• 9.372.109 stemmen

Geregisseerd door: Cheng Kang

Met onder meer: Elliot Ngok Wah, Chin Ping en Ching Miao

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Shi Er Jin Pai

Yangtang is een meester met bovennatuurlijke krachten Zijn beste leerling Maio Lung is verliefd op Yangtangs dochter. Wanneer Yangtang zich aansluit bij de vijandelijke premier ontstaat er een strijd tussen meester en leerling waarbij Yangtang wordt bijgestaan door twaalf krijgers die allen een medaillon hebben gekregen met orders van de premier.

Wavering Sword Miao Lung

Green Bamboo Cane Meng Dabei

avatar van Metalfist

Metalfist

De twaalf medaillons van Miao Lung

De Shaw Brothers, het blijft toch een erg vermakelijk productiehuis. Ik begin eindelijk de volledige Nederlandse reeks in bezit te krijgen (moet er nog 2 van de 20 zien te vinden!) en dan kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat ik de helft ervan nog niet hebt gezien.. Beetje jammer voor de moeite die ik er indertijd heb ingestoken dus gisteren maar eens op goed geluk deze The Twelve Gold Medallions in de DVD speler gestoken.

Ik kan er moeilijk mijn vinger opleggen, maar vind dit een beetje een afwijkende film van de broertjes Shaw. Film oogt sowieso al veel hyperactiever dan ik van hen gewend ben maar ook het verhaal is net iets meer overdreven dan gebruikelijk. Het gaat weliswaar niet dezelfde kant op van Human Lanterns die echt wel de vreemde eend in de bijt is in hun oeuvre, maar de wuxia wordt nog wat grootschaliger en overdreven neergezet. Iets wat resulteert in veel personages met bovennatuurlijke krachten en dat geeft de film wel zijn charme. Langs de andere kant heb je echter wel het gevoel dat regisseur Kang Cheng teveel in zijn film wilt steken. Ik meen me te herinneren uit de openingscredits dat de film op een boek was gebaseerd en ik kan me voorstellen dat dat net iets meer ruimte laat voor de gebeurtenissen. Nu krijg je de ene na de andere aanval op een medaillon en verlies je op den duur wat wie juist wie is. Is dat zo erg? Neen, op zich niet doordat The Twelve Gold Medallions genoeg te bieden heeft op vechtgebied en de actie er degelijk uitziet.

Altijd handig natuurlijk dat je kunt rekenen op iemand als Sammo Hung als action-director. Sowieso wel een film waar het de moeite is om goed te letten op de nevenfiguren in de film. Zo zou James Tien nog ergens een kleine cameo hebben als Juxian Hall member in de final scene (niet gespot trouwens) maar ook Woo-Ping Yuen heeft een vrij grote bijrol als lid van de Mountain Slicing Squad bende. Soit, dat zijn maar kleine rolletjes en de meeste aandacht gaat naar Yueh Hua als Miao Lung met het flexibele zwaard en die doet het uitstekend. Hij deelt redelijk wat screentime met Chin Ping, die de rol van Miao's ex-liefje Jin Suo speelt, en ook die doet het goed.

Veel gevechten dus en dat is in de eerste plaats toch hetgeen ik het meeste zoek in dit soort films. De vechtscènes (het flexibele zwaard tegen de gouden zweep onder andere) zien er goed uit, de cast overtuigt over de gehele lijn en het plot zelf is (hoewel wat chaotisch bij vlagen) boeiend genoeg om over de gehele lijn te boeien. Moet maar eens achter de rest gaan, zoveel is duidelijk.

avatar van mister blonde

mister blonde

Gevechten zijn wat achterhaald, maar toch ook erg creatief. Kon geen touw vast knopen aan het verhaal, maar vond het erg vermakelijk met veel sterke scènes. Toch wel een aanrader voor de liefhebber. In grote lijnen eens met metalfist (goede nickname bij zo'n film).