• 150.587 films
 • 8.485 series
 • 25.789 seizoenen
 • 567.012 acteurs
 • 326.024 gebruikers
 • 8.561.697 stemmen
Avatar
 
banner banner

Clash by Night (1952)

Drama / Film noir | 105 minuten
3,23 59 stemmen

Genre: Drama / Film noir

Speelduur: 105 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Fritz Lang

Met onder meer: Barbara Stanwyck, Paul Douglas en Marilyn Monroe

IMDb beoordeling: 7,0 (6.501)

Oorspronkelijke taal: Engels

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Clash by Night

"Livin’ in my house! Lovin’ another man! Is that what you call bein’ honest? That’s just givin’ it a nice name!"

Mae Doyle keert terug naar haar geboorteplaats. Ze is een cynische vrouw, en haar broer Joe vreest dat zijn grote liefde Peggy net zo wordt als Mae. Nadat Mae met Jerry trouwt en een kind krijgt is ze gelukkig, maar nog altijd rusteloos.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Mae Doyle D'Amato

Jerry D'Amato

Earl Pfeiffer

Singer of 'I Hear a Rhapsody' (stemrol)

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

 • 13371 berichten
 • 788 stemmen

Wow... wat een geweldige film, zowel het verhaal, het acteer- als wel het camera-werk. De uit Duitsland gevluchte regisseur Fritz Lang laat de film beginnen in een documentaire sfeer. Uniek en heel apart, prachtige beelden en doeltreffend. Je wordt als het ware het verhaal ingezogen. We krijgen een goed beeld van de verhaalloka- tie en zien zelfs Marylin Monroe aan het werk bij de visafslag.

Om meteen maar bij het voortreffelijke camerawerk te blijven: zeer sfeervol en prachtige momenten met ook veel shots in 1-take. Dat laatste moet vaak overgedaan zijn, zeker waar ook Marylin Monroe moest optreden, immers zij kon zeer slecht haar teksten onthouden. Veel mooie cameramomenten, zoals de 3 spiegelscene met Barbara "Babs" Stanwyck en de momenten waar de geliefden elkaar steeds meer naderden, wat nog versterkt werd door steeds meer camera-close-ups! Ook heerlijk, dat de film in zwart/wit gedraaid is; die sfeer kijg je niet in kleur. Prachtig cinegrafisch moment is ook, waar- bij Stanwyck met koffer langs de spoorlijn loopt, terwijl er een stoomloc aankomt... Alleen al voor dat camera-werk moet je deze film zeker nog een keer kijken, genieten gewoon. Die one-shots deed Otto Preminger ook al in de fantastische Film-Noir Fallen Angel uit '45.

Dan de acteurs: deze film maakt volledig duidelijk waarom "Babs" Stanwyck de beste betaalde Amerikaanseactrice was. Dit is volgens mij haar beste rol. Een 10, ze is geweldig. Friz Lang geeft haar alle (acteer) ruimte en die neemt ze ook gewoon. Ze is evenals Anne Baxter (The Eazors Edge) niet een echte glamourgirl, maar wel een voortreffelijke actrice voor karakterrollen. Een voorzetje daarvan gaf ze al in '32 in Baby Face en in mindere mate in Double Indemnity.

Robert Ryan vond ik in zijn meeste films wat "wooden", hier is hij dat zeker niet. Dat liet hij al wat zien in On dangerous Ground, The Set-Up en Crossfire. Ook een prima vertolking hier, al is "Babs" net ff beter.

Marylin is mij ook erg meegevallen. Haar uitstraling vind ik hier zelfs beter dan in Niagagara, ze is zeer ontspannen. Mede door de sup- port van Barbara Stanwyck heb ik inmiddels begrepen, die haar ook groot op de aftiteling heeft laten zetten.

Een beetje mis-cast was de toneelacteur Paul Douglas, hoewel hij wel in zijn rol groeide. Zijn "cosmopolitan"-uitstraling past niet direct bij zijn rol als visser.

