• 9.370.979 stemmen

Geregisseerd door: Marco Ferreri

Met onder meer: José Isbert, Pedro Porcel en José Luis López Vázquez

Gesproken taal: Spaans

Plot El Cochecito

Een oude man, vereenzaamd in een drukke, burgerlijke familie waarin zelfs de genegenheid tot fatsoen werd verheven, zoekt zijn isolement te breken. Hij vindt een uitweg bij een groep jonge en oude verlamden, die met hun rolwagentjes een club vormen waar zelfs aan races wordt gedaan en waar hij zich weer nuttig voelt. Om echt te zijn zoals zijn vrienden, ontbreekt hem echter een rolstoel, die hem door de familie wordt geweigerd als een kindse gril, aangezien hij goed te been is.

avatar van puckb96

puckb96

Wat een flauwekul zeg. Slaat helemaal nergens op. Ook al is het komedie!

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Yup, hoe komen ze erbij dat hij( Isbert) aan het moorden slaat

Enfin, absurdistische zwarte komedie die duidelijk is beinvloed door Bunuel, die van de oppervlakkig beschouwd meer "realistische" dan. En allicht qua thematiek rondom een bij zijn zoon en schoonfamiie inwonende bejaarde ook beinvloed door MWFT, al is dit dan bepaald geen sentimentele elegie. Er wordt- hoe verrassend- wel beweerd dat dit een anti-Franco film is, dan zal MWFT wel anti- Roosevelt zijn neem ik aan.

Hoewel ik niet bepaald dubbel heb gelegen om dit werk, was die op MP vooruitlopende karretjesrace voor de invalide medemens wel grappig, alsmede die achterlijke markies.

Voor alle duidelijkheid: dit is dus geen sentimentele outcastsploitation film à la Hollywood met de voorstelling van challenged people als "beter dan wij" ( waar het in zulke filmpjes altijd op neer lijkt te komen) en de gezonde zij het hoogbejaarde Isbert is al net zo'n galbak als zijn familie leden. Dat hij briljant acteert spreekt voor zich.

- Edit ; ik weet al hoe ze er op komen: er was een moord op het eind gepland, maar dit mocht niet van de censor en dit zit dan ook niet in de film.

avatar van arno74

arno74

Een tragikomedie, met nadruk op de tragiek, die het moet hebben van het harde realistisch gebrachte verhaal, waarbij een oude man door zijn verlangen naar een brommobiel opeens beseft hoe zijn familie op zijn oude dag over hem is gaan denken, en waarbij ze zich duidelijk meer zorgen maken over de erfenis die hij moet nalaten dan over zijn welzijn en welbevinden, wat enkele vertederende en tegelijk schrijnende scenes oplevert. Kwalitatief valt er weinig op aan te merken, maar wie een echte komedie verwacht zal teleurgesteld worden. Een andere Spaanse film met een vergelijkbaar thema is Arrugas (2011), die film speelt zich af in een bejaardentehuis.

Qua uitwerking neemt, ondanks de korte duur, de regie duidelijk de tijd om het verhaal op te bouwen. Persoonlijk vond ik dat niet helemaal geslaagd waardoor ik het op een ruime 3* hou. Het laatste halfuur komt de film pas echt goed op gang. Het slot van de film werd gecensureerd, van het oorspronkelijke einde (waarin hij zijn familie zou vermoorden) is alleen een scene overgebleven waarin hij iets in het eten van zijn familie doet, zonder dat duidelijk wordt wat dat is.