Flash Gordon (1980)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Actie / Sciencefiction
111 minuten
geregisseerd door Mike Hodges
met Sam Jones, Melody Anderson en Max von Sydow
Flash Gordon en zijn vriendin Dale zijn met het ruimteschip van Professor Zarkov op weg naar de planeet Mongo. Mongo wordt geregeerd door de sadistische tiran Ming die de aarde dreigt te bestoken met overstromingen, aardbevingen, en zelfs een allesvernietigende botsing met de maan...
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,5 / 50957)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)In Amerika nog populairder geworden bij het brede publiek door de Wereldtentoonstelling van 1939, zorgde het uitbreken van de 2e Wereldoorlog ervoor dat het niet op grote schaal kon worden gefabriceerd.
Er waren in die tijd dus al zeer zeker wél televisies in omloop. Misschien niet in grote aantallen, en wijdverbreid, maar ze waren er wel.
Toch voor mij net niet die 0,5
Ik vond een aantal scenes namelijk toch nog wel aardig. Bijvoorbeeld het gevecht op dat plateau met die spikes, en het steken van de armen in de holle boom stronken.
Helaas ziet de film er grotendeels echt niet uit en laat het acteren te wensen over.
De muziek van Queen (eigenlijk de reden dat ik deze film ben gaan kijken) maakt het allemaal nog NET dragelijk.
De film was het mooiste dat ik ooit had gezien, met die woorden kwam ik uit de bioscoop, mijn ouders en broer waren ook mee en dachten daar zeer waarschijnlijk anders over. Jaren later de film eens gehuurd op video en met grijns van oor tot oor bekeken. Nog later gekocht op dvd en ik geniet elke keer weer als ik hem zie. Mijn 13-jarige zoon schudt zijn hoofd als hij het ziet, maar die is nog te jong om te snappen dat zo'n oude film met lachwekkende effecten (zelfs voor de tijd dat ie gemaakt werd) als een soort schat kan zijn, van een waarde die je niet kunt uitleggen. En ook nog eens die muziek van Queen, waarvan ik al een paar jaar eerder singletjes had gekocht, zo vroeg was ik al bezig met muziek.....ik kan de titelsong woord voor woord, geluid tot geluid nog meedoen.
Drie sterren, uit nostalgie. Ik zou dan eigenlijk 5 sterren moeten geven, maar dat kan niet tov andere films. Dan een 2 misschien, maar dat kan ook niet vanwege de herinnering, dus vooruit, een 3.
Ik moest aan deze film denken door de Battlestar Galactica serie die ik weer eens aan het kijken ben....die uit 1978 uiteraard, de echte, de goeie....niet dat aftreksel van een aantal jaren terug. Ik zag Apollo en Starbuck in de ruimte zweven en je zag de touwen gewoon in beeld, moest aan slechte effecten denken en kwam zo bij Flash Gordon uit. Slecht misschien, maar ik vind het nog steeds geweldig, even terug in de tijd. En net als deze film van Flash een guilty pleasure is, zo is Galactica dat ook....voor altijd mijn favoriete tv-serie ooit met een begin-tune waarvan ik nog kippenvel op mijn armen krijg. Deze serie en Flash film hebben mij science fiction bijgebracht, de interesse is daardoor nooit meer over gegaan.
Vind de muziek te goed voor de film. Maar ieder zijn ding natuurlijk,
Nee, niet ieder z'n ding. Die tijden zijn voorbij.

* voor de film ***** voor de muziek

Het zou mij helemaal niets verbazen als ooit nog 'Flash Gordon The Musical' verschijnt

Nee, niet ieder z'n ding. Die tijden zijn voorbij.

De tijd is voorbij om Kitch en dus Flash Gordon en dus ook Queen goed te vinden? Hoezo? Nostalgie kan toch geweldig zijn? Sommige mensen kopen toch ook nog steeds antieke meubelen?
Ik vind het een geweldige theme song en zeer, zeer smaakvol, dus het is wel degelijk IEDER z'n ding moat

YouTube - Queen - 'Flash'
De aller lelijkste art direction die je ooit gezien hebt, zo lelijk, dat het zelfs niet leuk wordt...
Iets in die zin geeft mij alleen maar MEER zin om de film binnenkort op te zetten..
En als oud Queen fan kwamen er belabberde tijden naar boven. Na vele muzikale hoogtepunten kwam Flash uit en ik heb de lp toen gekocht en verbaasd beluisterd.. Was dat mijn Queen..? Op synthesizers...? Later heb ik hem nog wel leren waarderen..
Dus binnenkort met mijn jongens Flash Gordon weer eens bekijken..Thanks Ted..