Roken: evenals in Bogey's Dead Reckoning zijn in deze film bijna geen rookvrije momenten.

Het script heeft sublieme teksten, en al valt er in deze Noir" geen schot, de vonken spetteren wel van de dialogen af. Marylin: "I don't want to marry. As soon as you marry a fella, he bosses you". Enz., enz.

De film is ook eerder een "Drama" dan een "Noir", hoewel het prima camerawerk zeer veel "Film-Noir"-momenten heeft. Ik ga Clash by Night snel weer kijken!

Deze film past zeker in 't rijtje van Casablanca, The Razor's Edge en In a lonely Place. Clash by Night zal de bezitters van die films ook zeker aanspreken.

Met gemak een 4.5*(IMDB 9/10*).

PS

Verneem ook graag "Mug", waarom hij deze film een "2" heeft gegeven.


avatar van boerenpummel

boerenpummel

 • 1012 berichten
 • 3478 stemmen

Nou, ik ben zeker een liefhebber van Casablanca en In A Lonely Place. En Fritz Lang' zijn films overtuigen me eigenlijk allemaal. Ben hier dus best benieuwd naar.


avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

 • 13371 berichten
 • 788 stemmen

boerenpummel schreef:

Nou, ik ben zeker een liefhebber van Casablanca en In A Lonely Place. En Fritz Lang' zijn films overtuigen me eigenlijk allemaal. Ben hier dus best benieuwd naar.

Inmiddels gezien?

(De filmposter.)


avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

 • 4671 berichten
 • 7449 stemmen

Een pakkend drama, met een in mijn ogen erg sterke Paul Douglas als de echtgenoot die een onbaatzuchtige liefde aan de dag legt voor zijn vrouw en daarbij eigenlijk zichzelf bijna wegcijfert.
"Clash by Night" beschouw ik als een moraliserende parabel over huwelijks(on)trouw en vergeving , prachtig in beeld gezet door Fritz Lang. De zoveelste DVD uit de Warner film-noir Box sets waar ik echt heb van genoten.


Fritz Lang, Marilyn Monroe, Barbara Stanwyck. Een explosieve combinatie van drie zacht gezegd zeer sterke en eigenzinnige persoonlijkheden. Zou je denken.

Het komt echter niet helemaal uit de verf. Dat heeft niks te maken met het acteerwerk van Monroe en Stanwyck. Die zijn allebei erg goed. Ook op de regie van Lang is niet veel aan te merken. Niet uitbundig, maar sfeervol en degelijk.

Het probleem is dat het verhaal niet zo boeiend is. Het is uiteindelijk niet veel meer dan een melodramatische huwelijkscrisis. Weinig echt intrige, weinig suspense, weinig spanning.
En dat terwijl er tot twee keer toe iets gebeurt wat aanleiding kan geven tot iets dergelijks, te weten de vondst van de dode baby in het begin, en het verdronken kind op ongeveer tweederde van de film. Daar gebeurt verder helemaal niets meer mee, en worden we uiteindelijk opgezadeld met een vrij standaard verhaal over mislukte ambities, verloren dromen en een uiteindelijk moreel volkomen acceptabel maar ronduit saai einde.


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

Livin' in my house! Lovin' another man! Is that what you call bein' honest? That's just givin' it a nice name!

De films waar Marilyn Monroe een hoofdrol in speelt heb ik ondertussen al allemaal gezien dus het enige wat me rest is de titels onthouden van de films waar ze een klein bijrolletje in speelt en dan hopen dat ze hem op TCM uitzenden. The Asphalt Jungle heb ik al zo kunnen bemachtigen en deze Clash By Night was de volgende.

