• 9.378.922 stemmen

Geregisseerd door: Michael Winterbottom

Met onder meer: Tim Robbins, Samantha Morton en Om Puri

Releasedatum: 21 april 2005

Plot Code 46

"How do you solve a crime when the last thing you want to know is the truth?"

In de nabije toekomst is het slechts mogelijk de (zwaar bewaakte) steden te verlaten met een speciaal reisbewijs. Buiten deze steden leven mensen (non-citizens) zeer beperkt in slechte omstandigheden. William is een verzekerings-inspecteur die een zaak betreffende vervalste reispapieren moet onderzoeken. Hierdoor komt hij in een andere stad, waar hij Maria ontmoet. Ondanks dat zij waarschijnlijk iets te maken heeft met de vervalsingen, wordt hij verliefd op haar. Maar zijn reispapieren staan slechts een verblijf van 24 uur toe..

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Film mist een beetje emotionele kracht en dat is jammer, want verder ziet het er allemaal erg mooi uit.

Muziek is heerlijk, doet een beetje denken aan Daniel Lanois en zorgt voor een dromerige sfeer 3.5*

avatar van Goto

Goto

Erg fijn filmpje dat een leuk concept goed weet uit te werken.

Zwaar dramatisch is hij niet, nergens ook een vorm van spanning te bekennen. Gewoon een lief filmpje dat me op momenten aan reconstruction deed denken. Visueel soms wat pover al is er wel een geweldig oog voor architectuur. De soundtrack past goed bij de film, los waarschijnlijk moeizaam. Maar in de film zelf werkt het goed. De taal van de toekomst is geinig, niet optimaal uitgewerkt maar toch. Het klinkt niet onmogelijk.

Verder een niet al te bijzonder filmpje maar de score hier is wel erg triest. Visueel oke voornamelijk door design en qua soundtrack en sfeer dik in orde.

avatar van Goto

Goto

Herzien op dvd en het blijft een prachtig filmpje.

Ook nu moest ik weer veel aan Boe denken, vooral qua belichting. Aangezien Boe één van m'n lievelings-regisseurs is is dat een mooi compliment. Het concept is geweldig: Een liefdesverhaal in de toekomst, meer is het ook niet. Vandaar misschien ook de lage score want wie standaard sci-fi verwacht komt bedrogen uit.

Hoe de toekomst wordt verbeeld is erg mooi. Eigenlijk verschilt de wereld niet zo veel van de onze. Het is allemaal wat moderner, strakker en er is één wereldtaal, die overigens erg mooi is. Zelf hou ik erg van architectuur en in deze film zitten een paar prachtige shots van mooie architectuur. De overige look vond ik bij herziening ook veel beter, vooral de clubscenes zijn een lust voor het oog.

Ook de soundtrack werkt prima mee aan de sfeer. Een paar echte ruknummers die wonderwel goed werken in de film worden afgewisseld met mooie electronic ambient. De hele film door is er een fijn, lief sfeertje. Verder doen de acteurs het ook prima, kan ook geen echte minpunten vinden.

Eigenlijk een dikke 4 maar van mij krijgt hij een halfje meer. Enkel Boe geeft me hetzelfde gevoel en ik hou gewoon van dit soort filmpjes. Hoop echt dat de score nog eens omhoog gaat, dat dit onder de 3 scoort is ongeloofelijk.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Voor 6 eurie bestelt op Bol.com. Ben zeer benieuwt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Toch een klein tegenvallertje. De film was inderdaad een beetje te traag en die trieste sountrack aan het begin en aftiteling die je nog wel eens te horen krijgt klonk ook erg depresief. Verder zat de film wel prima in elkaar met de wereld die niet veel verschild van de onze maar wel met hier en daar futuristische stuff (je krijgt alleen Shanghai te zien en een plaatsje in Saudi Arabie ofzoiets, of India). En met 1 wereldtaal inbegrepen. Maar toch wel jammer dat de film soms erg sloom in elkaar zat. Misschien ook omdat ik niet zo'n echte liefhebber ben van de gerne. Maar ik was wel benieuwt geworden naar de opbouw en de wereld in de film. Viel ook niet tegen.

Verder vond ik het acteerwerk wel een beetje tegenvallen, de twee hoofdrolspelers komen nogal sloom over.

