Genre: Horror / Mystery
Speelduur: 54 minuten / 65 minuten (Koolhoven Presenteert)
Nederland
Bekijk via NPO Start
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Witte Wieven
"Prayers won't save you"
In een puriteins dorpje wordt Frieda door de gemeenschap met de vinger gewezen dat ze kinderloos is. Hierop stort de vrouw zich op het gebed en rituelen. Wanneer ze ongeschonden terugkeert uit het verboden bos dat het dorp omringt, wordt ze veroordeeld als duivelsaanbidster. Het toeval wil dat Frieda een nieuw geloof in de duistere krachten van het bos heeft gevonden.
Frieda
Sunno
Sibbia
Ewisa

AmazingPP
Verrassend sinister horrorfilmpje van 61 minuten met een sterke sfeer, goede hoofdrolspeelster (zij zou in een remake van "Carrie" geen modderfiguur slaan), mooi, goed verzorgd camerawerk en een soundtrack, die me trouwens deed denken aan Dead can Dance. Bloederig wordt het nergens, maar het is de sfeer die de film beklemmend maakt. Sterke regie: Konings zou "Hex" van Olde Heuvelt moeten verfilmen; ik weet zeker dat hij dat goed zou doen. 3,5*

Lovelyboy
Paar maanden terug opgenomen en gisteren ingestart vanwege de redelijke cijfers en het verhaaltje van Martin Koolhoven. Toch benieuwd wat zo'n Koolhoven dan ziet en aanraadt en met deze Witte Wieven snap ik hem wel want dit vond ik ook een interessante film.
Onmiskenbaar is de gelijkenis die de film heeft met The VVitch van Robert Eggers die in principe het zelfde doet qua sfeer, setting en gebeurtenissen. Van het verhaal moet Witte Wieven het vervolgens niet hebben dat uitermate simpel te noemen is. Maar gelukkig is de rest dan ook goed voor elkaar, want wat maakt de film van meet af aan indruk met een godszalige sfeer die van begin af aan indruk maakt net als de muziek. Werkelijk heerlijk, net als de fraaie filmposter. Net zo mooi zijn een aantal opgebouwde scènes zoals de dood van Gelo, nog mooier de zoektocht in het donker naar dezelfde Gelo spookachtig verlicht door fakkels en constant omweven met een bepaald spanning en sfeer.
Het verhaal en het idee van de film richt zich vervolgens veelal op werkelijk Godvrezend geloof, bijgeloof, angst en het veroordelen van alles dat onbekende en anders is. Net als in The VVitch waar ook de beperkte mindset en kennis van de mens parten speelt wat natuurlijk niet raar is want de mens was nog niet bepaald ontwikkelt. Zijn er dan geen minpunten binnen dit korte, soepele en sfeervolle geheel? Nee eigenlijk niet echt behalve dat het verhaal niet zo veel voorstelt, iets dat parten was gaan spelen rond een langere film maar nu niet echt en daarom eerder een kanttekening is.
En dat resulteert in een prima cijfer voor deze korte film die vooral muziek en sfeer technisch door een ringetje te halen is. Benieuwd wat Koolhoven nog meer aanraadt.

joolstein
Deze film is geregisseerd door Didier Konings onder het kader ‘Koolhoven Presenteert’. Konings is natuurlijk niet zomaar iemand want hij was al betrokken bij Hollywoodproducties Star Track en Pirates of the Caribbean en werkte als concept en Visual effect-artist mee aan onder andere aan Wonder Woman, Tomb Raider en X-Men: Dark Phoenix. Geen kleine jongen dacht ik zo!
Nederland ergens in de vroege middeleeuwen. In een kleine nederzetting waar mannen de touwtjes in handen hebben en vrouwen slechts gezien worden als voortbrengers van kinderen, wijkt Frieda enigszins af door haar kinderloosheid. Als ze op een dag noodgedwongen het dwaalbos in gaan maar er weer levend uitkomt is dat voldoende voor de godvrezende gemeenschap om haar als obstakel te zien. Frieda moet om te overleven wel keren tot de mysterieuze schimmen in de mist.
De film is grauw en bezit weinig kleur...zoals het hoort in de donkere middeleeuwen. Met kaarsje en vuur als spaarzame lichtbron creëer je natuurlijk een prima angstsfeer. Ja ik smul daarvan! Gek genoeg is het wel opgenomen in de bossen van Lommel in België Wat de film ook bijzonder maakt, is dat de film volledig in het historisch Nederlands-Saksisch dialect is opgenomen. Het acteerwerk in de film is namelijk op hoog niveau en de speciale effecten zijn erg goed gelukt. Groots dit!

