Genre: Sciencefiction / Avontuur
Releasedatum: 17 december 2025
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf 21 januari in 111 bioscopen
Plot Avatar: Fire and Ash
"The world of Pandora will change forever."
Jake Sully en Neytiri hebben na het einde van 'Avatar 2' het waterkoninkrijk van de Metkayina clan tot hun nieuwe thuis gemaakt. Maar ze zullen daar niet in vrede kunnen blijven. Miles Quaritch leeft immers nog. Is hij nog steeds uit op wraak nadat zijn zoon Spider hem redde, maar is hij teruggekeerd naar Jake's familie? Neytiri zal waarschijnlijk niet blij zijn dat hij nog leeft, want ze geeft hem zeker de schuld van de dood van haar zoon Neteyam.
Jake
Tonowari
Norm
Mo'at
Beffrey28
Laten we eerlijk zijn: James Cameron is niet langer een filmmaker, hij is een CEO van een pretpark dat niemand heeft gevraagd. Met Avatar 3 bereikt de industrie een absoluut dieptepunt in artistieke armoede. Wat ooit begon als een technisch hoogstandje, is inmiddels verworden tot een zielloze machine die maar één doel heeft: het laatste beetje geld uit een reeds uitgemolken concept persen.
Het is pijnlijk om te zien hoe een regisseur van zijn kaliber zich verlaagt tot dit niveau van herhaling. De formule is inmiddels zo doorzichtig dat je het script op een bierviltje kunt schrijven: blauwe wezens kijken moeilijk, er is een "nieuwe" stam (deze keer waarschijnlijk de 'lucht-naakt-slakken' of een andere variatie), en de boze mens komt weer met grotere machines. Het is geen cinema; het is een herhalingsoefening verpakt in glimmend digitaal papier.
Dit is het schoolvoorbeeld van franchise-moeheid. In plaats van nieuwe verhalen te vertellen, wordt de kijker gedwongen om naar een drie uur durende screensaver te kijken. Het is de ultieme triomf van de techniek over de inhoud.
Maar het ergste is misschien nog wel het publiek. Het is verbijsterend om te zien hoe het 'domme plebs' zich massaal naar de bioscoop laat drijven als makke schapen naar de slachtbank. Men slikt de visuele diarree voor zoete koek, zolang de kleuren maar fel genoeg zijn en de 3D-bril stevig op de neus zit.
Dus je bent zelf onderdeel van het domme plebs, of heb je de film niet in de bioscoop gezien?
Verder helemaal eens over James Cameron. Ik heb zoveel meer waardering voor bijvoorbeeld 'generatiegenoot' Coppola. Ik vond Megalopolis geen goede film, maar ik heb wel enorm veel waardering voor het feit dat Coppola dat project nog heeft durven maken.
Basto
- 11916 berichten
Alhoewel ik Cameron liever iets anders zie maken, blijft ook dit 3e deel een masterclass is actie cinema. Picasso’s blauwe periode bevatte ook meer dan twee schilderijen.
filmfan0511
De Avatar-films, het zijn toch altijd wel blockbuster-ervaringen om naar uit te kijken. Niet omdat het zo'n baanbrekende films zijn - verre van - maar omdat je toch een bepaald technisch (actie)niveau van James Cameron verwacht, en de visuele werelden toch waanzinnig veel sterker in beeld worden gebracht dan in je doorsnee spektakelfilm. Zo ook hier, je komt ogen tekort om het allemaal in je op te nemen, al kan je je nooit onttrekken aan het idee dat je naar een bloedmooie videogame aan het kijken bent. Qua echt 'filmgevoel' dat je er nog aan overhoudt, begin je hier wel echt op hybride grenzen te botsen. Maar goed, op dat aspect valt niets aan te merken, en er zitten enkele bijzonder sterke, spectaculaire en rot-entertainende actie-sequenties verspreid doorheen de (te lange) film. Meer en beter dan in de tweede film, naar mijn gevoel. De climax van de film lijkt verbazingwekkend hard op het eindgevecht in de tweede film - wat ik creatief gezien wel echt enorm suf vind - maar het is allemaal zodanig met een paar schepjes erbovenop, waardoor ik het ondanks de herhaling wel een spectaculairder, toffer einde vond deze keer. Uiteindelijk is dat ook iets dat Cameron al zijn hele carrière doet: Terminator 2 is ook bijna een herhaling van de eerste film, maar dan grootser, epischer en met meer actie. Hij zei zelf in een interview recent dat hij maar 5 goede ideeën heeft gehad in zijn carrière, en daar alleen maar op blijft variëren. Tja, kijk. Zolang het werkt zeker.
