Genre: Drama / Oorlog
Alternatieve titel: Operation Valkyrie
Duitsland
Geregisseerd door: Jo Baier
Met onder meer: Sebastian Koch, Ulrich Tukur en Hardy Krüger Jr.
Gesproken taal: Duits
Plot Stauffenberg
"He turned against an empire to save the world."
20 juli 1944 is de dag dat de Duitse elite-officier Claus Schenk Graf von Stauffenberg een bomaanslag op de führer heeft gepland. Hij is het gedrag van de waanzinnige korporaal zo zat, dat hij en enkele getrouwen met Hitler willen afrekenen. Hij probeert een bom in de Wolfsschanze, het hoofdkwartier van Hitler in Oost-Pruisen, binnen te smokkelen.
Oberst Claus Graf Schenk v. Stauffenberg
Polja
Generaloberst Friedrich Fromm
Schweizer
De Knip
In het nieuws afgelopen paar dagen, is nu 60 jaar geleden. In Duitsland een van de bekendste geschiedsfeiten, waar nog steeds bij stil wordt gestaan.
Wel een kijkbeurt waard dus.
silverfaustx
film klopt niet helemaal met de echte gebeurtenissen, want op discovery zag ik hoe ze nog n militair tribunaal kregen en dan pas werden gedood, in de film kregen ze het terplekke...
speedy23
Is dit de prent die ze gisteren gegeven hebben op Nederland 1? Want die heb ik namelijk gezien...
kittyklitty
Ja dit is inderdaad de film die gisterenavond is uitgezonden ivm het feit dat dit 60 jaar geleden gebeurd is. Overigens vond ik de film niet van een dusdanig niveau dat dit lang blijft hangen. Alles was wel erg onsamenhangend en bepaalde waarheden zijn inderdaad verdraaid. 2*
PatrickL
Ik vond het een zeer matige film. De acteerprestaties vond ik erg pover en de dialogen waren behoorlijk standaard en melodramatisch. 2,5*
EmDee
Ik heb m niet afgekeken want ik vond m zeer matig, daarom ook geen stem.
Een tijd geleden een docu hierover op Discovery gezien en die vond ik juist zeer interessant.
Borky
Ik vond het op zich best een goede film. Het is geen film die lang zal blijven hangen, maar ik heb er toch wel met plezier naar gekeken. Voor mij dus 3,5*.
Nogal standaard. Voorspelbaar verhaaltje, weinig diepgang; desalniettemin blijft het toch wel boeien.
Ook met voorkennis zou dit een hele boeinde film kunnen worden hoor. Wat dacht je van vele andere W.O. II films...
Timmy757
Best boeiend, laat toch wel een goed beeld zien hoe de aanslag in zijn werk ging. Denk ik
cassonade
De originele Duitstalige versie is best te doen, Het laat duidelijk zien dat de voorbereiding en de gevolgen nadien zeer schrijnend waren.
SuuuuuS
Geslaagde film.. alleen een beetje simpel hoe von stauffenberg deze aanslag kon uitvoeren, denk niet dat het in het echt zo gegaan is.... verder goed in elkaar gezet 3.5!
=michael=
Heb hier ook eens de docu op discovery channel gezien. Vind het wel jammer dat het voortraject niet wordt uitgediept.
Volgens de docu klopt de film. Alleen de lading zetten zou wel moeilijk geweest zijn met 1 hand!
4.5
ags50
Zoals aan het einde van de film ook wordt vermeld, zijn de meeste aanhoudingen na 20 juli 1944 verricht. Die personen en enkele andere die wel op de dag van de aanslag zijn gearresteerd werden door een (schijn)tribunaal veroordeeld. Stauffenberg en een paar anderen werden inderdaad nog dezelfde avond standrechtelijk geëxecuteerd.
Film geeft goed de chaos weer die kort na de aanslag heerste omdat "men" niet wist of het gelukt was en wie dus de leiding had. Grappig te zien dat de (hoge) officieren van het legerkwartier in Berlijn nogal bang zijn uitgevallen hun wapen te gebruiken! Als gevolg van deze aanslag werd ook admiraal Canaris (hoofd Abwehr = anti-spionagedienst) gearresteerd. Pas begin 1945 werd hij door een SS-krijgsraad ter dood veroordeeld en op 9 april opgehangen.
Timecop
Verdienstelijke film en ook wel spannend, ondanks dat je het einde al wist. ook top geacteerd, Sebastian Koch is in mijn opinie één van de betere europese acteurs. Een 3,0.
nightbreed
Goede degelijke en onderhoudende TV-film.
Het is overduidelijk een TV-film maar de acteerprestaties zijn goed en de spanning wordt zeer goed opgebouwd ook al weet je hoe de film zal aflopen, tenzij je niet hebt opgelet bij geschiedenis op school.
Het grootste deel van het budget lijkt gestoken in de scene dat Stauffenberg gewond raakt, en een oog en een hand verliest, een bijna Hollywood lijkende scene.
Deze film is ook geschikt voor mensen die liever geen bloed en gore zien in een film.
Cijfer: 3,5
dionj
Toch best wel aardig, het was de €1,50 wel waard!. Je ziet wel duidelijk dat dit een tv-film is en er is niet echt veel dipgang bij het karakter Stauffenberg. 3*
Carl
Film is wel korrekt.
Stauffenberg, Olbricht, en ik meen van Haeften zijn standrechtelijk dood geschoten. De anderen hebben nog een proces gehad. Overigens heeft ook Fromm zelf terecht gestaan en is veroordeeld wegens lafheid, omdat hij er vanaf heeft geweten. Ook hij werd geëxecuteerd.
rondh
Ehm ja. Het is net of het echt gebeurd is
Tarkus
Over deze ware gebeurtenis zijn al vele filmen en docu's gemaakt, en dit is er weer eentje.
De hoofdrol is wel goed gecast, Sebastian Koch zet een prima Stauffenberg neer, ook alle andere rollen zijn goed, maar wellicht heeft het er veel mee te maken omdat iedereen Duits is en dus ook de taal spreekt.
De film in zijn geheel is wat minder verzorgd, maar het is toch het verhaal dat primeert, en van mij krijgt hij dus ruim voldoende.
'Valkyrie' de film die op stapel staat met Tom Cruise handelt uiteraard over hetzelfde onderwerp, maar ik ben wel zeer benieuwd of Cruise ook zo overtuigend Stauffenberg zal neerzetten als Koch dat doet, en dat er over die film niet een Hollywood sfeertje zal hangen.
uitstekende film over de grote aanslag op hitler (die helaas mislukte)
prima rol van koch.
4,5 ster
Rulo
Net gezien, leuke film, ben blij dat ik hem wel met duitse audio heb gezien.
Als er iets is wat ik haat is het nasynchronisatie...
Goede film, goed geacteerd, Koch speelt goed.
Vraag me af of een engelstalige film uberhaupt in de buurt komt van deze, maar ga Valkyrie met Tom Cruise zeker kijken. Eens zien of hollywood dit net zo goed kan.
neo
Niet geheel toevallig ligt er nu weer een dvd met een nieuwe hoes in de winkel.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Le Couperet
Komedie / Drama, 2005