Genre: Komedie / Fantasy
Met onder meer: Nicolas Cage, Julianne Nicholson en Michael Cera
Releasedatum: 14 maart 2024
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Woensdag 4 februari in één bioscoop (Utrecht)
Plot Dream Scenario
"Meet the man of your dreams."
Een sullige en onopvallende academicus leidt een leven dat nooit echt resultaten heeft opgebracht. Hij wordt plotseling een beroemdheid nadat hij in de droom van iedereen op aarde verschijnt. Terwijl de professor de volgende dagen geniet van zijn nieuwe roem, beginnen sinistere zaken op te duiken die zijn eigen dromen achtervolgen en hem op een nachtmerrieachtig pad brengen.
Paul Matthews
Kayla
Mary
Basto
- 11941 berichten
Cage laat zijn veelzijdigheid hier zien door eigenlijk een perfectie Woody Allen na te doen als neurotische professor die geplaagd wordt door een surrealistische en existentialistische crisis.
Origineel en absuurd een beetje in lijn met Being John Malkovich en The Purple Rose of Cairo.
Het is wel jammer dat de film toch wat abrupt eindigt
Ruime 3,5
WB
Nicolas Cage klimt langzaam uit zijn dalletje. Waar hij vroeger in behoorlijke Hollywoodkrakers heeft gespeeld, zo speelde hij de laatste tijd veelal nog maar in B-films. Nu met deze productie laat hij zien dat hij daadwerkelijk kan acteren. Hij zet een ietwat saaie hoogleraar, die het liefst in de schaduwen opereert, zeer sterk neer. Heerlijke rol.
De film laat een mooie mix tussen drama, komedie en een vleugje horror zien; een Kaufman-achtige film. Vreemd, zonder enige uitleg, maar wel knap gevonden. Het ene moment is hij een niemand, en plots wordt hij geroemd over de wereld. En ook deze roem speelt uiteindelijk parten. Een beetje hetzelfde als de internetmemes van tegenwoordig, of zoals ik zelf het gevoel kreeg de Eurodance-acts in de jaren '90; een periode wereldberoemd, niet van de TV en radio weg te slaan, en uiteindelijk hoor je er plotseling niets meer van!
De film begint heel sterk, en de korte droomstukjes tussendoor waren echt geweldig, maar de film raakt halverwege in verval. Het weet de focus niet voor de volledige 100 minuten vast te houden. Al met al een geslaagde film met een geweldige Cage!
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Die Nicolas Cage is goed bezig. Wat heeft ie veel films gemaakt de laatste tijd.
Iets met kwaliteit boven kwantiteit.
Deze lijkt me wel iets, overigens.
henkmetermovie
Het eerste uur vond ik het een leuke en originele film, maar gaandeweg wordt saai en oppervlakkig.
mjk87 (moderator films)
Ik vond deze film raar. Ik moest ergens denken aan Hereditary van Ari Aster die ik ook raar vond en me totaal niet smaakt en hetzelfde gevoel opriep, toen bleek dat Aster ook betrokken was bij deze film. Het punt is vooral dat de plot wat raar is maar op basisniveau niet geloofwaardig. Er worden vast van allerlei dingen gesteld over cancelcultuur, maar in de basis is dit een film over een man die in andermans dromen voorkomt, begint te moorden in die dromen en men wordt daar boos over. Ja sorry, dat hele principe geloof ik niet. Metaforisch bedoeld of niet. Ook het gedrag van Cage (en eigenlijk iedereen wel) is bevreemdend op een manier die voor mij niet werkt. Ik heb me echt behoorlijk zitten te vervelen zonder ook maar iets visueel bijzonders nog gezien te hebben. 1,0*.
