• 9.373.625 stemmen

Geregisseerd door: Jacques Rozier

Met onder meer: Jean-Claude Aimini, Stefania Sabatini en Yveline Cery

Gesproken taal: Frans

Plot Adieu Philippine

Michel is een jonge man die een tijdelijk baantje als trainee bij een tv station heeft alvorens in militaire dienst te gaan. Hij ontmoet daar 2 ambitieuze actrices, Liliane en Juliette, die het talent ontberen om het verder te schoppen dan rolletjes in middelmatige tv series. De drie worden bevriend en gaan op vakantie naar Corsica, nog net voordat Michel in dienst zal moeten om te gaan vechten in Algerije.

avatar van starbright boy

Een ietwat in de vergetelheid geraakte vroege nouvelle vague-film. Wat vooral opvalt is de lol en de vrijblijvendheid die er vanaf straalt. Adieu Philipine is een heel aanstekelijke film. De grimmige ondertoon zitten in de verwijzingen naar de oorlog in Algerije, waardoor de drang naar vrijheid die zowel in de stijl als in het plot van de film zit ook een beetje voelt als een afscheid van die vrijheid en de onbezorgdheid. Overigens wel aan de lange kant, wat compacter (of misschien zelfs als korte film) was de film sterker geweest, maar ook nu was dit goed.

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

Dit toverde een ontzettende glimlach op mijn gezicht, alweer een hoogtepunt uit de nouvelle vague-periode. In de eerste minuten was het nog even wennen aan de hier en daar wat klunzige acteerprestaties, maar al snel nam de vrolijkheid het over. Heerlijke film!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Uit de inleiding bij de film op het iFFR: Godard schijnt in Cannes direct na de première van deze film te hebben geroepen (nou zegt-ie wel vaker iets - en wordt er ook veel aan hem toegeschreven of bij verzonnen denk ik - maar toch): "Je hebt pas cinema gezien als je Yveline Céry hebt zien dansen". Nou, bij deze dus. Na 6000 films dan toch ook eindelijk hoor ik ook tot de club".

Moet zeggen dat dat ook een hele mooie, verleidelijke scène was. Ook zo eentje waarin het medium film optimaal tot zijn recht komt: verleidelijk, visueel en zonder al teveel directe betekenis. Verder ook een prettige film, waarin de oorlog in Algerije die op de achtergrond mee speelt (of dat zou moeten) niet echt uit de verf komt, dus die lading heb ik toch wel gemist.

Verder een goed ingevulde achtergrond van de situatie van de jongeren om wie het draait (leuk etentje thuis ook trouwens) en na een wat kabbelend middenstuk een mooi einde op Corsica (toch zelden te zien in films). Het plot met de oplichtende filmaspirant had er wel uit gemogen, maar leuk om dit onbekende werkje gezien te hebben.

avatar van Darbie

Darbie

Ik ben het volledig eens met de de kritiek van starbright boy over de lange duur van deze film.

Van her en der (in totaliteit) 20 of 25 minuten uitknippen zou 'Adieu Philippine' in mijn optiek beslist niet slechter van zijn geworden.

avatar van Movsin

Movsin

Een onbekende regisseur, totaal onbekende hoofdrolspelers, een nouvelle vague film.

Balanceert op verschillende thema's, zoals in de aanvang met het dartel, avontuurlijk jong volkje contrasterend met de "voet-op-de-grond", enigszins verzuurde volwassenen met in dat opzicht te onthouden, de knap geregisseerde en vertolkte tafelscène.

Daarna toont de film hoe oppervlakkig, onstandvastig, vrolijk het leven kan zijn en als het professioneel of amoureus even tegenslaat, dan nog blijven Juliette en Liliane lekker zwaaien en giechelen.

Soms langdradige en gelijkaardige scènes die misschien op zich wel te genieten vallen en vaak grappig zijn, maar veel bijdragen tot een hoger niveau van de film doen ze niet. Verdienstelijk als tijdsbeeld.

avatar van ghostman

ghostman

Movsin schreef:

The celebrated directors Eric Rohmer and Jacques Rivette, who were also aligned with the movement, declared "Adieu Philippine" a masterpiece.

Mr. Truffaut wrote that it was "the clearest success of the new cinema where spontaneity is all the more powerful when it is the result of long and careful work."

the new york times

Jean-Luc Godard who declared it "quite simply the best French film of recent years", comparing Rozier to "the great poets, like Flaherty, Rouch or Dovzhenko" in terms of his lyrical, subjective reframing of natural spaces and of landscapes.

senses of cinema

Zelfs in zijn allerlaatste ' film ' Le livre d'image (2018) verwijst JLG een enkele keer naar Adieu Philippine (1962) ( en Blue jeans (1958) ) ...

Nu in Nederland te zien op MUBI!

Dit is me helaas behoorlijk tegengevallen.

Het eerste uur is nog best aardig. Nogal van de hak-op-de-tak, maar best leuk om te zien.

Heel fris gefilmd en met het nodige plezier.

Na het eerste uur wordt het alsmaar minder. Er zit dan vrijwel geen verhaal meer in en de personages hangen maar wat rond . De beroemde danscène is een hoogtepunt.

Ik vond het laatste uur echt een zware zit en een enorme domper, daarom kom ik niet verder dan 2*