Maar toch reken ik de grote herhalingsfactor wel negatief aan, en kan het bij mij daardoor ook écht niet boven een 3.5* uitkomen. Er gebeurt werkelijk niets substantieels in deze film van 200 minuten, en we zijn op het einde eigenlijk geen stap verder dan op het einde van deel 2. Het eindgevecht is opnieuw tussen dezelfde partijen, de film speelt zich voor 90% opnieuw af op dezelfde locaties in de waterwereld (terwijl ik eerlijk gezegd nieuwe biotopen zoals een vuurwereld had verwacht, en wat de titel eigenlijk ook wel lijkt te beloven), de personages strugglen nog steeds met dezelfde persoonlijke dingen.. En op het einde wordt er opnieuw niks definitiefs afgerond. Quaritch heeft voor de derde keer op rij een 'ambigue dood', maar heus niet. Enfin, ik bedoel maar: het is eigenlijk schandalig hoe weinig nieuwe ideeën, locaties en visuele werelden in deze film zitten.. het is gewoon één grote verlening van het tweede deel. Mijn favoriete stuk waren de actie-scènes in de stad van de mensen, omdat dat visueel gewoon even een breuk is met de rest van de film.
Het hoogtepunt qua nieuwe toevoegingen is veruit Oona Chaplin als Varang; zij is echt een sterke villain, die helaas vanaf de tweede helft volledig gesidelined wordt. Ook weer zo'n vreemde keuze, want zij vormde nu juist eens een opwindend nieuw element.
Maar all in all zijn mijn verwachtingen naar volgende delen wel definitief een beetje bijgesteld, ook al vond ik deze film in z'n geheel sterker dan deel 2. Ik verwacht gewoon niet meer dat Big Jim nog heel veel nieuws of creatiefs uit zijn hoge hoed te toveren heeft.
3.5*.
Iv1309
Ik was groot fan van de eerste twee delen en heb die allebei in 3D in de bioscoop gezien, had me voor genomen om alle films in 3D in de bioscopen te zien. Maar wat viel het derde deel me tegen, het was eigenlijk helemaal de moeite en het geld niet waard. Visueel blijft het prachtig natuurlijk op het grote scherm in 3D, maar er is meer dan alleen maar mooie beelden aan een film.
Het voelde gewoon alsof er geen goed uitgewerkt plot in zat. De plotlijnen voelden "all over the place" en het voelde alsof de filmmakers gewoon inspiratieloos waren en wat plotlijnen van deel 1 en 2 in de blender hebben gegooid want het voelde grotendeels als herhaling van van alles wat in de eerste twee delen gebeurde. Zelfs halve stukken script werden herhaald. De creativiteit en de rustige scenes waarbij je even kon genieten van de planeet ontbrak. Ja, de ash Na'vi met hun gestoorde leidster Varang en dat Varang Quaritch high maakte waren leuke toevoegingen en hun verwoeste lugubere thuisbasis was interessant maar ook daar werd even doorheen geflitst. En zoveel vond ik Varang niet toevoegen aan het verhaal. Vond het jammer dat de sky traders maar zo kort erin voor kwamen, die vond ik interessanter. In de eerste delen had je nog de scenes waarbij Jake leert vliegen, en hij en zijn familie de manier van het water leren. Gewoon die rustige mooie scenes waarbij je echt even kan genieten. Niet alleen maar constant vluchten of vechten, wat in deze film wel aan de orde was.
