• 9.267.417 stemmen

Met onder meer: Martin van Waardenberg, Leny Breederveld en Ivan Pecnik

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 21 maart 2024

Plot De Terugreis

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

charmie schreef:

Niet op de shortlist voor een Oscarnominatie.......was iemand daar dan wel vanuit gegaan?

In welk opzicht is dat relevant?

avatar van RebbelDebbel

RebbelDebbel

Een pareltje deze. We kunnen heus mooie films maken in Nederland.

avatar van Robi

Robi

Deze film afgelopen zaterdag bekeken. Wat me eigenlijk gelijk opviel was dat Martin van Waardenberg toch eigenlijk maar een heel matige acteur is. Hij is altijd hetzelfde en speelt waarschijnlijk gewoon zichzelf. Iets anders lijkt hij niet te kunnen spelen. Zijn tegenspeelster is een ander verhaal. Dat komt een heel stuk beter over. Maar goed, de film. Een film over een demente vrouw en hoe haar partner daarmee moet leren omgaan. De film begint nog wat matigjes en komt nogal geforceerd over. Ik heb zelf veel ervaring opgedaan met demente mensen, maar deze vrouw heeft wel erg veel facetten van dementie in zich en bovendien ontwikkelt zij die ook nog eens in een ongelofelijk snel tempo. En dat is voor mij niet erg realistisch. Maar de film bouwt wel heel mooi op en vooral als de reis is begonnen is het mooi om te zien hoe moeilijk het is voor een partner als je vrouw, die je al je hele leven goed kent, zo langzaamaan verandert in een heel ander en onherkenbaar persoon. En ook de angst en onzekerheid die dat met zich meebrengt. Hoe gaat dat alsmaar verder en wat krijg ik hierna met haar mee te maken? Dat is wel ontzettend knap in deze film overgebracht en daarmee is het toch wel degelijk een hele mooie en ontroerende film geworden. Die ook door Martin van Waardenberg tegen het einde knap geacteerd wordt.

avatar van Rodger

Rodger

Heerlijke film, drama humor mooie beelden...

echt leuk...

3.5 ***

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

De terugreis is een film die onbekend is in Vlaanderen en ook daar (nog) niet te zien is volgens mij, ook niet op Netflix België. Ik kon hem gelukkig meepikken via het Filmfestival van Oostende. Het is een warme film waarbij humor en drama worden afgewisseld. Vooral het eerste gedeelte bevat humor waarbij de twee oudjes beslissen vrienden te gaan opzoeken in het verre Spanje. Een mens vraagt zich af wat hen bezield om zo'n hachelijke onderneming - in hun geval toch - te ondernemen.

Het gekibbel tussen hen is voorspelbaar, maar ook geestig. Komen daarbij wat ongewoonheden waarmee ze niet vertrouwd zijn. Zo blijkt al snel dat ze van de moderniteit en technologische vooruitgang weinig kaas hebben gegeten. Leuk onderhoudend is het zowel in een fijne vakantiemodus. Enige minpuntje lijkt wel het gebluste amoureuze vuur tussen beiden.

Het avontuur neemt vrij plots een andere wending wanneer Jaap écht vaststelt dat het niet goed gaat met Maartje. De ongerustheid en zorg komt iets feller naar voren dan, waardoor de film een ideale mix krijgt. Vrij ontroerend allemaal. Fijn!

avatar van gi4nt

gi4nt

Dikke 4 sterren!

Wat een prachtige en ontroerende film. Niet super origineel maar écht goed uitgevoerd met een top duo waartussen de chemie goed voelbaar was. Het stuk waarin Jaap de boze gasten het hotel verjaagt is grappig en zeer ontroerend tegelijk. Bijzonder, dat heb ik niet eerder ervaren. Chapeau voor deze film!

avatar van B.B. Jim

B.B. Jim

Zo zit ik soms eerst tig trailers te kijken, vanavond maar de eerste de beste wat op het scherm kwam aangezet. Het einde van de film ga ik waarschijnlijk toch niet halen.. Wat een fijne verrassing!

Ik heb genoten van het acteerwerk, de muziek en het verhaal.

Grappig dat de er zulke negatieve meningen zijn over Martin van Waardenburg zijn, dat hij maar 1 typetje kan spelen. Vervolgens wordt hij weer de hemel in geprezen.

Het bewijs dat het uiteindelijk allemaal gewoon een kwestie van smaak is, niet meer, niet minder

Twee oude mensen, die al een heel mensenleven leven bij elkaar zijn. Alles van elkaar kennen, wat moet de één zonder de ander?

Onvoorwaardelijk houden van. Voor mij mag de film eigenlijk niet in het hokje comedy staan, daar is het onderwerp veel te serieus voor.

De humor die in de film zit, maakt het voor mij herkenbaar. Maar is eigenlijk heel ontroerend.

Maar goed, nu weten we nog steeds niet wie Toeke uit Schiedam is. Bracht Maartje hier soms een totaal nooit bestaand hebbend figuur ter sprake om afgunst te wekken in Jaap en daarmee haar zin door te drijven of biechtte ze hier misschien gewoon onbewust een affaire of oude vlam van haar op?