Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Genre: Romantiek / Sciencefiction
Geregisseerd door: Michel Gondry
Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst
8,3 (1.172.034)
Releasedatum: 16 september 2004
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind
"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."
Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.
- IMDb (8,3 / 1172034)
- Trailer (YouTube)
- Eternal Sunshine of the Spotless Mind (MusicMeter)
- Kijk op MUBI
Frank
sju
WRITING (ORIGINAL SCREENPLAY)
ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND
Screenplay by Charlie Kaufman; Story by Charlie Kaufman & Michel Gondry & Pierre Bismuth
verrassend!!
WRITING (ORIGINAL SCREENPLAY)
ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND
verrassend!!
Helemaal niet verrassend, die zag je vanaf heel ver aankomen.
pulp fiction
The Aviator was favoriet voor deze oscar, toch verrassend dat ze commercielere films als the aviator and the incredebles links hebben laten liggen.
SaintOfKillers
Nee hoor, Eternal Sunshine.... was hier toch wel topfavoriet. Ze hadden al een stuk of 10 awards gekregen voor het script. Bij de Golden Globes werd er niet gewonnen, maar die ging naar Sideways -> bij de GG zijn original en adapted één categorie. Bij de oscars zaten ze wel apart en wonnen ze dus beiden (zoals te verwachten viel)
WB
En terecht als deze won! Wat een geweldig goeie film! Acteerwerk om van te smullen, goed/leuk en uniek verhaal! Goed regiewerk! Eigenlijk is er nix slecht aan deze film! Af en toe een beetje ingewikkeld, omdat et verhaal niet zo zeer chronologisch is verteld, maar dat wekt de sfeer weer meer! Topfilm!
Zeker 5 sterren waard!
BoordAppel
Een schitterende film. Een oud verhaal wordt op een erg originele manier uitgewerkt. Ik had er wel wat anders van verwacht, ik had gedacht dat het wissen van zijn herinneringen slecht een korte scene zou zijn, de keuze om daar zowat de hele film om te laten draaien vind ik erg goed. Dat wissen ziet er ook allemaal prachtig uit en levert erg veel mooie scenes op. Gondry is een bekwaam filmregisseur en het script van Kaufman is weer eens briljant. Net als het acteerwerk van Winslet en Carrey. Echt een van de beste acteurs van dit moment. Er zijn weinig acteurs (geen?) die een serieuze rol zo overtuigend kunnen spelen en tegelijkertijd ook echt grappig kunnen zijn met gekken bekken trekken.
Voor de boodschap van de film verwijs ik graag door naar ToNe op pagina 10 want hij heeft gelijk. Ik gaf oorspronkelijk een 4,5 maar nu ik alle berichten door heb gelezen kan ik niet anders dan een 5 geven.
De extras op de DVD zijn ook wel grappig trouwens. Je ziet hoe er met het forced perspective gewerkt is. In het keukendecor loopt Gondry naar achter van de tafel en weer naar voren, dit ziet er echt erg bizar uit.
pjotr
Dan moet je die dvd van Gondry (The Work of Director Michel Gondry) ook eens bekijken, natuurlijk staan al zijn geniale videoclipjes erop maar je krijgt ook een kijkje in Gondry's 'creatieve keuken'....alleen dat dvd-menu al.....subliem!...:)
SmuttWars
Wat een bar slechte remake zeg! Het origineel van Spielberg uit 1981 met Depp is veel beter!
Don Gertus
De enige film van Spielberg uit 1981 is Raiders of the Lost Ark en daar zit geen Johnny Depp in.
Verkeerde film?
~Jewel~
Geweldige film, leuk verhaal en goede acteurs! (Jim Carrey, Kate Winslet) Als hij op dvd uitkomt koop ik hem!
moviefreak#1
U zegt ?
moviefreak#1
Verkeerde film?
Ja inderdaad en bovendien speelde Johnny Depp zijn eerste rol pas in 1984 (A Nightmare on Elm Street)
xangadix
Smuttwars is zo gek als een karrad... of hij houdt ons voor de gek.
skapig
Ik vond t een erg verwarrende film , maar ik wou wel erg graag weten hoe t afliep , bleef wel nieuwgierig
Wel goed acteerwerk
***
West
Film nu te koop op cdwow.com voor 4,99 Pond is: ruim 7,- Euro. Alleen voor Regio 2 geschikt en geen Engelse of Nederlandse ondertitels.
Tara
Erg goeie en leuke film. Vind het verhaal echt heel goed, en wordt goed neergezet door Carey en Winslet.
dutchtuga
