffere woorden dan dat het ondertitelt is. (De film is dus nog leuker/grapigger als je servo-kroatisch en de zigeuners taal verstaat!)

Dit is de enige film tot nu toe die ik een dikke vette (welverdiende) 5 geef!

avatar van Alastor

Alastor

Tja, mijn servo-kroatisch is ook niet meer wat het geweest is.

Desondanks vind ik dit top-vermaak, heerlijke film!

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Een overstuurde komedie, en zo heb ik het graag. Enorm vermakelijk, en in warme kleuren getoonzet

Vraag: "Zou je je niet schamen voor je ouders in de hemel?"

Antwoord "Vandaag is het bewolkt"

Trouwens, vermakelijk om het voortschrijden van de film geïllustreerd te zien aan de hand van een varken dat een Trabant wegknabbelt .

Los van de humor vond ik de scène waarin het prille koppel samen in een binnenband, temidden van de rivier - een ijsje verorbert , een verdraaid mooi, mooi beeld

avatar van patjevanasse

patjevanasse

Op 20 december geeft Kusturica met begeleidingsgroep een optreden in de Ancienne Belgique in Brussel.

Muzikaal ligt het optreden in de lijn van deze zigeunerfilm, fantastisch dus.

avatar van DonVito

DonVito

Ik heb me wel vermaakt met deze film haha.

Fijn filmpje.

Lollige feel-good met een hoop weirde personages en gebeurtenissen. Alleen wordt het nergens écht goed.

De personages zijn vaak geinig, maar missen vaak net dat kleine tikkeltje absolute weirdness. De muziek is aanstekelijk maar soms wat makkelijk, soms zelfs idioot (Pitbull Terrier ? Ach kom. Toch even brak als dat Oosblok party ding dat een jaartje - of twee - geleden zo populair was). En ook de echte slapstick grapjes waren nogal uitgekauwd.

Echt grappig werd het dus nergens, de film weet zich vooral te redden door het feel-good sfeertje dat er hangt. Nergens enige serieuze dramatiek, geen spanningsvelden. Gewoon steeds erg luchtig en vaak vermakelijk. Meest komische vond ik nog het begin van de aftitels, waar stond "Happy End". Voor zij die het gemist hadden waarschijnlijk

Was vooral benieuwd naar deze film omdat hij in de score knock-out enkele fanatieke aanhangers had, en zelfs Avalon gewipt had. Enige wat ik daarop kan zeggen is: Tja, heh, hmm .

Verder fijn, maar niet absurd, weird of over the top genoeg om echt super of echt grappig te zijn. 3.5*

avatar van tarkovski

tarkovski

ERG sterke film!

ik volg onderhond wel wat hij zegt over het feelgood-sfeertje van de film. de film kent inderdaad niet echt hoogtepunten, maar over de ganse lijn blijf je wel geboeid en ik vind dat de film echt boordevol geslaagde grappen zit.

het verhaal overigns is niet grensverleggend, maar het is echter wel grensverleggend in beeld gebracht! het oost-europese sfeertje geeft een echt karnaval-zigeuner sfeertje aan de film. de gebruiken ( het weggieten van de borrel alvorens drinken bijvoorbeeld) en de interacties zijn erg amusant. Bijgevolg vind ik het ook erg sterk geacteerd.

in zijn genre (wat het ook moge zijn ) UITERST STERK!

*4.5

avatar van nikita_6

nikita_6

Kusturica bewijst zichzelf keer op keer. Meesterlijke film. En wat betreft " Pitbull Terrier", zou men het hele nummer eens moeten horen met de betreffende vertaling. Meesterlijk. Wederom, een mooie samenwerking tussen Bregovic en Kusturica.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een heerlijke film die vol zit met verrassende momenten, de muziekkeuze is gewoon geweldig en versterkt de scènes optimaal. Vooral Pitbull Terrier, Andre Rieu en Where Do You Go? kwamen onverwachts langs. En zorgden voor een optimaal feel good sfeertje.

De bizarre voorvallen, het razende tempo en het steeds terugkerende deuntje deden mij erg denken aan Amarcord van Fellini. Zelfs de thematieken waren bijna identiek, op het fascisme na dan.

De film ademt dus een hoop sfeer uit maar bevat ook geweldige humor. De personages zijn interessant en doen niet wat je van ze verwacht. vooral dat meisje dat met een luchtbuks? schiet uit verveling was leuk. Topvermaak! 4,5*

avatar van pula

pula

deze film is goed man echt goed moet je echt zien

doen!!!

avatar van Arnie

Arnie

Heerlijk zeg, zelden zo schaterlachend op de bank gezeten. Een komedie kon naar mijn idee intrinsiek nooit boven de 4 sterren uitstijgen, maar deze doet het dan toch. 4,5*

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Chaplin en Keaton wordt nogal eens verweten flauw te zijn. Dan heb je Black Cat, White Cat nog niet gezien. Overigens is het een best vermakelijke film hoor. Het anarchistische script (met een onnavolgbaar plot), de lollige sfeer (met behoorlijk domme humor), de bizarre typetjes (vrij plat, dat wel). Zeker geen topfilm, wel goed voor een leuk avondje. 2,5*

Dir is echt een super film je moet wel van deze humor houden en ik spreek ook nog eens joegoslavisch dubble fun.

DVD is bij Van Lees tekoop

Het is waard om deze te kopen

avatar van conway

conway

tdrost schreef:

avatar van Reinbo

Net herzien en wat een heerlijke film is dit toch. Een geweldig chaotische brei van heetgebakerde personages, dieren en muziek, vooral veel muziek. De film verdien absoluut een halve ster meer en okmt op 4,5. Hij haalt het alleen niet bij Underground die door zijn thematiek en strucktuur een stuk meer diepgang heeft. Maar ach een dikke 4,5* is natuurlijk een prima score.

avatar van Bert1

Bert1

Geinspireerde waanzin, super!

avatar van spiep

spiep

dit is 1 van mijn lievelingfilms! vind het echt een super komische film. bij het kijken van deze film wil ik het liefst door mijn beeldscherm springen om de polka(of welke dans dan ook) mee te dansen.

gaat dat zien gaat dat zien!

de muziek is ook fantastisch!!

daddy, don't ever die on a friday

'cause friday is no good for funeral

lalalalalaa !

een dikke 5

avatar van danijel

danijel

jaaaooo sirotinjooo

nooit verwacht dat deze hier op tv komt!

wel flauwe grappen, maar ook grappig

avatar van ane19

ane19

welke taal praten ze wil best kijken ben namelijk kroaties en kan Joegoslavië verstaan:P

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

ja.... tis vaag, origineel, ook wel grappig.

Was leuk om een keer tekijken3,5*

Welke taal was het eigenlijk?

avatar van Salta

Salta

Ik vind het een geweldige film. Het is inderdaad waar dat de grappen "flauw" zijn. Het zit zo vol met inventiviteit, en de flauw heid is op zo'n meesterlijke manier neergezet. Hier kan ik echt van smullen... Een dikke 5 dus.