Het Zuiden (2004)
6,1 (322)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 22 april 2004
Plot Het Zuiden
Martje (Monic Hendrickx) is de sympathieke bazin van een wasserij. Haar medewerkers dragen haar op handen. Op de chauffeur na zijn het allemaal vrouwen, met een sterke onderlinge solidariteit. Als de oude chauffeur met pensioen gaat komt Loe (Frank Lammers) solliciteren. Als vrachtwagenchauffeur heeft hij jaren op het zuiden gereden, maar hij wil graag voor de wasserij werken om wat vaker thuis te zijn. Loe en Martje voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Het onvermijdelijke lijkt te gaan gebeuren als Loe in haar kantoor wordt ontboden. Maar de flirt loopt uit op een fiasco, want Loe schrikt van het feit dat Martje vanwege borstkanker een borst mist. Martje ziet haar droom verstoord en haar medewerksters, die Loe zien wegstormen, trekken hun conclusies. Leugens en misverstanden leiden tot een dramatische reeks gebeurtenissen. Als er een illegale Russische tiener arriveert (Oksana Akinshina), moeder van een pasgeboren kind, neemt Martje de zorg voor de baby op zich.
Martje Portegies
Dorien
Farida
Martje's ex-boyfriend's wife
neo
Dat weet ik. Maar persoonlijk vind ik dit niet de meest logische manier van starten. Zou eerder met het bootje meegaan en vanzelf wat kiezen, meer instinctief in de sfeer van het drama beginnen met componeren en maar zien wat daarbij in jezelf opkomt qua instrumentatie. Kan zowel voor en nadelen natuurlijk hebben. Zou het eerder logisch vinden als een regisseur dat persee voor je wilt bepalen, al heeft dat ook nadelen en kan die dan tegen die voorgekozen instrumentatie ingaan verder op in het proces. Misschien dat absolute vrijheid ook niet altijd het beste is, maar nu dwaal ik af...
Quido
Nee, (nog) niet failliet en dus nog steeds onduidelijk.
neo
Ik volg je niet helemaal.
Een van mijn doordraai touren. Dan laat ik mij onvolgbaar gaan
Ik heb daar even over gemaild. Zodra ik meer weet zal ik het hier melden. Vooralsnog staat alleen een rental release gepland.
Een koopversie staat gepland.
Waarschijnlijk komt Duister Licht als extra bij de film.
Dat zou mooi zijn! Thematisch zijn de film verwant aan elkaar.
Er komt toch ook een retail versie neem ik aan?
Filmfreak: "De koopdvd van het Zuiden komt uit een maand na de huurdvd. "
Vanaf 15 augustus te koop, en in september te zien bij de NPS
Als extra op de dvd de film Duister Licht van Koolhoven !
hinie
In hoeveel videotheken ligt ie eigenlijk?
Niet in alle, want hier is ie niet te huur...
Wachten maar op de koop dvd dan.
Vanaf 15 augustus te koop
Rental-release is nu 15 augustus en de koop-release 18 september.
Quido
Waar de vorige films van Koolhoven vaak strak gestileerd waren, heeft Het Zuiden een meer documentaireachtige look. Dat Martje door haar eigen waanideeën gaandeweg de film steeds meer de greep op de werkelijkheid en op zichzelf verliest, komt niet alleen tot uiting in het goede spel van Hendrickx, maar ook in het camerawerk van Menno Westendorp. Waar hij in de eerste minuten vaak dicht op de huid van Martje zit, neemt hij gaandeweg meer afstand. De beelden van Martje met een krijsende baby op haar arm in de donkere wasserij zijn beangstigend en onderstrepen de gesloten wereld en waangedachten van Martje. De onderhuidse spanning is voelbaar en doet subtiel zijn intrede.
Het Zuiden is een krachtig drama, dat spreekt met zowel beeld als woord. Monic Hendrickx schittert in de rol van Martje en Koolhovens regie is wederom van hoog niveau.