Misschien zat ik nog in de sfeer van maar ik verwachte eerlijk gezegd meer een misdaad verhaal dan dit drama. Dat vermoeden werd trouwens nog een beetje versterkt toen ik op de openingscredits Fritz Lang zijn naam tevoorschijn zag komen. Een veronderstelling die compleet verkeerd is want de film is zowel in zijn verhaal en ook in het geheel een drama. Een plotlijn is er amper te noemen en de film lijkt de gehele tijd voort te kabbelen via dialogen die vaak uitgebreid zijn op de verkeerde momenten. Zo had ik gerust wel wat meer willen zien gebeuren met het gegeven van de dode baby in het begin van de film. Het is eigenlijk enkel in het laatste halfuur dat de spanning zich wat begint op te bouwen en dat de film interessant wordt maar dan is het eigenlijk al te laat.

Fritz Lang zijn cinematografie ziet er wel weer uitmuntend uit. Dit is de 4e film die ik van hem zie (M, Metropolis en het tegenvallende Moonfleet zijn de andere) maar telkens weet hij wel een aantal mooie scènes voor zijn lens te schetsen. Het is alleen jammer dat dat deze pracht allemaal teniet wordt gedaan door het saaie verhaal.

Marilyn Monroe is natuurlijk de reden dat ik de film keek en alhoewel ze toch weer een kleine rol heeft slaagt ze erin om de scènes waar ze wel is in te zien naar zich toe te trekken. Hoogtepunt is toch wel het kleine stukje waar ze samen met Joe aan tafel zit en hem een speelse maar toch gemeende vuist op zijn kin neer plant. Het gebeurt in een flits maar ze slaagt er in om het met zo'n flair en elegantie te doen dat het een scène is die ik me zal blijven herinneren. Ik kende Barbara Stanwyck niet voor deze film en voor mijn part moet ik ze later ook niet meer echt tegen komen in een film want ze wordt compleet weggespeeld door haar twee mannelijke tegenspelers, Paul Douglas en Robert Ryan. In het begin had ik mijn twijfels bij Douglas maar naarmate de film aan zijn climax komt blijkt hij wel een degelijk personage neer te zetten.

Op zich geen slechte film maar de goede cast en de mooie shots maar die worden genekt door het veel te saaie verhaal. Toch wel jammer want hier had meer ingezeten. Natuurlijk wel een must voor elke Monroe fan doordat ze hier toch al laat zien wat ze in haar mars heeft.

2*


avatar van MNV2

MNV2

 • 6932 berichten
 • 1842 stemmen

Take any six of 'em - my wife included. Throw 'em up in the air. The one who sticks to the ceiling, I like

Zwaar ondergewaardeerde Film Noir van Fritz Lang. Wat me dikwijls opvalt bij Film Noirs en misdaadfilms uit het zwart/wit tijdperk is dat de sfeer meestal doorslaggevend is om de film een hogere score te geven, meer nog dan het verhaal. Dan kijk ik vooral naar films als Casablanca, Double Indemnity en Sunset Boulevard, films die ik zo kan waarderen vanwege hun schitterende sfeer die je als kijker meetrekt doorheen het verhaal. Twee andere belangrijke factoren die dikwijls bijdragen aan die schitterende sfeer is het acteerwerk en dan met name de chemie tussen hoofdrolspeler en hoofdrolspeelster en de inventieve, spitsvindige dialogen. Clash by Night voldoet aan al die factoren om één van de beste Noirs te zijn die ik tot nu toe zag, hoewel er maar weinig 'misdaad' te bespeuren was want de film heeft misschien wel net iets meer weg van een liefdesdrama.

De film wist me in de eerste vijf minuten al mee te voeren wanneer je vissersboten en vishandelaren te zien krijgt langs een klein, rustig havendorpje, een sfeer die de film niet meer losliet. Verder valt er over het acteerwerk ook al geen verkeerd woord te zeggen, zelden zo genoten van een goede cast aan bekende acteurs. Barbara Stanwyck, Paul Douglas en Robert Ryan speelden de sterren van de hemel als respectievelijk Mae Doyle, Jerry en Earl. Ook de kleine bijrollen werden goed vertolkt, Marilyn Monroe is ook hier weer een leuke verschijning, en ook Paul Douglas deed het niet slecht als Peggy's (Marilyn Monroe) vriendje. Overigens vond ik het camerawerk net als in andere films van Fritz Lang weer buitengewoon goed.

