• 9.376.945 stemmen

Steve McQueen: The Man & Le Mans (2015)

Documentaire / Biografie | 102 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Gabriel Clarke en John McKenna

Met onder meer: Steve McQueen

Plot Steve McQueen: The Man & Le Mans

"The true story of a life changing passion"

In 1970 regeerde Steve McQueen Hollywood. Na de klassiekers 'The Thomas Crown Affair' en 'Bullitt' kon hij niets fout meer doen. Nu was het de tijd voor de racefanaat om de film te maken over zijn grootste passie. Het maken van de film 'Le Mans' veranderde zijn leven voorgoed. In de documentaire komen nieuw ontdekte beelden en stemopnames met originele interviews aan bod. Het is het verhaal van hoe een bioscooplegende bijna alles riskeerde om zijn droom te verwezenlijken.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf (stemrol)

avatar van stefan dias

stefan dias

De film faalt in mijn ogen grandioos in zijn opzet. McQueen neerzetten als een passionele, misbegrepen mens die bijna alles opoffert voor zijn 'kunst'. Integendeel zelfs.

Nu moet ik toegeven dat ik niet zo veel heb met auto's (wat me er niet van weerhoudt om 'Top Gear' (bij momenten) en 'Senna' wel boeiend te vinden), maar dit was echt een zootje. Leuke beelden van Le Mans en de opnamen destijds, dat wel, maar hét dieptepunt was toch wel toen PIper een stukje papier onder de neus kreeg dat moest bewijzen dat 'McQueen het meest om de coureurs gaf'. Ook al was hij zijn been kwijtgespeeld bij de opnames en heeft hij McQueen nooit meer gehoord, laat staan gezien.

Steve McQueen: stijfkop, übermacho, egoïst, eikel.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Redelijk. Docu verliest af en toe focus en gaat van de hak op de tak. Wel veel interessante info over de totstandkoming van de film Le Mans en de rol van McQueen ook daarbij. Een aantal racers en crew van de film komen ook aan het woord.

Heb de film Le Mans nooit gezien maar toch wel benieuwd geworden na deze aardige making of.

Klinkt als een prachtige mislukking.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Aardige docu over de tot stand koming van de film Le Mans, en behalve dat ik de film onlangs twee keer heb gezien, had deze productie nog al wat voeten in de aarde.

Zorgvuldig wordt niet alleen de aanloop naar de opnames gebracht en alle heibel aldaar, maar de kijker wordt ook veelvuldig gericht op de achtergrond en daarmee het privéleven van McQueen. En daar speelde in die tijd nogal wat.

Waar een ander zich ergert aan de persoonlijkheid van McQueen vind ik het juist uitermate interessant. De achtergrond, de wetenschap van zijn jeugd, het zelf vertrouwen dat hij had voorafgaande aan het project, de keuze om zelf niet te rijden die haaks op hem stond en de karrenvracht aan ellende die gebeurde. Onnodig te zeggen meen ik toch na afloop het gevoel na te hebben dat McQueen verandert was in een kwetsbaar mens en daarom niet meer racen wilde.

Wie na afloop McQueen een egoïstische zak noemt begrijpt denk ik niet hoe hem dit ongetwijfeld heeft veranderd. Als hij zo arrogant en egocentrisch wat waarom was hij dan niet bij de première? Een echte egotripper zou dit toch bij willen wonen? Waarom zou hij brieven gestuurd hebben aan de producent ten behoeve van David Piper? Oké...hij ging niet op bezoek nee, om te zien hoe het ging met Piper. Iets dat daarentegen erg simpel uit te leggen valt als het ontkennen en niet onder ogen durven komen van de kwetsbaarheid, de kwetsbaarheid van een mens en een lot die McQueen iedere keer wanneer hij in een raceauto kon overkomen. Is dat zo raar? Angst, meer niet als je het mij vraagt en een verworven inzicht wat de kwetsbaarheid van de mens betreft.

Het maakt deze docu best interessant te kijken. Super interessant is hij daarentegen ook weer niet, de film Le Mans in een heel ander daglicht zetten doet hij wel.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Leuke docu om te kijken, zelfs als je de film niet gezien hebt. Wel mist het wat focus. Z'n privé problemen konden er best uit. 1u15 zou een mooie lengte zijn geweest. Het einde is wat onbevredigend. WAS het nou een sides de film bijvoorbeeld? Toch erg de moeite.