Heb me er wel redelijk mee vermaakt maar echt een toppertje was het niet.

avatar van Erwinner

Erwinner

Gewoon een mooie film die hele mooie shots in beeld brengt. Zo zie je prachtige beelden uit de woestijn met hardlopende dieren die oversteken. Vooral het eindshots in de woestijn zijn memorabel en veelzeggend voor de dramatiek en de opluchting in de film.

Daartegenover staat dan weer het strakke steriele gedeelte in de stad wat gewoon pover en niet te futuristisch is weergegeven.

De soundtrack pas prima bij de film, rustige soundscapes en met regelmaat toegepast. (geproduceert door o.a Norman Cook).

En wat geweldig dat ik een nummer in de discotheek hoor voorbijkomen die op een cd album staat van Freakpower die vervolgens weer in mijn top 10 cd albums staat! Jammer dat ie dan maar 1 keer kort ten gehore komt. Had hem graag terug horen komen.

Verder is het verhaal een vrij realistische weergave van een eventuele toekomst perspectief , een deel daarvan is nu al realiteit.

Goede hoofdrollen en vooral Samantha Morton sprong eruit.

Niks langdradigheid, lekkere vlotte scenes en duidelijkheid.

3.5-4.0*

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Prachtig filmpje. Dromerige sfeer. Geluid (muziek) en kleurgebruik in de beelden zijn enorm sfeervol. Prima rollen van Robbins en Morton. 4* !

avatar van T.Bos

T.Bos

Origineel en spannende thriller. De lange stiltes creëren echter meer een psychedelisch effect dan dat ze de spanning versterken. Origineel thema.

avatar van compell.

compell.

Okee... wilde eerst vijf sterren geven vanwege laag gemiddelde, maar het is geen perfecte film...

Wel goed uitgangspunt, geweldig mooie sfeer die me dagenlang bijgebleven is...

Shots van architectuur en de prachtige score werken goed samen... Wat betreft het acteerwerk begrijp ik de kritiek, maar toch werd ik wel geroerd; al was het alleen al vanwege het idee dat hun samenzijn onmogelijk is...

Groot pluspunt is de durf om zo'n film te maken... SF/Romantiek kom daar maar 'ns om!

Is het iemand al opgevallen dat deze film aardig wat gelijkenissen heeft met THX 1138?

-dystopisch uitgangspunt waarin (traditionele) voortplanting verboden is.

-het ontstaan en consumeren van een verboden liefde

-onderkoeld, afstandelijk verteld verhaal

-architectuur speelt een bovengemiddelde rol

lees er niks over in de IMDb...

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Krachtige film,

Veel scenes van Robbins die onderweg is in zijn auto. Zeer gestileerd vormgegeven, met veel aandacht voor de architectuur van Shanghai. Prachtig hoe Winterbottom diepte in veel van zijn scenes weet aan te brengen ( zoals het op een trechter lijkende binneninterieur van een groot gebouw met veel verdiepingen ). Dit alles wordt aangevuld door een fraai kleurenpallet waarbij de buitenkant van de grote gebouwen, zakelijk, qua kleuren wat kil maar wel rechtlijning en chique in beeld worden gebracht. Deze contrasteren hevig met de warme kleuren van het interieur van de metro, de disco of het huis van Morton.

Naast een uitgekiend kleurengebruik was het toch vooral aan de soundtrack te wijten dat deze film mij zo goed beviel. Vaak vleugjes terugkerende muziek die perfect aansloten bij de setting die ook uit vleugjes Sci - fi bestond. Ik vond het verhaal zwaar ondergeschikt hier, omdat er elk shot wel wat te genieten viel. Toch vond ik Winterbottom `s stappen om de kijker kennis te laten maken met een universum dat in 1ste instantie niet zoveel verschilde van de onze zeker boeiend. Absoluut een must voor mensen die niet van de grootschalige Science Fiction films ' die zich vaak op andere planeten afspelen ' houden. Vond de handicaps die ieder mens bij zich droeg ook een leuk idee.