Complete recensie en DVD-bespreking klik hier.
narva77 (crew films)
Dat vind ik nou zo verneukeratief zeg, dat de dvd-release ongeveer gelijk valt met de uitzending op TV. Volgens mij was dat ook het geval bij "Het Schnitzelparadijs", in het kader van de reeks Telefilms. Of was het bij "Bluebird", ook een telefilm. Ik weet het niet meer.
En de liefhebbers dan ook nog eens zo lang laten wachten met de DVD
Maar ik ben natuurlijk wel heel erg benieuwd naar deze film. Hierna alleen nog "Knetter" zien op te sporen (Ook al een uitgestelde DVD-release, is "Knetter" überhaupt al uit op DVD?) en dan heb ik de meeste van Martin Koolhoven wel gezien! Anyway, ik ga zo kijken
Dat was idd ook een telefilm. Het Zuiden niet, maar die had problemen. Distributeur falliet, waardoor de dvd pas heel laat kwam. Aanvankelijk zou de tv-uitzending een jaar lang opgeschort worden, maar dat bleek niet meer mogelijk. Maar als troost: de dvd heeft een extra film:
Online hier en daar al te koop, maar binnenkort ook gewoon in winkels. (Tot nu toe inderdaad alleen in HEMA)
narva77 (crew films)
Jep, Knetter is al een tijdje op dvd. Exclusief bij de Hema. Maar zoals je kunt zien op de pagina volgt binnenkort ook de 'gewone landelijke' release.
Zelfde, voor zover ik weet.
narva77 (crew films)
Mooie film met een dramatische wending. Echter, wat ik een beetje miste was eigenlijk een motivatie voor Martje's gedrag en actie's. Slaat ze vanuit het niets in één keer helemaal om, of was ze al vrij labiel en had ze al langer last van waanideeën enzovoorts? Daar wordt helaas niet echt uitgebreid bij stilgestaan, jammer.
Verder een krachtig drama, en sterk geacteerd door met name Monic Hendrickx en Frank Lammers. En met een Nederlands sprekende Oksana "Lilja" Akinshina
Vier sterren.
Blijft erg sterk; geweldige rol van Monic, die ik nu iets beter 'snapte' dan de eerste keer...
4* blijven staan...
xenne
een goeie film, dan vooral wat betreft camerawerk, ook de acteerprestatie van Monic Hendrickx is erg sterk. wat ik minder vond is het verhaal, de aanleiding van het doorslaan en de acties in het 2e deel niet altijd begrijpbaar, met een te voorspelbaar einde. ook gemengde gevoelens bij de aanwezigheid van Oksana Akinshina, leuk om deze sexy jongedame terug te zien, maar ze die nederlandse zinnen laten voordragen was misschien toch niet zo'n goed idee, zag er iets te geforceerd uit. film blijft hoe dan ook zwaar de moeite, maar er zat veel meer in... 3 (mooie poster trouwens)
hinie
Een mooie film , waar je zo ,door het personage van monic ( die deze rol idd voortreffelijk speelt ) de film wordt mee ingezogen. Dit komt denk ik meer door het camerawerk dan door het verhaal, dat ik niet helemaal geloofwaardig vond op sommige stukken.
Maar toch bleef hij me boeien, de hele film door.
Frank Lammers vond ik geweldig!
Nu ik knetter en schnitzel eerder heb gezien dan deze film, ben ik van mening dat ik die laatste 2 net iets beter vond!
Maar misschien is dat niet helemaal eerlijk omdat ze ook eigenlijk helemaal niet te vergelijken zijn.
neo
PS, elke keer als de "main theme" erin kwam (soundtrack) dan moest ik even aan The Godfather denken. Zelfde fluit!
Ik hoorde het ook niet.
Goodfella_90
Stevende af op een 4.0 , maar daar kon het eentonige middenstuk niet genoeg voor boeien.
3.5
E V
Heel frustrerende film, ik zat steeds naar het scherm te schreeuwen dat ze hem uit dat ketelhok moest halen
. Steeds een onheilspellend gevoel, ondanks het langzame tempo bleef de spanning over alles hangen. 3,5*
Beiden ook geen fluit. En de ene een sax en de ander (volgens mij) een trompet.

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

The Rutles: All You Need Is Cash