• 9.370.314 stemmen

Met onder meer: Karim Abdel Aziz, Khaled El Sawy en Nelly Karim

Gesproken taal: Arabisch

Plot The Blue Elephant

"El Feel El Azraq"

Vijf jaar na de dood van zijn vrouw en dochter overweegt psychiater Yehia om te stoppen met het behandelen van geesteszieken. Zijn verdriet drinkt hij weg met zijn dagelijkse fles whisky. Zijn werkgever krijgt genoeg van zijn depressie en stelt Yehia voor een keuze: of hij houdt er volledig mee op of hij gaat aan de slag in de vleugel voor zware criminelen met een mentale handicap. Yehia kiest voor het werk en loopt zo een oude bekende tegen het lijf. Sherif was een van zijn goede vrienden uit het middelbaar en wordt er van verdacht zijn vrouw gewelddadig verkracht en vermoord te hebben.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Psychologische en occulte thriller over een psychiater, die zelf persoonlijke trauma's te verwerken heeft en zich over een wel heel bizarre patiënt ontfermt. Ondanks de veelbelovende inhoud kwam het allemaal reeds bekend over bij mij. Schizofrenie, de dunne lijn tussen fantasie en werkelijkheid en tussen geestelijke gezondheid en krankzinnigheid, en alle tricks die daarmee gepaard gaan... klinkt niet nieuw. Deze Egyptische film, gebaseerd op een boek, is met 2,5 uur erg lang en langdradig, zakt regelmatig in en komt warrig over. Matigheid troef dus, al bleef nieuwsgierigheid me aan het scherm houden tot de niet zo fantastische ontknoping.

Het gemiddelde van 8,4 op Imdb is heel hoog omdat het alleen egyptenaren zijn die een post hebben geplaatst. De thriller was een kassucces daar, en werd dit jaar in Brussel voorgesteld op het BIFFF.