Genre: Film noir / Misdaad
Met onder meer: Dennis O'Keefe, Mary Meade en Alfred Ryder
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot T-Men
"Terrific... and true!"
Agenten O'Brien en Genaro infiltreren in een bende valsemunters die gevaarlijk zijn vanwege de goede kwaliteit papier die ze hanteren.
Dennis O'Brien / Vannie Harrigan
Gregg
Chief Carson
Brownie
Biosguru
Persoonlijk vindt ik dit de minste van de de drie Anthyony Mann film noirs die ik gezien heb:
T -Men (1947), He Walked by Night (1948) Raw Deal (1948)
Deze film is volgens mij in opdracht gemaakt van het amerikaanse treasure department. Het acteerwerk is bij tijd en wijle erg beroerd.
neo
Strategic Air Command dus niet gezien. Al is die niet slecht geacteerd op zich
Badalamenti
Naar verluidt één van Tarantino's favoriete films...........
Naar verluidt één van Tarantino's favoriete films...........
Je kan zien dat hij en Scorsese er door beinvloed zijn.
Klassieke noir.
Ramon K
Je kan zien dat hij en Scorsese er door beinvloed zijn.
Klassieke noir.
Waar gezien Wouter? Is er een fatsoenlijke dvd uit dan?
Ramon K
Thanks. Die had ik al op het oog, maar ik kon geen dvdreview vinden.
Ramon K
T -Men (1947), He Walked by Night (1948) Raw Deal (1948)
He Walked By Night is niet van Mann.
Ik heb T-Men nog niet helemaal kunnen zien (doe ik vannacht) maar de camerastandpunten en het gebruik van licht (coole schaduweffecten) zijn erg mooi. Exemplarisch alhaast voor het noirgenre. Film valt me nog niet tegen.
Ramon K
Aha. Blijkbaar heeft ie toch delen van de film geregisseerd, maar wordt ie niet vermeld op de credits..
T-Men is trouwens een dijk van een docu-noir gebleken. Wel een beetje propaganda maar plot, acteerprestaties (vooral van O'Keefe) en de visuals staan als een huis. Scene waarin O'Keefe machteloos moet toekijken hoe zijn partner wordt neergeknald en de afrekeningsscene in de sauna zijn juweeltjes.
Badalamenti
Yep, heerlijke noir met die kenmerkende voice-over (doet erg denken aan The Killing van Kubrick) en prachtige fotografie van John Alton.
Twee scenes die je daar aanhaald doen sterk denken aan respectievelijk Reservoir Dogs en Eastern Promises.
missl
Goede film over agenten die undercover gaan om zo vals geld makers op te sporen.
cinemanukerke
Schitterende noir. Begint als een promo film voor de overheid (Treasure department) maar daarna worden we verwend met pure cinema. De opening waarin Mc Graw uit de schaduw komt en de verklikker doodschiet is reeds groots. Anthony Mann en zijn camera man John Alton gebruiken een creatieve visuele stijl met een formidabele contrastrijke fotografie. Veelal een dwingend kader met op voorgrond close ups en diepte in de achtergrond. Het verhaal van T men (ontmaskeren van een valsmunterij) heeft die opbouw van een methodologisch onderzoek (zit als sub genre in de categorie van 'procedurals') maar toch gaat er emotie en spanning van uit mede dankzij het knappe scenario van John C. Higgins. Maar het is vooral de vormgeving die uitblinkt. De moorden zijn zeer dreigend in beeld gezet (vb in de sauna, zijn partner). Het mag dan misschien de allures van B film hebben (klein budget, korte duur, inhoudelijk simpel van goeden tegen slechten) maar toch geeft T-men een artistieke waarde dat vele films missen. Mann bekende ook dat zijn noirs een goede leerschool waren voor zijn latere westerns en blockbusters. Zijn economisch denken van filmen (juiste shot met zoveel verhalende elementen) maakte van Mann een graag geziene professional bij anderen. T-men is een film die perfect voldoet aan de term 'hardboiled' waarin moord, verraad en afrekeningen op een knappe suggestieve manier in scene zijn gezet.
Eerder dit jaar heb ik wat niet-noirs van Anthony Mann gezien van wisselend niveau. Al eerder zag er ook een paar waaronder de noirs Raw Deal (buiten noirvember) en Desparate (in noirvember. Beiden hadden een beetje een no nonsense sfeer met een economisch verteld verhaal. Maar Mann maakte vroeg in zijn carriere nog veel meer noirs, waaronder de film die min of meer zijn doorbraak was. En dat is deze T-Men,
In het begin van T-men wordt aangegeven zelfs met een toespraak van de toenmalige baas van het treasury department dat ze helemaal achter deze film staan. Het laat hun agenten zien als helden die hun leven wagen om undercover een bende valsemunters op te rollen. Daardoor en vooral ook door de voice over is dit een quasi-documentaire noir. Het verhaal is echter gewoon fictief.
Mann noemde T-Men zijn eerste grote film. Daarmee bedoelde hij dat hij veel invloed op de film had. De film werd gemaakt bij de kleine studio Eagle-Lion Films die erg kort bestond en deze film was een verrassend grote hit voor zo'n kleine studio. Het gaf Mann uiteindelijk toegang tot grotere studios en duurdere projecten.
Ik vind T-men het fijnste dat ik tot nu toe van Mann zag en dat komt door een paar dingen. Door het karakter van de undercover actie speelt de film zich in leuke decors af. In de tweede helft speelt dat minder maar worden camerawerk en kaders heerlijk speels en dwars en gaat de expressionistische stijl van jaren '40 noirs een rol spelen en dat geeft deze behoorlijk spannende noir flink wat extra's mee. O'Keefe is de grootste naam onder de acteurs van dienst en speelde zijn hele carrière vooral hoofdrollen bescheiden films (waaronder veel noirs) en kleinere rollen in wat grotere films en is een van die acteurs die zowat elk jaar wel een keer langskomt in dit topic.

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Kiss of Death
Film noir / Misdaad, 1947

Sudden Fear
Film noir / Thriller, 1952
undercoverfilm noirtreasury department zwarte film