De climax bestond voor mij toch wel uit de spectaculaire car crash toen men op de vlucht was en eigenlijk vooral wat eraan vooraf ging. Ik kreeg echt een desolaat gevoel van die rechte weg in de woestijn, op de golven van geniale muziek waarbij na elke 4 sec. een soort van kerkklok weerklonk, terwijl er onderwijl nog gewoon kamelen/dromedarissen overstaken! Alsof ik midden in een playstationspel zat waarbij ik deze dieren moest zien te ontwijken. Weinig regisseurs die zulke elementen in hun films toevoegen. Vond het echt grappig en tripversterkend.

Tenslotte vond ik de mengelmoes tussen Engels en Spaans ook leuk gevonden. Dit gaf de film nog meer zo `n universeel, modern uiterlijk mee. Dikke 4*

avatar van deccol

deccol

Saaie, langdradige film met vervelende karakters en een verhaal dat totaal niet boeit.

avatar van Pacino87

Pacino87

Een hele mooie film! Prachtige sfeer met mooie muziek!

Ik vond het een hele aparte film.

avatar van Rutte

Rutte

Niet helemaal geslaagd.

Wel roept de muziek in combinatie met mooie beelden een aparte sfeer op, maar het tempo van de film zelf lag wat mij betreft te laag.

Tevens vond ik dat de personages beter uitgewerkt hadden kunnen worden, en dat het aardige verhaal wat boeiender neergezet had mogen worden, met meer drama-elementen erin verwerkt.

Al met al dus een beetje tegenvallend gezien sommige commentaren hier, maar wel een voldoende.

***

avatar van Norma

Norma

Code 46 is voor mij een lichte teleurstelling gebleken. Het verhaal sprak me erg aan en dit vind ik ook zeker het sterkste punt van de film. Prima concept, enigzins geloofwaardig, je kunt er in mee gaan dat het in de redelijk nabije toekomst zo zou gaan en filosoferen over de consequenties. Ook de hele setting speelt daar op in; het is al gauw duidelijk dat sommige dingen anders werken dan vandaag de dag, maar in wezen verschilt de wereld om ons heen nog niet zo erg van het heden. Tot dusver goed. Maar dan de personages: Robbins die hals over kop verliefd wordt op een typetje als Morton? Nou, nee. Los van dat ik het al moeilijk vond om ook maar iets in Morton te zien dat als verleidelijk zou kunnen worden gezien vond ik de chemie tussen die twee ook totaal niet aanwezig. En aangezien de film boven alles toch een liefdesdrama moet voorstellen vond ik dat toch wel een groot bezwaar. Al kijkend naar een romance die me koud liet kreeg ik het gevoel dat de uitwerking van het thema niet helemaal van de grond was gekomen, althans niet op een manier zoals ik het liever zou hebben gezien.

avatar van DwarreI

DwarreI

Ik vind Samantha Morton ook niet bepaald het prototype sexy vrouw, en al helemaal niet op de manier hoe ze in deze film geportretteerd is.

Maar het is volgens mij ook totaal niet de bedoeling geweest om haar verleidelijk te laten zijn, waarom zou Morton bijvoorbeeld een louche kortgeknipt kapsel dragen en totaal geen make up op hebben, bezuinigingen in het budget? Ook Robbins is (hier) volgens mij niet de sexy man waar veel vrouwens 's nachts van dromen. Maar waarom zou dat ook moeten eigenlijk, is het een voorwaarde dat acteurs verleidelijk zijn om ze een chemie met elkaar te laten hebben? Beetje flauwe Hollywood-gedachtegang..

Maar goed, het gaat er hier volgens mij juist om dat een man en een vrouw die je op het eerste gezicht helemaal niet met elkaar zou matchen, tóch een vreemde soort van chemie met elkaar kunnen krijgen, ook al is dit totaal niet de 'standaard chemie' van perfecte man versus perfecte vrouw. Een burgerlijke, wereldvreemde verzekeringsinspecteur van middelbare leeftijd die faschinatie krijgt voor een eigenwijze, rebelse maar toch ook kwetsbare en veel te jonge documentvervalster ( In de veel 'knappere' vrouw die hij thuis in zijn perfecte gezinnetje heeft mist hij blijkbaar toch iets.), twee schijnbaar onmogelijk te verenigen karakters én acteurs waar toch iets tussen kan bloeien, dat intrigeert.

