- Home
Genre: Drama / Biografie
Geregisseerd door: Mark Rydell
Met onder meer: James Franco, Michael Moriarty en Valentina Cervi
Plot James Dean
"The stars that burn brightest burn quickest"
In Burbank zet de jonge James Dean in april 1954 zijn eerste acteerpassen in een film van Elia Kazan. Ondanks zijn gebrek aan ervaring voert James het hoge woord op de set en jaagt hij zijn beroemde tegenspeler Raymond Massey tegen zich in het harnas. Regisseur Kazan pikt het gedrag van zijn beschermeling echter omwille van diens ongekend talent. James' moeilijke karakter is het resultaat van het verlies van zijn moeder op 9-jarige leeftijd, waardoor de gesloten jongen bij zijn tante opgroeid. Met zijn vader heeft hij nauwelijks contact en wanneer hij hem als tiener opzoekt, verloopt hun relatie zeer moeilijk. James' ster schiet als een komeet omhoog aan het filmfirmament, maar zijn getormenteerde ziel vindt geen rust...
James Dean
Nicholas Ray
Daniel Mann
Martin Landau
neo
Zeg niks nieuws als ik zeg dat Franco perfect is als Dean. De dramatisering van dit soort films over een persoon door middel van melancholieke John Frizzell muziek vond ik wat minder geslaagd. 2.5 sterren
Linn
Beetje trage maar interessante film over het leven van mijn held James Dean..Franco doet het erg goed en soms leek het gewoon net of je naar de echte James Dean aan t kijken was. Die zekere gelijkenis was er wel. Net als Savi_7 vind ik t ook jammer dat er sommige aspecten die Dean zo kenmerkten in zijn leven in de film weggelaten zijn.. De band tussen vader en zoon, het drankgebruik en Deans soms ietwat vreemde en verlegen houding kwamen zeker wel naar voren.
Al met al kijk ik liever naar Dean in zijn eigen films omdat ik hem een geweldige man vind met een superuitstraling. Jammer dat ik te laat geboren ben en zijn hoogtijdagen heb moeten missen..3.5 * voor deze ode aan Dean
Leland Palmer
''James Dean''
Echt een prachtige film over een persoon die veels te vroeg is gestorven. Ikzelf ben er van overtuigd dat James Dean misschien wel de grootste acteur allertijden had kunnen worden en na het zien van deze film versterkt dat mijn mening alleen maar.
James Franco speelt subliem als Jimmy Dean en heeft er terecht ook een Golden Globe voor gewonnen. Vol overgave speelt hij zijn rol en hij brengt zijn rol erg overtuigend wat mij betreft. Het begint natuurlijk bij de looks van Franco zelf. Hij lijkt opzich wel op James Dean en is dan ook perfect gecast voor deze rol. Ik denk niet dat iemand het ooit beter zou kunnen doen dan Franco zelf.
Omdat ik zelf een grote fan ben van James Dean deed deze film erg veel met mij. Ik snap niet wat het is, maar ik vind James Dean gewoon geweldig. Deze film maakt dat gevoel alleen maar sterker en ik vind het zelf eigenlijk vreemd dat er nog maar zo weinig is gestemd op deze film. Franco, een bekend acteur die de rol speelt van één van de grootste legendes ooit, James Dean. Vreemd dat de film zo onbekend is gebleven tot nu toe, maar ik ben blij dat de film er is in ieder geval, want ik heb genoten.
De uitstraling van James Dean is er één om nooit te vergeten. Verschrikkelijk cool persoon die tegelijkertijd barst van onzekerheid en een tragisch verleden. Deze elementen hebben van hem de persoon gemaakt wie hij is en daarom denk ik ook dat hij zonder deze achergrond misschien wel nooit zo goed had geweest. De personages die hij speelt worden vol overgave gespeeld, maar Dean voegt daar nog iets aan toe. Het lijkt net of hij zijn rollen niet speelt, maar dat hij kiest voor realiteit. In zijn personages komt de persoon James Dean zelf weer naar voren en dat laat deze film ook goed zien. De scenes van East of Eden, waarin hij met zijn vader moet spelen. Door zijn achtergrond (met zijn eigen vader) maakt dit de nodige emoties los die helpen hem dat beetje extra te geven wat zijn rollen tot perfectie laat rijken.
De film kent naast het prachtige verhaal een perfect opbouw. Zo zien we hoe zijn jeugd was en zien we hoe hij zijn eerste stappen op het toneel zet. We komen langs de set van East of Eden, Rebel Without a Cause en Giant, echt prachtig gedaan. Daarnaast is zijn privéleven een subliem extraatje wat deze film tot een briljantje maken voor mij. Het einde van de film is tragisch. Natuurlijk weet je wat er gaat gebeuren, maar ik kreeg overal kippenvel. Zonde hoe zo'n opkomend talent zo zijn einde heeft moeten vinden.