Vicksel82
Spookverhaal van eigen bodem met een heerlijke macabere sfeer.
Dit soort films hebben bij mij toch echt de voorkeur boven dat commerciële prul wat uit de VS vaak komt.
Je ziet, ondanks dat het low budget is, dat de passie voor de film ervanaf druipt bij zowel de makers als de karakters in de film.
Film had voor mij nog wel wat langer mogen duren, vooral de scènes in het bos waren prachtig weergegeven met een geweldige sfeer.
Het primitieve leven met geloof had misschien iets minder gemogen van mij maar ja zo werd er vroeger gedacht over alles wat anders was.
Een absolute aanrader voor iedere Horror liefhebber

remorz
Goed!
Sfeervol, goed geacteerd, met mooie effecten en een setting en locatie die tot de verbeelding spreken. Er wordt uiteraard wel het een en ander afgekeken van The VVitch en soortgelijke films - maar het integreert wel lokale folklore en maakt overtuigend gebruik van het Nedersaksisch als voertaal, waardoor het ook genoeg op eigen benen kan staan.
Enkele elementen (de bezwerende werking op alle kleine houtdeeltjes) en creepy imagery (het tentoongestelde karkas van de dorpsgeilerd maar ook de agressieve uitroep van Frieda tegen het einde aan) zullen me nog wel een tijdje bijblijven. Dikke 4*

Dentheman
Review Moviemeter horror challenge 2024: Mijn broertje wees mij een poos geleden op deze productie van zijn oud klasgenoot, later zag ik er ook iets over voorbij komen op denachtvlinders.nl en vervolgens hier al een aantal keer geplaatst zien worden waarbij benoemd werd dat hij op NPO te zien is. Gelijk die nederhorror maar even afstrepen dan, daar een aantal films van mijn kijklijst helaas niet doorgaan, gezien wat wijzigingen op de mij beschikbare streamingdiensten sinds het opstellen van mijn kijklijst. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nooit zo op Nederlandse productie`s heb, op de één of andere manier ervaar ik die toch als minder spannend/beangstigend, maar deze film doet een goede gooi gezien de hele setting. Ook interessant dat ze nedersaksisch praten, kan mij er altijd flink aan storen als taalgebruik totaal buiten de tijdsgeest valt. Film nam mij mee en ik was tot het eind benieuwd hoe het zou aflopen, alhoewel je er al wel een aardig idee bij hebt gezien het hele puriteinse getut en de heidense bosmagie waar Frieda vervolgens mee te maken krijgt. Sterke film voor Nederlandse begrippen en een aanrader voor wanneer iemand niks anders weet voor dit subgenre, alhoewel ik verwacht dat hij wel bovenaan menig lijstje zal staan. Het einde van Gelo vond ik overigens wel het hoogtepunt van de film, badass

mikey
Mooie poster.

Q Jones
Ik vond het wel wat. Heerlijk sfeertje, de taal werkte daarin ook goed mee. Prachtige locaties en ook goed acteer werk. De setting is ook eens wat anders voor een Nederlandse film, gedurfd en dat heeft naar mijn mening goed uitgepakt. Ik zou graag meer van deze regisseur willen zien. Witte Wieven is in mijn ogen verfrissend, vernieuwend en een echte aanrader.

Fisico (moderator films)
In Des Teufels Bad (Film, 2024) was zelfmoord de grootste zonde. In het evenzeer sfeervolle en gelijkaardige setting van Witte wieven is dit onvruchtbaarheid. En het is telkens de schuld van de vrouw. Aan de man wordt niet gedacht. Meer nog: op een bepaald moment verwijt hij zijn vrouw dat ze het niet moest wagen om het "ons" probleem te noemen.
Al gauw wordt in de kleine religieuze gemeenschap de kaart getrokken van de duivel. Het helpt natuurlijk niet dat het donkere, mysterieuze en enge woud enkele bosgeesten huisvest. In dat opzicht zat de film The Village (Film, 2004) of het recente The Watchers (Film, 2024)ook niet ver weg in mijn gedachten.
Voor een Nederlandse film gewaagd en fris denk ik. Maar het pakt allemaal wel goed uit. Leuk ook dat er aandacht was voor die kleine details zoals de taal. Fijn zo!
Social media
- Registreer |