Ik vind dat Code 46 inhoudelijk en visueel heel mooi in balans om nog maar te zwijgen van van de prachtige score. We mogen hier toch wel van een ondergewaardeerd kunstwerkje spreken tegenover een vergelijkbaar en zwaar overgewaardeerde Lost in Translation waar de inhoud ver te zoeken is. Eigenlijk vind ik Code 46 het perfecte eindresultaat van een kruising tussen Lost in Translation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind

avatar van Zinema

Rom-SF.

Van het simpele verhaaltje hoeft deze romantische Science Fiction het niet te hebben, want daar had veel meer kunnen worden uitgehaald. Toch werkt het wel. Evenals de audio-visuele schoonheid.

Oedipus had het zelf waarschijnlijk ook niet complexer willen maken.

Goed.

avatar van elias229

elias229

mensen die niet van de films van filmfreak houden moeten die ook niet zien.

alle films van de filmfreak collectie (code 46, man of the year, white lightnin, crack willow, i love your work, wristcutters, cargo 200, lights in the dusk,......)

dit zijn alleaal specialere films in een niet normale maar héél erg goede sfeer.

de regie en de acteurs zijn film per film bijna perfect !

de verfilming misschien soms iets minder maar toch nog heel goed.

ze hebben allemaal één uniek en speciaal verhaal.

wat heel moeiijk te verfilmen is.

ik kan begrijpen dat sommige mensen een aantal films hiervan een beetje saai vinden.

maar als je op die saaie momenten let op alle details die de reggiseur er heeft ingestoken kan het niet meer saai zijn.

ze zorgen er soms zelfs voor wanneer er saaiere momenten in de film komen (zonder spreken of net te veel spreken,...) dat het dan in een speciale omgeving wordt gefilmd zodat je je gedachten op die omgeving kan richten !

de filmfreak collectie is mijn favoriete collectie

stuk voor stuk top films!

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Net als in 9 Songs is de vrouwelijke hoofdrolspeelster weer behoorlijk onaantrekkelijk, wellicht een van de redenen dat de film mij niet echt kon boeien. Vanaf een minuut of twintig heb ik me namelijk ontzettend zitten vervelen. Meest boeiende moment van de hele film was een overstekende dromedaris. Fan van Robbins zal ik ook wel nooit worden.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Maar het was dan ook wel een hele mooie dromedaris

avatar van Norma

Norma

DwarreI schreef:

(...)Maar goed, ik voelde de chemie dus wel en er is volgens mij juist heel goed over nagedacht om dit op de gewenste wijze te creëren. De relatie tussen Morton en Robbins was voor mij een stuk minder afgezaagd dan een Léonardo Dicaprio versus Kate Winslet en leverde juist een intenser en veel interessanter liefdesdrama op. Als Winslet en Dicaprio de rollen van Robbins en Morton overgenomen zouden hebben dan zou de film voor mij stevig ingeboet hebben aan geloofwaardigheid en er zou ook maar bar weinig spanning tussen de personages te vinden zijn. Wat Norma beschouwt als een minpunt aan de film zie ik juist als een groot pluspunt |

Maar, dan doe je toch in feite een beetje hetzelfde? Iets als minder ervaren omdat het mooie mensen zouden zijn is dan toch gelijk aan iets als minder ervaren omdat het minder mooie mensen zijn?

Het gaat mij overigens helemaal niet om mooi naar Hollywood begrippen, verre van dat zelfs, maar ik denk wel dat ik me beter in een dergelijk verhaal kan inleven als ik kan begrijpen wat de personages zo in elkaar aantrekt, zowel fysiek als op ander vlak. In dit geval vond ik het vreselijk moeilijk om Morton te associëren met onweerstaanbaar. En wellicht dan toch ook de omstandigheden hoor, ik weet het niet, bij een Verboden Liefde stel ik me misschien toch ook iets meer "vuurwerk' voor. Kortom, het werkte voor mij totaal niet, helaas.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Mochizuki Rokuro schreef:

Maar het was dan ook wel een hele mooie dromedaris

Helaas bleek dit het laatste wat ik van Mochizuki zal lezen .

avatar van dEUS

dEUS

Lichte tegenvaller

Film die me deed denken aan 'Lost in Translation': Shangai als Tokio, Tim Robbins als Bill Murray en Samantha Morton als Scarlett Johansson.

