• 9.373.069 stemmen

Crna Macka, Beli Macor (1998)

Komedie / Romantiek | 127 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Alternatieve titels: Black Cat, White Cat / Crna Mačka, Beli Mačor

Oorsprong: Federale Republiek Joegoslavië / Frankrijk / Duitsland / Oostenrijk / Griekenland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Emir Kusturica

Met onder meer: Srđan Todorović en Branka Katić

Gesproken taal: Servisch en Bulgaars

Releasedatum: 24 juni 1999

Plot Crna Macka, Beli Macor

Matko de zigeuner is een kleine idiote boef die aan de oevers van de Donau leeft. Hij en zijn zoon Zare proberen zo goed en zo kwaad als het kan om zich niet in de luren te laten leggen door de Russen... Tot op de dag dat Matko beslist om een grote slag te slaan met de financiële hulp van Grga Pitic, de peetvader van de zigeunergemeenschap. Maar Dadan, een geducht gangster, neemt hem op het laatste moment te grazen, en brengt hem in een lastig parket.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van troy31

troy31

ik heb deze film enkele jaren op het filmfestival gezien en hij was absoluut een publieksfavoriet. bij de aftiteling barstte een daverend applaus los. helaas was ikzelf niet zo enthousiast. ik vond het een vreselijk drukke film en het kon mij niet bekoren.het was me allemaal te slapstickachtig. dus op die grond zou ik hem maar twee sterren geven. ik doe het nog niet, want het is een tijd geleden en ik zou hem daarvoor nog een keer moeten zien. ik ben wel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ik vind de film erg apart.

Ergens las ik de term magisch-realistisch, en ik denk dat dat een goede omschrijving is.

Ik vind de film uiteindelijk toch onderhoudend en amusant, alhoewel 't meer bij een glimlach blijft, dan bij uitbundig lachen.

Ik vind 't een film om voor een keertje, voor de afwisseling, te zien.

Voor het nummer 'Pitbull Terriër' heb ik speciaal het geluid keihard gezet. Echt een geniaal nummer.

Goodfella

Hilarisch!! De ene absurde situatie na de andere. Een uiterst komische rol van de broer van een van de hoofdrolspelers. (met krullen, snor...) Geweldige film!

avatar van gotti

heel erg grappig

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Inderdaad een erg grappige film met hilarische scenes en leuke muziek!

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Heerlijke film, die "bad guy" is super, PITBULL TERRIER !!

****' 4,5 op 5 ****'

Tony

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Tof, deze komt weer op NL3. Allemaal kijken, erg stoer

Geweldig! Ik ga 'm zeker opnieuw kijken

avatar van sydney

sydney

Errug leuke film. Je raakt wel een beetje uitgeput na zoveel verwikkelingen. Wat een zooitje zeg.

avatar van Da Jando

Da Jando

Bizarre film, wel heel leuk. 3,5* Pitbull terrier!

Ik heb hem inmiddels gevonden, hij heet:

Goran Bregovic - pitbull terrier

avatar van santana

santana

vreemde maar erg leuke film!

avatar van Padd0

Padd0

Geweldig leuke film. Erg leuke karakters in de film met name die kerel van Pitbull . De muziek past ook nog eens perfect bij de film. Sommige stukken heb ik echt in een deuk gelegen al met al 4* voor deze leuke film.

avatar van gimli f

gimli f

Erg mooi plaatje- bizarre tekst!

Ik neem aan dat zlefs een nieuw soort Yugo-whiskey is?

De bedoeling, of is de film zo druk dat er niets verteld kan worden...?

Dit is zekers een uitstekend filmpje!

Erg goed gefilmd (zeer mooi zelfs), erg goed geregisseerd dit pandemonium aan rariteiten. Prima acteerwerk, vreemde karakters, inclusief Godfather-achtige oude typetjes (ik las al dat Kusturica die wel treffend weer kon geven) en door dit alles heen geweven een liefdesverhaaltje. En natuurlijk bizarre zigeunermuziek- hilarisch soms!

Nu weet ik ook dat een gehele blazersectie makkelijk vanuit de boom muziek kan maken...toch leuk, als je te weinig plek hebt op partijtjes!

Die Kusturica schijnt de zigeunercultuur treffend weer te kunnen geven, en dat komt ook naar voren in de volgende week op tv komende film Time of the Gypsies.

Hoe dan ook: prima, absurdistisch filmpje, goed geregisseerd. Het liefdesverhaaltje kon me trouwens wel iets minder bekoren dan alle absurde scenes er om heen...

Waardering: tussen 3,5 en 4, net geen 4 dus.