4.0 sterren


avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

 • 13371 berichten
 • 788 stemmen

MNV2 schreef:

Zwaar ondergewaardeerde Film Noir van Fritz Lang.

4.0 sterren

Mee eens!


avatar van Querelle

Querelle

 • 6548 berichten
 • 4894 stemmen

Same here!

Geweldig donker drama.


avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

 • 13371 berichten
 • 788 stemmen

Metalfist schreef:

Ik kende Barbara Stanwyck niet voor deze film en voor mijn part moet ik ze later ook niet meer echt tegen komen in een film want ze wordt compleet weggespeeld door haar twee mannelijke tegenspelers, Paul Douglas en Robert Ryan. In het begin had ik mijn twijfels bij Douglas maar naarmate de film aan zijn climax komt blijkt hij wel een degelijk personage neer te zetten.2*

Tav Barbara 'Babs' Stanwyck: volledig mee ONEENS; geen schoonheid, maar zeer zeker een zeer goede actrice en in Film-Noir genre haast niet te ontlopen.

Hier draagt ze de film samen met Ryan en Douglas (en is Monroe enigste minpunt van de film, ze heeft volgens de annalen volledig gesteund op Stanwycks know-how).

Mag ik aanraden: The Strange Love of Martha Ivers, misschien wel Stanwycks beste vertolking binnen het Film-Noir genre (naast 'Double Indemnity' natuurlijk).


avatar van Querelle

Querelle

 • 6548 berichten
 • 4894 stemmen

en in All I Desire (Sirk) is ze ook heel sterk.


avatar van Muggsy

Muggsy

 • 195 berichten
 • 0 stemmen

Keek deze film eigenlijk ook voor Monroe en was inderdaad op dat vlak wat teleurstellend, behalve dan die vertederende scène met Keith Andes (waarvan ik niet wist dat die op zo'n tragische wijze om het leven was gekomen), waar hij zegt:

'In my book marriage is a two-way proposition: you're just as much responsible as I am. So, that little eye is gonna roam... if what you think is Joe's alright until somethin' better comes along... honey, you better take another streetcar. Well, what's it gonna be? ', waarna zij bijna in tranen uitbarst en hem nadien omhelst.

Stanwyck en Douglas waren geweldig dus een 4* is zeker gerechtvaardigd.


avatar van Movsin

Movsin

 • 6363 berichten
 • 7681 stemmen

Uitstekend werk over vereenzaming en daaruitvoortvloeiend de drang naar een beter leven met de onvermijdelijke drama's ten gevolge.

Goed verhaald en knap geacteerd, zekerlijk door Paul Douglas en ook door Barbara Stanwijck die destijds heel dikwijls instond voor rollen die flirtten met de gangbare goede moraal.


avatar van trebremmit

trebremmit

 • 2866 berichten
 • 1309 stemmen

Een Noir om van te smullen, ten eerste is daar de geweldige cast met een Stanwyck die weer eens een geweldige rol neerzet, zij wordt langzamerhand mijn favoriete actrice uit die periode.

Ten tweede zijn de dialogen op het scherpst van de snede, iedere scene valt er wel te genieten van een one-liner of een spitsvondgheid van een van de acteurs.

Ten derde is de opzet erg mooi, het begint al bij de vissersboten waar je langzaam mee wordt genomen naar het dorpje waarin het verhaal zich afspeelt. Ook het camerawerk is weer van hoog nivo zoals we wel gewend zijn bij Lang.


avatar van Brix

Brix

 • 18937 berichten
 • 4486 stemmen

Vrijdag 22/ 2 te zien op TV > TCM > 13:05 uur