Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: David Gordon Green
Met onder meer: Jamie Bell, Josh Lucas en Dermot Mulroney
Releasedatum: 18 augustus 2005
Plot Undertow
"Hear me now brother. I was washed in the same blood as you."
Tiener Chris woont samen met zijn vader John en ziekelijke broertje Tim op een afgelegen boerderij in het zuiden van de VS. Ze krijgen onverwachts bezoek van oom Deel, de gluiperige broer van John, die net uit de gevangenis komt en niet zonder reden op bezoek komt. Nadat een tragedie zich voordoet zijn de twee broers hun leven niet meer zeker en slaan ze op de vlucht.
Chris Munn
Wadsworth Pela
Amica Pela
Hard Hat Dandy
_Casper_
de film begint ERG goed, dacht dit word super. Helaas zakte ie erg af.. Tot een film die slechts 2.5 sterren kreeg=(
senseoaddict
Vermkelijk hoor! Best leuk gedaan... beetje tussendoortje........
tevy
Vond dit een mooie film! je moet er wel van houden denk ik, het is geen standaard film. Maar ik vond hem indrukwekkend genoeg voor zeker 3.5*
Rianneke_Dan
Was wel een vermakkelijke film, maar vond 'm soms erg vaag.
Het was helaas niet echt mijn ding.
kitno
echt een mooie film zeker wel de moeite waard.het is idd geen standaard film maar vond hem wel heel goed opgezet.
TheRisingSun
Vond het een goede film! Vanaf het moment dat Lucas zijn intrede doet gaat de film echt los, al is er op het gevecht tussen de broers na geen echt geweld te bespeuren. Maar dat is hier ook niet nodig. Het blijft intrigerend om te zien hoe de jongens proberen om hun oom voor te blijven en te ontvluchten.
Die kleine Tim had wel een erg 'fout' rolletje trouwens. Allerlei vreemde dingen proberen op te eten om het direct weer uit te kotsen. Beetje vreemd rolletje, maar niet slecht gedaan door dat joch. Bell als Chris was goed en overtuigend bezig. Kende hem nog niet, maar wat hij hier liet zien is veel belovend.
Het einde was aardig, al vraag ik me af of die kleine Tim zijn grote broer uit het water heeft getrokken of dat het meisje nog geholpen heeft. Want het meisje was achteraf ook weer niet in het ziekenhuis aanwezig dus dat was niet helemaal duidelijk.
Maar dat doet niets af aan het geheel wat eraan vooraf ging, want dat was erg goed.
Nieke
De tag-line op de (totaal verschillende van de poster) hoes is; we are all the same, but I am the killer.
Vervelende tag-line dus.
Net zoals het tempo van de film; traag. Het geheel viel uiteindelijk voor mij wel mee, maar door de plot te lezen had ik wel een beetje meer verwachtingen erbij.
En natuurlijk krijgen we een Hollywoodiaans einde toegekend, wat ook niet aanspreekt in de minder commerciële films. Net geslaagd, 2.5*
Undertow heeft misschien een simpel uitgangspunt, maar de uitwerking is erg goed; de regie is erg goed en de acteerprestaties zijn uitstekend, met name door de jonge acteurs imponeren.
De locaties zijn prachtig, de natuur is erg mooi. Erg sfeerverhogend.
Het vluchtverhaal is spannend en heeft voldoende afwisseling om tijdens de volle lengte van de film te boeien.
'Hollywood verhaal met een arthouse uitwerking'; zo zou je de film kunnen samenvatten.
3,5 sterren
Ronnievb
Vervelende tag-line dus.
Inderdaad, en totaal ontoepasselijk. Zal wel invloed van de studio zijn.. Laat ik duidelijk zijn, de film is niet goed. Het verhaal schuift van her naar haar, de meest verrassende plottwists worden toegepast om het verhaal draaiende te houden en na afloop bleef ik niet over met een voldaan gevoel. Daartegenover staat de score, die wel aardig van Glass is, de spanning, die toch wel goed uitgewerkt is en het acteerwerk, en dan vooral van de jonge Tim (?), zeer goed, zal eens nagaan of dit zijn debuut was of niet, want zo ja, dan wil ik meer.
SpaghettiWestern
prachtige sfeer, en lekker opening. Maar langzamerhand wordt de film steeds saaier en ongeloofwaardiger. Jammer
nightbreed
Bijzonder en origineel drama dat, als we de tekst in het begin van de film moeten geloven, berust op feiten.