Ik heb deze film voor een prikje kunnen bemachtigen. Toen ik de film wou zien kwam ik erachter dat er alleen maar Franse audio op de dvd zat. Balen geblazen dus. Ik heb direct een mailtje naar de uitgever van de dvd gestuurd, want ik was zo verschrikkelijk benieuwd naar deze film en omdat mijn Frans niet zo goed is heb ik die dvd ook maar gelaten voor wat het is. Een dag nadat ik het mailtje had gestuurd kon ik mijn adresgegevens naar de uitgever sturen en kreeg de dvd per direct opnieuw in de brievenbus aangeleverd. Vanavond gezien dus en een film om nooit te vergeten voor mij, prachtig gewoon...
Chainsaw
Aardige en verrassende biopic, hoewel jammer genoeg een weinig verrassende vertelstijl. Visueel is het prima verzorgd, maar alles behalve bijzonder en ook qua structuur blijft Mark Rydell enkel binnen de lijntjes kleuren. Ook jammer dat bepaalde plotlijnen in het script wat magertjes waren, sommige dingen leken maar half uitgewerkt. Daartegenover staat echter een erg sterke Franco en natuurlijk het erg interessante personage dat hij vertolkt. Dean is een geweldig karakter en in combinatie met het uitstekende spel maakt dat deze biopic toch zeker de moeite waard.
3 sterren.
John Lee Hooker
Mooie film, zeker niet langdradig.
Uitstekend acteerwerk en verassende elementen.
Geen super bijzonder verhaal maar wel realistisch en het komt goed over. Leuk om de ( wat korte ) carriere te volgen van Jimmy.
- 4 -
Drs. DAJA
Het is dat James Franco bijna niet van de echte Dean te onderscheiden is (qua uiterlijk en spel) anders had de film bij mij geen voldoende gescoord. Verhaaltechnisch is dit namelijk te mak en saai formulewerk. De scherpe randjes van Dean's leven worden niet getoond; men slaat over aan zijn tienerachtige idolisatie van Marlon Brando (wat toch echt richting het stalkerige ging), zijn daadwerkelijk levensgevaarlijke rijstijl en seksualiteit (laat staan de studiomensen die hij heeft bevredigd om aan een carriere te komen). Nee, alles wat enigszins controversieel zou kunnen zijn wordt overgeslagen en zo wordt James Dean een nogal makke film.
wendyvortex
Cheapie uitziende DVD-hoes door firma die voornamelijk gespecialiseerd lijkt te zijn in de verzamelde werken van Pommetje Horlepiep.
TV-film(?) en bio-pic en dat alles maakt de verwachtingen nou niet echt hoog, maar vooruit z'n films kennen we erg goed, maar van de persoon James Dean wist ik erg weinig.
Sympathieker dan ik dacht en misschien ooit een groter acteur dan Brando, al zullen we daar het bewijs nooit meer van krijgen.
Kijkje op de set bij "East of Eden" geeft mooi inkijkje bij het werk van regisseur Elia Kazan.
Jammer dan de Nicholas Ray-rol wat weinig screentime kreeg.
Verder mister Warner Bros himself en maat Martin Landau.
Iets te veel opgehangen aan de afstandelijke relatie tussen Dean en z'n vader, maar van hogere klasse dan de gemiddelde voor TV gemaakte bio.
Lovelyboy
I hate you, and I love you!
Opvallende biopic die veelal overkomt als tv-film maar wel degelijk indruk maakt met een innemende en overtuigende James Franco. Het is bijna jammer te noemen dat een acteur met dergelijke kwaliteit toch altijd weer in van die matige en slappe comedy's zit.
Een interessante blik wordt geworpen op de set bij Elia Kazan, leuk om te zien al het personeel, de werkzaamheden en het aardige detail van een scriptschrijver die driftig tijdens de opnames mee zit te pennen en kennelijk dingen aanpast. De eerste ontmoeting met Dean is apart en geeft al aan wat voor excentriekeling het is maar dat hij ook een voorloper is wat method acting betreft. Daarnaast schuwt hij kennelijk niet iemand op de set ernstig tegen de haren in te strijken om een gespannen sfeer te creëren die bij de scene hoort. Vooruitziend, vooruitstrevend, een noviteit en kennelijk zijn tijd ver voor uit. Alles voor het acteren en een goede take kennelijk.
Toch is daar ook meteen de schaduwkant van een jongeman die worstelt met naweeën van zijn jeugd, buiten zijn acteren lijkt hij omgeven met een bepaalde tragiek en lijkt het acteren en uitlaatklep en vlucht. Tussen de leuke beelden van de acteerlessen, de kennismaking met vriend voor het leven Martin Landau komt toch heel subtiel de dubbele geaardheid naar voren met een dubbelzinnige opmerking in een interview en vooral het bezoek aan Andrew Prine. Tussen dit allen wordt het contrast tussen de set en onbegrepen, artistieke en excentrieke rebel ,die betutteld wordt daar de filmbazen, alleen maar groter.
Wat naast een degelijke soundtrack vooral opvalt is een ronduit geniale Franco. Getormenteerd, onbegrepen en vooral rusteloos, maar ook die licht voorover gebogen houding met hangende schouders. Dan zijn er de beelden met hoed op tijdens de set van Giant. De overeenkomst is gewoonweg eng en ik kreeg kippenvel van deze beelden. Mooi nog de iconische opname van Dean te midden van de neerdalende olie als zijn bron jackpot scoort.
