• 9.377.914 stemmen

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Bus 174

Oorsprong: Brazilië

Geregisseerd door: Felipe Lacerda en José Padilha

Met onder meer: Yvonne Bezerra de Mello, Sandro do Nascimento en Rodrigo Pimentel

Gesproken taal: Portugees en Spaans

Plot Ônibus 174

Op 12 juni 2000 gijzelde een jonge man in Rio de Janeiro een stadsbus vol passagiers. Wat begon als een incident werd een meer dan 4 uur durende tragedie met dodelijke afloop. De gebeurtenissen werden door tientallen camera's vastgelegd en live via de televisie uitgezonden. Met dat beeldmateriaal is deze documentaire gemaakt.

avatar van Macmanus

Macmanus

Een zeer sterke documentaire.

De makers laten je stukjes van beelden van de gijzeling zien, en dan tussendoor stukjes van het leven van de gijzelnemer, en dan weer beelden van de gijzeling.
Je blijft geboeid door de verhalen en de dingen die je ziet tijdens de gijzeling, verbazingwekkend hoe de politie te werk gaat. Met een erg treurig einde, wat je nog wel even laat nadenken.

Een erg aangrijpende documentaire die helaas veel te weinig aandacht krijgt.
4.5 sterren Gaat dat zien

Man man, wat een ongelooflijk zooitje is het daar in Rio.

Echt het schoolvoorbeeld van hoe je criminaliteit dus NIET moet aanpakken.

Inderdaad aangrijpend en boeiend tot de laatste minuut.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Sterke documentaire ja.

Als geheel vooral enorm afwisselend. De cameravoering voert je mee over de sloppenwijken van Rio, over de rijke buurten van Rio zonder hier rechtstreeks een oorzaak - gevolg relatie aan te koppelen. Wel krijg je veel flashbacks te zien waarin het verleden van de kaper wordt getoond. Echter, naar duidelijke motieven van de dader blijft het gissen....De film toont wel hoe men in Rio de Janeiro meegesleept kan worden in het criminele circuit. Een lot dat iedereen kan overkomen, het leven is hard aldaar.

Het politieoptreden is boeiend om te volgen. Vele dingen gaan fout en worden benoemd en verklaard door zogenaamde deskundigen. Maar minstens zo boeiend en tegelijk bevreemdend was het om de kaper te volgen. Eigenlijk enorm surrëel, bijna constant heb je zo `n gevoel van: dit kan niet, waarom doet die man dat niet en waarom doet de politie nou niet zus of zo! Alles oogt eigenlijk behoorlijk amateuristisch. Neem nou het moment dat de dader zijn hoofd ver uit het raam steekt, waar bleef het gerichte schot van de sluipschutter? Maar ook onderhandelen met 3 mensen, de omgeving niet afzetten en niet gericht kunnen schieten zijn zo amateuristisch van aard dat je je bijna afvraagt of dit wel echt gebeurd is.

Muziek was verder ook wel aardig. Nadeel is dat het switchen tussen verschillende locaties soms wat kwaliteitsverschil creëert. Soms zit je net in een bepaald moment en wordt die weer ruwweg onderbroken. Sommige theoriën en verklaringen zijn wat boeiender dan de anderen. 4*

avatar van Respekked

Respekked

Met verbijstering zitten kijken, zelfs zonder training en communicatiemiddelen moet je toch kunnen zien dat er iets niet helemaal goed gaat wanneer de pers pal voor een gekaapte bus ligt en de kaper misschien wel 15 keer vrij neergeknald had kunnen worden .

Maar goed. De documentaire zelf kent zijn sterke en zwakke momenten. Prachtige opening, mooi lang shot uit de lucht over Rio, erg fraai. Mooie beelden worden afgewisseld met lelijk handycam/authentiek materiaal, wat overigens niet negatief is.

Verder indringend bij vlagen, bijvoorbeeld de scène in de gevangenis, met een vreemd bruine filter ofzo. En dan het einde.. zo tragisch. Ik kan er met mijn kop niet bij. Die aanstormende politieman.. en dan dat arme meisje in haar hoofd schieten..

Helaas kon het geheel me niet constant boeien. Het gelul van zogenaamde experts was me allemaal iets teveel. En ook de constante herhaling en vertraging van gebeurtenissen in de bus begon na een tijdje te irriteren.

avatar van chevy93

chevy93

Inderdaad een aangrijpende documentaire. In het begin leek het een standaard Discovery Channel-docu te worden (waar overigens niks mis mee is!), maar naar mate de docu vordert en je meer insight information krijgt, wordt het steeds aangrijpender. Met name het slot, echter wel wat te lang uitgerekt. Ook de gevangenisscènes waarin de omstandigheden getoont worden. Verschrikkelijk!

avatar van Spetie

Een erg sterke documentaire dit.

De twee uur dat dit alles duurt vlogen voorbij en het eerste wat na afloop in me opkwam, is wat een ongelooflijke chaos het bij de politie in Rio de Janeiro destijds was. Als dit een film was geweest, dan had ik misschien er wel bij gezet dat sommige zaken nogal ongeloofwaardig overkwamen,. Des te schrijnender is het om te zien, dat dit alles echt gebeurd is. Achteraf vraag je jezelf af waarom de politie nou niet eerder ingegrepen heeft, want daar waren mogelijkheden genoeg voor en je kunt wel zien dat het anders misgaat. Maar goed, dat zal iedereen zich wel afvragen die dit gezien heeft en zelfs in Brazilië vragen ze het zich af, zo blijkt uit deze documentaire.