filmkul
Redelijk fantasy drama. Het verhaal is best origineel en wordt ook vakkundig uitgewerkt door Borghi. De opbouw is goed en langzaam aan wordt de film steeds boeiender. Ook de overgang van het populair zijn naar het verafschuwd worden wordt mooi in beeld gebracht en geeft de kijker ook stof tot nadenken. Richting het einde wordt het wel wat minder boeiend, maar niet storend. Cage ze een prima rol neer. Visueel ook een geslaagde film met soms wat horrorachtige beelden in de droomwerelden. 4.0
Goeie film over een professor op een school die opeens verschijnt in dromen van verschillende mensen. Een origineel verhaal dat hier ook genoeg bijzondere momenten oplevert. Nicolas Cage is goed gecast en zet het personage uitstekend neer. Zowel grappig als pathetisch. Tegen het einde zakt het wat in, en daarom net geen 4.0 sterren.
CCD
Een leuke creatieve komedie/thriller met een steengoede Nicolas Cage. Hij speelt een verstrooide professor die flink wat aandacht tekort lijkt te komen. Als hij dan toch, op bizarre wijze, een beroemdheid wordt, zie je dat hij dit eigenlijk heel terecht vind, als kan de reden van zijn beroemdheid hem niet zo bekoren. Hij ziet het vooral als een opstapje naar de publicatie van zijn boek, waar hij nog niet eens aan is begonnen. Cage speelt het prototype van een man met wat narcistische neigingen die nooit iets waarmaakt, verder wel vriendelijk is maar eigenlijk vindt dat hij Gods gave aan de wereld is. Deze film heb ik met plezier uitgekeken. De film is niet te lang. Neemt je mee in een eigenaardig collectief (wereldwijd?) fenomeen maar geeft je ook een kijkje in het brein van een eigenaardig type. Cage zet dit karakter heel goed neer.
Gelukkigerwijs geslaagd.
Dat Nicolas Cage van gekke films houdt, weten we al een tijdje. Gelukkig geeft hij hier zo nu en dan aan toe, naast het standaard actie-werk waarin hem we doorgaans zien verschijnen. De Blu-ray-doos doet vermoeden dat we met een meesterwerk te maken hebben, gezien de vijf sterren beoordelingen van Trouw, Filmtotaal en Veronica. Dat is helaas niet het geval, al mag men uiteraard van mening verschillen.
Het verhaal van een man die in een ieders dromen opduikt en zodoende een beroemdheid tegen wil en dank wordt, is interessant maar ook enigszins saai. Gelukkigerwijs biedt het voldoende podium aan Cage, die daarop een heerlijk getergd personage kan neerzetten. De seksscène is nu al onvergetelijk. De humor is donker en weet echter niet altijd de juiste balans te vinden met het deel drama. Toch blijft de film boeien van begin tot eind.
Of het hem nu zit in de link met de hedendaagse wereld der influencers, of in de tragi-komische anti-held die Cage met verve neerzet, Dream Scenario is absoluut geslaagd. Toch zou je willen dat het allemaal wat meer absurdistisch was. Of iets komischer. Of desnoods dramatischer, al poogt men dit met het einde wellicht iets te opzichtig met vervolgens - de uiteraard verplichte - David Byrne onder de aftiteling.
PS Dat Cage eigenlijk een Coppola is weet iedereen, maar had u wel eens van broer Marc gehoord? Let goed op want ook hij komt eventjes voorbij in een overduidelijke knipoog naar de doorgewinterde cinefiel en feitjeskenner.
***
Met dank aan Remain in Light voor het recensie-exemplaar.
AngelicV
Geproduceerd door Cage. Interessant gegeven met een spirituele opening die hij als hoofdrolspeler, een wetenschapper, volkomen negeert. Dit had uitgediept kunnen worden, de vertaling die er later in de film van wordt gemaakt is er 1 om over na te denken. Inbreken op onderbewust niveau voor reclamepromoties. Ethiek is een kernwoord in deze film, waarbij de massa wordt geleid door de snelheid van de social media, die mensen kan slopen en echte vrienden niet blijken te bestaan. En dat alles terwijl het processen zijn van derden. Wees bewust van je onderbewustzijn , neuro-marketing gaat steeds verder en dat maakt deze film heel goed duidelijk.
cantforgetyou
- 1951 berichten
Wederom een 'filmhuis' film die mijn inziens iets te veel credits krijgt.
