• 9.377.370 stemmen

Genre: Drama / Biografie

Geregisseerd door: Mark Rydell

Met onder meer: James Franco, Michael Moriarty en Valentina Cervi

Plot James Dean

"The stars that burn brightest burn quickest"

In Burbank zet de jonge James Dean in april 1954 zijn eerste acteerpassen in een film van Elia Kazan. Ondanks zijn gebrek aan ervaring voert James het hoge woord op de set en jaagt hij zijn beroemde tegenspeler Raymond Massey tegen zich in het harnas. Regisseur Kazan pikt het gedrag van zijn beschermeling echter omwille van diens ongekend talent. James' moeilijke karakter is het resultaat van het verlies van zijn moeder op 9-jarige leeftijd, waardoor de gesloten jongen bij zijn tante opgroeid. Met zijn vader heeft hij nauwelijks contact en wanneer hij hem als tiener opzoekt, verloopt hun relatie zeer moeilijk. James' ster schiet als een komeet omhoog aan het filmfirmament, maar zijn getormenteerde ziel vindt geen rust...

avatar van Linda

Linda

De film vond ik niks maar o wat is die Franco toch leuk!

avatar van Cheater_88

Cheater_88

Even een vraag. Vandaag (30-09-03) was er een film voor met dezelfde naam. Alleen deze was van 1976. Kan iemand me verder helpen?

avatar van Diesel

Diesel

Cheater_88 schreef:

Deze bedoel je.

avatar van De_Filmpoëet

De_Filmpoëet

Ach zo’n verhaal naar waarheid (al kan de waarheid in deze film flexibel zijn), die zit altijd een beetje daaraan vast. De opkomst en ondergang van een rebel, althans zo zegt het verhaal (dat niet zo bijzonder is, in ieder geval zonder verrassing). De film laat zien dat Dean eigenlijk niet zozeer acteerde, maar ook daadwerkelijk zo in het echte leven was. Zo tegendraads. Geen boeiend gegeven (het viel te verwachten), maar zoals ik al eerder liet blijken; een biografie heeft zo z’n grenzen. Toch vind ik dat je meer van een verhaal mag verwachten, omdat de waarheid geen excuus is voor dit standaardgegeven. De uitwerking had dus beter, fantasievoller, gekund. Maar nee, er is niet van die paden afgetreden. (ik sla door;-)

Daarentegen maakt Franco met zijn optreden veel goed, zodat ik toch op 3.5* uitkom. Eigenlijk is dat vrij hoog, vooral voor de eerder gegeven kritiek.

avatar van MaryCorleone

MaryCorleone

Beste vertolking van James Dean ever!

avatar van savi_7

savi_7

er is ook een versie die 120min. duurt, snap niet waarom de versie voor Europa gecut moest worden. Vond Franco een erg goede Dean neerzetten, zijn relatie met zijn vader werd goed in beeld gebracht. Zijn drank gebruik op de set, maar had ook graag iets gezien over, zijn liefde voor racen.

avatar van neo

neo

Zeg niks nieuws als ik zeg dat Franco perfect is als Dean. De dramatisering van dit soort films over een persoon door middel van melancholieke John Frizzell muziek vond ik wat minder geslaagd. 2.5 sterren

avatar van Linn

Linn

Beetje trage maar interessante film over het leven van mijn held James Dean..Franco doet het erg goed en soms leek het gewoon net of je naar de echte James Dean aan t kijken was. Die zekere gelijkenis was er wel. Net als Savi_7 vind ik t ook jammer dat er sommige aspecten die Dean zo kenmerkten in zijn leven in de film weggelaten zijn.. De band tussen vader en zoon, het drankgebruik en Deans soms ietwat vreemde en verlegen houding kwamen zeker wel naar voren.

Al met al kijk ik liever naar Dean in zijn eigen films omdat ik hem een geweldige man vind met een superuitstraling. Jammer dat ik te laat geboren ben en zijn hoogtijdagen heb moeten missen..3.5 * voor deze ode aan Dean

avatar van Lola3

Lola3

Zeer matige film: leuk geacteerd, boeiend verhaal ( is wel natuurlijk een levensbeschrijving), en petje af voor James Farco, die echt soms een sublieme prestatie neerzet.

