• 9.373.532 stemmen

Met onder meer: Martin van Waardenberg, Leny Breederveld en Ivan Pecnik

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 21 maart 2024

Plot De Terugreis

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

charmie schreef:

Niet op de shortlist voor een Oscarnominatie.......was iemand daar dan wel vanuit gegaan?

In welk opzicht is dat relevant?

avatar van RebbelDebbel

RebbelDebbel

Een pareltje deze. We kunnen heus mooie films maken in Nederland.

avatar van Robi

Robi

Deze film afgelopen zaterdag bekeken. Wat me eigenlijk gelijk opviel was dat Martin van Waardenberg toch eigenlijk maar een heel matige acteur is. Hij is altijd hetzelfde en speelt waarschijnlijk gewoon zichzelf. Iets anders lijkt hij niet te kunnen spelen. Zijn tegenspeelster is een ander verhaal. Dat komt een heel stuk beter over. Maar goed, de film. Een film over een demente vrouw en hoe haar partner daarmee moet leren omgaan. De film begint nog wat matigjes en komt nogal geforceerd over. Ik heb zelf veel ervaring opgedaan met demente mensen, maar deze vrouw heeft wel erg veel facetten van dementie in zich en bovendien ontwikkelt zij die ook nog eens in een ongelofelijk snel tempo. En dat is voor mij niet erg realistisch. Maar de film bouwt wel heel mooi op en vooral als de reis is begonnen is het mooi om te zien hoe moeilijk het is voor een partner als je vrouw, die je al je hele leven goed kent, zo langzaamaan verandert in een heel ander en onherkenbaar persoon. En ook de angst en onzekerheid die dat met zich meebrengt. Hoe gaat dat alsmaar verder en wat krijg ik hierna met haar mee te maken? Dat is wel ontzettend knap in deze film overgebracht en daarmee is het toch wel degelijk een hele mooie en ontroerende film geworden. Die ook door Martin van Waardenberg tegen het einde knap geacteerd wordt.

avatar van Rodger

Rodger

Heerlijke film, drama humor mooie beelden...

echt leuk...

3.5 ***

avatar van Fisico

Fisico

De terugreis is een film die onbekend is in Vlaanderen en ook daar (nog) niet te zien is volgens mij, ook niet op Netflix België. Ik kon hem gelukkig meepikken via het Filmfestival van Oostende. Het is een warme film waarbij humor en drama worden afgewisseld. Vooral het eerste gedeelte bevat humor waarbij de twee oudjes beslissen vrienden te gaan opzoeken in het verre Spanje. Een mens vraagt zich af wat hen bezield om zo'n hachelijke onderneming - in hun geval toch - te ondernemen.

Het gekibbel tussen hen is voorspelbaar, maar ook geestig. Komen daarbij wat ongewoonheden waarmee ze niet vertrouwd zijn. Zo blijkt al snel dat ze van de moderniteit en technologische vooruitgang weinig kaas hebben gegeten. Leuk onderhoudend is het zowel in een fijne vakantiemodus. Enige minpuntje lijkt wel het gebluste amoureuze vuur tussen beiden.

Het avontuur neemt vrij plots een andere wending wanneer Jaap écht vaststelt dat het niet goed gaat met Maartje. De ongerustheid en zorg komt iets feller naar voren dan, waardoor de film een ideale mix krijgt. Vrij ontroerend allemaal. Fijn!

avatar van gi4nt

gi4nt

Dikke 4 sterren!

Wat een prachtige en ontroerende film. Niet super origineel maar écht goed uitgevoerd met een top duo waartussen de chemie goed voelbaar was. Het stuk waarin Jaap de boze gasten het hotel verjaagt is grappig en zeer ontroerend tegelijk. Bijzonder, dat heb ik niet eerder ervaren. Chapeau voor deze film!

avatar van B.B. Jim

B.B. Jim

Zo zit ik soms eerst tig trailers te kijken, vanavond maar de eerste de beste wat op het scherm kwam aangezet. Het einde van de film ga ik waarschijnlijk toch niet halen.. Wat een fijne verrassing!

Ik heb genoten van het acteerwerk, de muziek en het verhaal.

Grappig dat de er zulke negatieve meningen zijn over Martin van Waardenburg zijn, dat hij maar 1 typetje kan spelen. Vervolgens wordt hij weer de hemel in geprezen.

Het bewijs dat het uiteindelijk allemaal gewoon een kwestie van smaak is, niet meer, niet minder

Twee oude mensen, die al een heel mensenleven leven bij elkaar zijn. Alles van elkaar kennen, wat moet de één zonder de ander?

Onvoorwaardelijk houden van. Voor mij mag de film eigenlijk niet in het hokje comedy staan, daar is het onderwerp veel te serieus voor.

