• 9.372.317 stemmen

Ruby Gentry (1952)

Geregisseerd door: King Vidor

Met onder meer: Jennifer Jones, Charlton Heston en Karl Malden

Plot Ruby Gentry

"So dangerous...destructive...deadly to love!"

Een bijzondere vrouw uit een eenvoudige vissersfamilie, heeft een knipperlicht-relatie met een man uit een welgestelde familie. Haar vrijmoedige en eerlijke gedrag wekt zowel bewondering als wantrouwen in de gemeenschap. Haar liefdesleven neemt echter na een teleurstelling en een huwelijk een onverwachte wending.

Boake Tackman

Le juge Tackman

Charlie/Cullen McAuliffe

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Dvd "goedkoopje"....De film raffelt het verhaal in een verbazingwekkend hoog tempo af. Hélaas gaat dit tenkoste van de geloofwaardigheid van de personages die in schetsmatigheid en oppervlakkigheid blijven steken. Er had meer in deze film gezeten als Vidor de tijd (genomen) had. Toch is het nuttig deze film gezien te hebben: het geeft een bepaald tijdsbeeld weer, maar ook voor de contrast........nu weet je weer waarom andere films zoveel beter zijn. Hoewel ik blijf benieuwd naar de "The crowd".

avatar van joachimt

joachimt (crew films)

Jammer dat ik me niet kon inleven in haar gevoelens voor Boake, want dat maakte het niet makkelijk mee te gaan in sommige gebeurtenissen in de film. Verder wel een aardig filmpje dat lekker vlot wegkijkt.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Zeer weinig bekeken hier op MM en dat is jammer. Toch wel een zeer behoorlijk melodrama. Een paar knappe shots (Jones in de schaduw die verleidelijk in de deuropening staat, het einde met het mistige moeras, de eerste confrontatie tussen Heston en Jones met de zaklamp bv) met een even knappe zwart wit fotografie. Het is misschien als drama iets te oppervlakkig en wegens te veel vertellen te schematisch verteld. Maar het zijn zeer sterke karaktertekeningen. Jones als Ruby, het meisje dat haar volkse afkomst steeeds als een last zal moeten dragen. Ze is eigenwijs en zelfstandig en ze weet dat ze aantrekkelijk is (vb die scene in het begin als ze in de kamer komt bij al die oudere personen die al likkebaardend over Ruby vertellen). Ze is verliefd op Boake (Heston) de populairste van het dorp die uit het betere milieu komt en helaas het belangrijk vindt wat anderen over hem denken. Dus trouwt hij met een andere, uit hetzelfde milieu om respect te krijgen. hij is zwak en ziet Ruby enkel als een lustobject. De arrogantie van Boake en de koppigheid van Ruby drijven hen uit elkaar, met de regelmaat van de klok het spel van aantrekken en afstoten. Misschien iets te veel.

Ruby Gentry gaat over beoordelen en veroordelen op basis van achtergrond en klasse. Roddels en schandalen worden steeds in het licht van die vooroordelen gezien. Regisseur King Vidor vertelt met zwier en af en toe over the top. De eind sequentie in het moeras is misschien ongeloofwaardig maar het gaat natuurlijk over het idee. De liefde wordt eindelijk door beiden aanvaard en dat wordt hun ondergang. Een prachtige enscenering, dat einde.

Ruby Gentry is melo met soap toestanden, af en toe bombastisch maar tegelijk een krachtig portret van een conservatieve maatschappij en een gedoemde liefde.