• 9.373.991 stemmen

Met onder meer: Lino Ventura, Xavier Marc en Aurora Clavel

Gesproken taal: Frans en Spaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Le Rapace

Vera Cruz, 1938. Een geharde Franse huurmoordenaar wordt door een revolutionaire beweging ingehuurd om de huidige president van Mexico te doden. Zij willen hem vervangen door iemand die ze kunnen manipuleren, namelijk de idealistische kleinzoon van de vorige president. Terwijl de huurmoordenaar en de kleinzoon wachten op de aankomst van de president, groeit er een bijzondere vriendschap.

• 19677 berichten

'Monsieur Cool', Lino Ventura in zijn element.

Ik zou niet weten welke andere acteur een rol als deze zó overtuigend zou hebben kunnen spelen als Ventura.

Er waren wel andere 'tough guy' acteurs, maar geen enkele die zó staalhard en zo cool als Ventura kon zijn, en bovendien over zoveel acteertalent beschikte.

En altijd met nét dat beetje hart dat hem toch sympathiek maakte.

De film geeft een ontluisterende kijk op de warrige toestanden rond dictatuur en revoluties, zoals die zo dikwijls voorkwamen- en nog steeds voorkomen in Zuid-Amerikaanse landen.

Goed spel van de hele cast, waarvan o.a. ook de mooie en getalenteerde Mexicaanse actrice Aurora Clavel deel uitmaakt.

In eigen land een beroemd en gevierd actrice, ook nu nog.

Maar buiten Mexico helaas te zelden in films te zien geweest.

Niet-Mexicaanse films waarin zij speelde zijn o.a. 'The Wild Bunch', 'Soldier Blue', 'Major Dundee', 'Patt Garrett & Billy The Kid', 'Guns for San Sebastian', en 'The wrath of God'.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Is deze film op dvd?

• 19677 berichten

Helaas niet voor zover mij bekend.

De enige gelegenheid om Ventura films als deze af en toe te kunnen zien is de Duitse TV, zo ook gisteren.

Het is een groot gemis, en ik zou het misschien nog toepasselijker een schande willen noemen, dat de films van deze top-acteur buiten Frankrijk vrijwel niet uitgebracht zijn op DVD (met uitzondering van een klein aantal)

Ik heb nog nooit één slechte film gezien waarin hij de hoofdrol speelt.

Mijn dank aan de Duitse TV is dan ook groot.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Inderdaad, een uitstekende acteur!!

Op TV te zien > ARD > zaterdag 26 jan. > 01:20 uur

avatar van scorsese

Matige film waarin een buitenlandse huurmoordenaar wordt ingehuurd om een president om te leggen om zo een revolutie te starten. Qua thriller valt het wat tegen, want het wordt nergens spannend. Verder is interactie tussen de twee hoofdpersonages (alhoewel goed gecast) vrij traag en saai, hier had wel wat meer psychologisch vuurwerk in gezeten. Opgenomen in Mexico en dat levert hier en daar mooie plaatjes op.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Ondergewaardeerd. Fijne en sfeervolle prent, met veel Mexicaanse couleur locale (vaak letterlijk). Le rapace kiest een rustig tempo maar wist mijn aandacht moeiteloos vast te houden. Vind het ook een vrij originele verhaalsetting: een buitenlandse hitman die samen met een lokale revolutionair zijn kans afwacht om de president van Mexico om te leggen in een achterafdorpje. De relatie tussen Lino Ventura als professionele moordenaar en Xavier Marc als naïeve idealist wordt geleidelijk steeds interessanter, zonder dat het nadrukkelijk wordt uitgespeld allemaal. Dan is er nog de muziek van Francois de Roubaix, die twee jaar later ook de score van Dernier domicile connu verzorgde. Zo dragend als daar wordt het niet, maar toch weer de moeite hoor. Cinematografie en montage zijn goed op orde; een speciale vermelding voor het Seven samurai-shot (rennen door de struiken, met bijpassende muziek!). De beeldkwaliteit van Le rapace is ook nog eens uitzonderlijk goed voor een film uit deze periode. Genoten dus van dit verborgen pareltje uit de jaren 60 op Netflix.

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende film waarin Lino Ventura naar Mexico trekt om de president uit de weg te ruimen. Mooi geschoten wel met fraaie kleuren, vooral het groen ziet er aanlokkelijk uit. De rest van de cast doet het ook heel behoorlijk. De overgangen zijn soms wat abrupt wat ik niet zo fraai vind, dat maakt het een beetje rommelig.

Wie weet hoe het zit met die lente uitjes?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik weet niet of het wel de "Mexicaanse" president was of gewoon de president van een fictieve Latijns Amerikaanse republiek. Ventura zet een geharde anonieme Franse huurmoordenaar neer die als opdracht heeft om de lokale tiran te vermoorden, wanneer hij zijn maitresse komt bezoeken in een klein stoffig dorpje. De opvolger moet de jonge onervaren kleinzoon zijn van een vroegere presidente... Wat hij niet weet (maar wel vermoedt), is dat zijn opdrachtgevers hem daarna direct uit de weg willen ruimen...

Er wordt veel tijd besteed aan de onsympathieke behandeling van de jonge snaak door de oude rot. Het gaat er niet om dat de de oude man de toekomstige "held van de natie" niet respecteert; later in de film begrijp je dat hij eigenlijk de jongen met zijn levenswijsheid wil klaarstomen om het roer over te nemen en hem wil duidelijk maken wat daarvoor nodig is.

Geen slechte avonturenfillm, ook niet de beste echter met Lino Ventura (de Franse Clint Eastwood), die altijd wel de show weet te stelen. De muziek is niet van Ennio Morricone zoals je zou kunnen denken.