Het is het einde dat in die zin een nare smaak geeft. Het ongeluk met de Porsche ontwikkelt zich in die zin wel als erg noodlottig, alsof het zo zijn moest om de mythe en het karakter rond Dean nogmaals te sterken. Bijzonder is dat van de drie mensen juist Dean omkwam en de twee anderen er genadig afkwamen. Een wel erg plotseling einde van getormenteerd en rusteloos jong die de wereld aan zijn voeten had. Wellicht dat dit als geheel de reden is dat men het nog steeds over James Dean heeft. Resultaat een uitstekende film met een weergaloze en boeiende rol van James Franco.
Roger Thornhill
Een film waarvan ik me afvraag waarom ik hem eigenlijk niet beter vind dan nu het geval is. Aan James Franco ligt het niet, James Dean is een enigmatische acteur en een boeiende persoonlijkheid, en het is altijd leuk om nagespeelde scènes en "tot leven gewekte" personages uit het verleden van Hollywood te zien, waarbij vooral de werkwijze van Elia Kazan en de gefnuikte dwingelandij van Jack Warner tot leuke momenten leiden. Toch pakt de film me niet helemaal, zonder dat ik dus precies kan verklaren waarom; misschien vanwege de simplistische manier waarop Deans verstoorde verhouding met zijn vader (prima rol van Michael Moriarty) de kapstok is waar zijn hele onzekerheid aan wordt opgehangen, misschien omdat er een bepaalde onbalans in de film is geslopen doordat de Europese versie van deze televisiefilm zo'n 25 minuten korter is dan het Amerikaanse origineel, en twintig procent van een zorgvuldig geconstrueerde dramatische lijn wegknippen is natuurlijk niet niks. Hoe dan ook, magnifieke Franco, leuk tijdsbeeld, redelijk boeiende biopic. (Misschien was iets van een kader leuk geweest om te laten zien hoezeer Dean generaties acteurs èn generaties jongeren na hem beïnvloedde? Nu hangt de film een beetje in het luchtledige: de kijker moet Deans mogelijke relevantie zelf maar invullen.)
K. V.
Ik kende de acteur eigenlijk alleen van naam, dus vond het eigenlijk wel eens interessant om gezien te hebben. Heel goed geacteerd door James Franco. De film duurde niet te lang, maar vond het prima.
Prima film.
Dk2008
Veelal toch wat luchtige film, die weliswaar tragische momenten kent maar ook veel leuke momenten heeft. Dit komt vooral omdat James Franco, net zoals in Flyboys, weer een goede rol neerzet die plezierig is om te zien. Uiterlijk zit er wel wat in van James Dean maar diens houding en manier van doen komen toch dichter bij Dean, ook al zal Franco wel deels zichzelf spelen. Heb me nooit zo verdiept in Dean in hoeverre ik dat bij andere beroemdheden wel heb gedaan. Al komt de relatie met zijn vader wel vrij sterk naar voren en zijn (eigenzinnige) karakter ook, wat hem dan een soort rebel heeft gemaakt, maar ik vind het nog een hele prestatie dat hij drie films heeft weten te maken, die overigens wel alle drie goed zijn, maar als je de film mag geloven, heeft hij door zijn houding zijn eigen carrière ook aardig tegengewerkt en zijn het eerder de filmlui die, vanwege de tijdgeest, er handig op ingespeeld hebben. Voor mij is het dan ook niet meer dan een cultfiguur van lang geleden.
De film ziet er verder sfeervol uit met leuke beelden van hoe ze een film opnemen en heb toch vaak genoten van de manier hoe Franco een James Dean probeert neer te zetten en dat gaat hem goed af. Hoe het zit met de vader-relatie wordt ook verhelderd. Meer hoef ik eigenlijk niet te weten.
Nog beter dan vorige keer dat ik hem zag. Biografische films zijn over het algemeen niet zulke vrolijke films en dat is bij deze film niet zo veel anders maar ondanks dat blijft James Franco toch een leuk beeld tonen over James Dean. Eigenlijk is vooral het begin en het laatste gedeelte sentimenteel. Zijn moeder overlijdt als hij 9 jaar is en van zijn vader ontvangt hij geen liefde. Aan het einde blijkt dat de vader niet zijn echte vader is maar dat de moeder zwanger is geworden van een getrouwde man met kinderen.
Jammer dat James Franco zo veelbelovende acteur voor mij was maar dat ik die daarna toch vrij snel uit het oog ben verloren. Het beeld wat geschetst wordt van de filmindustrie met machtige filmbazen blijft eveneens mooi. Zodra de affaire met Pier Angeli begint wordt het helaas iets minder maar wordt daarna toch weer beter.
Een mooie film, die start met opnamen met Elia Kazan maar daarna gaan we terug naar 1939 en wordt het verhaal weer opgebouwd tot Dean's dodelijke auto-ongeluk. Het blijft wat oppervlakkig maar mij ging het toch vooral om het spel van Franco en dat was toch beter dan ik bij aanvang had gedacht. 5.0

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'