Genre: Animatie / Fantasy
Met onder meer: Kathryn Beaumont, Ed Wynn en Richard Haydn
Releasedatum: 6 december 1951
Bekijk via Disney+
Plot Alice in Wonderland
"A world of wonders in one great picture!"
De kleine Alice zit samen met haar kat onder een boom wat te soezen wanneer plots een aangekleed wit konijn voorbijstormt. Het beestje heeft blijkbaar haast en Alice gaat er achteraan. Ze valt in een diep konijnegat en dat is het begin van een reeks fantastische avonturen.
Alice (stemrol)
Mad Hatter (stemrol)
Caterpillar (stemrol)
Cheshire Cat (stemrol)
March Hare (stemrol)
Queen of Hearts (stemrol)
Walrus / Carpenter / Dee / Dum (stemrol)
White Rabbit / Dodo (stemrol)
Alice's Sister (stemrol)
Doorknob (stemrol)
Koerok
Ik heb helemaal niks met het surrealisme van van Lewis Carroll, dus deze verfilming kon me ook niet echt boeien (al is de animatie wel top voor die tijd, maar dat zijn we van Disney gewend). Een 2.0
EspenSGX
Gaddarre, wat irriteerde ik me aan die Alice met haar extreem bekakt gepraat, heb de film niet eens uit kunnen kijken. Verder niet zo'n geweldig verhaal moet ik zeggen, vind het allemaal een beetje te fantastisch.
Laoslander
Puur Surealisme! compleet nonsens, on/waanzin
in een woord: I LOVE IT
-Wijnand-
De scene met the mad hatter gelijk 4 keer achter elkaar gekeken, waarbij je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt. Echt te grappig deze film.
notorious_kim
dit is zonder twijfel een klassieker! Het verhaal neemt me volledig mee.
Blur
De film zit vol machische disneymomenten (het konijn en de maffe theaparty), maar kent ook een paar minder geslaagde scenes, zoals de irritante tweeling, de hartenkoningin en het afgeraffelde eind.. Zeker een van de echte Disney klassiekers.
Dit is een van de mooiste Disney's. Het verhaal is sterk, de soundtrack grandioos en de animatie schitterend. Zeer goed.
bitterzoet__
Geweldige film, lekker bizar.
Jammer dat het geluid zo slecht is geworden nu hij op DVD uit is, je kan niet anders verwachten natuurlijk, maar het is zeer slecht te verstaan nu
namingway24
Dit is veruit mijn favoriete filmversie van het verhaal. Ik vind de Nederlandse stemmen in oude Disney-films echt geweldig. Nu heb je elke keer opnieuw mensen als Carlo Boszhart, brrr.
De animatie is geweldig; ls je denkt aan Alice in Wonderland denk je altijd aan deze film. De Kolderkat en de Gekke Hoedemaker zijn geweldige creaties die me elke keer aan het lachen maken.
Aladdin, de Lion KIng, etcetera zijn geweldige films, maar geef mij maar iets onbekendere films als Merlijn de Tovenaar en dit pareltje.
Flipman
Vreemd, erg vreemd, maar toen ik klein was, was ik al niet zo onder de indruk van deze film. Ik kon mijn aandacht er niet goed bijhouden. Ik kan me er ook nauwelijks iets van herinneren, moet ik zeggen. Omdat 't Disney is, wil ik hem best nog een kijkbeurt gunnen.
danuz
Helaas, een interessant uitgangspunt en een best aardig begin resulteren in een opsomming van liederen en scènes die maar geen coherent verhaal weten te vormen aan de ene kant en ook weer niet excentriek genoeg zijn aan de andere kant (alhoewel ik het theepartijtje toch wel genietbaar vond
). Kan me dit toch veel meeslepender herinneren.
DragQueen
Erg knappe tekenfilm. met een fantasievol verhaal, dat schitterende tekeningen bevat. in zijn geheel is de prent erg mooi vorm gegeven. een van mijn favorieten uit de schatkist van disney. 3,5 sterren.
Dudette
Wha die kat die kan verdwijne is nice, die vondk vroeger alty supereng .
Geen tijd , geen tijd hoezeer het me ook spijt , is een zin die ik nog dagelijks gebruik !
Vinokourov
Oh my goodness, what a peculiar movie!
Alleraardigste aanschakeling van leuke scenes, waarvan de energie eraf spat. Echt een zinnig verhaal kon ik er niet in ontdekken, wel heb ik zowaar hardop kunnen lachen om sommige situaties (the unbirthday party!) en dat gebeurt me niet al te vaak bij oude Disney-klassiekers.
Dubbel gevoel.
Enerzijds een opvallend fantasierijke film voor Disney. Boekverfilming of niet, dit is toch iets wat niet echt binnen het Disneyarsenaal past. Veel aparte figuren en vage scenes. Zeker positief.