Waar gebeurd of niet, het is een mooie film die na een sterke 5 minuten even een beetje saai/gewoontjes wordt (maar dit is enkel de opbouw moet je maar denken).
Na zo'n 30 minuten begint de film echt op gang te komen en is tot het einde toe spannend en mooi om te zien.
Het acteerwekt van de acteurs is ok tot goed (zelfs Josh Lucas waar ik geen fan van ben doet het goed).
De sfeer is erg apart, het speelt zich af in het zuiden van de USA waar mensen nog afgelegen in oude (houten)huizen/bouwvallen wonen in bosrijk gebied waar de stroom nog niet is uitgevonden en waar je geen directe buren hebt.
Ik vond het alleen jammer dat Kristen Stewart (een ster in wording) geen grotere rol had in deze film, damn wat kan dat meisje acteren.
Een leuke film voor mensen die van ongewone (drama)films houden.
Cijfer: 3,5
Spartaan1986
Vaag einde voor de rest wel af en toe spannend en goed geacteerd.
The_Game
Hij begint erg goed als een drama film, maar halvewege de film houdt dit ineens op. Dit vond ik erg jammer, want het maakte de film te standaard. Gelukkig word dit wel weer gered door het sterke acteer werk van zowel Josh Lucas als Jamie Bell.
Ronnievb
Bij herziening is deze film me behoorlijk tegen gaan staan. De score valt nu veel meer op door zijn opdringerigheid (dit is nu net géén film voor een koor op de achtergrond), Jamie Bell levert de slechtste acteerprestatie af in zijn carrière en het karakter van Josh Lucas is ongeloofwaardiger dan voorheen. De film springt van de hak op de tak en de regisseur leek duidelijk geen keuze voor genre te willen maken en valt het product tussen wal en schip, vlees noch vis. Daarnaast bevat het plot gewoon teveel tegenstrijdigheden met de realiteit dat, ondanks het feit dat het verhaal waargebeurd maar hoogstwaarschijnlijk aangedikt is, ik er geen snars van geloofde. Bovendien duurde het gewoon te lang voordat de film zijn langvoorziene climax bereikte en was ik inmiddels afgehaakt.
M.a.w.: Deze film is het niet waard om (zoals ik) te laten importeren, al laat ik die beslissinng uiteraard over aan de koper.
AardeWerk
Ik ben niet geheel objectief wat deze film betreft. Het was een spannende film, met een hoge dosis 'Roodkapje en de boze wolf'. En zonder de soundtrack van de hand van Philip Glass had ik de film toch waarschijnlijk niet meer dan 3* gegeven, maar de soundtrack is gewoon super en daarom (4*).
Twee jaar geleden zag ik George Washington van David Gordon Green. Dat was een interessante film die balanceerde tussen kunst en kitsch. Een die hevig gestileerd en ongrijpbaar was, vrijwel zonder plot. Het maakte nieuwsgierig naar zijn andere films. Helaas viel Undertow me wat tegen.
Undertow wordt veel meer gedreven door verhaal en dat verhaal is op zichzelf weinig origineel. Niet altijd een probleem, maar in deze film wil het ook maar niet gaan boeien. Zeker de tweede helft vanaf de moord op de vader niet. Uit de onderlinge verhoudingen wordt te weinig gehaald. Het plot mist duidelijk opbouw en komt in die zin niet genoeg los van de cliché's. Bell is uitblinker in deze film. Hij speelt Josh Lucas regelmatig weg.
David Gordon Green is nog steeds een enorm gestileerd werkende regisseur.Dat was bij zijn debuut al zo en is hier niet veel minder. Bij weinig hedendaagse Amerikaanse regisseurs ligt de stilering er zo dik bovenop. Dat begint al meteen in de opening. We zien freeze-frames, slowmotion, hevige kleuren en zelfs een shot in negatief. Fascinerend, maar net als George Washington soms op het randje. Heb het idee dat die hevige, nadrukkelijke stilering beter past bij minder plot.
Van de vrij nadrukkelijke muziek van Glass was ik niet echt weg.
2.5*, mijn verwachtingen voor David Gordon Green zijn wat getemperd, had hier meer van verwacht.
Stukje dat door iemand anders geschreven was en door een gebruiker onder zijn eigen naam hier ge-copy-paste als zijn eigen stuk verwijderd.
xangadix
Na een kwartiertje of drie was mijn interesse min of meer verdwenen en heb ik ondertussen de was gedaan, de vaatwasmachine uitgeruimd en de cavia's eens goed in de shampoo gezet. Slecht is de film niet: drie sterren, een zesje dus.
