• 9.373.535 stemmen

Crna Macka, Beli Macor (1998)

Komedie / Romantiek | 127 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Alternatieve titels: Black Cat, White Cat / Crna Mačka, Beli Mačor

Oorsprong: Federale Republiek Joegoslavië / Frankrijk / Duitsland / Oostenrijk / Griekenland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Emir Kusturica

Met onder meer: Srđan Todorović en Branka Katić

Gesproken taal: Servisch en Bulgaars

Releasedatum: 24 juni 1999

Plot Crna Macka, Beli Macor

Matko de zigeuner is een kleine idiote boef die aan de oevers van de Donau leeft. Hij en zijn zoon Zare proberen zo goed en zo kwaad als het kan om zich niet in de luren te laten leggen door de Russen... Tot op de dag dat Matko beslist om een grote slag te slaan met de financiële hulp van Grga Pitic, de peetvader van de zigeunergemeenschap. Maar Dadan, een geducht gangster, neemt hem op het laatste moment te grazen, en brengt hem in een lastig parket.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van speedy23

speedy23

ane19 schreef:

welke taal praten ze wil best kijken ben namelijk kroaties en kan Joegoslavië verstaan

Ajax&Filmfreak schreef:

Welke taal was het eigenlijk?

Bulgaars, Roemeens, Servo-Kroatisch en Duits.

Hilarisch, telkens deze zin uit Casablanca: "Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship."

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Dit is echt zo'n film waarop weinig aan te merken valt:

Als de humor bij jou niet werkt, dan doen de beelden in combinatie met dat heerlijk volkslied je wel iets.

Mij wisten ze beiden te raken.

Een paar keer heb ik hardop gelachen, bij de "pitbull... teriër"-scène bvb. en ook -zoals speedy 23 al zei- bij het steeds terugspoelen van het einde uit Casablanca.

Zelfs de slapsstick, waar ik anders niet te veel van moet weten, kon mij bekoren.

De vormgeving van de film was ook dik in orde: nog nooit een gangsterfilm in zo'n origineel jasje gezien.

Maar wat deze film volgens mij ECHT afmaakt is de soundtrack uit deze film. Dat liedje moet ik gewoon hebben. Weet iemand toevallig hoe dat heet?

4.0* voor deze gezellige feelgood-movie.

Goran Bregovic - Pitbull Terrier

Blijft een bijzonder aanstekelijk nummer.

avatar van Blanche Neige

Blanche Neige

Gewoon en hoop zotheid op elkaar gesmeten, ziedaar de ingerediënten van deze film.

Meer moet dat van mij niet zijn. Soms is het leuk alle complexiteit te laten vallen en gewoon te genieten van jouw overvolle blaas tegen de gevel van het Brusselse stadhuis te ledigen.

Nja, origineel is pissen tegen de gevel van het Brusselse stadhuis niet, maar deugd doet het wel.

Kortom heerlijke film

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

Vlotte 5 sterren

Al een paar keer gezien, en blijft moeiteloos overeind. Maf verhaal met paar erg leuke grappen. Het varken dat tijdens de film zo ongeveer een hele auto opeet vind ik echt schitterend! Verder natuurlijk de twee bompa's die elke keer zo lovend over elkaar zijn, en het onsterfelijke Pitbull Terrier...

Fan-tas-tische soundtrack ook of course.

avatar van Nelusje

Nelusje

Maak je schoon met een gans, laat het varken de auto opeten en zak door je trouwjurk! Drink diesel, trek een spijker uit een plank met je kont en voel je een pitbull! Lekker uitgehuwelijkt worden, veel rakija drinken, grote feesten, MUZIEK!

avatar van Knud Knudsen

Knud Knudsen

"Lompe film zeg" was het eerste wat ik uit kon brengen toen de aftiteling aan het lopen was. Overdreven (en platte) personages en het Balkan-clichébeeld wordt naar mijn smaak veel te dik aangezet. Hysterisch druk. Wel onderhoudend en vermakelijk, maar schaterlachen zit er bij deze film voor mij niet in.