Ik wil wel even mijn twijfels uiten over James Dean zelf: Hoe is hij ooit zo top geworden. Ok, hij had talent, maar hij kwelde constant zijn superieuren en die geven hem gelijk en geven hem dan ook nog een kaartje naar de top. Hieruit zou men dus kunnen uitmaken dat je moet arrogant zijn in Hollywood en de filmbusiness om de NR.1 te zijn.

Lola3 schreef:

Ja, dat klinkt wel erg matig .

avatar van Esteban

Esteban

Een dijk van een acteerprestatie laat hij hier zien, die James Franco. Akkoord, er is van nature een lichte gelijkenis tussen hem en James Dean, maar wie al het meeste van Franco al zag weet dat hij zoveel meer doet. Alleen al de lichaamstaal. Des te jammer dat Franco in films als 'Annapolis' of 'Flyboys' speelt, de man is tot veel meer in staat. Zou het zijn bedoeling zijn eerst door te breken met 'veilige' films? Geen idee. Hopelijk volgen de interessante uitdagingen snel.

avatar van Lola3

Lola3

kos schreef:

Ja, dat klinkt wel erg matig .
Even vergeten vermelden dat het veel te langdradig was, sorry.

avatar van veron35

veron35

Voor 50 cent bij super de boer gekocht. En dat voor zo'n goede film.

avatar van MarkFish

MarkFish

Mooie vertolking van Dean, Franco speelt em intens, wart erg goed is mijns inziens. Je krijgt in anderhalf uur een goed beeld van zijn leven en ik heb genoten van de acteerprestaties en van het fenomeen 'James Dean'.

Dat het langdradig is, kan ik met niet goed voorstellen Lola3. Het gaat juist vrij snel vind ik. Dat moet ook wel als je in anderhalf uur het leven van JD verfilmt.

avatar van nightbreed

nightbreed

Mooie verfilming van de laatste jaren (het moment voor zijn doorbraak tot zijn dood) van James Dean.

Ik dacht altijd dat James Dean zo'n gemaakte hot-shot was maar na het zien van deze film weet ik nu beter.

James Dean was een apart, cool en rebels mannetje en na het zien van deze film wil ik toch zijn 2 succesvolle films zien, nl. 'Giant' en 'Rebel without a cause'.

Echt een mooie film zonder poespas, goed acteerwerk, een goed script en een goede regie, een aanrader voor mensen die houden van autobiografische verhalen.

Ik heb me in ieder geval geen seconde verveeld en mijn kijk op James Dean is 180 graden gedraaid.

James Dean is dood, lang leve de legende.

Cijfer: 3,5

avatar van Gestuz

Gestuz

ik vond het een goeie film! james FRanco speelde James Dean echt heel goed ik heb de dvd voor 1.50 bij de blokker gekocht en was er meteen weg van! james franco is HOT :P

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

''James Dean''

Echt een prachtige film over een persoon die veels te vroeg is gestorven. Ikzelf ben er van overtuigd dat James Dean misschien wel de grootste acteur allertijden had kunnen worden en na het zien van deze film versterkt dat mijn mening alleen maar.

James Franco speelt subliem als Jimmy Dean en heeft er terecht ook een Golden Globe voor gewonnen. Vol overgave speelt hij zijn rol en hij brengt zijn rol erg overtuigend wat mij betreft. Het begint natuurlijk bij de looks van Franco zelf. Hij lijkt opzich wel op James Dean en is dan ook perfect gecast voor deze rol. Ik denk niet dat iemand het ooit beter zou kunnen doen dan Franco zelf.

Omdat ik zelf een grote fan ben van James Dean deed deze film erg veel met mij. Ik snap niet wat het is, maar ik vind James Dean gewoon geweldig. Deze film maakt dat gevoel alleen maar sterker en ik vind het zelf eigenlijk vreemd dat er nog maar zo weinig is gestemd op deze film. Franco, een bekend acteur die de rol speelt van één van de grootste legendes ooit, James Dean. Vreemd dat de film zo onbekend is gebleven tot nu toe, maar ik ben blij dat de film er is in ieder geval, want ik heb genoten.

