• 9.373.363 stemmen

O Megalexandros (1980)

Drama | 235 minuten / 199 minuten (dvd)

Speelduur: 235 minuten / 199 minuten (dvd)

Alternatieve titels: Alexander the Great / Μεγαλέξανδρος

Oorsprong: Griekenland / West-Duitsland / Italië

Geregisseerd door: Theodoros Angelopoulos

Met onder meer: Omero Antonutti, Eva Kotamanidou en Grigoris Evangelatos

Gesproken taal: Grieks

Plot O Megalexandros

Tegen de achtergrond van de oud-Griekse historie over Alexander de Grote, volgt dit verhaal een andere Alexander. Deze Alexander ontsnapt in 1900 uit de gevangenis en vecht tegen de overheid. Hij ontvoert enkele Britse aristocraten als losgeld voor zijn amnestie en dat van zijn mannen. Hij reist met zijn gevangenen naar zijn geboorteplaats en komt daar in conflict over hoe de stad bestuurd moet worden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Flavio

Flavio

Ik was wat huiverig- 3,5 uur Angelopoulos aanschouwen op mijn vrije dag- maar was hier toch best van onder de indruk. Angelopoulos is een afstandelijk filmer, letterlijk: de afstand tussen de camera en zijn subject is groot, we leren de personages nauwelijks beter kennen. Hij filmt, vaak van boven en dus op gepaste afstand, de groepsdynamiek, soms nogal repeterend (dorpelingen die één voor één hun wapen inleveren, dorpelingen die demonstratief hun eten weggooien), alsof de dorpelingen één en hetzelfde personage zijn. Ze vormen dan ook een vrij anonieme massa, op een paar uitzonderingen na, zoals de stiefdochter van Alexander, de leraar en de jonge naamgenoot van de tiran- want zo ontpopt hij zich toch wel.

Het is een mooi geschoten film, maar dus wel wat kaal. Geen close-ups uiteraard en nauwelijks muziek- de soundtrack bestaat voor een deel uit een soort gezoem door de menigte voortgebracht, wat een surrealistisch, licht dreigend effect geeft. De film kent veel mooie scenes, en al maakt Angelopoulos misschien iets te veel gebruik van 360 graden shots worden die zo goed uitgevoerd dat ik het hem makkelijk vergeef. Ook een mooie scène in het begin, als Alexander zijn paard voor het eerst bestijgt is dat de aankondiging van de komst van een legendarische held. De sterfscene, of liever gezegd verdwijning van Alexander doet een beetje denken aan het einde van das Parfum- wie weet had de schrijver van dat boek deze film ook gezien.