• 9.377.434 stemmen

The Birth of a Nation (2016)

Drama / Historisch | 110 minuten

Genre: Drama / Historisch

Geregisseerd door: Nate Parker

Met onder meer: Armie Hammer, Nate Parker en Aunjanue Ellis

Plot The Birth of a Nation

"The Untold Story of Nat Turner"

Het is 1831 en de Afro-Amerikaan Nat Turner (Nate Parker) brengt zijn dagen door als slaaf in Virginia. Hij wordt door zijn eigenaar Samuel Turner (Armie Hammer) hard aan het werk gezet en de slavendrijver Raymond Cobb (Jackie Earle Haley) zorgt ervoor dat niet alle werkdagen zonder slag of stoot verlopen. Met hulp van een prediker genaamd Walthall (Mark Boone Junior) en gesteund door verscheidene lotgenoten komt Nat tegen de heersende blanken in opstand.

avatar van The Cube

The Cube

In Film > Nieuws > The Birth of a Nation (201?):

STORYLINE:

Nat Turner, a former slave in America, leads a liberation movement in 1831 to free African-Americans in Virgina that results in a violent retaliation from whites.

HOOFDROLSPELERS: Nate Parker, Armie Hammer & Gabrielle Union.

IMDb link

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Lange speelfilmdebuut van Nate Parker (als regisseur). Geen remake van The Birth of a Nation (1915), maar wel een Amerikaans heldenverhaal uit dezelfde eeuw.

avatar van tattoobob

tattoobob

Klinkt als een mooi maar heftig drama.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geen remake, maar wel dezelfde titel, setting en achtergrond. Waarom dat dan?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Birth of a Nation staat bekend als KKK-propaganda, dus in die zin zie ik meer dan genoeg redenen om juist wel opzichtige parallellen te trekken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Lijkt me geen KKK-pamflet te worden.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Omgekeerd natuurlijk, dus Birth of a Nation door de ogen van zwarte Amerikanen.

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

Grote winnaar Sundance Festival 2016!

Zou de commotie rond de oscars een rol hebben kunnen spelen?

avatar van John Milton

John Milton

2017 pas...

avatar van Malick

Malick

En voor die tijd al te zien in Gent en of Leiden.

Vanaf 26 januari 2017 in de bioscoop (20th Century Fox, via Warner Bros)

EDIT: Nederlandse release is komen te vervallen

Trailer geplaatst

avatar van Panta Rei

Panta Rei

Prachtige poster, indringend en veelzeggend.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Was één van de grote Oscarfavorieten, maar het verhaal dat de regisseur betrokken zou zijn bij allerlei verkrachtingen zal de kansen niet in positieve zin doen omkantelen. Dit is ook de reden waarom de film zo laag genoteerd staat op IMDb, ondanks dat de film nog niet gereleased is. 72 procent van de stemmen zou een 1 of een 10 zijn, terwijl de film afklokt op een voorlopige 4.8* na 1800 stemmen.

avatar van LPereboom

LPereboom

Voor Nate Parker zijn eerste film te zijn, heeft hij het er zeker niet slecht gedaan. Het is een aardige film om te bekijken die wel een beetje traag op gang moet komen. Naarmate de film vorderd kom je aangrijpende gebeurtenissen te zien, die heel mooi inbeeld gebracht worden... voor heel puur! En dat is dan ook spijtig dat hij de puurheid niet kon doortrekken tot het einde wat ik dan iets teveel show vond. Al bij al is deze film het bekijken waard en geef ik 7,5/10 voor deze The birth of a nation ?

avatar van Seam

Seam

klinkt als een BLM propaganda film, maar we zullen het zien.

avatar van Alathir

Alathir

Birth of a Nation, duidelijk een film met Oscar-ambities, al is al die commotie rond die verkrachtingszaak geen goede reclame voor de film zelf. Hoe dan ook, puur qua film gezien leek het wel een mixje tussen Django Unchained en 12 Years A Slave. Wel niet zo'n Western-achtige look als in Django maar als je gerelateerde films zoekt, passen deze wel in datzelfde laatje.

