• 9.376.124 stemmen

Geregisseerd door: Jan Kounen

Met onder meer: Vincent Cassel, Tchéky Karyo en Monica Bellucci

Gesproken taal: Engels, Frans en Spaans

Plot Dobermann

De charismatische crimineel Dobermann leidt een bende van brute misdadigers. Na een ingewikkelde bankoverval worden zij door de politie van Parijs achterna gezeten. De jacht wordt geleid door de sadistische agent Christini, die slechts één doel heeft: koste wat kost Dobermann pakken.

Yann Le Pentrec aka Dobermann

Inspecteur Sauveur Cristini

Jean-Claude Ayache, dit "Moustique"

Inspecteur Baumann

Inspecteur Lefèvre

Elie Frossard dit l'Abbé

avatar van Jordy

Jordy

Leuk actiefilmpje. Een paar zeer grappige momenten, een paar erg gewelddadige actiescenes en een vermakelijk verhaal. 3 sterren.

avatar van dttom

dttom

Vond het eigenllijk maar beetje saai.

avatar van Goodfella

Goodfella

Flitsend gefilmd, lekker onzinnig allemaal, subtiliteit is ver te zoeken... Af en toe is zo'n filmpje echt heerlijk.

avatar van IamBernie

IamBernie

ff offtopic, is hier niet een wasmiddel van?

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Har har har grappig hoor

avatar van Jarre

Jarre

Heeeeeeeeeele enge titel.

avatar van pjotr

pjotr

Ik las net dat de "Kounen Shorts" op een nieuwe dvd van Dobermann geplaatst worden. Van deze 4 korte filmpjes heb ik alleen Vibroboy gezien en die is echt hilarisch!.... Ben dus erg benieuwd naar de andere drie..

Sjan

Zaterdag lag er tot mijn schrik een pakketje in de post...het was de dvd van Dobermann. Ik had 'm niet besteld, dus ik snapte er niet veel van. Toen kwam de bonobo uit de trui, er zat namelijk nog een brief bij;

Betreft: penthouse-actie...

gefeliciteerd met het winnen van de penthouse dvd-prijs

Nog een keer bekeken deze film, en hij is erg fris en snel gefilmd en gemonteerd. Redelijk origineel en er zitten erg leuke grappen in. Mij Stem heb ik van 4.5 naar 4 verlaagd, omdat de film verder niet echt zo bijzonder is.

avatar van sjob

sjob

topfilm kijk m tien keer achter elkaar en nog verveelt hij niet veel vaart veel actie compleet over de top. helemaal mijn soort film!

avatar van Cheiz

Cheiz

Excessieve en brute geweldscenes, droge, zwarte humor.. Heerlijk!

Sluit me aan bij wat hierboven reeds gezegd is. Zeer leuk en over-the-top allemaal, met een echte prachtige rol van Tchéky Karyo. Genoten van dit mindless geweldfilmpje.

Niet toevallig komt deze uit Europa, en niet van over de grote plas.

3.5*, voor leuk entertainment.

Sjan

Heeft iemand Vibroboy van Kounen gezien? Ik zag het hilarische voorstukje en ben erg benieuwd geworden.

avatar van pjotr

pjotr

Ja, dat is zeker een erg leuk "ADHD-on-speed" filmpje.

Het werd bij één van de edities van de Night of Terror op de gevel van de Riksbioscoop geprojecteerd.

Er is ook een special edition dvd van Dobermann waar een schijfje bij zit met de Kounen Shorts (volgens mij is 'ie ook los verkrijgbaar) daarop staat naast Vibroboy ook Le dernier Chaperon Rouge ( met Emmanuelle Béart als Roodkapje in een zeer duistere uitvoering van het sprookje), Capitaine X ( over een ter-dood-veroordeelde die maar niet wil sterven) en Gisèle Kérozène (een ongelofelijk cool filmpje geschoten in stop-motion over twee moderne heksen die de stad onveilig maken).

Als je Dobermann al leuk vond dan moet je zeker eens op zoek gaan naar deze filmpjes.