De uitstraling van James Dean is er één om nooit te vergeten. Verschrikkelijk cool persoon die tegelijkertijd barst van onzekerheid en een tragisch verleden. Deze elementen hebben van hem de persoon gemaakt wie hij is en daarom denk ik ook dat hij zonder deze achergrond misschien wel nooit zo goed had geweest. De personages die hij speelt worden vol overgave gespeeld, maar Dean voegt daar nog iets aan toe. Het lijkt net of hij zijn rollen niet speelt, maar dat hij kiest voor realiteit. In zijn personages komt de persoon James Dean zelf weer naar voren en dat laat deze film ook goed zien. De scenes van East of Eden, waarin hij met zijn vader moet spelen. Door zijn achtergrond (met zijn eigen vader) maakt dit de nodige emoties los die helpen hem dat beetje extra te geven wat zijn rollen tot perfectie laat rijken.

De film kent naast het prachtige verhaal een perfect opbouw. Zo zien we hoe zijn jeugd was en zien we hoe hij zijn eerste stappen op het toneel zet. We komen langs de set van East of Eden, Rebel Without a Cause en Giant, echt prachtig gedaan. Daarnaast is zijn privéleven een subliem extraatje wat deze film tot een briljantje maken voor mij. Het einde van de film is tragisch. Natuurlijk weet je wat er gaat gebeuren, maar ik kreeg overal kippenvel. Zonde hoe zo'n opkomend talent zo zijn einde heeft moeten vinden.

Ik heb deze film voor een prikje kunnen bemachtigen. Toen ik de film wou zien kwam ik erachter dat er alleen maar Franse audio op de dvd zat. Balen geblazen dus. Ik heb direct een mailtje naar de uitgever van de dvd gestuurd, want ik was zo verschrikkelijk benieuwd naar deze film en omdat mijn Frans niet zo goed is heb ik die dvd ook maar gelaten voor wat het is. Een dag nadat ik het mailtje had gestuurd kon ik mijn adresgegevens naar de uitgever sturen en kreeg de dvd per direct opnieuw in de brievenbus aangeleverd. Vanavond gezien dus en een film om nooit te vergeten voor mij, prachtig gewoon...

avatar van The Last

The Last

Is dat niet die kerel van Spider-Man?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

The Last schreef:

Is dat niet die kerel van Spider-Man?

Jazeker

avatar van Tarkus

Tarkus

Prachtige film over het leven van James Dean, met een sublieme James Franco, die ook zeer goed lijkt op James Dean.

Het is spijtig dat deze film niet meer aandacht heeft gekregen want dat is ie zeker waard.

Een mooi document is dit over een persoon die niet zo'n gelukkige jeugd heeft gekend en die een zeer korte carrière heeft gekend, amper 3 films, maar die stuk voor stuk geschiedenis hebben geschreven.

Iedereen had graag meer gezien van dit fenomenaal talent, maar dat heeft helaas niet mogen zijn, een tragisch ongeval heeft daar een stokje voor gestoken.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Aardige en verrassende biopic, hoewel jammer genoeg een weinig verrassende vertelstijl. Visueel is het prima verzorgd, maar alles behalve bijzonder en ook qua structuur blijft Mark Rydell enkel binnen de lijntjes kleuren. Ook jammer dat bepaalde plotlijnen in het script wat magertjes waren, sommige dingen leken maar half uitgewerkt. Daartegenover staat echter een erg sterke Franco en natuurlijk het erg interessante personage dat hij vertolkt. Dean is een geweldig karakter en in combinatie met het uitstekende spel maakt dat deze biopic toch zeker de moeite waard.

3 sterren.

avatar van kanjertje

kanjertje

Hield wel van het verhaal maar niet echt van de uitwerking in deze film.

Was allemaal veel te saai en langdradig.

Ook de acteerprestaties konden me niet bekoren.