Ik vond de film zeker goed maar er miste vooral vernieuwing of originaliteit. Zweepslagen, onderdrukking, de strop, seksueel misbruik zijn zaken die je zowat in elke slavenfilm opnieuw terugvind, hier dus ook weer. Mooi gefilmd dat zeker. Acteerprestaties zijn ook goed. Er zit ook een sterke speech in de film, ondanks dat ik totaal niet gelovig ben, voelde ik toch wel de kracht die ervan uitging.

Absoluut 4* en een film die meer dan het bekijken waard is.

avatar van John Milton

John Milton

Zonde dat sommige dingetjes net wat te clichématig voelden. Indrukwekkend verhaal, mooie geacteerd, gefilmd en op fijne locaties geschoten, maar de keuzes die Parker maakt als regisseur voelen op soms nog net wat te makkelijk.

Zit voor mij tussen de 3,5 en 4* in, en valt daarmee wat tegen na de Sundance buzz.

avatar van Rickazio

Rickazio

Seam schreef:

klinkt als een BLM propaganda film

geregisseerd door Sylvana Simons

avatar van Biosguru

Biosguru

Wraakfantasie. Maar ook een soort van Blaxploitation in zijn eenvoud. Tsja, waarom niet. Subtiel is anders.

avatar van lezertje

lezertje

De Titel kan gezien worden als een cynische verwijzing naar David Wark Griffith´s KKK/pamflet ´The birth of a nation´ uit 1915, waarbij alles vanuit het blanke standpunt werd bezien. Het lijkt alsof regisseur Nate Parker na de honderdste verjaardag van Griffiths film wil zeggen: ‘Kijk, zo kan je het verhaal ook vertellen. Maar dan vanuit ons standpunt.’
Helaas heeft deze ‘The birth of a nation’ niets nieuws te vertellen. De film bewandeld de platgetreden paden van de biopic. Eerst zien we Nat als kleine jongen et cetera. Verder krijgen dezelfde ellende en dezelfde beelden voorgeschoteld als in ´12 years a slave’ (2013). Mishandelingen, afranselingen met de zweep, verkrachtingen, racistische plantage eigenaren. Wat dat betreft getuigd de film van weinig originaliteit. Hik kan mij iet aan de indruk ontrekken, dat Parker het verhaal van Nat Turner opgepakt heeft om daarmee op Oscars te jagen. ‘Als het ’12 years’ lukt, waarom mij dan niet’, hoor ik hem denken. En als ’12 years’ als standaard gezien kan worden en nu met de beloofde politieke correctheid van The Academy’, dan zal ook ´The birth of a nation´ wel bedolven worden onder de Nominaties.
Een ambitieus project, dat wel. Parker, niet alleen verantwoordelijk voor de regie, maar ook voor het scenario, speelt daarnaast ook nog eens de hoofdrol van Nat Turner. En dat is iets te veel van het goede. Als acteur weet hij niet te overtuigen, daarvoor leunt hij te veel op de sentimenten die het onderwerp bij de kijker oproept.
Parker schuwt de vette symboliek niet. Als Nat Turner getrouwd is met Cherry geneert de regisseur zich niet om langzaam in te zoomen op twee brandende kaarsen die zich met elkaar versmelten.
Als Cherry verkracht en mishandelt is houdt Nat een maïskolf in zijn hand, waar bloed uit druipt
. Deze totaal overbodige symboliek, wij begrijpen heus wel wat er gebeurt, geeft de film een ranzig tintje.
En uiteraard moet aan het einde ‘Strange fruit’ van Billy Holliday weer uit de kast getrokken worden. En tijdens zijn executie kijkt Nat Turner gelukzalig naar de hemel, alwaar een engelenkoortje klinkt. En dat is precies wat ik bedoel met gebrek aan originaliteit.

avatar van tbouwh

tbouwh

Weet iemand meer over het vervallen van de Nederlandse bioscooprelease? te controversieel?

avatar van Waku

Waku

Ook al zijn er veel eerdere films uitgebracht met dit thema ( Roots, Amistad, 12 Years a Slave) blijf ik het thema slavernij en de gebeurtenissen rondom dit onderwerp iedere keer weer indrukwekkend en aangrijpend vinden. En dat geldt zeker ook weer voor dit snoeiharde " The Birth of a Nation"...