Het eerste gedeelte van de documentaire is het rustigst en vooral erg informatief. Tussen de kaping door krijgen we als kijker allerlei informatie voorgeschoteld, terwijl de camera ons regelmatig best mooie plaatjes laat zien van Rio de Janeiro en de soms beboste omstreken. Ook de interviews met diverse betrokkenen zijn wel aardig, al zijn sommige wat minder interessant dan anderen. Wel opvallend dat sommige gasten dan gewoon met een bivakmuts over hun hoofd zitten te vertellen. Ik snap dat ze niet herkend willen worden, maar het ziet er hierdoor wel behoorlijk bizar uit.

Het laatste gedeelte van de film hakt er wel goed in. Jammer dat het meisje op zo’n vreselijke manier aan haar einde kwam. Dat was echt triest. Al met al een erg goede documentaire, die het het handelen van de politie in Rio flink aan de kaak stelt.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Redelijk sterke docu. Gedetailleerd en uit verschillende invalshoeken belicht, maar helaas soms wat te langdradig.

avatar van starbright boy

Zeer sterke documentaire die tegelijk een verslag van een heftige gebeurtenis is als ook een poging doet om te verklaren hoe het zover kwam en wat er allemaal misging voor deze dag. Zorgvuldig en voorzichtig wordt de dag gereconstrueerd door beelden van sensationele media die een batterij camera's op de hele gebeurtenis gericht hadden staan. Verbijsterend om te zien hoe totaal incompetent de politie met de situatie omgaat en aangrijpend om te zien hoe een jongen zijn eigen ondergang afrond en een onschuldig meisje dodelijk slachtoffer wordt.

Knappe, integere film.

avatar van YoG

YoG

Mooie docu.. misschien beetje langdradig hier en daar. Maar wellicht versterkte dat wel het StockholmSyndroom effect, bij mij in ieder geval

Wat een gigantische blunderaktie van agent/soldaat.. het leuke meisje moest ervoor boeten

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Brazilië 12 juni 2000...een buskaping valt live op de televisie te volgen mede doordat de politie vergeten was de crime-scene af te sluiten voor journalisten en publiek.
Docu vertelt het verhaal van de kaper...een straatkind dat maar ternauwernood ontsnapte aan een op straatkinderen aangericht bloedbad een paar jaar daarvoor en het Braziliaanse gevangeniswezen dat ook bepaald geen goede indruk geeft.
De gijzeling zelf, in eerste instantie is het moeilijk sympathie te krijgen voor deze kaper (eisen: vrije aftocht, een granaat en 300 dollar) maar als het ultimatum afloopt volgen er een aantal op z'n minst verrassende gebeurtenissen....Stockholm-syndroom (?) en vervolgens zo'n beetje de meest idiote politie-actie ooit voor camera te zien.
Straatkinderen, overvolle cellen, killer cops en volslagen incompetente SWAT-teams het gaat daar wel lekker....deze affaire kreeg dan ook nog wel een flink staartje in Brazilië.
Als docu ietwat lang en weinig eigens qua filmografie.
De gijzelingsbeelden zelf zijn uitermate beklemmend.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Redelijk beklijvende docu.

Live-beelden van de gijzeling worden afgewisseld met interviews met mensen die Sandro kennen of die een gelijkaardige levensloop kennen. Er wordt meer dan voldoende achtergrond en duiding gegeven over het hoe en waarom van deze tragische zaak. En het blijkt natuurlijk geen alleenstaand geval te zijn. De levensomstandigheden waarin sommige van deze kinderen leven zijn ronduit schrijnend.

De gijzeling zelf is erg spannend (ik kende tot voor deze docu de afloop niet) en erg dramatisch. Het niveau van amateurisme bij de ordediensten is haast zo onwerkelijk dat je zou denken dat het in scène is gezet. Helaas is dit niet het geval. Zware kost maar opent wel je ogen.

avatar van Flavio

Flavio

Beklemmende docu over een gijzelingsdrama dat vooral bekend werd door de aanwezige pers, anders had de gijzeling het waarschijnlijk niet verder geschopt dan een berichtje ergens onderaan pagina 3. Omdat ik niets wist over de afloop was het behoorlijk intens, al leek halverwege de hele actie op een sisser uit te draaien: de slachtoffers moesten vooral doen alsof ze in paniek waren, en er klonken ook geruststellende geluiden over Sandro die nooit iemand zou doden. Dat was dus nog een flinke schok op het eind.

Behalve een docu over een gijzeling is het ook een docu over Brazilië, en je zou het ook nog breder kunnen stellen, over de kloof tussen de haves & havenots. De dader is natuurlijk de hoofdverantwoordelijke, maar het geklungel van de politie is nauwelijks te bevatten- weinig Tropa de Elite te zien. Het is jammer dat de verantwoordelijken voor dat beschamende politieoptreden buiten schot blijven, wie had de commissaris bv opdracht gegeven de dader niet te doden?