Goodfella

Hij was weer leuk (en nu weet ik ook eindelijk waarom die intro van de Gebroeders van Es mij zo bekend voorkwam)

avatar van tovenaar

tovenaar

Hmmm, voor mij was dit een enorme tegenvaller. Mijn verwachtingen waren hoog, maar er werd echt niets van waar gemaakt. De zigeuner-sfeer die er gecreëerd werd stond me voor geen milimeter aan. Zeer irritante muziek die grappig bedoeld was, maar totaal niet zo overkwam (op mij). Er werd zeer clownesk geacteerd, waar ik ook al niet om kon lachen. Het was 1 groot slapstick-geheel. Ik heb me ook verschrikkelijk geïrriteerd aan die vreselijke geluidseffectjes door de film heen. Veel 'Looney Tunes-achtige' geluidjes, bleh. De humor kwam totaal niet op mij over... Ik vond het eerder een kinderfilm met alleen maar clowns in de hoofdrol... nee, dit viel me echt behoorlijk tegen.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

wat een lekker gebitje had die oude zigeuner zeg! geweldig!

avatar van Sjan

Sjan

Hilarische film. Ik wist niet hoe de film heette, omdat ik de begintiteling miste, maar mijn vader had m een tijdje geleden gezien en wist dat het een Joegoslavische film was en daarna was het niet meer moeilijk om de titel te vinden. Ik heb erg gelachen om de absurde situaties, de achterlijke karakters (met bijbehorend achterlijk uiterlijk, want laten we eerlijk wezen, die tanden waren afzichtelijk) en de slapstick-achtige scenes. Erg grappig was de ontsnapping van de bruid uit d'r jurk glijdend, onder een doos, in een olievat en tenslotte in een boom, erg grappig, deed me aan asterix en obelix denken . Verder was die cokesnuivende gast ook erg grappig met z'n hyperactieve gedrag, en natuurlijk de schijthuisscene waarbij hij zich met een gans staat schoon te poetsen . De ganzen, het varken bij die auto en de dode gast aan de hefboom zorgden allemaal voor een goed harde lach. Zo kan ik nog wel ff door gaan met het noemen van bizarre situaties, maar het zijn er te veel. 4*

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Pitbull nr. alleen al! Geniaal!

avatar van The Eye

The Eye

Zeker een gaaf nummer, zou 't als single uitgebracht zijn?

avatar van empirekees

empirekees

Leuke film. In het begin wel eventjes wennen, maar later werd het amusanter. Geinige muziek. Maar het was eventjes te druk en de speelduur was ook te lang om het helemaal te laten boeien. Erg leuk was de slot-scene van 'casablanca' die drie keer geloof ik voorbij kwam.

Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.

avatar van Grsbk

Grsbk

Deze film is echt super grappig

Een vriend van mij zit in het leger en hij heeft bij zijn peleton Pitbull Terier ingevoerd als Yell...

Pitbull.... Terier!!!

avatar van Redlop

Redlop

Nadat ik op iffr Time of the Gypsies had gezien, wilde ik meer van Emir Kusturica. Ongeveer dezelfde bezetting deze film, maar het verhaal was minder. Niettemin opnieuw een heerlijke kijk in de wereld van bloed, kitsch en tranen.

3,5 *

avatar van grijp79

grijp79

bevat een paar ijzersterke grappen, lekker druk en mooie aankleding. bovendien zit er wel een boodschap in de film. een iets kortere speelduur had de film goed gedaan, naar het einde toe wordt hij wat langdradig.

3,5 sterren

avatar van 93.9

93.9

Een van mijn favoriete feel-goed films.

Dikke twee uur absolute kolder!

avatar van gondwana

gondwana

Hilarisch...

PITBULL terrier

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Supercoole film. Nadat Kusturica er al lichtjes naar hintte in Underground, draait hij nu helemaal door. En Grga Pitic is echt de meester zelf! Die kop alleen al... 4,5/5

avatar van avalanche

avalanche

Zo weinig reactie's tot nog toe voor deze schitterende film.

Dit was nog maar de eerste film van Kusturica die ik zag en wist niet goed op voorhand wat te verwachten. Nog maar weinig komische films hebben me zo kunnen vermaken als deze met zijn absurde humor en personages, schitterend gewoon en wat een leuke muziek de ganse film door. Weet er iemand nog welke andere films van Kusturica ook zo aan te bevelen zijn

Een 4,5*

avatar van Reinbo

Niet zo goed als het meesterlijke Undergrouynd, maar desalniet te min erg vermakelijk. 4*

avatar van Anatolia

Anatolia

Da Jando schreef:

Bizarre film, wel heel leuk. 3,5* Pitbull terrier!

Ik heb hem inmiddels gevonden, hij heet:

Goran Bregovic - pitbull terrier

Waarom staat Bregoviç nergens vermeld bij de credits (DVD, IMDb)?

avatar van tdrost

tdrost

Mensen, dit kan toch niet zo'n film: slechte acteurs, slecht verhaal en hele slechte grappen. Ik bedoel iemand die in de diarree zakt?!? Hilarisch?! Ik heb nog nooit zo'n slechte film gezien.