• 9.373.531 stemmen

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Western / Avontuur | 110 minuten

Genre: Western / Avontuur

Geregisseerd door: George Roy Hill

Met onder meer: Paul Newman, Robert Redford en Katharine Ross

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 29 januari 1970

• meJane Bekijk via meJane

Plot Butch Cassidy and the Sundance Kid

"Not that it matters, but most of it is true."

Butch Cassidy en The Sundance Kid zijn twee bank- en treinovervallers. Wanneer ze te vaak een trein overvallen wordt er een speciale posse achter ze aangestuurd. Ze vluchten en belanden uiteindelijk in Bolivia. Maar kunnen ze uit handen van de posse blijven?

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Hebben maar zo weinig mensen deze klassieker gezien, niet te geloven.

Ben ik zo oud, of is de rest zo jong.

Hier nog een fan.

Heerlijk deze film, echt non-stop smullen geblazen. Wat een fantastische chemie tussen die Newman en Redford!

Gisteren nog gezien, wil hem nu alweer bekijken.

4,5* (bijna 5)

jay73 schreef:

4,5* (bijna 5)

Goed, het wordt tijd dat het laatste stapje naar de 5* ook maar gemaakt wordt.

Ik hoop dat deze film ook hier ooit nog eens in de top 100 belandt (net als bij imdb).

Het avontuur, de vriendschap, de humor...een zeer complete film als je het mij vraagt.

mister blonde

heb hoge verwachtingen van deze film. films waar ik hoge verwachtingen van heb wil ik meteen kopen.

avatar van Padd0

Padd0

Zeker een van de betere westerns.

Zoals al eerder gezegd was de wisselwerking tussen redford en newman erg goed.

Ook vond ik de dialogen erg modern aandoen, wat zeker een goed punt is voor een film uit 1969.

Natuurlijk was de legendarische eindscene ook erg mooi.

4*.

Goodfella

I won't watch you die. I'll miss that scene if you don't mind.

Ja, toch wel erg mooi uitgewerkt dit

Verder helaas wat teveel achtervolgingen en bankovervallen.. Paar leuke grappen, mooie muziek en Newman-Redford is een leuk duo, maar een terechte klassieker? No way!

Want...?

avatar van hugohei

hugohei

Daar moet ik nou echt om grinniken, Goodfella, om de uitdrukking 'terechte klassieker'. ELKE klassieker is een terechte klassieker. Een klassieker is gewoon alle gezeur ontgroeid en trekt zich nergens meer iets van aan. Niet van jouw mening en niet van mijn mening en niet van niemand. Niet van cijfers, niet van lijstjes.

Daarom noemen we zo'n film uiteindelijk dan ook maar 'klassieker' - bij gebrek aan beter.

avatar van gotti

Eén van de beter westerns met goeie chemie tussen Redford en Newman. Het verhaal begon me na een tijdje een beetje te vervelen (we hebben de ene overval nog niet gehad of de volgende staat alweer voor de deur), maar dit werd (bijna) helemaal goed gemaakt door de schitterende eindscène. Hij hangt tegen de 4* aan, maar voorlopig geef ik hem 3,5*.

hugohei schreef:

Nou ja, ik bedoelde dus iets in de trant van: in mijn ogen is dit geen klassieker of beter nog.. ik begrijp niet helemaal waarom deze film de klassiekerstatus heeft gekregen.

Duidelijker zo?

Goodfella

Jay73, van een film met een status als deze verwacht ik gewoon erg veel. En tja, ik zag niet zo heel veel meer dan wat treinovervallen, veel lange achtervolgingen (per paard), een reis naar Bolivia (toe maar!), veel bankovervallen en weer wat achtervolgingen. Allemaal heel leuk en aardig hoor, ik heb me tijdens het kijken dan ook best wel vermaakt, maar hieruit kan ik de klassiekerstatus van dit werk moeilijk afleiden...

jay73

Bedankt voor je toelichting, Goodfella.

Goodfella schreef:

Jay73, van een film met een status als deze verwacht ik gewoon erg veel.

Jammer dat je verwachtingen zo hoog waren maar dat mag je de film zelf natuurlijk niet aanrekenen.

Goodfella schreef:

Op die toon kun je zelfs van een film als The Godfather makkelijk een karikatuur maken:

ik zag niet zo heel veel meer dan wat schietpartijen, veel wraakacties en een moord (op een paard), een reis naar Sicilie (toe maar!) en weer wat schietpartijen.

Butch Cassidy... is een film die in mijn ogen z'n kwaliteit dankt aan de sfeer: hij is spannend maar op een heerlijk luchtige manier die ik in weinig andere films herken. Voeg daaraan toe: twee perfecte hoofdrollen, een mooie maar haast ongrijpbare driehoeksrelatie, heerlijke muziek (die de sfeer mede bepalen), avontuur, kameraadschap, humor en ... een perfect slot.

