• 9.370.968 stemmen

Genre: Animatie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Ralph Bakshi

Met onder meer: Jim Connell, Steve Gravers en Angelo Grisanti

Plot Wizards

"An epic fantasy of peace and magic."

Na een grote atoomoorlog zijn de meeste mensen gestorven of gruwelijk verminkt. De enige andere wezens die nog op de planeet kunnen overleven zijn feeën, elfen, tovenaars en monsters. Maar ook zij kunnen het niet al te best met elkaar vinden, totdat er op een dag twee elfenkinderen geboren worden, die wel eens over het lot van de aarde zouden kunnen beslissen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Avatar (stemrol)

Fairy (stemrol)

Frog (stemrol)

Priest (stemrol)

avatar van Wouter

Moet maar eens op dvd komen.

De regio 1 dvd is 'r.

avatar van Wouter

Wat viel me dit tegen, zeg.

avatar van as

as

A minor character named Sean, killed at the midway point, is voiced by a young actor named Mark Hamill (here spelled Hamil), who had a somewhat better-known movie also come out that year. —Adam-Troy

avatar van as

as

Trouwens wouter is deze moeilijk te krijgen? Wil hem al een tijdje zien. (....misschien kan ik hem van je lenen? )

avatar van Slater

Slater (crew films & series)

Mag ook wel gewoon als Regio 2 uit komen inmiddels

avatar van Lennert

Lennert

De twee enige Ralph Bakshi films die ik hiervoor hadden gezien waren de beiden zeer matige Lord Of The Rings en Fire And Ice. Waar de eerste film teveel van de hak op de tak sprong, was de laatste film een afgrijselijke tegenvaller door het feit dat men ondanks de premisse van schaarsgeklede dames, krijgers en monsters er niet in slaagde ook een maar enigszins harde film neer te zetten en uiteindelijk veel te braaf bleef.

Wizards is wat mij betreft echter de grootste troep die ik tot nu toe van hem heb mogen aanschouwen. Allereerst het concept, wat leuk begint met de kernoorlog met fallout en de afgrijselijke mutaties die daaruit volgen, maar prompt daarna omslaat in een afgrijselijk kinderlijke uitwerking met het gegeven dat mensen ook kunnen terugevolueren naar de voorouders van de mens: de elfjes en de dwergjes.

Dit gegeven, hoe kitcherig ook, zou kunnen werken, waren het niet dat de animaties van zeer hinderlijk kinderlijk niveau zijn en door het rotoscope effect ook heel inconsistent genoemd kunnen worden (de paarden waar men op rijdt hebben twee poten, TOT men ineens het rotoscope effect erin gooit en we doodleuk stockfootage van films als Zulu voorbij zien komen waar men op vierbenige paarden rijdt)

De hoofdpersonen zelf, een wandelende baard, een verwijfde krijger en een wulpse elf, zijn naast hun afgrijselijke animaties zeer slecht ingesproken en zorgen door het matige script (op wandelende baard Avatar na op sommige punten) voor weinig sympathie voor hun personages. Het personage van de weinig gedetailleerde killerrobot (die zichzelf vervolgens laat omdopen tot Peace) slaat al helemaal nergens op en is puur in de film gezet omdat men toch ergens moest beginnen.

Qua bloed, seks en geweld is de film net zoals Fire And Ice een lachertje. Niet dat dit soort zaken noodzakelijk zijn in een tekenfilm, maar het relatief volwassen gegeven en de characterdesign zou toch iets anders doen vermoeden. Goed, er is wat bloed als personages worden neergeschoten, maar verder blijft het geheel (op een compleet onverwacht 'slut!' na) wederom erg braafjes. Nou ja, tenzij het gebruik van nazi-propaganda om aan te tonen dat de slechterikken echt slecht zijn als schokkend wordt ervaren, persoonlijk vond ik het eerder zielig.

Is er iets wat leuk was aan de hele film? Ja, ik heb smakelijk gelachen om de quote "They killed Fritz!" als verwijzing naar Fritz the Cat (waar Bakshi de filmversie van voor zijn rekening nam), maar meer dan dat was het ook niet. Wizards mag van mij lekker aan de andere kant van de oceaan blijven.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Slater schreef:

Mag ook wel gewoon als Regio 2 uit komen inmiddels

Dit zou recentelijk gebeurd moeten zijn door het (on)volprezen Eureka!:ditmaal op hun classics-label De DVD nog niet live in handen gehad, maar via internet niet duur (ook op blu-ray verkrijgbaar).

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Nietszeggende score.

Weer zo'n film die door iedereen de grond in wordt gestampt terwijl ik compleet overdonderd ben door de film, in de goede zin van het woord uiteraard. Het plot verzekerd geen uitverkocht stadion nee, en laat dat nou net het element zijn waar de massa dol op is. Maar zij die een plot verwachten ten grote van huis, zullen wel behoorijk dorgebakken zijn naderhand, het plot heeft namelijk eerder het formaat van de deurbel van het zojuist besproken verwachtte huis, klein, maar hij doet het tenminste. DING DONG ''wie is daar?'', ''een schitterend, vreemd, lollig filmpje'', ''kom binnen, kom binnen.''