Op zich is het best een origineel gegeven en wordt het in het begin ook goed in beeld gebracht.
Mooi verloop dat de dromen een andere wending gaan krijgen.
En dan ben je benieuwd hoe het afloopt, maar naarmate de film vordert, hoe minder goed dat die wordt.
Het einde is dan ook niet bevredigend en snel afgeraffeld.
Maar voor één keer kijken is dit best een bijzondere film. Diegene die echt trouwens de film steelt is Julianne Nicholson.
Noodless
Speciaal en intrigerend filmpje waar je als kijker in een waas van mysteries wordt ondergedompeld. Leuk, verrassend en origineel. Het slot is ook bevredigend want ook in het echte leven is niet alles roze geur en maneschijn. 7/10
sinterklaas
Een jaar na Sick of Myself, weet Borgli al snel door te stromen in Amerika. Ook niet zo heel opmerkelijk dat A24 erbij komt kijken.
Borgli lijkt de man te zijn die maar al te graag de moderne samenleving op een diep spottende wijze probeert neer te zetten. Met verborgen creatie en de vingers op de zere plekken deed hij dat echt uitstekend bij zijn Noorse productie. In Amerika doet hij het even grondig over. Hij kiest Nicolas Cage; dat hier vrijwel een soort nieuwe Matchstick Man achtige rol mag vertolken. Alleen is de man nu wel heel erg veranderd met zijn kalende hoofd.
In deze film zet hij een keurige rol neer van leraar Paul Matthews. En Paul Matthews komt in de problemen, zonder dat hij daar ook maar ergens om heeft gevraagd.
Paul komt voor in diverse dromen. Behalve zijn eigen droom. Zijn dochtertje heeft een droom over hem waarbij hij haar niet helpt van een bovennatuurlijke kracht. Oké, dat kan gebeuren. Maar al snel lijken zijn leerlingen ook al dromen over hem te hebben waarbij hij in alle rollen voorbij komt dan hoe Paul toch wel in werkelijkheid is.
Maar waar het eerst een interessant en opmerkelijk concept wordt, belandt Paul toch wel in een surrealistische en paranoide nachtmerrie.
Het zal je maar gebeuren. Je bent je van geen kwaad bewust, maar je krijgt al je mensen tegen je omdat ze over je gedroomd hebben. Waarin je de gemenerd moest zijn. De persoon die seksueel intimideert, beledigd, nalatig is, je achtervolgt, vunzige seks met je heeft (die scene met die nymfomaan was onvergetelijk), tot jou zelfs op een gruwelijke manier om het hoekje brengt. En hoe wil je dus op een magistrale manier een cancelcultuur neerzetten? Nou, zo dus!
En als je denkt dat het hierbij blijft: Het einde is echt...
Ja, nogmaals... Waar Borgli eerst het narcisme aan heeft gesneden, snijdt hij nu de modeterm "grensoverschijdend gedrag" aan. Hij moet er blijkbaar koppijn van hebben, want de boodschap zou meer dan duidelijk moeten zijn. Althans, als vele kijkers van tegenwoordig het ook door hebben, zonder dat ze slechts het idee hebben om naar een doldwaze hersenloze komedie zitten te kijken.
