• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: Lambert Hillyer

Met onder meer: Boris Karloff, Bela Lugosi en Frances Drake

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot The Invisible Ray

"Delving into new, strange fields of mystery!"

Wetenschapper Janos Rukh reist met een groep andere geleerden naar Afrika om een eeuwenoude meteoriet te onderzoeken. Helaas raakt hij bestraald door de radioactieve meteoriet, en terwijl een collega een serum probeert te ontwikkelen kan Rukh iedereen door aanraking met zijn blote hand laten sterven. Terug in Londen vervallen de situatie en Rukh's psychische gesteldheid van kwaad tot erger.

Dr. Janos Rukh

Professor Meiklejohn

Chief of the Surete

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Jammer dat nog niemand hierbij een bericht heeft geplaatst, ik heb vandaag de film aangeschaft en was erg benieuwd naar de reacties van andere kijkers. Als wij hem hebben gezien zal ik zeker een stukje hier neerzetten hoe de film overkwam. We zijn erg benieuwd.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Boris Karloff en Bela Lugosi spelen twee wetenschappers die in een meteoor het nieuwe 'radium X' vinden. Karloff raakt door de radioactiviteit besmet en Lugosi besluit het spul toe te passen in de medische wereld.
Naarmate het spul Karloff's brein meer en meer aantast worden de gevolgen van zijn besmetting steeds groter en dodelijker.
Het acteer werk is best redelijk te noemen en dit verhaal weet wel te boeien. De film word vooral overeind gehouden door het fijne samenspel tussen Karloff en Lugosi.
Een leuke film voor de liefhebbers van klassieke scifi.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Te droog voor mij. Wil Dracula's Daughter (1936) nog wel een kans geven, maar gezien de score is Hillyer er één die ik snel daarna weer laat schieten. Film moet het inderdaad hebben van het spel tussen Karloff en Lugosi, als je daar (zoals ik) geen gevoel bij hebt, dan is het een gortdroge wetenschappelijke oldie met weinig karakter. De ontwikkeling van Karloff zou dé drijfveer van de film moeten zijn, maar vind ik nergens dreigend genoeg uitgewerkt. Gemiste kans.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

De sterke punten zoals eerder al aangehaald door anderen zijn vooral het samenspel (en rivaliteit) tussen horroriconen Karloff en Lugosi. Verder zijn er nog enkele aardige effecten in zoals het transparant worden van Karloff's gezicht en handen als hij in het donker komt en het laten smelten van een groot rotsblok. De vergelijking met The Invisible Man 3 jaar eerder is hierbij snel gemaakt. Dit lijkt niet meer dan een aardige variant waar helaas nogal wat actie en gebeurtenissen buiten beeld blijven. Neen, dit is het toch allemaal net niet.

avatar van joolstein

joolstein

Op 31 maart 1932 stierf Eben Byers aan wat men toen "stralingsvergiftiging" noemde. In de jaren ervoor was er een hele industrie van kwakzalvers ontstaan die adviseerde om Radithor (radium opgelost in water.) te consumeren. De angst die deze film probeert op te roepen, moet haast wel een waarschuwing zijn voor het gebruik van radium als een behandeling.

De jaren '30 waren ook de tijd dat gekke wetenschappers de horrorfilm onveilig maakte dus liet men Boris Karloff als de excentrieke wetenschapper, Dr. Janos Rukh, een gek experiment uitvoeren met een telescoop die Andromeda Galaxy bereikt en lichtbeelden uit het verleden terug naar de de aarde stuurt en wat hij presenteert aan Dr. Benet (Bela Lugosi) en Dr. Stevens. Samen gaan ze op expeditie in donker Afrika.

Het grootste probleem van de film is de verhaalstructuur. In de eerste helft was het idee van het wetenschappelijke experiment nog best fascinerend. Met een paar aardige effecten. Echter in de tweede helft verandert in een veel minder interessant alledaags verhaal over een benadeelde wetenschapper die wraak neemt. De film 'The Invisible Man' had iets soortgelijks maar deed dit veel beter!

Boris Karloff en Bela Lugosi spelen de prima hoofdrollen in deze film en krijgen het grootste deel van de speelduur. “ . . . solide optredens. . . ” door iedereen eigenlijk wel, dat wil zeggen, behalve dat van Frances Drake. Ze blijft iets van een curiositeit....de komst van geluid bij film pakte niet goed uit voor haar! Het wil niet zeggen dat de film niet vermakelijk is, want in zekere zin was het dat nog wel. Maar het kent gewoon veel tekortkomingen. Het heeft verboden liefde, kosmische straling van buiten ruimte en tijd, een Karpatisch kasteel, Afrikaanse stamleden, een blinde oude vrouw, een Parijse setting, Karloff en Lugosi, verraad, wraak en moord maar weet het niet zo goed tot een geheel te laten komen!