Genre: Animatie / Drama
Geregisseerd door: Duke Johnson en Charlie Kaufman
Met onder meer: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh en Tom Noonan
Releasedatum: 25 februari 2016
Plot Anomalisa
"Welcome to the Kaufman surreal-neorealism tale in a dull world of sameness."
Michael Stone is een goeroe op het gebied van klantvriendelijkheid, maar weet in zijn eigen leven ironisch genoeg geen contact te leggen met de mensen om hem heen. Het sociale isolement waarin Michael zich bevindt wordt steeds merkbaarder. Dan ontmoet hij de muizige Lisa. Hij weet niet waarom, maar ze fascineert hem mateloos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Anomalisa (MusicMeter)
Michael Stone (stemrol)
Lisa Hesselman (stemrol)
Everyone Else (stemrol)
Malick
En de eerste stem belooft ook dat we vuurwerk gaan krijgen. Ben heel benieuwd.
Leland Palmer
Ik kijk hier nu toch wel naar uit hoor. Ik hoor alleen maar positieve verhalen over deze prent. 100% op RT. Die ene stem hier zegt me niks.
John Milton
A Stop-Motion Masterpiece From Charlie Kaufman, aldus Screencrush. "If it does get released in 2015, it is almost certainly the best film of the year."
Dat klinkt toch best positief, die Matt Singer. Maar vindt dit überhaupt een distributeur? In Amerika is het wel gelukt, maar ik kan er hier niets over vinden. Gaat dat lukken, Verhoeven? Jij weet dat soort dingen vaak, toch?
Creatief Kickstarter filmpje trouwens. Ik ben vaak niet zo van de trailers meer tegenwoordig, maar deze had ik graag even gezien.
Malick
De rechten liggen wereldwijd bij Paramount dus in Nederland bij UPI. Ben benieuwd wat ze ermee gaan doen want het lijkt me een lastige film om te verkopen.
John Milton
Eens. Al hoop ik dit toch in de bios te kunnen zien, in Amsterdam of Utrecht.
Seam
Mha er is redelijk wat buzz vanuit recensenten en als die scores op Metacritic hoog blijven komt het wel goed. YourMoviesucks was ook laaiend enthousiast. Sowieso is Kaufman voer voor de liefhebbers van filmhuis, ik denk dat het wel gaat lukken.
Seam
Kan zazdarovje zijn stem misschien uitleggen? Ik ben benieuwd waarom hij een 1 geeft terwijl er overal lovende kritieken zijn.
Prudh
Is een nogal kritische en onnavolgbare gebruiker uit het buitenland die als journalist (?) langs veel festivals gaat. Maar volgens mij is hij nooit te beroerd om desgevraagd toe te lichten.
zazdarovje
Sorry, people, not a Dutch speaker.
If by chance any of you knows a bit of Italian, here are my two cents about the movie:
Seam
Sorry, people, not a Dutch speaker.
mjk87 (moderator films)
Ik heb even de vrijheid genomen deze gewoon in Google Translate te gooien en er komt een zeer leesbaar stuk uit dan.
Even more unacceptable and inadmissible is the landing of Charlie Kaufman animation after disproportionate yearnings of authorial Synecdoche, New York: with the excuse of a visionary and alleged pretext, screenwriter Oscar describes Anomalisa a brief meeting of intolerable inconsistency clinging to gimmicks easy easy and shortness of breath that are soon exhausted (the idea of a single voice, to symbolize a blur and depersonalized, double all the actors except the love interest of the protagonist), mountains of crap (the reflections on the transience of love late-adolescent, a dim memory of the agonizing uncertainty of Eternal Sunshine of a Spotless Mind) and oddities free (it was really necessary to resort to stop-motion, never used for purposes of expression and poetic?).
I expect zazdarovje doesn't mind I put a translation here.
Stephan
Ach... je kunt altijd zeggen dat je maar 1 zin hebt vertaald... mijn God!
Biosguru
Ik denk dat het wat te makkelijk is om de lage score aan fan ja/nee van Kaufman te wijten. Ik reken me namelijk zeker tot fan van Kaufman. Meeste van zijn scripts en films waardeer ik met **** of hoger. Met Anomalisa kon ik werkelijk niets.
gauke
Op zichzelf een frisse, maar absurde animatiefilm, met een mix van emotie, humor en treurigheid, waarin ik meer complexiteit verwacht had; echter helaas was de verhaallijn flinterdun (er gebeurde gewoonweg te weinig). Op visueel vlak zag het er allemaal bijzonder mooi uit: de gezichten en lijven van de personages zagen er zo gedetailleerd uit, dat ze levensecht waren.
