• 9.373.034 stemmen

That Cold Day in the Park (1969)

Drama / Thriller | 113 minuten

Genre: Drama / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Robert Altman

Met onder meer: Sandy Dennis, Michael Burns en Susanne Benton

Plot That Cold Day in the Park

"How far will a woman go?"

Frances Austen, een steenrijke maar eenzame vrouw, nodigt op een dag een anonieme zwerversjongen uit om in haar appartement iets te komen drinken. Ze voelt zich echter verantwoordelijk voor het lot van de jongen en biedt hem aan om in haar appartement te komen wonen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ehm ja, wat kun je over een film zeggen van een (toen nog) beginnend filmmaker als je weet wat er na allemaal nog gekomen is? De carrière van Altman kende ups en downs, maar labiele hoofdfiguren waren er eigenlijk altijd al wel bij, of labiel, misschien gewoon kwetsbaar, te fragiel terwijl ze op een kruispunt staan in hun leven.

Sandy Dennis (wat een kleine filmografie heeft die eigenlijk!) is behoorlijk in de war al lijkt dat in het begin nog best mee te vallen. De film meandert mee met die stemmingen en ik wist af en toe niet wat ik er mee moest. De sfeer en thematiek is tussen Graduate en Breezy in, soms gesloten en luxueus soms de groezelige zelfkant. Dan weer open dan weer in zichzelf gekeerd - je herkent Altman er eigenlijk al wel in. Maar nu achteraf bezien kun je makkelijk opmerken dat hij aan het begin stond en dit een soort oefening lijkt, een zoektocht naar een eigen stijl en stem.

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Mooi psychologisch drama met thriller-elementen (geen komedie), deze vroege Altman. Niet zijn eerste film, maar misschien wel de eerste die echt een ‘eigen’ project was.

Altman had Ingrid Bergman op het oog voor de hoofdrol, maar die vond het script helemaal niks. Het werd dus Sandy Dennis, en dat pakte heel erg goed uit. Frances is één van de meest memorabele vrouwelijke personages in het wat dat betreft toch al rijke oeuvre van Altman.

Altman verstond de kunst om in veel van zijn films een overtuigend vrouwelijk perspectief te schetsen, niet in het minst door zijn actrices alle ruimte te geven voor een eigen invulling van hun rol. Zo ook hier. Misschien tekenend voor dat perspectief is de manier waarop de jonge Michael Burns veelvuldig halfnaakt in beeld wordt gebracht: voer voor de female gaze. Dat was, zeker toentertijd, niet bepaald gebruikelijk.

Frances is overigens geen weduwe, zoals de synopsis hierboven vermeldt, maar een oude vrijster van in de dertig, waarbij we wel kunnen aannemen dat er van ‘vrijen’ nog nooit sprake is geweest. Ze beweegt zich voornamelijk in het gezelschap van mensen van de generatie van haar moeder, pensionados waarmee ze regelmatig dineert, de belegen avances van één van hen ondergaat, en van tijd tot tijd het enerverende koersbal mee speelt.

Het wordt gaandeweg duidelijk dat de relatie met die (reeds overleden) moeder er min of meer de oorzaak van is dat Frances in het leven een paar afslagen gemist heeft. Dat lijkt ze zelf ook wel door te hebben, en de film gaat over haar pogingen om – via de ‘zwerversjongen’ – alsnog haar onderdrukte moederlijke en seksuele instincten tot wasdom te laten komen.

Dat gaat niet lukken. Dat gaat zelfs helemaal fout.

Nagenoeg elke scène met Dennis is hier uitstekend, en Altman biedt ons nog een mooie uitschieter met de sequentie in de vrouwenkliniek, waarbij de camera vanaf een hoog standpunt langzaam voortbeweegt door het gebouw, zich niet alleen op Frances concentreert, maar ook langsgaat bij de andere aanwezigen, flarden van willekeurige gesprekken oppikkend.

De episode van de zoektocht naar een prostituee voor haar protegé tegen wil en dank is ook fraai, en de lange, ontboezemende monoloog van Frances tegen wat aanvankelijk de al of niet slapende jongen lijkt, maar uiteindelijk een paar poppen onder de dekens blijken te zijn, is indrukwekkend, zelfs aangrijpend te noemen.

De ontknoping van het verhaal is nogal lomp, en daarmee een tikkeltje teleurstellend. Dat neemt echter niet weg dat – vooral vanwege het optreden van Dennis - ook deze Altman zeer de moeite waard is, en niet eens zo gek veel onderdoet voor de echt geniale ‘vrouwen’-films in zijn oeuvre, zoals Images en 3 Women.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Wederom een geweldige Altman. Ging deze film volledig blanco in zonder enig idee waar het overging. Dat was wel een meerwaarde gezien het mysterieuze verhaal.

Dikke 4!

avatar van robertinho

robertinho

Mooie poster. Eigenlijk zijn het twee mooie posters in één.

avatar van Flavio

Flavio

Intrigerend drama, waarbij ik lang geen idee had waar het heen ging, maar het was al wel snel duidelijk dat Frances de nodige issues had. Zij is een eenzame vrouw die (zoals haar achternaam al doet vermoeden) hunkert naar romantiek en genegenheid. Wat begint als een wat naïeve daad van barmhartigheid ontspoort steeds meer tot een gewelddadig einde.

That Cold Day in the Park (mooie titel overigens die niks weggeeft) komt wat traag op gang, maar fascineert en vanaf de bekentenissen van Frances aan wat later een pop bleek te zijn komt er meer tempo in richting het thrillerachtige slotstuk. Sandy Dennis, die me hier nogal deed denken aan Julianne Moore, kende ik alleen van haar bijrol in WAOVW maar maakt indruk in de hoofdrol. Burns doet het naar behoren als de naamloze jongen, zijn mysterie blijkt vooral gespeeld. De bijrollen van de zus en haar vriend vond ik wat overbodig, veel voegden die niet toe (behalve om het personage van "the boy" wat achtergrond te geven).

avatar van ZAP!

ZAP!

De vroegste Altman film ik tot nog toe (al meermalen) gezien heb, dankzij een mooie blu-ray uitgave.

Frances (prachtig gespeeld door Sandy Dennis) is aanvankelijk gewoon een wat excentrieke, melancholische vrouw, die een schijnbare jonge zwerver van een bankje in het park waar ze vanuit haar huis op uitkijkt, in huis haalt. Lief, hè...

Altman heeft hier een heerlijk inventief en indringend script gefabriceerd en verbeeld over een vrouw van middelbare leeftijd die ergens is blijven steken in het leven. Maar ze geeft niet zomaar op! In dat opzicht kan Frances Austen wel iets meten met ene Norman Bates.

Michael Burns speelt een vrolijke nozem, mogelijk met zuster issues, die denkt zijn eigen plannetje wel te kunnen trekken.

Alles bij elkaar - fotografie, verhaal, acteerwerk - een indrukwekkend vroeg werk van een meester.

Dikke negen.

avatar van scorsese

Goeie film over een eenzame vrouw die een jongen die in de regen zit uitnodigt in haar woning. Het hoofdpersonage weet te boeien en dat geldt ook voor de verstandshouding/relatie die ontstaat tussen haar en de jongen. Het helpt hier ook bij dat Sandy Dennis een uitstekende rol weet neer te zetten. Een beetje een eigenaardige film, maar wel gewoon goed.