• 9.375.238 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Loane

Met onder meer: Pierce Brosnan, Clémence Poésy en John Amos

Plot The Last Rifleman

"Meet Private Artie Crawford. He’s 92¾ and he’s just gone AWOL."

Artie Crawford is een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog die in een verzorgingstehuis in Noord-Ierland woont en net zijn vrouw heeft verloren. Op de 75e verjaardag van de landing op D-Day in Normandië besluit Artie in het geheim zijn verzorgingstehuis te ontvluchten. Hij begint aan een zware maar inspirerende reis naar Frankrijk om zijn beste vriend de laatste eer te bewijzen en de moed te vinden om de geesten van zijn verleden onder ogen te zien.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Is Pierce Brosnan nou zo oud gemaakt in deze film of is hij echt zo oud geworden? Want ik herken hem bijna niet. Ik besef heel goed dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan, maar wacht ff, Pierce Brosnan ziet er hier in de film wel heel oud uit.

Verhaal lijkt sterk op "The Great Escaper", die ook recent uit komt: The Great Escaper (Film, 2023) .

avatar van boemboem27

boemboem27

erg indrukwekkende en ontroerende film.

over de "ontsnapping " uit het verzorgingstehuis door de veteraan Artie.

erg goed en geloofwaardig gespeeld door Pierce Brosnan

vele mooie terugblikmomenten over D-Day in Normandië.

vooral het einde (tijdens aftiteling) erg goed bijna tranen trekkend ,zo mooi...

Pierce goed gegrimeerd naar een 92 jarige .

kortom een zeer goede film die aan te raden is

nog zo,n soort film is "The Great Escaper (2023) met oa Michael Caine

zou bijna zeggen een remake

Weet niet welke film eerder was.

avatar van stinissen

Prima film met de opmerking dat ik de Great Escaper met Michael Caine net iets beter vond. Wat ik ook leuk vond dat die ouwe Duitser in de bus een cameo was van Jürgen Prochnow (Das Boot). Verder gewoon een mooie film.

avatar van blurp194

blurp194

Double bill met The Great Escaper - die op papier een voorsprong heeft want daar speelt Michael Caine de hoofdrol. Maar waar hij zijn rol op de voor hem gebruikelijke manier vrijwel perfect speelt, knarst het toch - hij overtuigt op geen moment als een oudgediende Ierse veteraan, en al zeker niet in die scene dat zijn eigen platte accent er even uitvalt. Dan doet deze film toch erg goede zaken met Brosnan in de hoofdrol, want die past als een zwerende vinger. En dan komt hij onderweg ook nog een reddende engel in de vorm van Clémence Poésy tegen. Twee nul voor, en klaar voor de beslissende ronde.

Maar dan komt er via de andere film toch wel een grote aap uit de mouw. Want waar die film het verhaal van de ‘echte’ Bernard Jordan volgt, en hem ook onder zijn eigen naam laat spelen, heeft deze in de hoofdrol een geheel verzonnen Artie Crawford, en bouwt daar nog geheel verzonnen woordgrappen omheen ook. Jammer toch.

Wat had het mooi kunnen zijn als het verhaal van The Great Escaper gespeeld zou zijn door de cast van The Last Rifleman. Dat was een instant klassieker geweest.

avatar van Fisico

Fisico

Er zijn inderdaad grote gelijkenissen met The Great Escaper (Film, 2023). Een tikkeltje minder wel deze, niet omwille van Pierce Brosnan of door Michael Caine, maar door het ontbreken van een personage als Glenda Jackson, toch dé ster van die andere film. Ik miste wat humor of gevatheid in deze film, zo dat typische Britse.

Voorts wel een prima vermakelijke film. Weinig spectaculair, lichtjes zoet, weinig verrassend. Geen idee of Brosnan de beste keuze was als acteur. Al deed hij het zeker niet slecht.

Ik hou wel van dergelijke road movies met die brief encounters over het gewone leven waar het relativeren en het genieten van kleine dingen centraal staat.

avatar van Collins

Collins

The Last Rifleman vertelt het waargebeurde verhaal van de Britse D-Day-veteraan Bernard Jordan die in 2014 uit zijn verpleeghuis ontsnapte om de feestelijkheden in het kader van 70 jaar D-Day bij te kunnen wonen. De film kwam enkele weken later uit dan The Great Escaper (2023). Een film die precies hetzelfde verhaal vertelt en Michael Caine in de hoofdrol heeft. The Last Rifleman met Pierce Brosnan in de hoofdrol kreeg derhalve weinig aandacht en draaide niet in de bioscopen. Ik heb The Great Escaper niet gezien en kan niet vergelijken, maar ik kan wel zeggen dat The Last Rifleman een prima film is met een bijzonder goede rol van Pierce Brosnan.

Brosnan speelt de 92-jarige Artie, die door schuldgevoelens wordt geteisterd. De schuldgevoelens betreffen zijn beste vriend die in de oorlog omkwam. Artie rekent zich zijn dood aan. De schuldgevoelens zijn een rode draad die bij gelegenheid opduiken. Samen met Artie's breekbare gestel en zijn fijnzinnige gevoel voor droge humor voorziet de rode draad de film en het personage Artie van een ontroerende charme.

Nadat Artie het verpleeghuis heeft verlaten verandert de film in een heuse roadmovie. Tijdens zijn reis van Schotland naar Frankrijk ontmoet Artie bijzondere mensen. Die ontmoetingen zorgen voor luchtigheid en maken dat de melancholische ondertoon van de film niet (te ver) doorschiet naar het tragische. Regisseur Terry Loane slaagt er goed in een film te maken die ernstige thema’s als schuld, trauma en heldendom met een aanvaardbare hoeveelheid lichtvaardigheid ernstig laat zijn op een gemakkelijk te verstouwen manier die is gespeend van al te veel somberheid en kitscherigheid.

The Last Rifleman toont een emotionele blik op een man die in zijn verleden gevangen zit en geeft terloops nog wat kritiek op een samenleving die oorlogshelden eervol bejegend maar in het algemeen evengoed de oudere generatie liever niet ziet staan. The Last Rifleman is een prima film en heeft in Pierce Brosnan een uitstekende hoofdrolspeler die de film met verve draagt.

avatar van De Blauwe Rijder

De Blauwe Rijder

Een van de weinige keren dat ik me niet stoor aan traagheid in een film. Wat een mooie film en een mooi verhaal.