• 9.376.422 stemmen

Met onder meer: Monic Hendrickx, Frank Lammers en Oksana Akinshina

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 22 april 2004

Plot Het Zuiden

Martje (Monic Hendrickx) is de sympathieke bazin van een wasserij. Haar medewerkers dragen haar op handen. Op de chauffeur na zijn het allemaal vrouwen, met een sterke onderlinge solidariteit. Als de oude chauffeur met pensioen gaat komt Loe (Frank Lammers) solliciteren. Als vrachtwagenchauffeur heeft hij jaren op het zuiden gereden, maar hij wil graag voor de wasserij werken om wat vaker thuis te zijn. Loe en Martje voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Het onvermijdelijke lijkt te gaan gebeuren als Loe in haar kantoor wordt ontboden. Maar de flirt loopt uit op een fiasco, want Loe schrikt van het feit dat Martje vanwege borstkanker een borst mist. Martje ziet haar droom verstoord en haar medewerksters, die Loe zien wegstormen, trekken hun conclusies. Leugens en misverstanden leiden tot een dramatische reeks gebeurtenissen. Als er een illegale Russische tiener arriveert (Oksana Akinshina), moeder van een pasgeboren kind, neemt Martje de zorg voor de baby op zich.

Met dank aan Fisherking iets aangepaste versie waarin het plaatje iets vergroot is. Met toestemming van de director.

Jordy schreef:

als een poster het in het klein minder goed doet, vind ik dat een minpuntje van de poster

Zit iets in. Tegelijkertijd is de werking-in-het-groot volgens mij het meest belangrijk, omdat een poster het opdie manier toch meestal moet doen.

avatar van gotti

Hebben diegenen die de film al gezien hebben (hint, hint.. ) al iets leuks te melden over deze film?

avatar van Hobbes

Hobbes

cornelis schreef:

en daar ook voor ontworpen wordt. Wagner klinkt door een koptelefoon ook als k#t met peren, maar daar kan de compositie niets aan doen

avatar van Wouter

Een poster die het in het klein net zo goed doet als in het groot is niet zelden een comprimis-poster.

veel films hebben dan ook verschillende posters voor verschillende doeleinden.

avatar van Goodfella

Goodfella

1e persvoorstelling is vandaag geweest, hoe is 'ie ontvangen?

Persvoorstelling mannetjes lopen meestal stil uit de zaal en een maand later staat hun stukje in de krant.

Behalve de hobbyisten van Xi-online en MM natuurlijk....die deze keer niet aanwezig waren.

avatar van Wouter

Vanavond radio 1 OPIUM

Morgen TV Nl. 3: RAM

avatar van Ramon K

Ramon K

Krijgen we op RAM ook de regisseur te zien?

avatar van Quido

Quido

NU op radio 1!!!

Gehoord in de auto iig.

avatar van Redlop

Redlop

Ik lees enigszins tot mijn verbazing dat deze film dus als een Dogma film is bedoeld.

FisherKing

Ik begreep dat dat goed voor promotie is. (ook is het script gesponsord vanuit de Dogma-gedachte, naar wat ik begrepen heb).

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Wouter schreef:

Morgen TV Nl. 3: RAM

Leuk, het gezicht gezien en de stem gehoord te hebben die bij alle opmerkingen horen hier.

Wel erg kort stukje trouwens.

avatar van gotti

Ben net een uurtje thuis, omdat Het Zuiden een kwartiertje uitliep, waar het was het wachten zeker wel waard (vooral omdat ik schuin voor Akinshina zat, die straks wel zal denken: wie was die jongen toch, die steeds achterom keek... ).

Ook erg leuk was, dat vanavond (de première) erg veel 'belangrijke' mensen van de film aanwezig waren. Koolhoven was er natuurlijk zelf, Monic Hendrickx, Oksana Akinshina dus en ik meen in een flits Frank Lammers gezien te hebben, maar dat kan ik mis hebben. Van de mensen die de bijrollen in de film vertolkten, waren er ook nog een stel en last but not least : de editor van Het Zuiden.

Ik had nog nooit zo'n première meegemaakt, dus dat was op zich al erg leuk en dan was het een nog grotere meevaller dat de film zelf ook nog eens erg goed was (wat ik ook wel verwacht, maar vooral gehoopt had).

Dat de regisseur met de regels van het dogme manifest aan het spelen is geweest is te zien, vooral aan het camerawerk dat bijvoorbeeld mee rent met een personage (in dit geval was dit Akinshina), wat dus een erg schokkerig effect oplevert. Ook de openingsscène vond ik erg sterk, waar Hendrickx van dichtbij op haar rug gefilmd wordt, terwijl ze door haar huis heenloopt. Zo zaten er nog meer van zulke scènes in de er voor zorgden dat het leek alsof je bijna zelf in het verhaal zat (en nee, dit kwam niet door het mega-scherm ).

De cast vond ik grotendeels erg sterk. Wellicht valt Lammers z'n stunteligheid (wat eigenlijk ook weer z'n charme is) een beetje buiten de boot, maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door Akinshina, maar vooral door Hendrickx.

Op de fiets terug naar huis, dacht ik over deze film na en toen schoot me een vergelijking met What's Eating Gilbert Grape in gedachten. Die film laat zien, net als in Het Zuiden, dat je met een vrij eenvoudig en een tikkeltje bizar verhaal, erg veel over kan brengen.

Weer een erg interessante Koolhoven dus,maar het is Akinshina die nog steeds door mijn hoofd blijft spoken, want wat is die beeldschoon...

4* voor de film; 6* voor Akinshina...

avatar van gotti

De film heeft trouwens de potentie om uit te groeien naar meer sterren (Akinshina trouwens ook ).

Redlop schreef:

Het script voor deze film werd ontwikkeld binnen het kader van een project getiteld Dutch Dogme. Op de aftiteling staat dat deze film geïnspireerd werd door Dogme 95.

Dat is mijns inziens wat anders dan dat deze film als een Dogme-film bedoeld zou zijn.

een kwartiertje uitliep

Hele grote file voor het Ringvaart-aquaduct.

Goed te horen dat je zo dicht bij Oxana zat.

En dat je de film goed vond is natuurlijk ook mooi meegenomen

cornelis schreef:

Goed te horen dat je zo dicht bij Oxana zat.

Kan d'r niet even iets geregeld worden dat ze via Gelderland weer naar Rusland gaat...?

FisherKing

Dana Linssen (van het NRC) bestempelde vanavond Het Zuiden als eenvoudigweg een van de meer opwindende films van het Festival.

gotti schreef:

4* voor de film; 6* voor Akinshina...

Kom je dan niet op een 5 uit ?

avatar van Quido

Quido

Nee John, 4 + 6= 10

FisherKing schreef:

Als ik het goed heb gezien op haar perskaart, heb ik gisteren naast haar gezeten. Ze was geurende de hele film ook druk aan het schrijven...

En voor mij was Het Zuiden, van wat ik gezien heb, ook één van de beteren. Zatoichi vond ik persoonlijk net iets beter, maar eigenlijk zijn zulke films niet met elkaar te vergelijken...

avatar van Menni

Menni

gotti schreef:

Ze was geurende de hele film ook druk aan het schrijven...

Cool, geurpennen! Maar waar je ook mee schrijft, dit is zondermeer fout natuurlijk.

avatar van gotti

Wat ik me trouwens afvroeg Wouter. Op de aftiteling van Het Zuiden las ik dat de film geïnspireerd was door (de regels) van Dogme 95. Aangezien vooral FK, maar jij ook nogal een 'hekel' hebben (ik meen dat ik jou (en het zal Fk vast ook geweest zijn) ooit eens iets heb horen zeggen als "één van de meest overgewaardeerde filmmakers ooit) aan Lars von Trier's manier van filmen vraag ik me af waarom je voor deze stijl van filmen hebt gekozen, aangezien de meeste films van von Trier qua stijl hetzelfde gefilmd worden.

Menni schreef:

Ach ja, 'hij' zat er schuin onder. Je snapt iig wat ik bedoel...

avatar van Menni

Menni

(en voor de duidelijkheid: met 'fout' doelde ik op schrijven tijdens een film op zich, tenminste, zéker als je 'm voor het eerst ziet)

FisherKing

Wellicht heeft ze last van "Memento"

avatar van Jordy

Jordy

gotti schreef:

vraag ik me af waarom je voor deze stijl van filmen hebt gekozen

Ik keek er ook van op. Vind de film ineens een stuk minder aantrekkelijk klinken. Vond AmnesiA en De Grot geen superfilms, maar ze zagen er wel mooi uit. Maar goed, we shall see...

avatar van gotti

Ik vond het juist wel erg goed bij de film passen, maar ik vraag me af waarom hij juist voor deze stijl heeft gekozen, omdat Wouter niet echt dol op van Trier is...