Meneer Bungel
Een film met een paar briljante momenten, een prachtige soundtrack en goeie acteurs. Helaas niet de beklemmende off-beat thriller/drama waar ik op gehoopt had, maar zeker niet verkeerd.
danuz
Undertow is de derde David Gordon Green die ik vandaag zie (hiervoor zijn debuut en All the Real Girls). Elke film is een stapje richting 'mainstream' cinema. Er valt nog steeds een rode lijn te trekken, namelijk die van poëtisch mijmerende intermezzo's, aandacht voor het visuele en een best opvallende geluidstrack.
Undertow heeft een paar echt mooie scènes, maar vervalt op andere momenten iets teveel in een standaard thriller. Hierdoor krijgt hij een wat onevenwichtig karakter, schommelend tussen een bijna Mallick-achtige lyriek en een wat saai thriller/drama.
David Gordon Green blijft een interessant filmmaker, maar hij zou mijns inzien meer lef mogen tonen en zich meer mogen laten gaan in zijn intermezzo's en mijmeringen. Het lijkt wel of hij per film meer concessies pleegt en aan eigenheid inboet. Desalniettemin is dit toch een redelijke fijne film die een tal mooie momenten kent.
danuz
Ja, ik heb ook besloten het voorlopig hierbij te laten. Pineapple Express staat me sowieso enorm vies tegen. Maar toch bedankt voor de tip.
Macmanus
Gek genoeg heeft Pineapple juist wel een rustig intermezzo met bijpassende muziek. Maar film past verder ook meer bij mensen die zichzelf niet al te serieus nemen, niet dat ik dat over jullie zeg natuurlijk
Maar het is nogal onzinnig om te zeggen omwille van Pineapple dat er in zijn latere werk niks meer van terug is te zien. Dat was duidelijk een gezellig werkje die hij maakte, geen kant waar hij de rest van zijn leven aan blijft hangen. Gezien je review bij Snow Angels is dat ook niet meteen een hele drukke film van meneer. Volgens mij blijft die wel redelijk bij zijn roots in zijn carrière zelfs bij Pineapple een beetje.
danuz
Ik zeg ook nergens dat ik geen van zijn films ooit nog wil zien. Alleen dat ik het hier voorlopig bij laat en dat ik geen trek heb in Pineapple Express. Spreekt me gewoonweg niet aan (poster en plot aan elkaar koppelend. Niet veel research gedaan verder, maar heb nog een hele te zien lijst te gaan, dan is de keuze snel gemaakt). Heb het verder ook beetje gehad met zijn visuele stijl en die intermezzo's, vooral in zijn eerste werk interessant, daarna zwakt het steeds verder af.
Macmanus
Owkee was meer een reactie op Apollinisch. Maar dacht dat je dat juist fijn vond en bang was dat het niet meer te zien was in zijn latere twee films. Vond het wel leuk dat hij toch nog zijn stijl in een stoner komedie wist te drukken, wat overigens niet wil zeggen dat het verder niet VEEL mainstreamer is dan zijn eerste 3. (All the Real Girls moet ik nog zien weliswaar)
Macmanus
Wat ik allemaal niet over heb voor je Apollinisch! bij de 8 min. (Kijk snel denk dat het niet lang duurt voor het verwijdert is van youtube.) Duurt overigens wel heel kort in mij gedachte duurde het langer, niet extreem goed voor mijn standpunt verder
Maar de film had in mijn ogen wel vaker een Gorden Green feel, vond het wel wat hebben. Hoewel het natuurlijk wel een opvallende film is in zijn oeuvre, niet dat ik dat wil ontkennen.
Apollinisch
Oké, ik doelde meer op een intermezzo als deze (meteen de eerste dertig seconden) uit All the Real Girls. Even een momentje van bezinking, na een emotioneel intense scène. Pineapple Express leent zich daar natuurlijk veel minder voor. Dan is iets als Quiet City een betere tip, maar ook die film is inmiddels gezien door de heer danuz.

Disney+ onthult releasedatum voor tweede seizoen van bejubelde dramaserie 'Rivals'

‘Marty Supreme’ breekt record: succesvolste A24-film ooit wereldwijd

Horrorverhaal 'The Mist' van Stephen King krijgt na 19 jaar een nieuwe verfilming

Ruim 630 miljoen smaakt naar meer: 'F1 The Movie' krijgt officieel een vervolg

An American Crime