Waar het dan ook over gaat laat ik liever in het midden. In Wizards ontmoeten we verschilende hilarische, droge en soms ook platonische personages. Humor hebben ze stuk voor stuk, al komt het script misschien wat 'cheap' over.

Ondanks haar leeftijd vind ik het visueel nog steeds erg aangenaam en ook het uit de maat sounddesign past perfect bij dit af en toe overdreven fabeltje dat in de laatste 15 minuten alle remmen los gooit en goochelt met creativiteit.

Gewoonweg heerlijk onzinnig dit, er zullen verder ook niet veel MM-users zijn die ik dit zonder spijt kan aanraden.

Meesterwerk.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Erg vreemde anti-militaristische animatiefilm voor volwassenen. Er wordt heel wat verwezen naar dictatuur en naar oorlog. Wizards is dan ook een satire op het misbruiken van technologie, op propaganda en op de holocaust. De animatie is vrij basic en wordt soms doorspekt met footage van de tweede wereldoorlog. Geen moeilijke film in de zin dat het een erg eenvoudig good vs evil verhaal is, maar op een experimentele manier gevisualiseerd waardoor velen zullen afknappen.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Bakshi heeft een beetje mijn jeugd gekleurd met de animatie Fire and Ice, die destijds werd aanzien als een tekenfilm voor volwassenen. Hoewel absoluut geen horror past het wel in het rijtje van dark fantasy zoals The Black Cauldron. Veel later zou ik ook Cool World zien, een combinatie van animatie en live action film zoals Who framed Roger Rabbit. Dat cartooneske lag me duidelijk minder. Roger Rabbit vind ik nog steeds amusant Cool World geen interesse meer.

Ben ik op zoek gegaan naar een Baksi animatie in de stijl van Fire en Ice, viel niet mee, meeste waren eerder gericht op andere thema's niet zozeer de echte fantasy. The Lord of the Rings was een mogelijkheid, maar ik had geen zin in nog eens dat verhaal waar ik nu toch even genoeg van heb gehoord en gezien. Dan ben ik dus uitgekomen bij Wizards. Achteraf gezien had ik misschien toch beter voor LOTR gekozen maar goed het zij zo.

Wizards heeft een aantal overeenkomsten met Fire & Ice, strijd tussen goed en kwaad. Ijs (slecht) is hier vervangen door technologie en vuur (goed) door magie. Dat klinkt al vrij cliché maar gaat verder met de mutanten, de monsters zijn de slechte en de goeie zijn de elfen, feetjes en dergelijke. Een strijd die zijn oorsprong vond bij 2 zonen van een elfenkoningin die om de troon vochten waarbij de lelijke natuurlijk de slechte was en de knappe... Ach zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, uiteindelijk zien we veel van dat ook weer terug in Fire & Ice.

Waar Wizards voor mij vooral faalt is het verhaal en de karakters. Er is een queeste maar uiteindelijk leer je de 'helden' nooit echt goed kennen, ze zijn vlak en niet interessant. Ook worden stukken die best interessant kunnen zijn soms gewoon verteld met wat plaatjes als ware het een stripverhaal. Er zijn wat battle scènes waarbij er gebruik gemaakt wordt van rotoscoping, niet echt mijn ding eigenlijk. De animatie is zoals het verhaal simplistisch. De toon is donker maar vaker zijn er acties waarvan je denkt moet ik dit nu serieus nemen. Ik ga geen details geven maar soms leek het of Bakshi wiet had gerookt. Verder is er nog de gimmick van het tonen van archiefbeelden waarin Hitler de fuhrer zijn volk opzweept, manipuleert een stimulans voor de mutanten verlammend voor de vijand. Dit was nog het leukste idee. Maar uiteindelijk een rommeltje, traag zonder duidelijke richting met een einde dat een anti-climax was. Een epische eindbattle tussen de 2 leiders zoals bij Fire & Ice krijg je hier niet, het is over voor je het beseft en over het absolute einde zal ik maar helemaal zwijgen.

De goeie tovenaar heette trouwens Avatar, ok wie heeft hier nu ondertussen al allemaal van gejat? Zijn evil brother was Blackwolf (hm inspiratie voor de latere Darkwolf maar die was dan wel de goeie). Andere helden waren de elf Weehawk en de wulpse schaars geklede elfenprinses Elinore. Waar hij dus de inspiratie heeft gevonden voor Teegra 6 jaar later hoeven we niet ver te zoeken.

Ik hou het voortaan toch maar bij Fire & Ice op alle vlakken fijner, snel vergeten dit.