haha heb de film nog niet gezien maar vind dit wel een erg grappige opmerking. Licht je commentaar eens toe Smuttwars.
CalciumDude
Geweldige film van een geweldige acteur die nu ook weer bewijst niet alleen heel grappig te zijn.
Alhoewel hij in Pet detective en bruce almighty op zijn best is , naar mijn humble opinion..
Adeline
jim carrey zeker op zijn best... hopen dat ie nog meer van dit soort films gaat maken. Ik ben benieuwd wat hij nog meer kan.
The One Ring
Gisteren eindelijk gehuurd met hoge verwachtingen, maar die verwachtingen bleken nog niet eens hoog genoeg te zijn. Wat een meesterlijke film is dit zeg.
Erg mooi gemaakt, goed geacteerd. Jim Carrey bewijst wederom dat hij ook serieus goed kan acteren en zich kan meten met andere grote sterren. Kate Winslet speelt haar beste rol ooit. Ook de bijrollen weten het mooi te brengen. Eigenlijk is alles aan deze film wel goed. Hij is gewoon af. Ik zie het eigenlijk als een romantische komedie met lef. Romantische komedies zijn eigenlijk allemaal hetzelfde en daarom nooit echt interessant, maar deze probeert eindelijk eens iets nieuws er mee te doen en dat kan ik wel waarderen. Het is misschien geen komedie waar je dwars van het lachen van ligt, maar de absurditeit ligt hoog, zonder flauw te worden. Super. Een voor in mijn top 10 (op de tiende plek dan, maar dat maakt niet veel uit). Een aanrader aan iedereen die weer eens wat anders wil.
5 zwaarverdiende sterren! _o_
HiLL
Schitterende film! Door beide hoofdrolspelers heel erg goed neergezet! Soms wat verwarrend, soms ietsje pietsje traag..maar verder zeer boeiend en ontroerend toch ook...een mooie, goeie film!!
Carrey laat zien hoe goed hij (dit soort) types neer kan zetten en Kate is een genot om te zien..qua acteren en als schoonheid..heerlijk is ze
morreke
Leuke film, origineel scenario, een goede carrey, maar de andere acteurs waren volgens mij niet echt goed gecast ! Film is me niet bijgebleven dus een 3.5 * voor mij. Hier was meer van te maken !
Hmm, wat ik ook niet echt bijster knap vond:
De reden waarom Clementine Joel uit haar geheugen laat wissen, is gewoon omdat ze impulsief is heb ik toch goed begrepen hé ? makkelijk, niet ?
ik ga hem nog eens kijken binnenkort, misschien dat ik hem dan een 4 geef want het begin kwam wat verward over toen ik hem eerst keek.
wél leuk gevonden: hoe de haarspoelingen van Clementine je helpen de verhaallijnen gemakkelijk uit elkaar te houden.
The One Ring
De reden is meer een soort van wraakactie volgens mij. Hij is boos dat zij hem heeft verwijdert en wil haar als het ware hetzelfde aan doen. Is dat trouwens wel een spoiler?
morreke
Joel laat clementine wissen als wraakactie ! ik bedoelde dat het andersom makkelijk was. de steunpilaar van de film toch wel
Naomi Watts
Gister eindelijk gezien en wat was het het waard. Jim Carrey die laat nogmaals zien dat hij wel degelijk serieuze rollen op heel hoog niveau kan vertolken. Dit is een romantische film die lef toont en zo horen de romantische films te zijn. ESotSM onderscheidt zich van al de standaard romantische films. Ik hou op zijn tijd wel van het 'romantiek' genre maar dan alleen hoe het getoont wordt in Sofia Coppola's "Lost in Translation" en het niet geromanticeerde "We Don't Live Here Anymore" waar Curran de donkere kant van relaties belicht, ESotSM zat tussen deze twee films in. Ruffalo was ook zeer aangenaam, die na "We Don't Live Here Anymore" geen pot meer kan breken bij mij. Lang gepiekert over de eindscore maar deze film verdient 4,5 dikke sterren.
mister blonde
Gister eindelijk gezien en wat was het het waard. Jim Carrey die laat zien dat hij wel degelijk serieuze rollen op heel hoog niveau kan vertolken.

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' gaat Netflix verlaten: 'Er is eigenlijk geen kritiek te bedenken'

Geroemde Michel Gondry-film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' binnenkort weer te streamen

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry vanavond op Paramount Network

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016