• 9.370.105 stemmen

SS Lager 5: L'Inferno delle Donne (1977)

Oorlog / Thriller | 92 minuten

Genre: Oorlog / Thriller

Alternatieve titels: SS Camp: Women's Hell / SS Camp 5: Women's Hell / Vrouwenlager 5: Een Hel

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Sergio Garrone

Met onder meer: Giorgio Cerioni, Paola Corazzi en Rita Manna

Gesproken taal: Italiaans

Plot SS Lager 5: L'Inferno delle Donne

De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde. In een concentratiekamp voor vrouwen worden allerlei testen op de gevangenen uitgevoerd. De vrouwen zullen moeten ontsnappen om onder de grillen van hun bewakers uit te komen.

avatar van stinissen

De geblondeerde officier legt het er allemaal wel dik op.

Cerioni over the top?U moet nog heel wat leren over de kunstvorm die nazisploitation heet,zoveel is duidelijk.In feite een nogal understated performance van de brave man.

Helaas is de hele film nogal understated en ronduit saai te noemen.Garrone nam deze film gelijktijdig op met CaSStrat etc. en af en toe zijn ze niet uit mekaar te houden.Ook is de cast grotendeels identiek.Daar waar net gememoreerde film zich vooral focuste op het neukgebeuren,heeft Garrone hier wat meer aandacht geschonken aan het folterwerk.De foltersessie in deze film behoort tot de langere en beter uit het genre,al zegt dat helaas niet zoveel.Garrone toont zich in de film ook een pyromaan met een voorkeur voor levende lichamen die in crematoria worden gegooid,al staat het technisch ongeveer op hetzelfde peil als inferno(1911).Het opzettelijk toedienen van brandwonden als medisch experiment is op zich wel een goed en nobel idee,maar dan moet je wel het budget hebben om het overtuigend te brengen.

Gelukkig is sleaze gratis en het medische experiment/folteraspect moet dan ook aardig wat plaats meken voor het standaard sexslavinnen werk,met als gelukkige variant op het thema de aanwezigheid van een lekker mulattinetje als een soort prive sexslaaf van Cerioni,dus deze brave,schattige film kaart ook nog keurig het rassenvraagstuk aan.

Dit werk wordt uiteindelijk geheel ontsierd door volslagen ridicule "actie"scènes waaronder een prison break en full blown revolt.

Hier en daar wat comic relief in de vorm van een lispelende,lesbische kapo en een volkomen idioot campy tunetje tijdens een massaverkrachting,alsmede de boodschap dat Hitler dood is per radio(einde bericht).

Cinematografisch haalt deze film het net niet bij Citizen Kane.

Tja, je moet toch wat kijken zo rond de Kerst. .

Enfin, buiten de zieke invalshoek biedt deze nazisploitation toch wel erg weinig. Er wordt nauwelijks wat gemarteld, laat staan geneukt. Dan mis je als maker toch wel een beetje het hele doel van het genre dunkt me.

Meest storend aan dit soort filmpjes is meestal de archive footage (i.c. dus beelden van concentratiekampen) die er doorheen gemengd zijn, Dat maakt het allemaal net even wat nastier.

Maar verder, buiten de eerder hierboven genoemde donkere schone, veel te saai en flauw om echt een beetje impact te hebben.

avatar van Askikker

Askikker

Oké, ik verwachtte geen ''Ilsa, She wolf of the SS'', maar ik heb hier toch wel wat bedenkingen.

Ik houd niet van werkelijke beelden van slachtoffers in ridicuul bedoelde ploitation films, en de verbrandingsscenes leken werkelijk helemaal nergens op.

Wat me het meest irriteerde waren de goed doorvoedde gevangenen, met 70-er jaren kapsels (kleurspoelinkje, permanentje), make-up, en gebruinde lichamanen met witte bikini-lines.

Onderhoudend fimpje, maar toch wel slecht op een slechte manier

avatar van Theunissen

Letterlijk het vervolg op "Lager SSadis Kastrat Komman..." (uit 1976), met ook nog eens vrijwel dezelfde cast (zeker wat betreft de sadistische artsen en nazi's) en concentratiekamp. Dit keer wel aangevuld met de donkere schoonheid Rita Manna (in de rol van Alina), die zeer regelmatig van top tot teen bloot is te bewonderen. Ze wordt soms ook wel eens "de zwarte hoer" genoemd, door de nazi's.