Sjan

Volgens mij heb ik de vier filmpjes op video zien staan bij Cinematheek Nijmegen: ik zal ze eens gaan kijken!

avatar van remorz

remorz

De film is echt precies zoals ik me had voorgesteld; lekker actie, middelmatig verhaaltje, bijeengeraapte personages en flashy camerawerk. Lekker vermakelijke no-nonsense film: 3,5*

avatar van gondwana

gondwana

Reken me maar als kounen-fan.

Ik zag eerder al "Vibroboy" en "Capitaine X".

Dobermann is minder grof, maar duurt ook langer (de twee andere zijn kortfilms), de intensiteit kan geen anderhalf uur duren.

Afzichtelijke personnages, zieke scenes en zalig camerawerk.

Daar ik franstalig ben kon ik ook lekker genieten van de vettige (in vlaamse context) dialogen.

"Alors l'abbé, on sort à découvert?"

"Et ça mécréant, c'est une auréole?"

"Visière! Grenade!...." -zalig-

avatar van Xodus

Xodus

leuke film met veel actie einde was een beetje jammer. Acteurs speelden leuk jammer dat het fransen waren die zijn toch minder dan anderen

3 punten !

avatar van Fiend

Fiend

Wel een aardig filmpje, gebeurde niet echt iets bijzonders.

avatar van Diesel

Diesel

Ongelofelijk amusante misdaad flick met geweldige kleurrijke personages en fantastische over the top actie scènes. Vincent Cassel speelt sterk en is één en al charisma in deze film, misschien wel even charismatisch als Chow Yun Fat in The Killer. Ook de soundtrack is te gek voor woorden, extreem bombastisch en erg passend.. De hele cast acteert voortreffelijk, Tchéky Karyo is perfect als psychopatische agent, Monica Bellucci ziet er weer prachtig uit en zit goed in haar rol en er valt weinig aan te merken op alle andere acteurs, iedereen doet het gewoon erg goed. Heb me sinds tijden niet zo vermaakt met een film, Dobermann is simpelweg een van de aller beste actiefilms die ik ooit heb gezien. Gewelddadig, uitermate stijlvol en extreem amusant. 4,5*

Jan Kounen doesn't go over the top, he starts there.

avatar van remorz

remorz

Eindelijk op DVD gekocht en doe er nog een half sterretje bij; 4*

djelle

De Fransen hebben echt stijl als het op filmmaken aankomt, deze heeft het nogmaals bevestigd. Dobberman is niet alleen een actie/misdaad film maar ook echte cult die je niet zomaar in een hokje kan plaatsen. De plot, de ijzersterke,originele (zelfs gedurfde) personages en de dialogen samen met de prachtige stijl dragen bij tot dit meesterwerkje. Er zit heel veel ongelooflijk goed gevonden symboliek in bijvoorbeeld in het begin, toen die 2 criminelen ruzie maakten in de kerk bij de pasgeboren dobberman, en uiteindelijk dat pistool ongelukkigerwijze in zijn wiegje terechtkwam. Geboren voor de misdaad. Toch zaaalig goed gemaakt!

Voor de rest kan je de acteurs ook alleen maar complimeten geven met hun prestatie, en de stijlvolle scenes met dito camerawerk alleen maar prijzen voor hun originaliteit en vermakelijkheid. De film was ook zeer gewelddadig, controversieel en immoreel en deed soms een klein beetje denken aan sommige werken van Tarantino. Creatief meesterwerk die heel de film door boeit en verrrast. Een dikke 4.

bisse

Wat een prul. De film ziet er lelijk uit en weet totaal geen lijn te houden. De zogenaamde over the top actie gaat erg snel vervelen en dan is er werkelijk helemaal niks over. Een vervelend wannabee-product dat getuigd van geen skills.

djelle

Ik dacht dat dit een hoogstaand stukje cinema was, met veel originalteit, creativiteit en vol met niet-alledaagse situaties, dialogen en scenes?? De actie die soms inderdaad wat over the top is, is slechts een onderdeel van de film. Het is allesbehalve vervelend en kwalitatief zeer goed ondanks de beperkte middellen... Ik kan me echt niet voorstellen op welke film ze wilden gelijken.

