• 9.370.278 stemmen

David Holzman's Diary (1967)

Mockumentary / Komedie | 74 minuten

Genre: Mockumentary / Komedie

Geregisseerd door: Jim McBride

Met onder meer: L.M. Kit Carson en Eileen Dietz

Plot David Holzman's Diary

Onafhankelijke filmsatire in de vorm van een cinema-verité dagboek. Een jonge filmmaker zoekt, door een film over zijn eigen leven te maken, de waarheid. Hoe meer hij echter van zijn leven vastlegt, hoe minder hij er van begrijpt.

David Holzman

Penny Wohl

Girl on the subway

Sandra's Boy Friend

Max, Penny's agent

avatar van DonLeone

DonLeone

wat een vreselijk saaie film!

avatar van Sir Djuke

Sir Djuke

‘David Holzman’s Diary’ uit 1967 is één van de eerste voorbeelden van een mockumentary (een fake documentaire). Wie de film onbevangen bekijkt komt er pas bij de aftiteling achter dat de hoofdpersoon wordt gespeeld door acteur Lewis Minor Kit Carson en dat de slordig gefilmde beelden van de 70 minuten daarvoor zijn vormgegeven door regisseur Jim McBride.

De David Holzman in de film is een ergerlijke neuroot die zijn vriendin het bloed onder de nagels vandaan haalt door haar keer op keer ongevraagd te filmen en zijn lusten nadat zij het heeft uitgemaakt botviert op zijn overbuurvrouw die hij als een voyeur gadeslaat. Ondertussen zien we en passant beelden van de New Yorkse buurt waar de hoofdpersoon woont en dat is sowieso al buitengewoon de moeite waard. Een film over het maken van een film.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Deze film had in elk geval al een interessanter uitgangspunt dan The Connection. Het eerste half uur is dan ook aardig waarin de protagonist uitlegt waarom hij met een video diary is gestart en hoe zijn camera werkt. We krijgen zelfs full frontal naakt te zien van zijn vriendin, niet voor de hand liggend in een periode waarin aardig werd gecensureerd. Als die vriendin het uiteindelijk beu wordt dat hij haar constant zit te filmen en hij zich genoodzaakt voelt om andere beelden te schieten waaronder de overbuurvrouw wordt het saai en dan voelt de bescheiden speelduur alsnog lang aan. Het voelt ook allemaal wat te geforceerd aan om echt over te komen.