Ik vond ook dat ze Neytiri's karakter om zeep hebben geholpen. Ze was nog steeds wel een badass krijger, en ik snap dat ze wat trauma's heeft, maar kom op heej, haar haat naar Spider was onterecht en overdone. Fijn dat er een scène was dat Jake haar even op haar bllsht wijst, en dat ze later nog bijdraait, maar de halve film is ze de rouwende verbitterde moeder die mensen haat. En dat ze rouwt mag, dat ze wat trauma's heeft opgelopen door mensen, sure, maar moet dat dan op deze manier?! Ik kreeg gewoon een hekel aan een karakter die ik in de eerste films geweldig vond. Dat ze op een gegeven moment geraakt was met een pijl deed me daardoor ook helemaal niks en als haar karakter daar geëindigd was had ik er geen traan om gelaten (en ik ben normaliter een emotioneel watje). Maar waar ik vind dat de makers Neytiri's karakter hebben verpest, staat tegenover dat ik Quaritch nu helemaal geweldig vond. Hihi. En dan vooral zijn haat liefde verhouding met Jake. Maar waar het einde op sloeg dat ie besloot te springen? Ik snapte het niet. Ik denk niet dat ie dood is, maar het was wel zijn intentie en waarom begreep ik gewoon niet.
En het plot van Kiri en Spider vond ik leuk, dat Spider de lucht van de planeet kan ademen, maar ook dat werd uiteraard weer zo'n dingetje van: oh, dat kan uitgebuit worden door mensen! Net als unobtainium en amrita. Dus ook dat voegt weinig toe, de planeet is toch al constant bedreigd door uitbuiting van de mensen dus kan dat er ook nog wel bij.
Tot nu toe het minste deel van alle drie. Ik denk dat ik mijn plan om alle delen in de bios te willen zien maar bijstel en als deel 4 uit komt dat ik lekker wacht tot ie op Disney+ verschijnt... Voor het geld wat je uitgeeft voor een bios kaartje kan je immers meerdere broden kopen, en met de tijden van nu ga ik niet lichtzinnig meer eventjes naar de bioscoop. Als er niet goed geld terug garantie op zat had ik nu ook graag mijn geld terug gevraagd zodat ik het kon uitgeven aan zinvollere dingen. Het was de moeite echt niet waard. Vroeger zou ik gedacht hebben: jammer dan. Maar met de tijden waarin we nu leven, waarbij ik überhaupt nog maar zelden naar de bioscoop ga, heb ik nu ronduit spijt.
pierre18
Ik zal t kort houden. Film was visueel prachtig, maar veel te lang. Het eindgevecht duurde zowat 40 minuten. En zoals hieronder is beschreven, ik deel de mening dat er ten opzichte van de eerste twee delen geen of weinig vernieuwing of verandering in zat. Het verhaal was eigenlijk gewoon te zwak en behoorlijk veel scènes waren ook geen clichématig. Al met al, toch wel teleurstellend door het magere verhaal en de lengte van de film.
jan
Na lezing van de recensies had ik geen hoge verwachting. Zeker ook vanwege het teleurstellende deel 2. Maar deel 3 vind ik veel beter dan 2. Meer verhaal, meer spanning. En deels is het herhaling van deel 1 en 2. Maar wat is daar mis mee? En nee, deel 1 blijft veruit het beste. Maar dat niveau gaat in deze serie niet meer gehaald worden.
jipt
Jammer van de onrustige bios. Veel jonge kids waarvan er 1 steeds met zn knieen in mn rug zat. Zaterdag 19.30 is denk ik niet de meest gunste tijd. Daardoor toch minder genoten v.d. film die over het algemeen lekker spectaculair is.
Deel 4 denk ik maar op maandagochtend in de bios kijken als alle kinderen naar school zijn.
4* voor deze
Ralf81
Visueel opnieuw een meesterwerk, maar de plot is veel te dun voor een film met zo'n lange speelduur.
schumacher
4* voor deze
Ik ga altijd in de werkweek of een zondagavond & meestal zeker bij zo’n film als de meesten al geweest zijn.
Ook ben ik al jaren afgestapt om zomaar ergens te gaan zitten. Ik heb ook rug problemen en ik strek daarom graag mijn voeten & ik maakte hetzelfde mee met stampen tegen mijne stoel & was dit beu.
Ik zet me nu op de allerlaatste bovenste rij, als je voor het pc scherm zit voor tickets te boeken de rechterkant neem ik de plaatsen waar er geen stoelen voor je zijn
. Zo kan je volledig je voeten strekken & niemand kan tegen je stoel stampen omdat je op de bovenste rij zit.