Ook deze film begint best heftig als er echte foto's worden vertoond van de holocaust inclusief de beruchte verbrandingsoven. Net als bij het eerste deel wordt de verbrandingsoven ook een paar keer letterlijk toegepast in dit verhaal. Met name de scene waarbij vier vrouwen proberen te ontsnappen en betrapt worden (beter gezegd in de val gelokt worden) en daarna gezamenlijk levend verbrand worden in de verbrandingsoven, was wel heftig (ook al zag het weer nep en goedkoop uit). Ook in dit verhaal draait het weer voornamelijk om martelen en experimenteren (men smeert iets op een been waarna het in vuur wordt gestoken en het slachtoffer het uitschreeuwt van de pijn), maar dit keer wel alleen op vrouwen. Met name bij het martelen gaat het er wel grof aan toe zoals bij de scene waar een viertal vrouwen tot de dood worden gemarteld (vingernagels eruit trekken met een tang, vingers in brand steken nadat er iets brandbaars in is gestoken, buik open geslagen/gereten, beklemde schedel laten breken door een klem om het hoofd steeds strakker aan te draaien, brandmerken en tong eruit trekken met een speciale tang) en daarna worden verbrandt. Buiten het martelen en experimenteren op de vrouwen, zit er uiteraard ook bloot in en ook best veel (zo moeten de vrouwen wederom werken in een soort bordeel om de nazi's te plezieren). Met name de vele bloot scenes waarbij Rita Manna (speelde ook best verdienstelijk) is betrokken, zijn best genietbaar. Zo danst ze op een gegeven moment ook bloot met een banaan, hangend bij haar behaarde schaamstreek, zodat het net lijkt alsof ze een bananenpenis heeft

Hoewel het verhaal natuurlijk niet hoogstaand is, vond ik het dit keer nog weel meevallen en hetzelfde geldt voor de uitvoering (dit keer ook minder sober en met meer licht). Al met al gewoon een vermakelijke film, tenminste als je van bloot houdt en het niet erg vindt om martelingen te zien

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Zoals Theunissen al aangaf het lijkt wel een vervolg op de voorgaande film die ik heb bekeken. Het is dezelfde regisseur, grotendeels dezelfde cast die meestal ook gelijkaardige rollen spelen. Ik denk hierbij aan de blonde officier die de perfecte Ariër moet voorstellen, de bebaarde professor die tegen de experimenten is maar bitter weinig onderneemt en gelaten reageert op de pijn die vrouwen moeten doorstaan, de sadistische lesbische warden en al even sadistische officier met snorretje. Deze film opent met beelden van vernietigingskampen die we een aantal keren in de eerste helft worden voorgeschoteld. Ik weet niet of ze authentiek zijn maar het zag er in elk geval toch heel echt uit! Veel schokkender kan het niet worden voor mij uitgemergelde mensen die bijeen worden gepropt en later als een stuk vuil bijeen worden gegooid in een kuil alsof ze een hoop grond zijn die je met een graafmachine verplaatst.

De film zelf doet hier het omgekeerde als zijn voorganger. Er is minder focus op seks en de toestanden in het bordeel, meer op de martelingen. Nu goed in de eerste helft is het vooral experimenten met vuur en gaat het vrij gezapig. Genoeg naakt om te blijven boeien. Gelukkig geen belachelijke romance tussen militair en gevangene die verliefd worden op elkaar na 1 keer seks hebben gehad met elkaar. De blonde officier is daarentegen weg van een Jamaïcaanse die op een moment waar ze poedelnaakt staat te dansen met enkel een banaan voorgebonden. Toch wel een dubieuze scène maar ik vond het wel tof. Zo rond de 50 minuten wordt de film een stuk grimmiger en schakelt men een versnelling hoger. We krijgen een scène waar 4 vrouwen op vrij grafische wijze worden gemarteld tot de dood. Er is zelfs gore! Nog een verkrachting en behoorlijk wat geweld. Ja, dit was 1 van de betere nazisploitation films in mijn ogen.