Minder zijn inderdaad de resem aan liedjes. Las dat de NL synchronisatie onduidelijk was, maar dat is de Engelse ook al wel. Verder erg veel muziek en nogal druk gezang overal. De "onverjaardag" vond ik eigenlijk nog het minst leuk, vooral omdat het daar allemaal te druk was. En vanwege mijn haat tegen alles wat met dansend servies te maken heeft.
De scene met de rups vond ik veruit het mooist, maar ook de finale is leuk gedaan. Deze film bewijst toch maar weer dat Disney meer heeft dan enkel keurslijffilms maken. Alleen is het jammer dat deze zo hard steunt op de muziek.
Verder blijft het mij ook opvallen hoe weinig Disney met schaduwen werkt. Bijna elk kleurvlak is egaal. Veel makkelijker te animeren uiteraard, maar het maakt de figuurtjes wel vaak érg plat. Hoort een beetje bij hun stijl want ook in recentere films doen ze het nog steeds niet, maar echt mooi vind ik het niet.
Apart, maar het had iets minder ADHD gemogen 2.0*
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Misschien één van de meest gedurfde Disneyfilms! Alles is zo onlogisch, zo wereldvreemd in elkaar gestoken, ik ken geen één Disneyfilm die zo gewaagd is als Alice In Wonderland.
Ik vond hem best leuk om te volgen. Uiteraard zit er weinig voeling in de film en moet je gewoon je laten meeslepen in het avontuur, maar wat Alice allemaal tegenkomt op haar pad in Wonderland is echt geweldig om te zien. De meest betoverende film van Disney en de meest speciale uit hun stal!
IcU
De Disney film met de meest oninteressante personages en minst memorabele liedjes. Alice in Wonderland was een van de weinige Disney films die ik niet gezien had als kind, en nu als nog een kans heb gegeven. Maar helaas. Het ging van hak op tak langs, zoals gezegt, wat matige personages. En dan met name de walrus en zijn maat, die Dodo en die rare rups die letters wilt leren aan de jonge kijkertjes. Uiteraard zaten er ook leuke personages bij, maar die waren op 1 hand te tellen.
En ook de liedjes waren wat minder. Jammer, maar helaas. Heb er niets aan gemist vroeger.
niethie
Toch wel een van de mindere films uit de oude Disney stal. Het wijkt verhaaltechnisch nogal af van het hele Disney concept, heeft (zoals al eerder gezegt) niet de interessante (bij)figuurtjes, memorabele liedjes en het bekende feelgood sfeertje. Het is op sommige stukken zelfs erg saai/flauw. Eigenlijk was enkel de animatie erg geslaagd, lekker surrealistisch en druk. Best mooi ook voor die tijd!
2,5 sterren
The One Ring
die rare rups die letters wilt leren aan de jonge kijkertjes.
Van dat personage heb je dan weinig begrepen. Hij kraamt toch echt voornamelijk onzin uit.
IcU
Hij blaast toch echt letters uit. Daarbij legt hij ook nadruk op de klank van die letter. Zou zo een scène uit sesamstraat kunnen zijn..
rick*
Alhoewel het idee van de surrealistische wereld waarin Alice beland me telkens weer in de richting duwt van het kijken van de film, is het voor mij toch niet mogelijk om 'm uit te zitten. Het is een prachtig verhaal, maar Disney is er niet in geslaagd om 'm mooi uit te werken. Het is een chaotisch, ongeorganiseerde boel en het werkt erg op mijn zenuwen. Helaas. Als kind vond ik 'm ook al niet leuk.
movie acteurs
Best een leuke Disney film. De personages waren leuk toch heb ik betere werkjes gezien van Disney. Tot nu toe een 3,0 misschien verhoog ik hem een keer.
moviechick-99
leuke film ben benieuwd naar de versie van 2010 met johhny depp
Tom de Haas
Dit was een van de weinige Disney classics die je begin jaren tachtig kon huren op video en dat is dan ook de reden dat ik hem tig keren heb gezien en uiteraard als Disney liefhebber ook nu op dvd bezit en zelfs nu nog nu en dan kijk. Maar dit is naar mijn mening niet de beste maar zeker een zeer onderhoudende titel met een paar onvergetelijke personages. De beste disney classics zijn naar mijn smaak
1 Sleeping Beauty
7 Peter Pan
8 Cinderella
9 Alice in wonderland
10 The jungle Book
Dit is toch wel mijn ultieme top 10 van Disney classics die gemaakt werden in de tijd toen Walt zelf nog leefde.
Ook vind ik Fantasia een topper maar deze wijkt nogal af van de titels in mijn lijstje maar ik vind dit zeer zeker een meesterwerk van Walt Disney!!!

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix