Het Zuiden (2004)
6,1 (323)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 22 april 2004
Plot Het Zuiden
Martje (Monic Hendrickx) is de sympathieke bazin van een wasserij. Haar medewerkers dragen haar op handen. Op de chauffeur na zijn het allemaal vrouwen, met een sterke onderlinge solidariteit. Als de oude chauffeur met pensioen gaat komt Loe (Frank Lammers) solliciteren. Als vrachtwagenchauffeur heeft hij jaren op het zuiden gereden, maar hij wil graag voor de wasserij werken om wat vaker thuis te zijn. Loe en Martje voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Het onvermijdelijke lijkt te gaan gebeuren als Loe in haar kantoor wordt ontboden. Maar de flirt loopt uit op een fiasco, want Loe schrikt van het feit dat Martje vanwege borstkanker een borst mist. Martje ziet haar droom verstoord en haar medewerksters, die Loe zien wegstormen, trekken hun conclusies. Leugens en misverstanden leiden tot een dramatische reeks gebeurtenissen. Als er een illegale Russische tiener arriveert (Oksana Akinshina), moeder van een pasgeboren kind, neemt Martje de zorg voor de baby op zich.
Martje Portegies
Martje's ex-boyfriend
Dorien
Farida
Martje's ex-boyfriend's wife
Monique Hendrickx, Oksana Akinshina en Frank Lammers spelen de hoofdrollen in Het Zuiden, de nieuwe film van regisseur Martin Koolhoven, die met De Grot het Gouden Kalf voor de Beste Regie won.
De pas zestien jaar oude Russische Oksana Akinshina is tot het einde van de week in Amsterdam voor repetities van Het Zuiden. Zij is de hoofdrolspeelster uit
Lilja 4-ever, de nieuwe film van Lukas Moodysson (Fucking Amal, Together). In de tweede week van april zal ze voor langere tijd naar Nederland terugkeren voor de opnamen van de film, die tot eind mei zullen duren
In Het Zuiden verliest een gekwetste vrouw het contact met de werkelijkheid als ze verliefd wordt op de man die ze gevangen houdt. De rol van de vrouw zou in een eerder stadium worden gespeeld door Renee Soutendijk. Het scenario van de film is geschreven door Mieke de Jong (Ochtendzemmers).
Andere belangrijke betrokken zijn cameraman Menno Westendorp, art director Floris Vos, uitvoerend producent Iris Hogendijk en producenten Els Vandevorst en Ien van Wierst van Isabella Films. Als Co-producenten fungeren CosmoKino, Rudolf Mestdag (België), Zentropa, Peter Aalbaeck Jensen (Denemarken). Omroep: NPS. Naar verwachting zal de film in februari 2004 worden uitgebracht. (Bron: MVSP)
sydney
Best grappig dit. Oksana die in een Nederlandse film gaat meedoen. Gaat ze dan ook gewoon Russisch of Engels (met accent) spreken in de film? of wordt er gekozen voor Nederlandstalige nasynchronisatie of zo?
Ze zal Nederlands spreken.
hugohei
Ik zag vandaag een heel sterke rol van Frank Lammers in 'Het Wonder van Maxima' (Van Paul Ruven). Hij speelde volstrekt overtuigend in het Spaans. Erg goed !
Hendrickx erbij, Lilja... een scenario van Mieke de Jong... Koolhoven... Fons Merkies zit waarschijnlijk al klaar in z'n studio... Er kan weinig meer misgaan, volgens mij.
sydney
Yup.
Would you mind telling me what this source of yours is?
Would you mind telling me what this source of yours is?
Never reveal your sources.....
Martin Koolhoven zet wel druk op zijn acteurs. Monic Hendrickx bij BVD: 'Als deze film flopt is dat mijn fout'.
Zei ze dat écht?!
Er staat niet voor niets een knipoog achter.
Ze illustreerde dat het spelen van de moeder van Kees in Kees De Jongen een stuk lichter was, en minder verantwoordelijkheid voor haar als atrice betekende, dan Het Zuiden, een film die volgens haar zeggen bestaat uit 90 minuten close-up van Monic Hendrickx. Op de vraag wat ze bedoelde met die verantwoordelijkheid, zei ze lachend dat als Het Zuiden zou floppen, dat dat dan haar schuld zou zijn, en als Kees zou floppen niet.
Ik vatte het op als een hele vriendelijke manier van aangeven dat ze Kees De Jongen niet had gedaan omdat ze zo enorm kapot was van het script. Maar dat is speculatie.
De heren hadden zich overigens weer wonderbaarlijk slecht voorbereid. Tijd voor een redactiewissel daar, denk ik.
Nou, ze had Costa niet gezien, en zei in principe niet vooraf het lezen van een script af te slaan. En ze zei dat gelaagde rollen haar het meest aanspraken. Dus zou ze het script van Costa op een bierviltje hebben gelezen, zou ze het toch niet hebben gedaan.
Monic speelt in het Zuiden een 'dragende' rol. Van begin tot eind in beeld. Logisch dat haar acteerprestaties zwaar wegen.
Maar goed, jullie zaten te jennen en ik ga er weer serieus op in.
Is er eigenlijk al een offciële poster gemaakt (of in de maak) W.?
Jordy
Yup, alleen vind ik de foto in het midden iets te klein op een formaat als hier.
Hobbes
Ja inderdaad.
heeft er iemand een groter formaat poster digitaal?
Zit wat in. Groot werkt ie beter.
cornelis
Is de conclusie: de poster moet anders, of is de conclusie: posters moeten groter op MM?
FisherKing
De poster is perfect waarschijnlijk op posterformaat ( erg goed btw) , alleen die kleine MM posters, dan verliest deze zijn formaat. (dus komen helaas minder goed over) Elke productiemaatschappij houdt daar tegenwoordig rekening mee
heeft er iemand een groter formaat poster digitaal?
cornelis
Elke productiemaatschappij houdt daar tegenwoordig rekening mee
Beetje posterontwerper houdt idd rekening met MM-formaat
Jordy
dat eerste natuurlijk
nee even zonder gekheid, als een poster het in het klein minder goed doet, vind ik dat een minpuntje van de poster
Vooral qua internet-begrippen, aangezien de posters op MM over het algemeen groter te zien zijn dan op andere sites.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

The Rutles: All You Need Is Cash
Komedie / Mockumentary, 1978