Deze film heeft echter een veel slechter gemiddelde, en ik maak er mezelf eigenlijk ook wat schuldig aan.

De nadruk ligt vooral op de vorm. De film is zeker op het gebied van het audiovisuele absoluut top te noemen (en vind dat eigenlijk wel hét belangrijkste aan film).

Helaas vielen de andere factoren van de film me tegen. Daar waar de 'chemie' tussen Bill Murray en Scarlett Johansson in Lost in Translation wél aansloeg, kon ik er hier weinig mee. Grootste knelpunt is Samantha Morton. Ze komt zeker niet slecht voor de dag, maar persoonlijk vind ik Scarlett een veel knappere verschijning. Voor de rest ben ik even hard uitgekeken op Robbins als op Murray, dus daar staan beide films wel status quo.

Dan rest nog het verhaaltje. Bij Lost in Translation ontbrak het, hier kon het me eigenlijk voor geen meter boeien. Spijtig, want na het lezen van de synopsis leek het mij wel iets.

Conclusie: matige film. Verdient enerzijds het slechte gemiddelde niet, maar anderzijds werd ik er zelf ook niet echt warm van.

3.0/5.0*

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Bijzonder matige film. Geen boeiend verhaal, nogal onduidelijk, weinig betrokkenheid met de personages en het verhaal, en een van de meest misplaatste voice-overs ooit. Wel wat mooie, dromerige beelden maar het is gewoon niet boeiend. En de vrouwelijke hoofdpersoon is extreem lelijk.

avatar van mer1973

mer1973

tukkerstein schreef:

Jji kunt gedachten lezen. We verschillen alleen in *****

avatar van trebremmit

trebremmit

Meer stijl dan inhoud, anderhalf uur lang zit je te kijken naar twee inhoudsloze bordkartonnen personages die zich bewegen in prachtige shots.

avatar van Wiebor

Wiebor

Ik vond de film nog wel boeiend om de achterliggende filosofische vraagstukken. Het liedje aan het einde vat de film goed samen:

"Row, row, row your boat,

Gently down the stream.

Merrily, merrily, merrily, merrily,

Life is but a dream."

avatar van maus9

maus9

tukkerstein schreef:

Heb er verder niks aan toe te voegen. Bedankt!

avatar van wibro

wibro

Deze film moet het voor mij toch vooral hebben van het schitterende camerawerk. Prachtige beelden van nachtelijk Shanghai en van de 'desert'. Ook aardig spel van Tim Robbins en Samantha Morton, die er ondanks haar korte kapsel er helemaal niet lelijk uitzag. Het S/F verhaal vond ik nogal 'weird', maar dat komt oa omdat de Nederlandse ondertiteling ontbrak. Voor mij dus alle reden om deze film nog een keer te gaan herzien. De soundtrack - om niet te vergeten - vond ik erg mooi en paste heel goed in deze S/F 'movie'.

Inmiddels heb ik ook een Chinees woord geleerd; "Ni hao". Wel vaak gehoord maar ik wist niet dat het 'hallo' betekende.

3,5* met kans op verhoging

avatar van starbright boy

Schandalig ondergewaardeerd hier. Veruit de beste film die ik tot nu toe van veelzijdige veelfilmer Winterbottom zag. Een erg stijlvol, aards SF-drama. De film oogt onnadrukkelijk geweldig en de muziek is echt wondermooi. Vond het kleine verhaal door de stijl enorm aan zeggingskracht winnen. Erg mooie film.

Dikke 4.0*

avatar van goongumpa

goongumpa

Op alle vlakken een erg mooie film, maar op een heel subtiele, ongedwongen manier. Zeker qua stilering. De steden worden prachtig in beeld gebracht en zien er echt sfeervol, exotisch en futuristisch uit. De montage is ook ijzersterk, mooi aansluitend bij de muziek. (Behalve dat ene Coldplay nummer dan wat mij betreft, een band waar ik een hartsgrondige haat voor heb.)

Het verhaal is eerder klassiek, geen 'billion dollar idea', maar de sterke manier van vertellen, goede dialogen en het ijzersterke samenspel zorgen ervoor dat alles heel erg goed overkomt.

Erg van deze film genoten.