meer info op facebook
Niet veel alleszins. Flash Gordon is zo fout als maar zijn kan. De hele set-up is vrij dom, de personages zijn - gelukkig - dik aangezet en de hele uitwerking is zoals je verwacht: lelijk, fout, dom, maar in al die opzichten tegelijk (bij momenten) leuk.
Die leuke momenten komen vooral door de cast, denk ik. Max von Sydow geeft de benaming karikatuur een nieuwe dimensie mee. Maar er zitten ook missers tussen: zo vind ik Sam Jones allesbehalve indrukwekkend en neemt Timothy Dalton zich véél te serieus.
Meer kan ik hier niet over zeggen. De dialogen zijn zo hol als wat, de decors zijn kitsch in zijn puurste vorm en de visuele effecten slaan nergens op. Voeg daar nog het themalied van Queen bij en het is duidelijk dat Flash Gordon wisselt tussen heerlijk fout en onuitstaanbaar slecht.
Ik neig dan toch iets meer naar dat laatste.
Gewoon zo vreemd en knullig dat het toch weer erg leuk word.
Sam J. Jones is met zijn geblondeerde haar niet echt een geweldige Flash Gorden. Max von Sydow daarin tegen is verschrikkelijk goed als Ming. Brian Blessed was ook erg goed als Vultan en heeft echt geniale uitspraken. Ornella Muti en Peter Wyngarde waren ook zeker niet slecht maar de rest van de acteurs viel me een beetje tegen.
De kostuums van Danilo Donati waren echt geweldig en je ziet wel dat een groot deel van het budget is opgegaan aan de kostuums. De sets waren ook erg goed gemaakt en je ziet dat er wel degelijk veel werk in heeft gezeten. De effecten waren ook zeker niet slecht. De geschilderde achtergronden en dergelijke waren ook erg goed gedaan. Het landschap van Mongo en het paleis van Ming waren ook erg goed gemaakt. Een tegenvaller waren dan weer de nogal typische raketten en ruimteschepen.
De begintitel met delen uit de strips vond ik erg goed. Ook vind ik dat de kostuums, sets en doceren van die mooie felle kleuren hebben waardoor de film zelf eigenlijk een beetje op een stripboek lijkt.
Wel is het af en toe erg typisch en kinderachtig zoals die rugby wedstrijd in het kasteel van Ming, Waar slaat dat nou op?
De soldaten van Ming maken als ze sterven een geluid dat me erg doet denken aan de Slayers uit Krull. Ook lijkt Klytus net op Lord Doom met dat masker alleen dan goud. En hoe zijn ogen en tong uitpuilen als Flash hem dood

De score van Queen is echt helemaal geweldig. De hele film door is de geweldige muziek te horen. De begintitel Flash! is een geweldig nummer dat vrijwel iedereen kent.
Erg vermakelijke film die ondanks alles toch wel erg goed is.
Zo is Max von Sydow wel goed en zijn bepaalde decors zo kitsch dat het wel leuk oogt.
Ook bepaalde dialogen zijn hilarisch. Maar uiteindelijk is dit toch te weinig om van een leuke film te spreken. Tegenvallend. 3/10

Zo jammer dat er zo weinig films in het campy SF-adventure-genre zijn gemaakt. Star Wars komt een beetje in de buurt, maar is veel te mainstream natuurlijk .
Guardians Of The Galaxy is een hulde aan de ouwe Flash Gordon films. Misschien is het iets voor je?

Voor de liefhebber een fantastische film met de weergaloze zang en muziek van Queen
Een belevenis
Flash Gordon is een hilarische science fictionfilm. Ik had een belachelijk slechte film verwacht, maar de film viel me eigenlijk alles mee. De special effects zijn niet eens zo slecht, en aan de extravagante sets en kostuums is echt wel aandacht besteed. De hysterische muziek van Queen maakt het af.
Vermakelijke kitsch, laten we het daar maar op houden. 2,5*
Maar nu op de 4k UHD van studio canaal ziet het er echt geweldig uit. De sterk gesatuurde kleuren komen veel beter uit de verf en de film is een groot kleurrijk spektakel. Barbarella move over en Big Trouble in little China is nooit ver weg, Star Wars evenmin. Leuk om te zien hoe dit verweven is in de canon van de fantasy film. Erg fijne herziening. Dikke 4!