De humor die in de film zit, maakt het voor mij herkenbaar. Maar is eigenlijk heel ontroerend.

Maar goed, nu weten we nog steeds niet wie Toeke uit Schiedam is. Bracht Maartje hier soms een totaal nooit bestaand hebbend figuur ter sprake om afgunst te wekken in Jaap en daarmee haar zin door te drijven of biechtte ze hier misschien gewoon onbewust een affaire of oude vlam van haar op?

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Eindelijk gezien en binnen vijf minuten wist ik al: niet passend. Twee zuurpruimen die niet met en zonder elkaar kunnen. Toch de film uitgekeken en dan zie je twee zeer goede acteurs, een mooi verhaal en veel treurigheid.

avatar van Antonev

Antonev

Matige tranentrekker.

Maatschappelijk relevante roadmovie over een koppel dat na een hoop gedoe naar Spanje vertrekt om een stervende vriend te bezoeken. Gedurende de reis worden we meegenomen in gebeurtenissen waar partners en familie van dementerende mensen mee te maken krijgen. Enige luchtigheid poogt men mee te geven met een dosis humor die soms wat zwartgallig aandoet.

Hoewel het bij tijd en wijlen geestig en aandoenlijk is, wist het me nergens echt mee te slepen. Op de een of andere manier blijft er een afstand tussen de kijker en het koppel bestaan, waardoor het lastig was om écht mee te voelen.

Desalniettemin weet deze film een prima niveau aan te tikken en blijft het lang genoeg boeiend. Van Waardenberg weet met zijn Rotterdamse voorkomen zijn rollen altijd iets extra's te geven. Ik kan dat altijd wel waarderen.

avatar van Antonev

Antonev

mjk87 schreef:
Martin van Waardenberg is 68, Leny Breederveld is 73. Dat zijn ongeveer de leeftijden van mijn ouders. Toch doen deze twee of ze 95 zijn en nog nooit mee zijn gegaan in de maatschappij en alle veranderingen. Ik zat me soms echt te storen omdat ik dit allemaal vreselijk nep vond in deze film. En te veel. Dat rijden op de snelweg, het pasje in de hotelkamer, de automaat en de knopjes om de ramen omlaag te krijgen, etc etc.. Ik kijk alleen al naar mijn ouders (en hun vrienden) hoe ouderen van 70 tegenwoordig prima kunnen zijn. Het is dat beiden een goede komische timing hebben dat het soms nog wel grappig wordt.

Van Waardenberg speelt ook te veel een typetje, zoals hij wel vaker doet. Dat is jammer. Want zijn komische timing is als gezegd uitstekend en dan is dat typetje spelen helemaal niet nodig om grappig te zijn. Sterker, ik vind zijn personage en hetgeen met hem gebeurt daardoor ook helemaal niet leuk. En aan het eind geeft hij ook nog eens blijk op gevoelige momenten wel serieus en invoelbaar te kunnen spelen.

Dat maakt dat ik dat centrale duo nooit echt leuk vond. Ook al doen ze het beide verder goed en het gekibbel is soms wel grappig. De beelden zijn af en toe wel sfeervol, het tempo is oké eens men onderweg is en het einde is wel prima. Maar tot die tijd was het ook wel veel ergernis voor mij. Jammer want ik had hier hoge verwachtingen van. 2,0*.

Daar stoorde ik mij inderdaad ook een beetje aan. De ouderen van vandaag zijn niet meer de ouderen van 20/30 jaar geleden. Mijn opa en oma waren rond hun 70e oud. Ik weet nog goed dat mijn vader steeds kon komen opdraven als mijn opa weer eens een verkeerde knop op de televisie had ingedrukt, of wanneer een simpele dect telefoon geïnstalleerd moest worden.

Er zullen ongetwijfeld genoeg ouderen zijn die moeite hebben met moderne middelen, maar in deze film was het wel wat over de top. Het grootste deel van de 65 plussers heeft inmiddels wel een smartphone, tablet, e-reader, draagbaar navigatie systeem of wat dan ook in z'n handen gehad.

avatar van Lavrot

Lavrot

Niet alle "oudjes" zijn digibeten, evenmin zijn ze allemaal Zuckerberg-adepten. Veel hangt af van het milieu waarin men verkeert. Jaap leek me iemand die een verleden in de fabriek had liggen. En Maartje was niet het doorsnee kantoortype. Uiteraard werden gebeurtenissen uitvergroot en aangedikt. Dat past uitstekend in een tragikomedie. De lach en de traan werden, zeker voor Nederlandse filmbegrippen, naar mijn smaak evenwichtig opgediend. Kortom, dit is een prachtige film, waarbij de aftakelende mens met respect wordt neergezet !