Net als eerder genoemde films zitten ook in dit slaven drama een aantal behoorlijk confronterende scenes. De bombastische en innemende soundtrack geeft het geheel nog eens een extra meeslepend sfeertje. Tel daar bij op de uitstekende acteer prestaties en fraai geschoten beelden en je hebt een twee uur lang prachtig document.

avatar van Brabants

Brabants

The birth of a nation voelt vooral aan als een tv-film en wordt rijkelijk gevuld met clichés. Hier komt nog eens bij dat het omstreden karakter van Nat Turner in de geschiedenisboeken anders staat vermeld, dan dat het hier geportretteerd werd. Zijn laatste visioen waarmee de film ten einde liep was tevens een anticlimax. Geen topper binnen het genre, verre van dat.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Sterk drama met een aangrijpend verhaal en geweldig acteerwerk van Parker die dit ook nog eens knap geregisseerd heeft. Het ziet er dan ook goed uit, en het geweld wordt redelijk in beeld gebracht. Op zich niets nieuws onder de zon, er zijn meer van dit soort films, maar toch wist deze film me te blijven boeien. Er zitten hier en daar wel wat minpuntjes in, zoals de engel, maar over het geheel genomen is het toch een prima film.

avatar van stinissen

Erg matig allemaal en zeer kleinschalig daarbij totaal geen emotie of beleving , nee dit was het niet.

avatar van Rvdz

Rvdz

Voor wie hier nog geïnteresseerd in is, hij draait nog een aantal dagen exclusief in Kino in Rotterdam. Link

avatar van scorsese

Goeie film waarin een slaaf het woord van god verkondigd om andere slaven onder de duim te houden. Een waargebeurd verhaal over een opstand van de slaven zo'n 200 jaar geleden in Amerika. Een prima opbouw, die hierdoor echter weinig verrassingen in petto heeft. De film ziet er mooi uit en bevat een aantal behoorlijk brute momenten. Echt aangrijpend wil het echter niet worden, maar dit regiedebuut van Nate Parker is zeker niet verkeerd.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Matige film. Er zijn veel betere films gemaakt over dit onderwerp. 2.5

avatar van Film Pegasus

Een film van Nate Parker, door Nate Parker, over Nate Parker en waarschijnlijk ook voor Nate Parker. De film kwam in opspraak door een verkrachtingszaak (door Nate Parker) en het thema van de film dat in het conservatieve Amerika nog altijd moeilijk ligt. Niet dat ik Parker ga goed praten, maar even die feiten opzij gezet, is de film zeker niet slecht. De film focust zich vooral op de figuur van Nate Parker en de opstand van de zwarte slaven begin 19e eeuw. Parker slaagt er in om de lijdende slaven in beeld te brengen.

Zijn aanpak is een medaille met twee kanten. Het is net goed om te focussen op Nat Turner. Niet evident in Amerika waar de film 12 Years a Slave gepromoot werd met een blanke Brad Pitt in een bijrol. Langs de andere kant wordt wel heel hard gefocust op Nat Turner en had hij de regie misschien aan een ander moeten overgeven om een breder plaatje te kunnen brengen.

Zoals ik hier al eerder kan lezen is het geen slechte film, maar weinig verrassend. Het is wel kwalitatief, maar zonder de opspraak van Nate Parker, had deze denkelijk in de vergeethoek geraakt.

avatar van mrklm

mrklm

Een film die dezelfde titel heeft als de film die 100 jaar eerder de geboorte van de filmkunst inluidde. Die 'Birth Of A Nation' vertelde het verhaal van de Amerikaanse Civil War en The Reconstruction met een flinke scheut racisme en Nate Parker (in a Nate Parker Production, directed by Nate Parker, written by Nate Parker) weet dit vrij onbekende, maar historisch relevante relaas van een slaven-opstand in 1831 onder leiding van Nat Turner, op een boeiende wijze te vertellen. Een indrukwekkende tour-de-force dus, al is Parker er wat te nadrukkelijk op uit om de martelaarsrol van Nat Turner door de strot te rammen, waarbij hij niet schuwt onsubtiele religieuze symboliek te gebruiken. De finale is desondanks bijzonder sterk en het laatste shot - een dissolve van de ogen van een jonge getuige van Nat Turners executie naar dezelfde jongen die dertig jaar later in het Noordelijke leger vecht voor de vrijheid van alle zwarten in de VS - is geniaal. Parker vertilt zich lichtelijk, maar deze film blijft de moeite waard.