Een hele krappe voldoende: 3*

avatar van mattjo

mattjo

heerlijke film goeie dosis humor erbij ik heb genoten

avatar van jervel

jervel

Leuke film. Misschien inderdaad wel clichebeeld van de Balkan, maar daar prik je toch doorheen?

jervel schreef:

Hoezo cliche? Ik vind dat deze film zaken als armoede en problemen tussen verschillende nationaliteiten zo goed als vermijd.

avatar van mister blonde

mister blonde

Onzettend leuke film. Bijna net zo goed als Underground. Heel grappig en heel goed gemaakt. Kusturica begint een favoriet te worden. 4,5 sterren.

avatar van IS'mH

IS'mH

Prima vermaak op de zondagmiddag, leuke personages en paar leuke fragmenten.

3,5 *

avatar van Tribe

Tribe

Één van de beste gangsterfilms die ik ooit gezien heb!

avatar van =michael=

=michael=

IS'mH schreef:

Prima vermaak op de zondagmiddag, leuke personages en paar leuke fragmenten.

3,5 *

En zeer zeker ook mooie muziek! Vooral met de DTS!

avatar van PieterPost

PieterPost

Super Film!

Vanaf de 1e minuut vond ik de sfeer van de film al geweldig!

avatar van Slug

Slug

Toffe film met leuke vondsten zoals het varken dat door de film heen een halve auto op eet. Een leuk soort humor dat op het laatst (helaas) een beetje te slapstick wordt, maar vooral bizar is. Mijn Avatar is trouwens de supercoole gangster Grga Pitic die als zigeuner godfather zijn handen vol heeft aan zijn zoons.

Een echte aanrader deze film die weer eens wat anders bied als de Hollywood humor.

avatar van GeGo

GeGo

FinkPloyd schreef:

Verder natuurlijk de twee bompa's die elke keer zo lovend over elkaar zijn.

De opa's waren inderdaad wel grappig, alleen een vreemde beslissing om ze uiteindelijk terug te laten herrijzen...

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

GeGo schreef:

Hoewel dit natuurlijk een spoiler is, vond ik dat juist hilarisch en kwam ik niet meer bij van het lachen. Werkelijk een schitterend moment in een bijzonder originele film.

avatar van Baggerman

Baggerman

Pitbull Terrier!!!! Pitbull........Terrier!

Gave grappige film! Weer eens iets heel anders. Deed me een beetje denken aam 'Delicatessen', met die uitzinnige types allemaal.

Schitterend: de in de stront gevallen Dadan die zich later afveegt aan een gans! Het Dadan-karakter vond ik erg grappig.

Sowieso lopen overal ganzen rond. Boeren uit Noord-Holland kunnen deze film dus beter mijden!

Deze film maakt me nieuwsgierig naar meer van deze regisseur!

avatar van thysum

thysum

Wat n film!

Heb echt n paar keer keihard gelachen..heerlijk!!

Wat n figuren allemaal..pff

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Tweede keer vond ik hem nog veel leuker. Echt heel knap dat je 135 minuten weet ze vullen met zulke kleurlijke, drukke scenes zonder dat het gaat vervelen. Maarja, eigenlijk is alles goed aan deze film. Heel leuke muziek en echt geweldige personages.

maxcomthrilla

Blijft bij herziening een fijne, chaotische maar altijd humoristische doch charmante film die mij minder wist te bekoren dan voorheen omdat het verrassingselement van geinig, opdoemende liedjes wat wegebten, al bleven ze wel meesterlijk! Wederom enorm vermakelijk en een film die mij met een tevreden gevoel achterliet. 4,5* blijven daarom staan.

avatar van AdyGG

AdyGG

Hallo allemaal . Wat goed dat jullie van deze soort films houden ( ben zelf joegoslavisch ) . en warderen . Emir Kusturica maakte heel goeie films en deze is natuurlijk een van . Je moet echt van deze soor humor ( balkan ) houden om deze soort films te begrijpen , om te lachen enz enz .