Nou, je zult begrijpen dat ik me NIET verbaas over de status van deze film.

Maar goed, smaken verschillen.

avatar van Wouter

Briljante film die volgens John Milius het einde van de western inluidde. Zit wat in.

avatar van EmDee

EmDee

Unforgiven, Dances with Wolves, Josey Walsh, High Planes Drifter, Tombstone?

mister blonde

oei, dances with wolves als western?? heb ik veel moeite mee....

avatar van EmDee

EmDee

mee eens mister blonde, maar hij wordt nu eenmaal wel in dit genre geplaatst.

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

EmDee schreef:

Unforgiven, Dances with Wolves, Josey Walsh, High Planes Drifter, Tombstone?

Zijn dit voorbeelden van films die minder goed zijn dan Butch Cassidy?

jay73 schreef:

[...]

Het verhaal van The Godfather vind ik nog wel even wat complexer dan dat van deze film, maar de vergelijking is leuk gevonden hoor

Maar ik ben dan ook geen westernliefhebber, hoewel ik vooraf een soort van 'frisse start' wilde maken en deze film echt goed probeerde te vinden. Tevergeefs dus... Ik vind het zelf af en toe ook best wel jammer hoor, dat ik blijkbaar maar niet kan begrijpen dat zóveel mensen deze (en andere films in het genre) zo hoog waarderen. Tja, shit happens

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Ik ben lichtjes teleurgesteld in deze film. Deze degelijke western wordt gewoon gedragen door de twee hoofdacteurs. Newman en Redford zijn een zelden gezien duo. De acteerprestaties maken de eindeloze saaiheid van deze film bij momenten toch wat goed. Zoals al gezged herhaalt de film zich teveel en zit er geen vaart achter. En dat zou toch moeten want dit is zeker ook een avonturenfilm. Het verhaal is natuurlijk ook matig en dun. Maar de eindscene is dan weer een ongezien pareltje. Stijlvol in beeld gebracht en erg rakend. De film zit wel aardig in elkaar en deze western verdient toch zeker 3 sterren. Maar een klassieker kan "Butch Cassidy and the sundance kid" echt niet noemen.

avatar van JayLunar

JayLunar

Valt me na herziening toch wel wat tegen. Fraai in beeld gebracht hoor, maar het verhaal stelt niets voor, de soundtrack is matig, de humor niet geslaagd, en het nostalgische sfeertje dat de film heeft meegekregen vind ik maar irritant, om nog maar te zwijgen over die vervelende intermezzo's. 2,5*

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Ik vind dit gewoon een goeie film. De humor is lekker droog, het verhaal loopt wel, de conversaties zijn geweldig en het einde is gewoon subliem. ik geef het 4,5. Ik ben zelf geen fan van westerns qua genre, maar de goede films erken ik wel.

avatar van hinse

hinse

Devastation HCT schreef:

Ik kan het niet beter zeggen. Deze film is echt geweldig, in alle opzichten!

mister blonde

misschien wel de beste western (op Leone's werk na) die ik ooit zag.

avatar van evervaet

evervaet

Geweldige film. Verveeld geen moment. Veel humor mooie plaatjes. Ik heb hem op DVD en de beeldkwaliteit is aardig opgepoetst. Helaas wel in mono. Dit is echt genieten en kan de kritiek van anderen niet volgen. Een 4,5 en een rasechte klassieker, die tussen de verzameling moet liggen...

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

geinige film wel, van mij had er wel wat meer gevechten in mogen zitten..

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Toen de film pas uitkwam heb ik hem 5x achter elkaar gezien. Misschien met de gedachten dat ze het nu wel zouden redden haha
Maar blijft een kanjer van een film.

avatar van eerdekes

eerdekes

Schitterende western.

Voor mij haalt deze film zeker en vast het niveau van bv 'unforgiven'.

Paul Newman en Robert Redford acterend fenomenaal als 2 bandieten.

De muziek begon op de duur ook beter en beter te worden.

Zelden of niet verveelde de film.

En de schitterende eindscène maakt de film.

Toch lekker als je Redford heen en weer ziet knallen.

Fantastische film!

Butch Cassidy and the Sundance Kid

-4*-

avatar van The Goss

The Goss

Prachtig, prachtig, prachtig. Dus in één woord prachtig. Ik hou van westerns en deze kan in het rijtje van Leone.

avatar van Reinbo

Leuke zondag middag film, gedragen door twee goede acteurs en een lekkere soundtrack. 3,5*

avatar van Pacino88

Pacino88

Aanrader.

Zeer vermakelijke western,Paul Newman en Robert Redford zijn een goed duo.zeker een western klassieker.En wat een geweldige shoot out op het einde.