filmfan0511
Wat is Cage toch lekker bezig de laatste tijd. Recent zag ik hem in Longlegs, en dan is Dream Scenario weer een heel ander soort rol van hem. Hij is toch echt een van dé acteurs die altijd verdwijnt in de rol, wat voor personage hij ook moet spelen. Dream Scenario is een boeiende film die wat te zeggen heeft over onze maatschappij, maar het is zonder twijfel de prestatie van Cage die me vanaf de eerste minuut de film inzoog. Paul is een pathetische loser door en door, en Cage weet echt oncomfortabele hoogtes te bereiken in sommige scènes. Eén scène springt er qua awkwardness bovenuit; wie de film gezien heeft, weet wel wat ik bedoel. En toch is het ook een tragisch, diep, interessant figuur, wiens kleinmenselijke kantjes en dubbelzinnigheden naar boven komen in een absurdistische loop van omstandigheden. De grens tussen droom en realiteit had van mij nog iets vager en meer ambigu mogen zijn, want nu weet je eigenlijk grotendeels wel altijd of iets een droom is of niet. Ik had het gevoel dat daar iets meer mee gespeeld had kunnen worden, maar misschien was het daar de film niet voor. Het is in ieder geval een tof, absurd startpunt dat stelselmatig serieuzer en duisterder wordt. Het heeft soms vlagen van een horrorfilm in zich, maar ook weer momenten van gortdroge komedie. De film is van alles en nog wat tegelijkertijd, maar dat speelt in principe wel in het voordeel van Dream Scenario. Het geeft de film een fris, uniek gezicht.
Het laatste kwartier gaat misschien een beetje lang door, zeker dat stukje met die 'influencers', en ook het einde zelf is misschien niet 100% bevredigend. Al raakte het ergens wel een juiste snaar. 3.5*.
Mac Hammer Fan
De doodgewone professor Paul Matthews ontdekt dat hij opeens in de dromen van duizenden mensen verschijnt. Aanvankelijk geniet hij van de onverwachte roem, maar al snel veranderen de dromen in nachtmerries, en wordt hij geconfronteerd met de negatieve gevolgen. Terwijl hij worstelt met zijn nieuwe status, raakt zijn leven steeds meer uit balans. Paul probeert uit te zoeken waarom dit gebeurt en wat het betekent voor zijn eigen leven.
"Dream Scenario" heeft een intrigerend uitgangspunt, maar slaagt er slechts gedeeltelijk in om het potentieel te benutten. Nicolas Cage levert een degelijke prestatie als de verwarde professor, maar het script mist soms focus en diepgang. Hoewel de film interessante thema's aansnijdt over roem en identiteit, blijft de uitwerking oppervlakkig. De balans tussen humor en drama oogt ook soms onevenwichtig, wat ten koste gaat van de impact. Voor mij reikte de film niet boven de middelmaat.
Sergio Leone
Tof.
Kolderiek filmpje. Tragikomisch, maar zeker wel aanstekelijk. Dream Scenario is mooi in beeld gebracht en Nicolas Cage is bovendien uitstekend in z'n rol, dat is ook al eens anders geweest.
Inhoudelijk is het een geslaagde prik naar de waan van sociale media, zonder dat het echt te betuttelend wil worden. Een meer ambiguë benadering door de scheiding tussen werkelijkheid en droom dunner te maken had het voor mij geen betere film gemaakt, ook al is de finale me nu net iets te zwak - alsof men uitverteld was.
K. V.
Dit was nog een aangename verrassing. De film begon nog erg plezant, maar verandert langzaam aan in een nachtmerrie. Vond het erg goed gedaan.
Ook een origineel verhaal en Nicolas Cage deed het erg goed. Je leefde toch wel mee met het personage.
Een aanrader!
atropine
Even een korte inleiding: (Bret Weinstein , was een onopvallende evolutionaire bioloog die werkzaam was op het Evergreen State College. Dit veranderde van de ene op de andere dag toen hij zich uitsprak tegen de jaarlijkse "Day of Absence," een traditie waarbij minderheden buiten de campus bijeenkwamen om kwesties rond diversiteit en inclusie te bespreken.
Zijn houding en opmerkingen leidden tot protesten van studenten, die zijn ontslag eisten. De situatie escaleerde, met protesten op de campus, bedreigingen tegen Weinstein, en de oproep van de administratie om de campuspolitie "stand-down" te laten. Nadat de situatie nationaal aandacht kreeg, inclusief een optreden van Weinstein op Fox News, stelde hij dat de campus voor hem onveilig was geworden. Hij schikte met de Universiteit en nam ontslag in 2017.