Ik wou ondanks alles toch al gaan kijken maar telkens waren die plaatskes bezet dus ik ben nog niet gegaan en weet niet of het er nog van zal komen, we zien wel, kgaan eens kijken voor vanavond maar vrees die plaatsjes weer gaan ingenomen zijn.
En ik neem niet alleen een dag in de werkweek of zondag maar dus ook altijd de laatste avondfilm die speelt, zo heb je veel minder last van kleuters die er zitten.
schumacher
Weinig volk nu en plaatsje waar ik altijd zit was vrij dus net vd cinema & het bewijst nogmaals dat ik op mijn eigen gevoel af moet gaan, net zoals de vorige 2 de top gewoon. Die 3u08min vlogen voorbij, geen saaie momenten, veel veel aktie en goed in beeld gebracht ook. Het was bijna constant dat er wat gebeurde, love it. Film die me meesleept krijgt altijd een extra punt. Is helemaal mijn ding deze films.
Schitterende films. De 4 de komt in 2029 & de 5de & laatste normaal in 2031. Laat maar komen.
Puur qua aktie was deze 3de volgens mij de beste vd 3 & geen verhaal? Daar ben ik het niet mee eens. Dat er elementen inzitten vd vorige films , uhu, nogal wiedes toch? Dat is toch ook zo met Terminator? Star Wars? Rambo? American Pie en teveel om te blijven opsommen, rare opmerking vindk dat mensen zeggen tis een stuk zoals de vorige. Dat is normaal.
Soit; ik heb een topavondje gehad.
Toontje35
Prachtig gemaakt deze film. Lekker lang, hou ik van. Maar het verhaal was dunnetjes. Veel herhaling. Kon me niet altijd boeien.
Sergio Leone
Middelmatig.
The Way of Water vond ik enkele jaren geleden al bij al een geslaagde opvolger, geholpen door het feit dat er toen 13 jaar was gepasseerd sinds het origineel. Fire and Ash volgt relatief snel. Gevoelsmatig dan toch, want 3 jaar zou toch voldoende moeten zijn. Maar het is een vrij suffe bedoening. Meer van hetzelfde. Dik drie uur lang. Zeer zwak familiaal drama, maar James Cameron schudt ons geregeld wakker met een actiescène.
Echt vloeiend verloopt het wel niet allemaal. Ik vind de pacing nogal stroef en de film lijkt continu in cirkeltjes te gaan. Niet geheel onlogisch met de karrevracht aan personages. Het zijn er écht te veel, te meer omdat Cameron ze elk wel een scène of 2, 3 wil geven en dat vaak gewoon suf is (wat is Spider godsgruwelijk slecht geacteerd) of irritant (de slechte wetenschappers à la Giovani Ribisi).
Maar goed, in een tijd met weinig echte blockbusters is het wel eens leuk om in het kitscherige Pandora te vertoeven. De 3D ga ik volgende keer misschien eens aan mij laten voorbijgaan, maar in se is er wel aan te zien dat Cameron zijn budget goed gebruikt. De CGI, althans in 3D, ziet er keurig uit. Bovendien weet Cameron wel hoe een bombastisch Hollywoodspektakel te regisseren, al vind ik dat zowel de eerste film als de tweede een sterkere finale hebben. De afwikkeling hier is vrij zwak (oh het gaat goed - oh, shit, de Ash people! - oh, kijk, Eywa!). Spannend is het vrijwel nooit, het spektakel ten spijt.
2,5
MosquitoSmasher
Bijzonder jammer dat Pathe hem niet eens in 2D draait. Ik heb geen shit aan 3D want ik kan het niet eens zien. Moet ik weer zo'n gare gril bovenop mijn eigen bril zetten, het beeld wordt er alleen maar donkerder van ook. Ik wacht nog wel even, want wie weet draait Pathe hem uiteindelijk ook in 2D als de drukte een beetje afneemt?

Avatar: The Way of Water
2022

2009
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld
cloneheksspace warvervolgbuitenaards wezentribetranshumanismavatar familiespace adventurefamily dynamicsrival aventureactionfantasygrandadmiringambivalentamusedarrogantаватар 3аватар огонь и пепел