De bedoeling was een zo uniek mogelijke film te maken, en volgens zijn ze daar zeker in geslaagd. Het doet me maximaal een heel klein beetje denken aan een tarantinoscript. Dan nog is hij heel anders. De sfeer alleen al. Ik kan me best voorstellen dat bepaalde mensen het niet zo lustten, maar het laatste wat je hem kan verwijten is toch wel dat hij een vervelend wannabee-product zonder skills zou zijn! Wat een absurde uitspraken lees ik hier soms...

djelle schreef:

Dat is het laatse wat het is.

Ik ben erg benieuwd naar andere onderdelen.

De bedoeling was een zo uniek mogelijke film te maken

Mail je soms met Kounen of zo?

Wat een absurde uitspraken lees ik hier soms..

helemaal mee eens

bisse schreef:

Dat is het laatse wat het is.

Komaan, neem nu die scene die ik als voorbeeld genomen heb in mijn recensie. Erg stijlvol en origineel toch? Als dat niet creatief is... En zo zijn er toch nog tal van scenes. Het camerawerk in het algemeen was toch redelijk speciaal en met een artiestieke touch gemonteerd? Toch een boeiend misdaadverhaal ook, welke je zeker niet alle dagen tegenkomt? Met die travestiet enzo... Ik snap dit verwijt niet.

Ik ben erg benieuwd naar andere onderdelen.
Het stijlvolle camerawerk dus, de artiestieke kleurtint van de film, de symbolische momenten (hint: natuurfilms), het miezerige sfeertje, de onvoorwaardelijke vriendschap enz...

Mail je soms met Kounen of zo?
Hehe. Nee, maar je ziet toch dat de film allesbehalve standaard wou overkomen? Dat leek me al duidelijk vanaf de eerste scene...

helemaal mee eens
Dank je.

bisse

Oke die scene met die baby was inderdaad veelbelovend maar het probleem was nu juist dat de rest van de film deze scene helemaal niet beantwoord. Het komt op mij over alsof er aan een handjevol scenes erg veel aandacht is besteed terwijl de rest (80 procent van de film) is afgeraffeld. Deze tachtig procent is juist vreselijk gefilmd. De regisseur weet gewoon geen maat te houden en het begrip balans kent ie helemaal niet. Daarnaast zijn travestieten,miezerige sfeertjes,en onvoorwaardelijke vriendschappen ronduit erg cliche factoren die in deze film als slechtste zijn weergegeven.

Het is me inderdaad ook erg duidelijk wat Counen wilde maar het komt nu juist extra triest over omdat dit helemaal niet gelukt is. Het is een veel te druk rtl-4 over the top actiefilmpje geworden met een aantal scenes die wel potentie hebben.

bisse schreef:

Gelukkig maar. Er zijn al meer dan genoeg saaie films in dit genre.

bisse

Dit zorgt er nu juist voor dat het saai en oninteressant wordt.Mijn opmerking over balans en maat sluit aan op de context van de rest van de kritiek. Dit ene zinnetje quoten en het verkeerd interpreteren en erop reageren heeft weinig zin.

avatar van Quentin

Quentin

Spetterende, explosieve, energieke film. 4*

djelle

Bisse, uit jou voorlaatste uitleg kan ik begrijpen wat je bedoeld. Enkele scenes kwamen inderdaad wat nonchalant over, dat geef ik toe. Maar zeker geen 80%. Er waren trouwens veel scenes die eenvoudig en inhoudsloos, afgeraffeld leken, maar die eigenlijk wel erg sterk zijn als je de diepere betekenis (symboliek) achter het geheel bekijkt.

De fx waren heel verzorgd. Eigenlijk heeft de film ook zijn eigen sfeer nét door dat vlugge, nonchalant ogende camerawerk die af en toe weer verschijnt. Ik denk dus dat het deels ook de bedoeling was. Dat heb je trouwens meer met die Franse producties. Ze houden van dit soort aanpak vermoed ik... Nu ja, jij vond hem kennelijk niks en ik daar zal niets tegen in te brengen zijn vermoed ik.