Tamelijke film dus

2,5

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Het lijkt alsof deze film enkel is gemaakt om James Franco's talenten te illustreren. Maar dat kan natuurlijk niet want (naar mijn weten) was hij toen nog helemaal niet bekend. Inhoudelijk gezien had de film veel meer kunnen voorstellen. Diepgang is er weinig, maar tóch vond ik het een vermakelijke film. Ik kan biografische periodefilms in Hollywood goed waarderen en daarom heb ik flink genoten. En Franco speelde voortreffelijk, maar dat zal al duidelijk zijn.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Mooie film, zeker niet langdradig.

Uitstekend acteerwerk en verassende elementen.

Geen super bijzonder verhaal maar wel realistisch en het komt goed over. Leuk om de ( wat korte ) carriere te volgen van Jimmy.

- 4 -

avatar van daxclusive

daxclusive

Goed nagespeeld.

James Franco is een perfecte geschikte acteur voor deze rol als James Dean.

De film is niet langdradig, komt goed ouderwets over. 4* waard.

avatar van daxclusive

daxclusive

Lola3 schreef:

Kijk eens naar James Dean zijn films o.a. Rebel without a cause of East of Eden.

Misschien heb je dan geen twijfels meer...

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Het is dat James Franco bijna niet van de echte Dean te onderscheiden is (qua uiterlijk en spel) anders had de film bij mij geen voldoende gescoord. Verhaaltechnisch is dit namelijk te mak en saai formulewerk. De scherpe randjes van Dean's leven worden niet getoond; men slaat over aan zijn tienerachtige idolisatie van Marlon Brando (wat toch echt richting het stalkerige ging), zijn daadwerkelijk levensgevaarlijke rijstijl en seksualiteit (laat staan de studiomensen die hij heeft bevredigd om aan een carriere te komen). Nee, alles wat enigszins controversieel zou kunnen zijn wordt overgeslagen en zo wordt James Dean een nogal makke film.

avatar van Dk2008

Dk2008

@ Drs. DAJA. Scherpe kanttekening in de tweede helft van je bericht. Voor een 2001-film had dat zeker gemogen. Ik ken de film verder niet, ik vind het wel een goed punt van kritiek.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Merci! Ze vertellen eigenlijk alleen datgene wat een goedkope RTL-woensdagavond film zou bevatten terwijl in James Dean een prachtige schets van de tijd (en vooral van de schandalen van Hollywood) zit.

avatar van Dk2008

Dk2008

Ik vind het toch een aardige film om te zien, heb hem gezien van dvd. Alvorens er aan te beginnen heb ik wat korte stukjes eruit bekeken en het leek me eigenlijk niks. Het is een tv-film en dat niveau is ook duidelijk te zien. Die films hebben vaak niet zo veel diepgang.

Veelal toch wat luchtige film, die weliswaar tragische momenten kent maar ook veel leuke momenten heeft. Dit komt vooral omdat James Franco, net zoals in Flyboys, weer een goede rol neerzet die plezierig is om te zien. Uiterlijk zit er wel wat in van James Dean maar diens houding en manier van doen komen toch dichter bij Dean, ook al zal Franco wel deels zichzelf spelen. Heb me nooit zo verdiept in Dean in hoeverre ik dat bij andere beroemdheden wel heb gedaan. Al komt de relatie met zijn vader wel vrij sterk naar voren en zijn (eigenzinnige) karakter ook, wat hem dan een soort rebel heeft gemaakt, maar ik vind het nog een hele prestatie dat hij drie films heeft weten te maken, die overigens wel alle drie goed zijn, maar als je de film mag geloven, heeft hij door zijn houding zijn eigen carrière ook aardig tegengewerkt en zijn het eerder de filmlui die, vanwege de tijdgeest, er handig op ingespeeld hebben. Voor mij is het dan ook niet meer dan een cultfiguur van lang geleden.

De film ziet er verder sfeervol uit met leuke beelden van hoe ze een film opnemen en heb toch vaak genoten van de manier hoe Franco een James Dean probeert neer te zetten en dat gaat hem goed af. Hoe het zit met de vader-relatie wordt ook verhelderd. Meer hoef ik eigenlijk niet te weten. 4.0