Naar aanleiding van dit conflict werd Weinstein een veelgevraagd mediafiguur in podcastland en verscheen meerdere malen bij Joe Rogan en Jordan Peterson.
Deze twee podcasters worden bij naam genoemd in deze film waardoor mijn vermoeden gegrond is dat het cancelen van Brett Weinstein en de cancelcultuur die toen breed in opgang kwam de inspiratie vormde voor deze vertelling. )
In Dream Scenario speelt Nicolas Cage de rol van Paul Matthews, een onopvallende en introverte biologieprofessor wiens leven volledig verandert wanneer hij plotseling verschijnt in de dromen van mensen over de hele wereld. Paul is in eerste instantie een passieve en ogenschijnlijk doorsnee persoon, maar zijn onverwachte beroemdheid dwingt hem om te navigeren door de gevolgen van roem en publieke perceptie. De Jungiaanse psychologie over het collectieve onbewuste speelt een sleutelrol als Paul in zijn dromen zich geconfronteerd ziet met zijn schaduwzijde. Hij is als de zebra die zich nu niet meer kan verschuilen in de kudde waardoor hij in actie moet komen. (Met dit gegeven wordt de invloed van de eerder genoemde Jung-kenner Jordan Peterson op het scenario zichtbaar.)
Cage speelt deze rol ongelooflijk goed. Hij laat zien hoe een gemiddeld persoon kan veranderen door onverwachte aandacht, waarbij zijn onzekerheden en morele tekortkomingen naar voren komen. Dream scenario is een komedie met een zwart randje. De film boeit vanaf het allereerste begin maar zakt richting einde wat weg. De vaart gaat er dan uit en het einde boet in aan kwaliteit.
Het is een film die ik over een tijdje nog een keer wil zien. Er is meer te zien en te begrijpen aan deze film. Ik ben benieuwd of de score dan hoger uitvalt.
Lavrot
Na afloop bleef ik toch een beetje op mijn honger zitten. Tja, te hoge verwachtingen. Het enige wat ik vooraf wist, was dat Cage de hoofdrol speelt en als onopvallende figuur in dromen van anderen voorkomt. Dit leek me voldoende om een uitermate interessante film voorgespiegeld te krijgen.
Het begint hoopvol met, jawel, een droomfragment, maar uiteindelijk ontwikkelt het verhaal zich zoals ik bijna had kunnen uittekenen. Zoals hierboven ook al opgemerkt doet de regisseur te weinig met de soms moeilijk te ontwarren scheiding tussen droom en werkelijkheid. Daar had veel meer in gezeten. Oké, het hoeft geen Lynch te zijn, maar nu was het me toch allemaal al te braaf.
Het einde vond ik dan weer wel geslaagd: Paul Matthews wilde niets liever dan alleen en slechts alleen in de droom van zijn eigen vrouw voorkomen; met of zonder vreemd Talking Heads pak. Ook mooi dat de afsluitende muziek van, jawel, David Byrne was.
In wezen verschilt een gedeelde droom nauwelijks van fake news dat ons kan maken en breken.
russo
Dit inderdaad, het laatste uur ging nergens heen en sloeg ook nergens op.
stratmans
Beetje stom einde van de film, verder goed op dreef met Nicolas Cage
Banjo
- 2034 berichten
Ik vond dit wel een excentrieke en aangename film. Die steeds vreemder en mysterieuzer werd. Nicolas Cage vond ik hier ook heel geschikt voor.
Ja dit is wel een aanrader.

Nicolas Cage maakt zich zorgen om de invloed van AI in de filmwereld: 'Robots moeten niet voor ons gaan dromen'

'Dream Scenario' met Nicolas Cage als mysterieuze droomverschijning morgen in de bioscoop

'Dream Scenario' met Nicolas Cage is openingsfilm Leiden Film Festival

Nicolas Cage haast onherkenbaar in trailer van geprezen A24-film: 'Eén van zijn beste rollen ooit'

The Holdovers
Drama / Komedie, 2023