• 9.373.837 stemmen

Der Philosoph (1989)

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Rudolf Thome

Met onder meer: Johannes Herrschmann, Adriana Altaras en Friederike Tiefenbacher

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 9 februari 1990

Plot Der Philosoph

De dertigjarige George Hermes leeft als een kluizenaar, heeft filosofie gestudeerd en zijn eerste boek (Liefde tot de Wijsheid) staat op het punt te verschijnen. Als hij voor het geven van een lezing besluit een nieuw kostuum te kopen, volgt er een onwerkelijke ontmoeting met drie vrouwen die ademloos naar zijn allesbehalve romantische lezing luisteren. Zij vertellen dat zij godinnen zijn en niet van deze wereld. De filosoof raakt in verwarring en weet niet of het gevoel dat hij sinds de dood van zijn moeder niet meer ervaren heeft, nu werkelijk is of niet. Een moderne mythe, een sprookjesachtige film over het bestaan van oeroude verlangens waarin het onmogelijke waar schijnt te zijn.

avatar van mdj

mdj

Film laat wel een erg clichébeeld van een filosoof zien (wereldvreemd type die louter in en voor zijn boeken leeft). Er zitten grappige scènes in maar een goede film zou ik het niet willen noemen. Is het tweede deel in een triologie van deze regisseur getiteld Formen der Liebe. Heeft wel duidelijk pretenties en wil niet botweg amuseren.

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

prachtfilm over persoonlijk overstijgende liefde

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Komt zodadelijk op Duitsland 1 (ARD) om 00.45 uur, zonder tt-ondertiteling helaas.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Aardige film met véél bloot maar weinig seks. Vond het toch best moeilijk te volgen in het Duits zonder ondertiteling, maar het is me aardig gelukt. Ik kwam er alleen niet helemaal uit of het zich nu allemaal in zijn hoofd afspeelde, of dat het realiteit was. Ik vermoed het eerste.

Wat ik al zei: véél bloot!

avatar van clubsport

clubsport

deze film heb ik jaren geleden eens gezien en vond hem toen best vermakelijk .

zou hem best nog wel eens terug willen zien maar hij lijkt nergens verkrijgbaar

avatar van Fransman

Fransman

Dit is zo'n film die je met een grote grijns zit te bekijken. Tenslotte de ultieme mannenfantasie: drie prachtige vrouwen ontfermen zich over de nerd die we allemaal diep van binnen zijn. Dat overkomt de filosoof Georg Hermes (!) als hij een nieuw pak gaat kopen in een herenmodezaak. Daar werken drie samenwonende vriendinnen Franziska, Beate en Martha, die al snel nader met hem kennismaken, hem bij hen thuis uitnodigen. Georg ontdooit snel, valt voor Franziska, trekt bij haar in, maar dan blijkt dat ook de andere twee vrouwen hun portie Georg willen hebben.

Is dit werkelijkheid of louter fantasie, zich afspelend in het hoofd van Georg? Kan allebei, maar voor het verhaal maakt het niet uit. De vrouwen zijn prachtig, sexy en laten zich graag ook zonder kleren bewonderen. Functioneel bloot zullen we het maar noemen. Toch lijkt het regisseur Rudolf Thome daar niet om te gaan. Het is vooral zijn fantasie, die hij ook in zijn uit 2011 daterende film Das rote Zimmer laat terugkeren: twee vrouwen ontfermen zich over een alleenstaande man om leuke spelletjes met hem en met elkaar te spelen in hun speelkamertje, die ze de rode kamer noemen. Mooie sterke vrouwen tegen een zwakke en eenzame man. Ik hou wel van filmmakers die hun droom najagen.