chaotische , humoristische en drukke scenes zijn juist bedoelt voor deze film het hoort gewoon bij de film . een 5 van mij .

avatar van De Knip

De Knip

Ik stop maar met kijken. Heb wel wat beters te doen dan naar wat onzinnige taferelen te kijken.

avatar van Respekked

Respekked

Heb em met moeite niet afgezet, maar uiteindelijk toch aardig vermaakt met deze bizarre film. De film is een enorme chaos en drukdoenerij met de meest rare taferelen. Na verloop van tijd begon ik te wennen aan de vreemde flauwe momenten en dialogen en werden een aantal scènes charmant en grappig. Het auto-etende varken is wel echt hilarisch.

avatar van DVD-T

DVD-T

Een heel erg drukke leuke film.

Af en toe echt in een deuk gelegen en dan vooral om Dadan met z'n "pitbull terriër" en "Where Do you Go", waarbij die van die stoere handgebaren maakt om een stoere gangster van zichzelf te maken.De rest van de karakters zijn ook gewoon heel leuk.De terugkerende grappen zijn erg geslaagd en blijven leuk om te zien.Dat varken die een hele auto opvreet en zoals al eerder gezegd het steeds maar terugspoelen van Casablanca.

Een heerlijk sfeertje heerst er de gehele film al vond ik het toch net even iets te lang vond doordraven, en dan vooral naar het einde toe, waar toch nog wel erg leuke humor aanwezig was.

Ik heb me heel erg vermaakt met deze film.

avatar van Spetie

Fantastische film!

Ik wist vooraf niet goed wat ik van deze film kon verwachten, maar de film overtreft eigenlijk alles. De films uit het voormalig Oostblok, die ik tot nu toe gezien heb zijn veelal somber en treurig van onderwerp, maar deze film is echt een fantastische uitzondering op de regel. Wat een vrolijkheid, wat een enthousiasme, wat een absurde situaties, wat een hoop dieren en vooral wat een geweldig leuke film.
De muziek is ook al zo goed gekozen en werkt af en toe zelfs lekker aanstekelijk en daarna bevat de film een lekker hoog tempo. Ik heb me toch een aantal keren hardop zitten lachen, iets wat ik niet zo vaak doe eigenlijk, maar hierbij kon ik soms nauwelijks mijn lachen inhouden. De Pitbull Terrier scène is geweldig, evenals het aanstekelijke nummer. Sowieso bevat de film een paar geweldige scènes De vrouw die met een luchtbuks voor de lol op bloempotten van de overbuurman schiet bijvoorbeeld. Daarnaast is het terugspoelen van de Casablanca-eindscène enorm hilarisch. De meeste personages zijn verder wel grappig, ook omdat je vaak geen idee hebt wat ze nu in feite van plan zijn. Dadan vond ik het leukste personage, omdat hij er telkens weer van alles aan deed om een coole gangster te zijn. Op het moment dat hij in een gierput valt en zich daarna zit schoon te vegen met een gans kwam ik echt niet meer bij van het lachen.
Er zitten sowieso een heleboel dieren in de film. Ook het varken dat aan de auto's knaagt is erg komisch en zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan.Verder kan ik eigenlijk nauwelijks minpunten opnoemen aan deze film, waarvan ik echt 2 uur heb zitten te genieten, de maximale score van mij krijgt en die een mooi plaatsje krijgt in mijn top 10.

avatar van mister blonde

mister blonde

De Knip schreef:

Knap stom, je hebt nogal wat gemist namelijk.

avatar van Movsin

Movsin

Een proficiat voor de cameramensen die dat allemaal in beeld hebben gebracht en aan de acteurs om dit allemaal in één film te beleven.

Aan uitbundigheid en ook aan muziek en zang geen gebrek.

Wat de humor betreft, elk zijn mening....