Basto
- 11964 berichten
Kleine introverte film. Ben wel een fan van Kaufman, maar vond dit toch te minimaal. Het is een originele en innemende film over de contactgestoorde klanttevredenheids goeroe en zijn avonturen ver van huis. Het is een subtiel en eerlijk portret die menselijke pijnlijkheden niet uit de weg gaat. Dat verdient waardering. Maar al met al is het een te kleine gebeurtenis om echt indruk op mij te maken.
Ik denk dat veel filmjournalisten zichzelf nogal herkennen in Michael Stome en dat dat mede hun positieve score verklaard.
3,5je
Apart stopmotion-werkje geschreven en geregisseerd door Charlie Kaufman. Minder bizar dan zijn overige werk, al is de film zeker geen doorsnee kost. De sobere visuele stijl past goed bij het verhaal over een succesvolle zakenman (David Thewlis) die een identiteitscrisis doormaakt. Het is allemaal mooi gedaan en de dialogen zijn zeker de moeite waard, maar uiteindelijk is de film voor mij toch net iets te vrijblijvend om echt indruk te maken.
timbo_
Vond het helemaal niks. Respect voor het monnikenwerk dat Anomalisa is, maar verder heb ik eigenlijk niets positiefs te melden. De stomvervelende gesprekken werken al snel op de zenuwen waardoor het hoopvol naar de klok kijken al bijzonder snel begint. Mijn slechtste IFFR-film van het jaar. Laat die 5 sterren dus maar komen Verhoeven.
mjk87 (moderator films)
Aardige film. Vooral de kleine plot is verfrissend en zorgt voor een aantal mooie momentjes. Verder ziet de film er prima uit. Stop motion, maar wel geprobeerd dit meer realistisch te houden. Zo zeer zelfs dat je je afvraagt of je niet dit als normale film had kunnen schieten. Anderzijds zorgt het voor een wat sprookjesachtige look en kan je alle personages buiten Stone en Lisa dezelfde stemmen geven zonder dub. Al met al heel aardig, maar over de hele lengte niet altijd even boeiend. 3,0*.
bjerik76
maar 90 minuten, maar wat was dit een enorm lange zit.
De animatie is wel mooi gedaan, maar de vreselijke dialogen worden slaapverwekkend.
De film speelt zich eigenlijk alleen in een hotel af wat eentonig werd. ( en in een bed) ( Dit had wel een toneelstuk kunnen zijn)
Verder leken de stemmen allemaal op elkaar, alsof er maar 1 man en 1 vrouw alles ingesproken hebben.
Helaas.
Mochizuki Rokuro
- David Thewlis ... Michael Stone (voice)
- Jennifer Jason Leigh ... Lisa Hesselman (voice)
- Tom Noonan ... Everyone else (voice)
hvdriel
Ongemakkelijk. Dat is het beste trefwoord voor deze geweldig ongemakkelijke stop motion-film. De personages bewegen zich ongemakkelijk, de dialogen, de scènes ... Als kijker ga je schuifelen op je stoel, want de spiegel die Kaufman ons voorhoudt, is keihard - al ervaren niet alle kijkers dit als een spiegel, als ik bovenstaande commentaren lees.
Wat is die spiegel? Vrijwel al onze gesprekken zijn als liftgesprekken, bedoeld om de tijd te doden, niet alleen met de taxichauffeur of de liftboy. Wanneer we enige diepgang willen creëren, dan lukt dat vaak niet uit onmacht, schuldgevoel of egoïsme. En dit geldt niet alleen voor de gesprekken die we voeren, maar ook voor onze seks - om maar iets te noemen.
De keuze voor niet-levensechte animatie is dan ook een vondst, omdat de ongemakkelijkheid van verhaal en van kijker hierdoor onontkoombaar is geworden. En dan de stemmen van de poppen, wederom zo'n vondst om te benadrukken dat "iedereen een en dezelfde is" - alle personages worden ingesproken door Tom Noonan; alleen de twee 'individuen' Michael Stone en Lisa Hesselman hebben hun eigen stem die op 1 moment tot een twee-eenheid vervormen, en dan weer resoluut hun eigen eenzame weg gaan zonder enige belofte voor de toekomst.
Pffff, geen vrolijke boodschap van meneer Kaufman. En wat maakt hij een statement dat film een volstrekt eigen-aardig medium kan zijn!

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Adams Æbler

Sing Street
Drama / Muziek, 2016

Ma Vie de Courgette
Animatie / Familie, 2016
sekslove at first sightdepressienachtmerriemarionetstop motionexistentialismconventionanti-depressant